Inkomensverschillen nog nooit zo groot geweest

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Met update onderaan

De inkomensverschillen in zijn ontwikkelde landen nog nooit zo groot geweest als nu. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de OESO naar de inkomensverdeling tussen 1985 en 2008, dus nog voordat de effecten van de crisis goed zichtbaar zijn.

Vooral in de Verenigde Staten, Turkije, Israel en Mexico zijn de verschillen erg groot. Opvallend is dat juist in traditioneel egalitaire landen, zoals Zweden, Finland en Duitsland, de inkomensverschillen snel zijn gestegen.

De oorzaak, aldus de OESO: ,,The main driver behind rising income gaps has been greater inequality in wages and salaries, as the high-skilled have benefitted more from technological progress than the low-skilled. Reforms to boost competition and to make labour markets more adaptable, for example by promoting part-time work or more flexible hours, have promoted productivity and brought more people into work, especially women and low-paid workers. But the rise in part-time and low-paid work also extended the wage gap.

Tax and benefit systems play a major role in reducing market-driven inequality, but have become less effective at redistributing income since the mid-1990s. The main reason lies on the benefits side: benefits levels fell in nearly all OECD countries, eligibility rules were tightened to contain spending on social protection, and transfers to the poorest failed to keep pace with earnings growth.”

En hoe zit het dan in Nederland? Dat toont een raar beeld. Misschien dat u het begrijpt, ik kom er niet uit. Ik heb de gini-coefficient voor verschillende tijdvakken op een rij gezet. De gini-coefficient zegt, kort door de bocht, hoe eerlijk een verdeling is. Bij 0 heb je de meest eerlijke verdeling mogelijk, bij 1 de minst. Hier de twee gini-coefficienten voor en na belasting.

Ik krijg dit niet gerijmd met bovenstaande grafiek. Als we kijken naar voor belastingen is de ongelijkheid tussen werkenden enorm toegenomen. Kijken we na belastingen dan is juist de ongelijkheid tussen gespensioneerden enorm toegenomen. Dit verklaart niet waarom de ongelijkheid is gestegen. Het aantal werkenden moet immers veel groter zijn dan het aantal gepensioneerden.

Misschien dat u het weet. Hier zijn de data voor Nederland.

Dit heeft The Economist ervan gemaakt en dit The Guardian.

update

Johanna wees me op een slordigheid, waardoor de grafieken niet klopten. Ze heeft het aangepast en zie hier het resultaat.

Reacties (7)

#1 Matthijs Pontier

En dan te bedenken dat welvaartsverdeling veel voorspellender is voor geluk dan de mate van welvaart.

Ik heb hem op NuJIJ gezet :)
http://www.nujij.nl/politiek/inkomensverschillen-nog-nooit-zo-groot-geweest.14750230.lynkx

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Ook voor gezondheid.

#2 Yevgeny Podorkin

Wellicht heeft v.w.b. verschuiving bruto/netto de Wet inkomstenbelasting 2001 dat verschil tussen werkenden en gepensioneerden veroorzaakt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Zitten bij totale bevolking misschien niet nog wat groepen (uitkeringen) erbij? Bovendien werken de verschillen tussen de groepen ook mee in de Gini coëfficiënt voor de totale bevolking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 L.Brusselman

Het vervelende is dat datgene waarmee je de inkomstenverschillen nog een beetje kon compenseren,als marginaal zonder gedegen opleiding,steeds meer onder vuur van de overheid is komen te liggen.Vooral Opstelten is iemand die het bepaalde mensen steeds moeilijker maakt

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dimitri Tokmetzis

Het frappante vind ik dat ons sociale zekerheid- en belastingstelsel blijkbaar een verdelend effect heeft, of polariserend (financieel dan) effect heeft op pensioengerechtigden (en vermoedelijk ook uitkeringsgerechtigden). Dat het een egaliserend effect heeft op inkomens, mag duidelijk zijn, maar dat andere effect had ik niet verwacht…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie