Ik stem volmondig ja

OPINIE - Het vorige grote referendum ging over de werking en democratie van de Europese Unie. De tekst van de grondwet was relevant, het stemmen lastig.
Dit keer gaat het referendum over iets heel anders. De tekst van het akkoord is eigenlijk irrelevant. Het kiezen makkelijk.

Ik stem straks op 6 april volmondig ja omdat de weg van de meeste weerstand de beste toekomst oplevert.

Op 6 april mag u stemmen. U mag zeggen of u het associatieverdrag van ruim 300 pagina’s met Oekraïne een goede zaak vindt of niet.
De tegenstanders zien het akkoord als het voorbeeld van een ondemocratisch Europa (u is immers niets gevraagd) en zien Oekraïne als een corrupt land waar het beste maar zoveel mogelijk afstand van gehouden kan worden.

Ja, Oekraïne is een instabiel land met veel corruptie. En ja, het besluit tot een associatieverdrag is nou niet direct democratisch te noemen.
Maar door de aandacht daarop te vestigen, wordt het zicht op de achterliggende ontwikkelingen ontnomen. Maar vooral het echte lange termijn perspectief krijgt daardoor te weinig aandacht.

De beste manier om op termijn landen zover te krijgen dat ze in de basis democratisch zijn, weinig corruptie meer kennen, zorgen voor het welzijn van de bevolking en ook nog eens een enigszins
schone economie kennen, is door ze te stapje voor stapje te verleiden tot toetreding tot “ons” blok.

Biedt een perspectief, beloon iedere goede stap die gezet wordt en hou de pas in als het verkeerd gaat.
Bij menig oostblok land zijn we te snel gegaan bij het laten toetreden zelf, maar toch zijn ook die landen er enorm op vooruit gegaan. Meer dan ik persoonlijk had verwacht in de slechts 25 jaar die zijn verlopen sinds de val van de muur.
Dit soort veranderingen kosten gewoon veel tijd. Zie bijvoorbeeld landen als Griekenland, Spanje en Portugal die tot ver in de 20ste eeuw een dictatuur waren, maar nu bij Europa horen. En de enige manier om invloed te houden op die veranderingen is door een verhouding tot elkaar te hebben. Eentje met wederzijdse belangen.

En dat is wat er ook met Oekraïne kan gebeuren. Dat is niet alleen goed voor Oekraïne, maar ook goed voor ons. Want dat betekent een nog grotere cirkel van landen waarin het relatief veilig en stabiel is met een behoorlijk niveau van welzijn. Een blok landen waar de zware discussies alleen nog gaan over hoe krom een banaan mag zijn of over hoeveel chloor een kip mag bevatten. Ik teken ervoor.

Je kan er natuurlijk voor kiezen je rug toe te keren naar zo’n land. En te wachten tot ze ooit “beter” worden voor je met ze gaat praten. Maar dan ben je dus iedere invloed kwijt. En je zet de deur open voor andere blokken om wel verbindingen aan te gaan.

Op een ander vlak vind ik het niet uitreiken naar nieuwe landen een teken van zwakte. Alsof de Europese Unie een gedrocht is waar je liever andere niet mee besmet.
Nu klopt er veel niet aan de constructie van de Europese Unie, maar ik ben wat blij dat ik in de EU woon en niet op willekeurig andere plek op de wereld.
Ik vecht liever voor het verbeteren van de tekortkomingen van Europa dan tegen het uitbreiden van onze invloedssfeer.

Terugtrekken in je eigen land, of je eigen stad, of zelfs je eigen straat, is niet meer van deze tijd. De weg naar een betere wereld is er een van heel veel kleine stappen en veel compromissen met een steeds grotere buitenwereld.
En vanwege de complexiteit van dat soort processen is een beetje verlies van directe invloed daarop vrijwel onvermijdelijk.

