In geval van levensgevaar mét briefje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

spoedhulp Het is donderdagavond zeven uur, na het hanteren van een cirkelzaag in uw nieuwe woning bungelen twee van de vijf vingers op ongewone wijze aan uw linkerhand, u bloedt flink maar het is niet levensbedreigend. Mag u naar de spoedeisende hulp of moet u eerst via 1888 het nummer van uw huisarts achterhalen?

Het is zondagmiddag u voelt u al een paar uur niet lekker, u bent misselijk, ervaart een beklemmende pijn achter het borstbeen, deze pijn straalt uit naar uw linkerarm, u zweet als een otter en uw partner vindt dat u er “slecht uitziet, maar dat u ook niet meer zoveel moet drinken op feestjes”. Mag u naar de spoedeisende hulp of probeert u toch eerst via drie antwoordapparaten de dienstdoende huisarts te consulteren?

Het is drie uur ‘snachts uw kind voelt zich benauwd en klaagt over keelpijn. U heeft de indruk dat een acute keelontsteking de luchtpijp afknelt. Uw kind wordt nu steeds paarser maar dat kan ook door het schreeuwen komen. Mag u direct naar de spoedeisende hulp of belt u toch eerst met de dokterscentrale?

Zomaar drie dilemma’s waar u als calculerend burger binnenkort voor kan komen te staan. Want wie in de toekomst zonder briefje van de huisarts naar de eerste hulp gaat, kan er niet altijd meer op rekenen dat zijn zorgverzekering de kosten betaalt. Alleen in geval van levensgevaar mag u direct naar de spoedeisende hulp.

De minister van Volksgezondheid, Ab Klink, moet bezuinigen en ziet een kostenbesparing in strengere regels voor het bezoek aan de spoedeisende hulp én een afwenteling van de gemaakte kosten op de patiënt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt dat deze maatregel de patiënten dupeert. “De patiënt moet niet worden gestraft voor het feit dat voor hem onduidelijk is waar hij terecht kan. Bovendien komen ziekenhuizen in een onmogelijke situatie als ze de vele tienduizenden patiënten die zich momenteel op de spoedeisende hulp laten behandelen moeten gaan weigeren” zo bericht de NVZ.

Deze bezuinigingsmaatregel brengt volgend jaar 48 miljoen euro in het laatje van de overheid, de jaren daarop 117 miljoen (AD). Op dit moment gaan er nog veel teveel mensen naar de spoedeisende hulp voor iets waar ze ook bij hun huisarts terecht kunnen en dat kost geld. Het is logisch dat minister Klink hier iets aan wil doen. Maar als er straks door deze maatregel slachtoffers vallen kunnen we een macaber sommetje maken en de winst delen door het aantal slachtoffers. Een indringende SIRE campagne die alle onbenullen en chronisch egoïsten die met een kuchje en een stramme knie naar de spoedeisende hulp gaan opvoedt kost wellicht 1 miljoen euro maar bereikt misschien ook wel een groot deel van de gedroomde besparing zonder mensen in gevaar te brengen?

Reacties (21)

#1 Rene

Dit lijkt me nu echt typisch een “de soep wordt niet zo heet gegeten als [ … ]” geval. Ik ga ervan uit dat uiteindelijk die spoed-eisende hulpverleners zelf bepalen of de zorg-consument daar terecht of niet was, en als ik er daar bovenop van uit ga dat die verleners twee bungelende vingers, symptomen van een mogelijk infarct of een paars kind tot het takenpakket vinden horen, gaat het wel loslopen.

Het grootste bezwaar dat ik zie is dat mensen die al eens in paniek met bijvoorbeeld hele lichte en op dat moment nog niet gediagnosticeerde infarct symptomen daar zijn geweest en niet kosher zijn verklaard wel eens terughoudendheid konden ervaren op het moment dat het probleem echt toeslaat en ze zo snel mogelijk op die plek hadden moeten zijn.

