Wie houdt Le Pen uit het Elysée?

ELDERS - De Franse presidentsverkiezingen komen op stoom met een nieuwe, onafhankelijke kandidaat en de primairies voor een kandidaat van centrum-rechts.

Emmanuel Macron (38) heeft zich woensdag gepresenteerd als onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap van Frankrijk. Macron, bankier bij Rothschild, was eerder adviseur van president Hollande en vervolgens twee jaar minister van Economische Zaken onder premier Valls. Hij voerde economische hervormingen door die vooral gunstig waren voor het bedrijfsleven. Macron is geen lid van een partij en kiest bewust voor een positie als buitenstaander met zijn beweging En marche. Hij wil net als Trump de anti-systeem kandidaat zijn. Hij bepleit een meer verantwoordelijk bestuur en het herstel van de kloof tussen bestuurders en burgers. Het huidige politieke systeem zit vast, leeft alleen voor zichzelf en verwaarloost de belangen van het land, aldus Macron bij de presentatie van zijn kandidatuur. Met zijn dereguleringspolitiek en belastingverlagingsplannen heeft hij zich verzekerd van een flink gevulde campagnekas. Maar volgens sommigen ging hij gisteren in Marseille al meteen de fout in door zich te omringen met foute vrienden.

Marine Le Pen, de kandidaat van extreem-rechts die volgens de peilingen minstens de tweede ronde gaat halen is niet bang voor Macron. “Hij is de kandidaat van de bankiers”,  reageerde ze. Een groot aantal centrum-kandidaten is alleen maar in haar voordeel. Ter linkerzijde vreest men dat Macron veel teleurgestelde socialisten gaat aantrekken ten nadele van de partij van Hollande en Valls.

Zondag vindt de eerste ronde plaats van de primairies bij de Republikeinen, de nieuwe naam voor de centrum-rechtse coalitie UMP (Union pour une mouvement populaire). Christendemocraten en boeren hebben zich bij deze nouveauté in de Franse politiek aangesloten. De middenpartijen MoDem en UDI zien af van een eigen kandidaat en steunen Juppé, een van de kandidaten van de Republikeinen. In de primairies kan iedere kiesgerechtigde à raison van twee euro en een aanhankelijkheidsverklaring meestemmen.

Oud-premier, voormalig minister en burgemeester van Bordeaux Alain Juppé (71) gaat volgens de peilingen een grote kans maken, ondanks zijn besmet verleden. Dat heeft hem ook niet belet om na zijn veroordeling wegens corruptie in 2004 nog minister te worden in de regering van François Fillon tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Deze twee oudgedienden zijn zondag de belangrijkste uitdagers van Juppé. Aan die kant krijgt de kiezer straks dus alleen maar oude politiek te zien. Geen geruststellend vooruitzicht voor degenen die hopen dat hier een succesvolle tegenstrever van Le Pen bij zit.

Juppé, de relatief meest linkse van het stel, presenteert zich als ervaren staatsman die voor harmonie in de Franse gemeenschap kan zorgen. Hij baarde vorige maand opzien met zijn pleidooi om het akkoord met de Britten over de opvang van migranten op Frans grondgebied op te zeggen. Juppé onderscheidde zich deze zomer ook van hardliner Sarkozy door zich te keren tegen tegen het verbod op boerkini’s. Maar als Juppé de primairies wint zou hij zoals gezegd concurrentie kunnen krijgen van Macron. Juppé zelf denkt van niet. In het gisteravond gehouden laatste debat van alle kandidaten zei hij dat Macron een probleem voor links is en dat hij mikt op centrumrechtse kiezers.

Bij de socialisten moet de presidentskandidaat nog aangewezen worden. Hollande besluit in december of hij voor een volgende termijn gaat. Het lijkt niet erg waarschijnlijk gezien de meest recente poll die laat zien dat nog slechts 4% van de Franse kiezers vertrouwen in hem heeft, een absoluut dieptepunt. Huidig premier Manuel Valls heeft zich de haat van links op de hals gehaald met zijn ingrepen in de sociale voorzieningen en zijn harde lijn tegenover migranten en moslims. Ondanks zijn rechtse koers zou hij bij de socialistische primairies eind januari meer kansen hebben dan zijn linkse tegenstrevers Arnaud Montebourg en Ségolene Royal. Ook op links zien we veel mensen uit het establishment die de Franse kiezer die verandering wil niet zullen bekoren. Een Franse Bernie Sanders heeft zich nog niet gemeld.

Marine Le Pen ziet haar intocht in het Elysée met vertrouwen tegemoet. Woensdag zei ze dat de wereldvrede gediend is met het trio Le Pen-Trump -Poetin. Of dat ook geldt voor de vrede in haar eigen land moet nog worden afgewacht.

Reacties (3)

#1 Emile M

Montebourg heeft zeker de pretentie en potentie de Franse Sanders te worden. Zijn vertrek uit het eerste kabinet onder Hollande werkt in zijn voordeel.

  • Volgende discussie
#2 HansR

Om de titelvraag te beantwoorden: vermoedelijk niemand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

Woensdag zei ze dat de wereldvrede gediend is met het trio Le Pen-Trump -Poetin.

Wat een typerend Franse zelfoverschatting…

  • Vorige discussie