Moed is niet de deur dicht gooien en tegen iedereen zeggen dat ze het zelf maar uitzoeken. Moed is om in moeilijke tijden moeilijke landen richting het rechte pad te trekken. De negatievelingen zitten thuis en zeggen “Ik zie alleen maar problemen, rot op!”, terwijl politici, ambtenaren en diplomaten (en het bedrijfsleven) met heel veel geduld, veel frustratie, veel zweet en veel tekst stapje voor stapje bezig zijn te werken aan een betere toekomst. Voor Oekraïne, en voor ons.

Daarom stem ik volmondig ja.

Reacties (34)

#1 Dirk Zeeman

‘.. is door ze te stapje voor stapje te verleiden tot toetreding tot “ons” blok.’
Daarbij ga je ervan uit dat die beweging maar één kant op kan: ons systeem is zo mooi dat ze zich daar vanzelf toe bekeren. Met een iets minder optimistisch wereldbeeld kun je het net zo makkelijk het omgekeerde verdedigen. Hoeveel corrupte landen moeten we aan ons binden voordat de omgekeerde invloed merkbaar wordt? De oase van stabiliteit en bestuurlijk fatsoen waarin we leven, is niet vanzelfsprekend. Eigenlijk is het een grote uitzondering in de wereld en in de geschiedenis. Leidt de vermenging van corrupte en nauwelijks corrupte culturen automatisch tot overwinning van de laatste? Ik hoop het heel erg, maar ik ben er niet zeker van. Schiet het al op met Griekenland? Zijn Hongarije en Roemenië al bekeerd? Volgens mij valt dat lelijk tegen. Neem daarbij de toenemende corruptie van VVD-politici die de laatste jaren erg begint op te vallen, en denk dan nog eens goed na over hoe onkwetsbaar ons systeem is.

  • Volgende discussie
#2 Cerridwen

Mooi gezegd Steeph, ik sluit me daar volledig bij aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Nietingelogd

Zelfs al zou je de corruptie willen aanpakken, dan nog stuit je daarbij op te veel weerstand, zie Griekenland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Raymond Horstman

Macht corrumpeert. Dat doet het in de Oekraïne maar ook in Nederland. Daar is niet zo heel veel tegen te doen. Machtenscheiding, gezond wantrouwen, transparantie en persvrijheid kunnen iets uitmaken maar volledig uitsluiten doe je het nooit.
Maar wat het referendum betreft, als PVV, SP, Poetin en GeenStijl tegen zijn ben ik geneigd om voor te stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Tessa

Het is een goed sentiment dat je graag wil dat het beter gaat met de Oekraieners daar ben ik het helemaal mee eens. Maar voor mij vertaalt zich dat juist naar een ‘nee’ stem: Handelsverdragen, waar dit verdrag grotendeels op neerkomt zijn in de praktijk helemaal geen verbetering voor de ‘gewone’ burger. Hier een stukje van mijn collega: https://www.tni.org/en/node/22905

En over Griekenland, dat vergaat het helemaal niet zo goed na toetreding, ik denk juist het tegenovergestelde. Vraag aan de gewone Griek eens of deze blij is met hun toetreding tot de EU. Een stukje voorbeeld is bijvoorbeeld de privatisering, met allerhande gevolgen, aldaar: https://www.tni.org/en/publication/the-privatising-industry-in-europe (en in hun kielzog ook de andere PIGS: Portugal, Italie, Ierland en Spanje)

‘Nee’ stemmen is voor mij helemaal niet omdat ik vind dat ze maar in hun potje gaar moeten koken daar, maar juist uit solidariteit met mens en milieu. Meer kan je ook hier lezen: http://asoverdragnee.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HenkdeWaal

“De beste manier om op termijn landen zover te krijgen dat ze in de basis democratisch zijn, weinig corruptie meer kennen, zorgen voor het welzijn van de bevolking en ook nog eens een enigszins
schone economie kennen, is door ze te stapje voor stapje te verleiden tot toetreding tot “ons” blok.”

