IEF: Gaat u maar slapen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

sleep_ministers.pngDe energieministers van meer dan 90 landen kwamen afgelopen maandag en dinsdag samen in Italië tijdens het 11de internationaal energie forum (IEF). Hier werd druk doende overlegd over de huidige uitdagingen voor de fossiele energiemarkt, waaronder het gebrek aan investeringen, de beoogde verschoning van kolencentrales en het gebrek aan data transparantie. Uiteraard moest bij het slot van de bijeenkomst nog even gezamenlijk benadrukt worden dat olie & gas nog decennia lang ruim voorradig zal zijn. “The availability of gas and oil resources will be enough to meet world demand for coming decades.” volgens de slotconclusie van de conferentie

Gaat u maar weer rustig slapen als de energieministers van onze wereld gebaseerd op hun autoriteit uitspraken doen. Vooral het gebrek aan bewijslast voor hun statement is geruststellend. Zo wordt er in de achtergrondartikelen van de conferentie nergens gerept over een uitgebreide studie naar de verwachte productie van olie & gas, men redeneert alleen maar vanuit reserves en het geld dat nodig is om deze ontwikkelen. Gedegen geologische, economische en politieke analyses komen niet aan bod. Een trieste bedoening voor een dergelijk serieus gezelschap.

Het gezaghebbende Internationaal Energie Agentschap spreekt erover dat OPEC de productie moet verhogen van 36 miljoen vaten nu naar 60 miljoen vaten in 2030. Saoedi-Arabië zou in 2030 17.5 miljoen vaten per dag moeten produceren om de oliemonden van de wereld te voedden. En wat staat er op dezelfde dag als de conferentie op de voorpagina van de Wall Street Journal? Dat Saoedi-Arabië niet van plan is om mee dan 12.5 miljoen vaten per dag te produceren! “Saudi officials said a few years ago that they could push production to 15 million barrels a day if necessary and sustain that for decades. But for some time they’ve been indicating they would level out at about 12.5 million barrels of capacity. Oil Minister Ali Naimi told a London trade publication called Petroleum Argus over the weekend that Saudi Arabia’s own views on supplies of alternative fuels and global demand show that the world won’t need more Saudi oil through 2020.” (uit Wall Street journal, voorpagina artikel 22 april 2008).

Nog mooier wordt de autoriteit van de energieministers in hun slotuitspraak. De ministers zouden de waarheid in pacht hebben en de rest van de wereld gelooft in sprookjes. Want de perceptie van de markt en de publieke opinie evenals de huidige drijvende factoren in de oliemarkt zouden in geen verhouding staan tot de ware geologische aard van de olie- en gasvoorraden volgens het IEF. Daarom moeten de IEF lidstaten waaronder Nederland maar even de publieke opinie en de markt harmonizeren met de fundamentele geologische wetten: Er is voldoende olie en gas: “however market and public opinion perceptions are not in line with the true geological nature of oil and gas supplies and the main factors that drive the market”. For this reason IEF member countries “have been invited to cooperate to harmonise public opinion and market perceptions with the market’s fundamental parameters”.

Van dergelijke oilwash val je toch van je stoel?

0

Reacties (8)

#1 RennieB

Niet meer…

  • Volgende discussie
#2 Taco Zip

Als je maar gelooft in olie, dan is die er ook?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Glauke

Heeft de hele congregatie The Secret gelezen? En serieus genomen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ZOZO

Ik betwijfel het glauke

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Loupe

Volgens mij steekt de onzichtbare hand van Smith nu zijn middelvinger op..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Aangezien het hier de energieministers betreft, dragen ze dan het regeringsstandpunt uit van de deelnemende landen? Deed Nederland mee? Is ons officiele regeringsstandpunt dat er nog voor decennia genoeg olie geproduceerd kan worden, ook bij stijgende vraag?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 $link$

Heb ‘produceren’ van olie altijd al zo’n rare uitdrukking gevonden; zou het liever ‘er doorheen jassen’ noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Bij produceren krijg je het gevoel dat je nieuwe maakt en dat het dus ook niet op kan raken. Dat is marketingtechnisch dus veel prettiger.

  • Vorige discussie