IP-ban voor heel Qatar?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, Dossier:

WikipediaDe afgelopen tijd werd het kleine golfstaatje Qatar een aantal keer “geband” op Wikipedia. De inwoners mochten geen artikelen meer aanpassen op de grootste gratis encyclopedie van het Internet. De reden? Er kwam een hele boel vandalisme van het enige ip-adres dat gebruikt wordt door internetters in dat land.

Het hele land heeft slechts één ip-adres, zodat de regering al het internetverkeer kan controleren. Ter vergelijk: elke computer die in Nederland thuis tegelijkertijd het internet opgaat heeft een eigen adres. Alleen bij bedrijfsnetwerken gaat alles vaak via één enkel ip-adres. Je kan Qatar dus zien als een groot intern (bedrijfs)netwerk met een firewall ervoor. Wikipedia heeft beterschap beloofd en zoekt naar manieren om de vandalen uit Qatar te weren, maar toch niet iedereen de toegang tot het aanpassen van artikelen te verbieden.

Waarom eigenlijk? Moeten wij in het vrije westen wikipedia zo aanpassen dat repressieve regimes kunnen blokkeren wat ze willen? Of moeten we zeggen: “Jammer, meneer de machthebber van Qatar, zo werkt ons systeem”, en zo aan de bevolking duidelijk maken dat er toch iets flink mis is met het regime en misschien de aanzet te geven tot verandering van binnenuit?

Ik zou voor het laatste gaan.

Reacties (8)

#1 Ouwe

Van Bahrein tot aan Koeweit is er wat mis met de regimes. De kleine golfstaten hebben dan wellicht niet zoveel inwoners en de basisvoorzieningen zijn dik in orde, maar iedereen die enigsinds afwijkt van wat de machthebbers voor ogen hebben, hebben een behoorlijk probleem.

  • Volgende discussie
#2 Mark

@Spuyt: Ik denk dat wat je voorstelt niet tot vragen of problemen voor de machthebbers gaat leiden. Dan liever wel een oplossing waarbij de Bahreinen mee kunnen doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Waarom niet? Als de intelligentsia van de natie erover gaan klagen en erdoor naar het buitenland verdwijnen?
Alle kleine beetjes helpen. En wikipedia is niet commercieel, dus er mag best wel wat maatschappelijk besef zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Machthebbers zijn uit op macht. Het kan ze niks schelen dat de intelligentsia het land verlaten. Good riddance to ‘em, zullen ze zeggen, And stay out!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Machthebbers zijn uit op macht én geld. Intelligentsia hebben ze daar op de langere termijn bij nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

Fout. Als ze genoeg mensen uit te knijpen hebben en/of olie hebben ze geld genoeg. Intelligentsia moet voor het karretje te spannen zijn (en die zijn er natuurlijk ook genoeg) of onder de duim gehouden worden. Voorbeelden te over, zowel actueel als in het verleden; Noord-Koreaanse leiders laten hun volk rustig verhongeren en baden zelf in weelde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

Ah, maar er is een verschil. Als je niet beter weet dan blijft het volk ’tevreden’. Maar als je ziet dat het ergens anders beter is dan ga je morren. In NK wordt het volk dom gehouden. Ze denken dat het in het buitenland net zo erg of zelfs nog erger is dan in NK.

Als het volk van Qatar er keer op keer mee geconfronteerd wordt dat ze door hun machthebbers beknot worden dan zal er vroeg of laat een beweging ontstaan die die machthebbers omver gooit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Mark

Optimistisch, maar je hebt een punt. Qatar is niet zo erg als NK, internet zet zeg maar een voet tussen de deur. Ik heb zelf trouwens al eerder de mogelijke kracht van internet om zaken open te breken aangewezen mbt china.

  • Vorige discussie