Polen en Hongarije onderschrijven dit ook zo mooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

@6: Daarvan gaf ik al aan dat de toelating te snel is gegaan.
Maar zelfs daar is het effect merkbaar. Alleen proberen bepaalde groepen dat weer ongedaan te maken. Kwestie van lange adem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: “Handelsverdragen, waar dit verdrag grotendeels op neerkomt zijn in de praktijk helemaal geen verbetering voor de ‘gewone’ burger.”
Misschien wel even bedenken waar je over stemt. Het handelsverdrag is nou net het deel dat buiten het referendum valt en waar een nee-stem dus ook geen invloed op zal hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 su

@5 In Griekenland gaat het niet zozeer slecht na de toetreding tot de EU in 1981, maar na toetreding tot de monetaire unie in 1999. Het geeft wel aan dat toetreding tot de EU geen garantie geeft tegen corruptie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HenkdeWaal

@7:

Op de lange termijn overleven Polen en Hongarije de EU eerder dan andersom Steeph. Polen is het schoolvoorbeeld dat het koppiger is dan menigeen kan voorstellen, dat je het kunt opheffen zelfs, maar niet kunt laten verdwijnen. De EU, in essentie een goed idee, verzwakt zichzelf juist door al die compromissen waar jij over praat. En als je maar genoeg water bij de wijn blijft doen rest er niets dan een slap en smakeloos drankje. En dat is wat de EU is geworden. Als de EU niet heel snel 180 graden draait in haar gedrag en beleid zal het voor landen zelfs beter zijn uit de EU te treden. Oekraïne heeft geen idee in welk wespennest het zichzelf binnenlult en hoe haar toekomst daardoor versobert.
Op de lange termijn is dit niet houdbaar. Dat is het hele punt juist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 kars

De keuze is niet ja of nee, de keuze is ja, nee of niet gaan. Niet gaan stemmen is verreweg de beste keuze.

Ben je tegen referenda in het algemeen: stem niet. Ben je voor referenda: stem niet, want dit referendum is letterlijk willekeurig gekozen. Het referendumrecht wordt hier misbruikt, waardoor het referendumrecht wordt verzwakt.

Ben je voor het verdrag: stem niet, want een meerderheid gaat tegen stemmen en je voorstem helpt vooral de 30% opkomst te halen. Weet je het niet: stem niet en voel je niet verplicht je in alles te verdiepen. We hebben het hier niet over een (EU) grondwet of TTIP (of CETA), we hebben het over een 13 in een dozijnverdrag, waar je gewoon je favoriete politieke partij kunt vertrouwen voor jou het uitzendwerk te doen. Ben je tegen het verdrag: stem niet, want wie wil er nou meedoen aan een actie die is opgezet door het zuur-racistische blog geen stijl?

Stem niet!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Nietingelogd

@4, @11: tja, je zou eens een eigen mening hebben …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Le Redoutable

@10

Polen en Hongarije zijn juist schoolvoorbeelden hoe het wel kan als een Oostblokland een westers land wordt. Dat ze qua economie en liberale instelling van Oostblok mentaliteit opeens westerse modelstaten worden kan je niet van de ene op de andere dag verwachten, daar gaat nog wel een decennium of 2 over heen. Ook nu er daarin een kleine terugval is, zorgt de EU er juist voor dat die terugval beperkt blijft en dat er geen Erdogan achtige toestanden plaatsvinden.

Oekraïne komt uit het grootse wespennest van de wereld, de Russische invloedssfeer. Putin, Kadyrov, Luhashenko, slechtere partners met minder goede bedoelingen kan je niet hebben.
Er valt in Oekraïne niets te versoberen, qua alles kan het alleen maar beter; economie, mensenrechten, welvaart, milieu, misdaad, corruptie, internationale veiligheid, noem het maar op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 HenkdeWaal

@13:

Polen en Hongarije zijn lid sinds 2004. Wat is er zo verbeterd sindsdien?