Maar als dus een dienstdoend hoofd van de dienst de beslissing neemt over wat wel en wat niet gerechtvaardigd was, en hem wordt expliciet opgedragen zeer terughoudend te zijn met de “niet” conclusie om bovenstaande paragraaf te vermijden dan is dit denk ik best een aardige maatregel om de aso’s er wat meer tussen uit te filteren.

  • Volgende discussie
#2 ijsbrand

Tegenover elke ASO die zo misschien met reden geweerd wordt, staat een beschroomde bejaarde die keurig wacht tot maandagochtend de huisarts weer spreekuur houdt, en d’r kwaal zo verergert…

Dit is typisch weer symboolpolitiek. Herinnert iemand zich de knakenkaart nog? Ingevoerd door een kabinet dat zijn burgers wilde inwrijven dat elke keer maar de medische stand of apothekers lastigvallen geld kost… Terwijl niemand zo denkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rene

… maar eerste zin #2 is wel waar op zich.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Marlboroman

@1: Eens! Daarnaast is het geen dilemma Carlos, als de spoedeisende hulp zelf gaat filteren zijn de enige krantenkoppen die hierbij horen ‘medewerkers eerste hulp vaker (verbaal) bedreigd’. Daar zal het probleem eerder komen te liggen.. ;)

Zelf zat ik eerder te denken aan een huisartsenpost erg, erg dichtbij een spoedeisende hulp-post van het ziekenhuis. Probleem direct opgelost!

Een indringende SIRE campagne die alle onbenullen en chronisch egoïsten die met een kuchje en een stramme knie naar de spoedeisende hulp gaan opvoedt kost wellicht 1 miljoen euro maar bereikt misschien ook wel een groot deel van de gedroomde besparing zonder mensen in gevaar te brengen?

Hihihi… nooit gelezen dat de gedragsverandering door tv-spotjes uiterst, uiterst marginaal is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Ik zie er de bezuiniging niet van in, vooral bij geval 1. Met uw afhangende vingers eerst naar de huisarts gaan, om dan toch doorverwezen te worden naar de spoedeisende hulp levert alleen maar extra kosten (van een huisartsconsult) op. Gezien het huidige tekort aan huisartsen (en dankzij de marktwerking dus straks hogere huisartsensalarissen), wordt die “bezuiniging” nog een fikse kostenpost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chinaman

Snap het niet meer.
Juist met het EPD en de trend dat huisartsenposten steeds vaker in ziekenhuizen komen… Waar zit dan die besparing?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Marlboroman, ooit gelezen over de succesvolle gedragsveranderingen rondom het scheiden van afval? Glas, batterijen, GFT allemaal door tv-campagnes en nu weer met plastic.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Kasper

Komt nog bij dat de assistente van de huisarts aan de telefoon altijd eerst vraagt ‘is het ernstig?’ om na te gaan of de afspraak vandaag of ook een week later kan worden ingepland. Voor een antwoord op die vraag wilde ik nou juist naar de huisarts!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 monique

@4: Inderdaad een huisartsenpost. Maar dan wel 24/7 en zonder extra kosten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Marlboroman

@7: Point taken. Geef jij dan toe dat het scheiden van afval een andere gedragsverandering is dan het maken van een beslissing ‘over je eigen leven/gezondheid’?

Overigens vertelt mijn uiterst betrouwbare water me dat dit allemaal door tv-campagnes komt, lichtelijk overdreven is. Wat dacht je van simpelweg andere bakken (de duobak) en/of die ontzettende reischeque die je kan winnen bij het inleveren van 10 batterij’tjes?

Anyways, nu weer on-topic!

