Israel zorgt dat Amnesty en Human Rights Watch de Gaza-strook niet binnen kunnen gaan

Dossier:

Amnesty International en Human Rights Watch hebben sinds 7 juli, het moment waarop Israel de Gaza-strook aanviel, tevergeefs geprobeerd toestemming te krijgen om Gaza binnen te gaan. De twee mensenrechtenorganisaties kregen twee redenen te horen voor de weigering. De eerste was dat de grensovergang Erez gesloten was. De tweede dat de organisaties niet waren geregistreerd bij het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Sociale Zaken. Dat meldt Amira Hass van de Israelische krant Haaretz.
Beide argumenten zijn smoezen. De grensovergang was namelijk gedurende de hele tijd dat de operatie Protective Edge duurde gewoon open. En de mededeling dat HRW en Amnesty geregistreerd hadden moeten zijn bij het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Sociale Zaken is een doorzichtige administratieve truc.Yonatan Gher, de directeur van Amnesty in Israel, had van het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen gekregen dat Amnesty zich daar helemaal niet kan laten registreren. Dit ministerie registreert alleen VN-organisaties. En voor het ministerie van Sociale Zaken geldt hetzelfde: dat ministerie registreert alleen humanitaire hulporganisaties en dat is een categorie waarin Amnesty en HRW niet thuis horen.

Beide mensenrechtenorganisaties hadden experts naar de Gaza-strook willen sturen, met name wapenexperts, om uit de eerste hand forensische details te kunnen verzamelen over welke ammunitie er op welke manier was ingezet. Volgens hen zijn er geen experts met voldoende kennis op dat gebied in Gaza zelf. Later details hierover verzamelen is lastig, omdat veel bewijsmateriaal – scherven, bomkraters en dergelijke, na korte tijd verdwijnen. Zowel Amnesty als HRW hebben in het verleden kritische rapporten geschreven over de operatie Cast Lead (2009) en Pillar of Defense (2012) (kijk bijvoorbeeld hier, en hier, en hier, en hier en hier). Human Rights Watch krijgt al sinds 2006 geen toestemming van Israel om Gaza binnen te gaan via Erez, Amnesty wordt geweerd sinds juni 2012. Voor in Egypte het regime van Abdel-Fattah el-Sisi aan de macht kwam, konden de organisaties via Rafah Gaza binnenkomen, dat is nu echter niet meer mogelijk.
Het dodental in Gaza als gevolg van de operatie Protective Edge is intussen tot boven de 2.000 gestegen door het overlijden van diverse gewonden in ziekenhuizen in Gaza zowel als in Cairo en Jeruzalem. Ook werd nog een lichaam gevonden in het puin van d wijk Shuja’iyyah in Gaza-stad. Het aantal doden is nu 2.016, van wie 541 kinderen, 250 vrouwen en 95 oudere mannen, volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het aantal gewonden bedraagt 10.196.

Reacties (10)

#1 Niet JeZus

Uitgerekend Israel dat zich als een halve Nazi gedraagt.. wondere wereld.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Als je het stuk leest, blijkt dat ook Egypte zorgt dat beide organisaties Gaza niet binnenkomen. Ik begrijp wel dat er wat meer nadruk op Israël ligt (dat administratief verantwoordelijk is voor Gaza en tegelijk partij in het conflict aldaar), maar Egypte ontsnapt wel erg makkelijk aan kritiek in dit stuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 euro

@2:

Een land wat een Westerse democratie pretendeert te zijn kijk je in dit geval toch wat meer op de vingers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@3: Egypte krijgt financiële steun van de VS (dat een Westerse democratie pretendeert te zijn) dus het zou mogelijk moeten zijn invloed op Egypte uit te oefenen.
Dat lijkt mij een reden om Egypte ook kritisch te volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 LDraoui

Van Egypte hoeven de Palestijnen helemaal niets te verwachten. Op de Egyptische tv was een hetze bezig van jewelste. Alle Gazanen waren terroristen en veel talkshowhosts en artiesten hebben openlijk opgeroepen om het Egyptische leger in te zetten tegen de Gazanen. Triest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karin

Soms zou ik willen dat er een god bestond. Dan kon ie er even met de zweep overheen! Tjonge wat een puinhoop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Kacebee

Palestijnse gebieden en mensenrechtenorganisaties… Als je dat hoort, weet je meteen waar het heen gaat. Waar het niet heen gaat weet je ook: er komt geen onderzoek naar het gedrag van Hamas, zelfs niet met betrekking tot de eigen burgers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 su

@7 Waar het niet heen gaat weet je ook: er komt geen onderzoek naar het gedrag van Hamas, zelfs niet met betrekking tot de eigen burgers.

Omdat?

http://www.hrw.org/news/2012/10/03/gaza-arbitrary-arrests-torture-unfair-trials

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Henk Daalder Pak de Wind

Onpartijdig blijven draagt eerder bij aan het echt oplossen van het conflict dan partij kiezen voor een van de strijdende partijen.
Er is de afgelopen 60 jaar steeds partij gekozen. En het conflict is nog steeds niet opgelost.

Een betere aanpak van het conflict is gen partij kiezen, maar een vreedzaam alternatief bieden, een uitweg voor mensen die in vrede willen leven.
We moeten de mensen uit de oorlog halen ipv de oorlog uit de mensen.
Het Sinai Peace Project, doet dat.
In een relatief leeg stuk van de Sinai, in Egypte, kan een gebied economisch ontwikkeld worden, met hetzelfde geld dat Israel en de Palestijnen op de been houdt.
In dat gebied, mogen alleen mensen wonen en werken, die in vrede willen leven. 3 groepen zijn welkom, inwoners van de Sinai, Palestijnen uit Gaza of de West Bank, en Israeli’s
Ze moeten een extra regel accepteren, geen wapens in dat gebied, niet om te hebben, te ontwerpen en ook niet fabriceren.
Een stevige politiemacht van inwoners van de Sinai, Palestijnen en Israeli’s handhaaft de regels.
En doet dat met veel meer transparantie dan we van politie gewend zijn.
Het kost wat privacy, als je daar woont en werkt, maar je krijgt er vrede voor terug
https://sites.google.com/site/sinaipeaceproject2/

  • Vorige discussie