Oja, en je denkt dat de EU daar grip op heeft?

http://www.hpdetijd.nl/2016-01-13/eu-nog-altijd-tandeloos-tegenover-hongarije-en-polen/

Daarbij, zoals bij elke relatie is er sprake van wederkerigheid. Dus benoem ook even de invloed van Polen en Hongarije op de EU aub. Ben benieuwd waar de balans op neerkomt. Persoonlijk, de uitbreiding van 2004 had nooit moeten gebeuren. Maar tja, compromissen hé… Zoals Steeph al zei.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Lutine

@11

Komt voor elkaar. De stempas ligt al bij de vuilnisman;-)

Als het aan Geen Stijl ligt dan gaan we iedere maand een referendum houden. Ik bedank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 bolke

@15: Dat zullen we dan maar onthouden voor het geval er een ooit een referendum komt wat jou wel boeit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 sikbock

We hebben geld zat, het klots hier over de plinten. Niet klagen dus. Het land daar is bankroet en de bankensector staat daar op instorten, dus er kunnen best wat centjes naar toe! En als we Draghi vragen om weer wat euro’s bij te drukken, lost zich dat ook wel weer op! Dat Oekraïense schuldpapier is de toekomst, let op mijn woorden!!

De Oekraïne moet bovendien gas kunnen blijven kopen bij Poetin en in ruil wordt de kip hier (veel) goedkoper, dus wie kan daar nou op tegen zijn?

Wel een beetje jammer dat we daar de zakken van de corrupte Oekraïense oligarchie gaan vullen, maar met onze wereldberoemde belastingfaciliteiten helpen we ze dat wel wegsluizen naar Nederland! Kansen moet je dus zien en pakken mensen! Stem dus VOOR!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 basszje

‘de Oekraïne’ :|

Ik zou zeggen dat we niet al te veel noten op onze zang moeten hebben als West-Duitse provincie ‘De Nederlanden’. Bepalen ze in Berlijn wel. Je moet natuurlijk niet in invloedssferen gaan rommelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Mario

@15

Da’s ‘directe democratie’. Dat is iets wat, zoals ik begreep, niet meer weg te denken valt. Tevens iets waar de PVV beweert te willen. Maar een ieder weet, of hoort te weten, dat deze nogal antidemocratisch is. Hand opsteken als iemand geen leugen van Wilders/ PVV weet!

Enfin, maak je maar vast op om regelmatig je politieke stem te laten horen. Hoeveel rollen toiletpapier acht jij voldoende voor de 2e kamer en de lokale wethouders? Je moet je ook daarover uitspreken. ;-p

Ik hoop dat je wel je NAW gegevens op je stemkaart in kleine stukjes hebt gescheurd, trouwens. Dat soort info hoeft ook je vuilnisman niet te weten.

Verder alle respect voor ieders keuze, uiteraard, maar zelf draag ik niet bij aan (extreemrechts) tuig, al dan niet met enig (“mannelijke”) drang tot compensatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 ed

Oekraïne wordt een extreem kostbare blunder net als Griekenland . Hefgefondsen in de vastgoed handel . De vluchtelingen , de aanslagen en criminele organisaties en de indoctrinaties van dat artikel hierboven leiden slechts af van werkelijke problemen zoals de EU hebzucht . De Eurocrisis is nog niet voorbij en de oorzaak daarvan ook nog niet .Een deregulering van de financiële markten heeft gezorgd voor een Eurocrisis nog steeds voortduurt . Wil ik dat het neo-liberalisme en de deregulering die hier in West Europa met een Brexit voor de deur ,voor nog meer chaos /terreur en verdeeldheid gaat zorgen in Oekraïne ? Nee .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 bolke

Komt trouwens nog eens bij dat helemaal niet eens zo goed gaat in Polen als menigeen schijnt te denken, dat land lijkt economisch gezien meer op de VS dan op Europa aangezien ze daar praktisch ook geen middeninkomen hebben, je hebt daar mensen die veel verdienen en miljoenen mensen die in ‘working poor’ jobs zitten met oneindig veel tijdelijke contracten.

Gaat niet lang duren en de bom zal ook daar gaan barsten, het eerste teken daarvan is de keuze voor de huidige regering die massaal gekozen is door die ‘working poor’.