@5: Het lijkt me duidelijk dat bungelende vingertjes een kwestie is van direct naar de spoedeisende hulp. Waar de besparingen van Klink voornamelijk om gaat zijn de handelingen die de huisarts (of de assistent) normaliter doet.. En daarbij, ook mét marktwerking: een huisarts is vele malen goedkoper dan een specialist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Fresto

De verreweg grootste bedreiging voor het zorgstelsel is Ab Klink…..!
Elke bemoeienis van zijn zijde heeft, mijns inziens, uitsluitend geleid tot verdere verslechtering van een elementair recht: Goede, betrouwbare zorg voor iedereen.Het artikel bevestigt dit volledig.
Echt beleid zou zijn: Het binnen de sterk commerciële gezondheidszorg heersende winstbejag in acceptabele banen te leiden, dit in goede en objectieve samenwerking met de (weinige) serieuze zorgverzekeraars.
Er is weinig oog (anders dan strikt commerciëel) voor de steeds zwaardere belasting van de huisartsen die, als de huidige ontwikkelingen doorgaan, er massaal het bijltje er (noodgedwongen) bij zullen neergooien, ook de eventueel nog aanwezige potentie van dit onmisbaar beroep (roeping?)wordt, bijna per dag, ondermijnd.
Grootste slachtoffergroep: De patient, die van de ene onzekerheid in de andere beland….
Het ingezette beleid gaat, naar mijn stellige overtuiging, uiteindelijk leven kosten…..!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Rene

@9: Ik wilde je net gaan toevoegen dat 24/7 nu net het idee van zo’n huisartsenpost was toen ik even dacht na te gaan of dat ook zo was buiten de stad waar ik woon, en dat blijkt niet zo.

Maar “de stad” is neem ik aan ook het probleem hier, aangezien je als je geen ziekenhuis met spoedeisende hulp in je dorp of kleinere stad hebt je er waarschijnlijk ook niet overmatig zult gaan binnenvallen.

En wat dat betreft is het inderdaad een beetje een achterhoede discussie, ook re #4. Ook hier zit een huisartsenpost zo ongeveer naast het (grootste) ziekenhuis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Furby

Ik snap zorgstelsels al jaren niet. Ik betaal toch die torenhoge premies om van zorg verzekerd te zijn en steeds vaker blijkt iets niet vergoed te worden en moet er een eigen bijdrage betaald worden. Daar verzeker ik me toch juist voor?

Laatst ze ipv op de zorg eens een keertje op de salarissen bekorten. Het is nergens voor nodig dat beginnende tandartsen 4000 bruto per maand binnentikken, met de helft kan je ook makkelijk af. Zelfde geld voor al die doktoren met riante salarissen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 gronk

Ik betaal toch die torenhoge premies om van zorg verzekerd te zijn

Dat komt juist doordat er nogal wat paupers zijn die denken dat ze ‘omdat ze zoveel zorgpremie betalen’ DUS ook RECHT hebben op zorg, onder alle omstandigheden. Dus als ze op vrijdagmiddag voor ze op vakantie gaan twijfelen over een kuchje, of ze hebben op zaterdag hoofdpijn omdat ze de dag ervoor teveel gesopen hebben, dan MOET de huisarts METEEN tijd voor ze vrijmaken. Want ze betalen toch premie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Kalief

Maar als er straks door deze maatregel slachtoffers vallen kunnen we een macaber sommetje maken

als ze de vele tienduizenden patiënten die zich momenteel op de spoedeisende hulp laten behandelen moeten gaan weigeren

De EHBO post mag geen spoedeisende hulp weigeren dus slachtoffers vallen er niet. Het probleem is hooguit het declareren achteraf.

Als die spoedeisende hulp niet nodig blijkt te zijn zou een post de zieke moeten kunnen door- of terugverwijzen naar de huisarts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 piet

@rene
volgens mij gaat dit verhaal niet over de beoordeling van de hulpverleners, het gaat om het risico dat de patiënt, misschien bang om voor de kosten op te draaien, helemaal niet naar de spoedeisende hulp durft te gaan terwijl dat wel had gemoeten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 gronk

helemaal niet naar de spoedeisende hulp durft te gaan terwijl dat wel had gemoeten…

Daar staat tegenover dat er genoeg lui zijn die hun eigen leed zoooo belangrijk vinden dat een huisarts ‘niet goed genoeg’ is. Verconsumentisering van de zorg. En dan maar klagen dat die zorgpremies zo hoog zijn. Joh, hoe zou dat nou komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rene

@ piet, #16:

Ja, dat was #3; daar zit een gevaar in, dat je door het aanpakken van “over-assertieve” mensen weer timide mensen benadeeld.

