“Israël vertrekt van Golanhoogte”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In het diepste geheim hebben Israël en Syrië de afgelopen twee jaar overleg gevoerd over de Golanhoogte. De militair strategisch belangrijke hoogvlakte met het meer van Tiberias als cruciale watervoorraad voor de regio veroverde Israël op Syrië in de Zesdaagse oorlog van 1967. In de besprekingen is overeengekomen dat Israël de hoogvlakte teruggeeft aan Syrië en dat rondom het meer van Tiberias een natuurpark komt waar zowel israëliërs als syriërs toegang tot krijgen. Syrië stopt op haar beurt met steun aan terreur-/verzetsbewegingen Hezbollah en Hamas en zal ze zich distantiëren van Iran. Er zou nog geen tijdschema zijn vastgesteld door beide landen. Syrië wil dat Israël zich binnen vijf jaar terugtrekt, maar Israël zou denken aan een termijn van minimaal vijftien jaar (Elsevier).

Het puntenplan en de nieuwe kaart in de israëlische krant Haaretz.

Reacties (11)

#1 prometeus

he-he, eindelijk. Nu nog de andere grenzen van voor 1967 herstellen en dan kunnen we echt over vrede gaan nadenken.

Bush lijkt ook het e.e.a. door te hebben
http://www.nytimes.com/2007/01/16/world/middleeast/16egypt.html?_r=1&th&emc=th&oref=slogin

  • Volgende discussie
#2 biepbiep

eerst zien, dan geloven.
maar goed ze zijn ook vertrokken uit de gazastrook

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bontenbal

Dit geeft weer wat hoop. Maar ook in deze onderhandelingen zal Israël het wel zo spelen dat Syrië als eerste het initiatief zal moeten nemen om de banden met Hamas/Hizbollah/Iran te verbreken voordat Israël in actie komt. Het verder werken naar vertrouwen zou nog wel eens heel lang kunnen duren…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

@prometeus Ik weet niet wat je in die link hebt gelezen over doorhebben.

Dat Israel er een periode van 15 jaar aan koppelt geeft wel aan dat ze Syrie nog niks vertrouwen.

Pas als de VS Syrie van de te-bedreigen-landen-lijst afhaalt en evt met dat land gaat praten is er wat bereikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Ik dacht toen ik de kop las evendat er spectaculair nieuws was. Tot ik het stukje erbij las… Israel vertrekt helemaal niet. Syrie hoopt dat Israel vertrekt over 5 jaar, terwijl Israel zelf zit te denken aan 15 jaar. Zo gauw er iets gebeurt (Hezbollah schiet een raket, Hamas blaast een bus op), kan Israel dat gebruiken als bewijs dat Syrie zich niet aan de afspraak houdt en haar verblijf weer voor onbepaalde tijd uitstellen.

Weg nieuws.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Meester

Verder waren de onderhandelaars niet de officieele autoriteiten, maar vooraanstaande zakenlui, die maar eens aan het denken werden gezet. Tot slot is de Golanhoogte niet de grootste brandhaard van het moment.
Bij CNN was het feit dat deze onderhandlingen/gesprekken hadden plaatsgevonden nieuws, niet hetgeen wat er was afgesproken. Dat had geen waarde.
Kortom, het bericht is niet waardevol en ook niet waar. Van terugtrekking is geen sprake.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 prometeus

@4 Bush heeft de afgelopen 6jaar lopen roepen dat democratisering van de “regimes” in het midden-oosten de oplossing voor de MO-conflicten is. Nu zit hij met Iran, Irak, Hezbollah (& Syrie) en Hammaz in de Palestijnse gebieden.

In dat artikel wordt verteld dat Rice meer de “Clintoniaanse” aanpak (als ik het zo mag interpreteren) aan het hanteren is.

Niet dat ik er blij mee ben dat die diktatoren blijven zitten, maar om stabiliteit in de regio te bevorderen en stapje voor stapje richting vrede te gaan zijn ze wel zo handig. Het blijkt namelijk dat het alternatief voor die diktatoren religieuze fatatici zijn.

Ik ben er ook niet voor om die onder de duim te houden (of om hun onderdrukkers in het zadel te houden): je creeert er alleen maar meer anti-westerse gevoelens mee, maar ik zie onder de huidige omstandigheden weinig ruimte voor “regime-change”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ds. Schilder

gezien de reacties van zowel Israëlische als Syrische kant is dit wellicht een hoax…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henrik

mijn hemel, wat een onzin allemaal

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bontenbal

Nog even terugkomend hierop. De reacties van Olmert en anderen om dit meteen te ‘downplayen’ waren natuurlijk te verwachten. Israël kan simpelweg niet omgaan met buren zoals Syrië die, zo bleek uit deze onderhandelingen, nu wellicht vrede willen. Israël heeft er alle belang bij dat de status quo gehandhaaft blijft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bontenbal

Aangezien ik de Sargassoredactie de tip voor dit artikel heb gegeven, kan ik het niet nalaten om ook de volgende link te plaatsen naar een artikel in The Economist:

http://www.economist.com/world/africa/displaystory.cfm?story_id=8559692

En vandaar uit haal ik de volgende zin

Mr Olmert, who has firmly ruled out peace talks on the ground that America is against them, may have a more immediate reason for denying knowledge of the talks: he would risk being eaten alive by hardliners in his increasingly fragile coalition if he were seen to entertain the idea.

Hoog tijd voor een Europese rol in het MO nu blijkt dat de Amerikanen en de Israëlische hardliners niet willen.

  • Vorige discussie