Mensen moeten die roze EU bril eens afzetten en zich realiseren dat je niet in 25 jaar tijd een democratisch land bouwt naar ons voorbeeld, wij hebben er ook 200 jaar over gedaan om te komen waar we zijn en iedereen die denkt dat we in 25 of 50 jaar wel ff een stabiele democratie zullen bouwen in het vmg oost-blok is zichzelf voor de gek aan het houden, op zijn minst zullen eerst alle mensen die het oude systeem nog hebben meegemaakt dood moeten zijn voordat democratie echt wortel schiet en echt doordringt tot in de haarvaten van de samenleving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Le Redoutable

@14

De welvaart is spectaculair gegroeid: https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Poland
En laten we het over de rest van de verbeteringen t.o.v. de tijd van de Russische overheersing maar niet hebben. Ja, er is nu wat terugval, maar dat is ten eerst een democratische keuze die ze gemaakt hebben en ten tweede is dat maar marginaal vergeleken met de gebieden die nu onder de Russische invloedsfeer staan.

De verbeterde economie betekend dat ze nu meer goederen uit de ander EU landen kunnen kopen, je moet eens tellen hoeveel Polen er met een relatief nieuwe Duitse auto rondrijden. Ook al die andere zaken die ik opnoemde qua Oekraïne zijn daar op van toepassing. Wij worden daar dus net zo goed wijzer van.
http://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/polen/handel-en-economie
Dat is 2.5 keer de handel met Rusland en Oekraïne heeft nog veel meer potentie.

Voor Putin is dat een doembeeld, een succes in Oekraïne benadrukt keihard zijn eigen falen en zal uiteindelijk zijn ondergang zijn. Niet voor niets dat hij en zijn aanhang zo fanatiek reageren op deze ontwikkeling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 kars

@12: Mijn mening is dat dit onderwerp te onbelangrijk is om een referendum over te houden. Mijn mening is dat alles wat door geen stijl uitgebraakt wordt, het verdient een roemloze dood te sterven. Ik hoop op een opkomstpercentage van <10%, maar vrees dat ze de 30 nog gaan halen ook, dankzij allerlei goed bedoelende voorstemmers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 bolke

@22: Je zou de Polen de kost moeten geven die tot aan de nek in de schulden zitten daardoor.
De meesten hebben nog nooit een vast dienstverband gehad of zullen dat ooit gaan krijgen en als Oekraïne er bij komt dan verdwijnen veel van die banen richting Oekraïne en zakt Polen gewoon weer terug in elkaar.

Polen vertrekken niet uit Polen omdat er geen banen zijn, ze vertrekken omdat ze geen toekomst kunnen op bouwen vanwege die tijdelijke baantjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Le Redoutable

@24
Onzin, het zijn geen Grieken. De Polen verdienen zich suf omdat het keiharde werkers zijn, bovendien hebben ze daar hele schappelijke belastingen. Ander Oostblokkers zitten zelfs al in Polen omdat er een daar tekort aan goede arbeidskrachten is.
Uiteindelijk breidt de welvaart zich zo alleen maar uit. Alleen met en corrupte mafia bende als in het Kremlin werkt dat systeem niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Lutine

@18

Die fout viel mij ook al op. Het is ‘de’ Veluwe. En Oekraine is gewoon zonder dat ‘de’ er voor.

Verder: ja, we zijn de 17e deelstaat van Duitsland. Maar dat verbond zijn we vrijwillig aangegaan uit opportunisme. Oekraine echter probeert zich los te maken van de voormalige bezetter. En dat recht hebben ze.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Lutine

@19

Verder alle respect voor ieders keuze, uiteraard, maar zelf draag ik niet bij aan (extreemrechts) tuig, al dan niet met enig (“mannelijke”) drang tot compensatie.

Vandaar dat ik het extreemrechtse tuig van GS niet ondersteun met hun referendum….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Steeph

@18 @26 aangepast. Was inderdaad slordig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Lutine

@23

Iedereen die het verdrag gelezen en begrepen heeft mag van mij stemmen met de 10-voudige stemwaarde. Desnoods 100-voudig.

Maar het is de onderbuik die zich gaat legen in het stemhokje….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Bolke

@25: Wie heeft het over de Grieken?
Ik zeg alleen dat de economie van Polen een enorm vertekend beeld geeft over hoe goed het gaat met Polen, het bulk van het geld gaat weer net zo hard uit Polen hoor, terug naar de grote bedrijven die hun werk daar heen hebben gebracht en dat veelal wordt opgeknapt door Polen met een eeuwig tijdelijk contract voor een salaris waar je in Polen ook allang niet meer van rond kunt komen.