Maar dat was ook het punt wel, dat je door het oordeel in handen te laten van het hoofd van zo’n dienst (een medicus, en het liefst één die niet erg autistisch is op het gebied van patienten-begeleiding) en hem de expliciete opdracht te geven het oordeel van misbruik spaarzaam te gebruiken je in de praktijk het klimaat waarin het niet naar de spoedhulp gaan ook in een ernstige geval, zou kunnen vermijden.

De gevallen filteren van mensen die met een verzwikte enkel de inzet van de hele verenigde Nederlandsche gezondheidszorg eisen heeft mijn steun wel in ieder geval en er is over het algemeen geen betere manier van aanpak van blaf-hufters dan via de portemonnee.

(wat me na de algemene beschouwingen van vanmiddag doet denken aan een Wilders-tax, maar goed, daar hadden we het nu even niet over)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Anton

Typisch gevalletje van een generieke regeling voor specifieke gevallen willen hebben waardoor ’timide mensen’ mede worden aangesproken op het gedrag van ‘over-assertieve mensen’.
Als onterechte aanspraak op spoedeisende hulp inderdaad een groot probleem is zul je eerst duidelijke moeten maken wat zeker spoedeisend is, wat zeker niet spoedeisend is en wat grijs gebied is. Zeker niet spoedeisend gewoon door de verpleging/assistent terug naar de huisarts verwijzen. Grijs gebied arts laten beoordelen: spoedeisend gewoon behandelen, niet spoedeisend patiënt laten kiezen behandelen en kosten in rekening of naar de huisarts.
De discussie dat de patiënt steeds meer consument wordt, en dus ook zelf een deel van de zorg direct zou moeten betalen, staat hier geheel los van.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 zmc

@Rene, #1 “de soep wordt niet zo heet gegeten als [ … ]”

Daar ga ik ook vanuit. Maar als de minister van volksgezondheid dit soort fratsen durft voor te stellen, dan zijn we toch wel heel diep gedaald. De maatregel komt er vast niet, dat het voorstel er is duidt echter op iets nog veel ernstigers, namelijk dat we een bananenbureaucratie aan het worden zijn.

Maar de term “spoedeisend” is ook een beetje misplaatst. Je gaat immers ook naar de EHBO als vrij duidelijk is dat er foto’s gemaakt moeten worden of er iets niet-triviaals gehecht/geniet moet worden. In het gros van de gevallen is er geen huisarts voor nodig om dat vast te stellen. De oplossing voor e.e.a. lijkt me overigens evident: voeg EHBO en huisartsenpost samen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Peter

Ab Klink denkt niet goed na. Een Sire-campagne subsidiëren is veel goedkoper. Roep de burger op bij elke klacht eerst even op internet te de surfen naar de symptonen en die ge-wel-di-ge medische encyclopedie te raadplegen.

In geval 1 roept u natuurlijk daarbij de hulp van uw naasten in.
Al die mensen voor wie medische hulp dan te laat is, vallen dan in ieder geval niet meer onder de stijgende zorgkosten. Ik neem tenminste aan dat begrafenis- of crematiekosten niet onder het zorgstelsel vallen.

Maar serieus nu: geval 2 zelf meegemaakt. Huisgenoot brak het klamme zweet uit. Huisartsenpost gebeld. Er kwam een arts langs, die hem meteen per ambulance liet afvoeren. Hij kreeg te horen dat een volgende keer nooit meer zo te doen. Meteen 112 bellen was het devies.

En ja, de eerste hulp is heel wat drukker geworden. Laatst mijn partner er heen moeten brengen (die was eerder via de huisarts met een klach in het ziekenhuis geweest en kreeg te horen dat ze onmiddelijk naar het ziekenhuis moest als de klacht zou terugkomen).
Het was er beredruk. Ik kreeg de indruk dat het aanwezig personeel heel goed hun werk deden.
Van de aanwezige veiligheidsmaatregelen kreeg ik het accuut benauwd.

  • Vorige discussie