En die schappelijke belastingen zorgen er voor dat er feitelijk geen enkel sociaal vangnet is voor de Polen.

Ook in Polen komt boontje een keertje om zijn loontje en dan klapt de hele luchtbel die de EU daar heeft opgepompt weer in elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 HenkdeWaal

@22:

De economische groei van Polen is ingezet in de jaren ’90 na een transitieperiode. De groei was toen veel hoger dan tegenwoordig. Er is zelfs sprake van een dalende trend sinds het land lid is geworden van de EU. Die groei kun je dus niet op het conto van de EU schrijven, aangezien die 14 jaar eerder is ingezet en dezelfde EU met haar eurocrisis de groei bekneld. Desalniettemin is Polen een van de succesvolste landen qua economie op dit continent van de afgelopen 25 jaar. Helaas kunnen we van Hongarije dat niet zeggen. Maar daar ga je niet op in.
Waarom je over de Russische invloedssferen begint is mij een raadsel. Weet je wie daar niet onder valt? Griekenland, o.a. Ook eens een succesverhaal (lees bubbel).
Qua mensenrechten gaat het al helemaal de verkeerde kant op met Polen en Hongarije. Door de uitbreiding in 2004 hebben we het paard van Troje binnengehaald. En we hebben al zo vaak andere landen dit soort trucjes zien doen. Met als doel zakelijk gewin doet men zich even beter voor dan men is (denk ook aan Griekenland, Italië en de euro). De voormalig Oostbloklanden dekken elkaars schendingen en komen zo weg met allerlei Poetinachtige wetgeving.
Waren deze landen er niet bij gekomen, dan was de EU economisch gezien maar wat kleiner geweest, maar moreel en democratisch gezien veel gezonder. En we laten het zelf toe, deze besmetting. Nederland, 1 van oprichters van de EU is qua invloed gereduceerd tot helemaal niets binnen de EU. Polen is bijv. veel machtiger. Zie de zetelverdeling in het EP, maar ook de posities binnen de EC waar Nederland met Timmermans een foppositie heeft gekregen en de machteloosheid binnen de Raad

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 basszje

@28: Dank. Over het algemeen schrijven alleen mensen die van geen boe of baten weten dat. En dat doet het stukje wat tekort.

Het is gevoelig omdat bepaalde Russen dat ook doen om ’territorium Oekraine’ aan te duiden, en daarmee ontkennen ze dus het land Oekraine.

Het klinkt niet fijn in het Nederlands, maar je moet er wat voor over hebben om policor te zijn ^^.

( Overigens worden er in Amsterdam dit weekend meerdere Oekrainse films vertoont, waaronder ‘Winter on Fire’. )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 gronk

Bij menig oostblok land zijn we te snel gegaan bij het laten toetreden zelf, maar toch zijn ook die landen er enorm op vooruit gegaan. Meer dan ik persoonlijk had verwacht in de slechts 25 jaar die zijn verlopen sinds de val van de muur.

De grootste verdienste van de EU is dat, na de val van de Muur, de voormalige oostbloklanden nagenoeg geruisloos geintegreerd zijn in de EU. Oost-europa had ook kunnen veranderen in een grote burgeroorlog zoals dat bij joegoslavie ’t geval was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Lutine

@33

Een grote burgeroorlog ligt niet zo erg voor de hand. Op 1 uitzondering na: de Hongaren. Er wonen door WO1 veel Hongaren buiten de grenzen. En Hongaren zijn niet vies van nationalisme.
De EU is een instrument om het nationalisme een beetje in toom te houden. Wie maalt er nog om de grens tussen Nederland en Belgie? Dan moet je wel heel erg vast zitten in je nationalistische kramp. Volkeren die open heen en weer kunnen reizen en met elkaar handelen groeien naar elkaar toe.

  • Vorige discussie