1. 1

  En genetisch onderzoek? Dat lijkt me in zo’n kwestie toch de meeste zekerheid geven?

  Sand is niet verbaasd over de kritiek, want als Joden bekeerde christenen en heidenen zijn en Palestijnen eigenlijk de echte Joden, dan haalt dat de legitimiteit van de Joodse staat onderuit. Zowel de huidige Joden als de afstammelingen van de oude Joden hebben dan recht op een stukje Israël.
  Waarom hebben de huidige joden dan nog recht op een stukje Israel? Wat heeft joodsheid uberhaupt te maken met het recht op een stukje Israel? Ik zie het niet.

  Nouja, gelukkig is de onderzoeker in deze een Jood, waardoor hem niet licht antisemitisme kan worden verweten.

 2. 2

  Hallo..is onze wereld niet eens vanuit een ander gezichtspunt bekeken ook boeiend/prikkelend?

  Niet reli zijn en uit de kast komen is helemaal jevanhet in de USA.

  Ik frons m’n wenkbrouwen zo, onlangs al een tijdje hier. Steeds maar weer dezelfde invalshoek..”onze” plek is meer waardig toch?

  Zeker voor geslepen geesten zoals de poster. Ik ben uiteraard een stuurman aan de wal die het beter weet :)

  Er is meer dan de relistempel: Joden, alsmede Christenen alsmede Moezelmannen/vrouwen, Hindoe’s..noem eens een of andere God en zijn/haar volgers.

  Toen, lang gelee..die dingen op 9/11..mijn eerste gedachte was ..OH..balen..we krijgen, toen we het net op “orde” hadden( reli doe je thuis of in je clup) de hele 50’r jaren mikmak weer over ons heen.. en ja *zucht*. Let it B please.

  Life/: op de lagere school schreeuwde ik eens tegen een medeleerling “lorrejood!”.

  Zijn en mijn papa hebben een ontmoeting geregeld vanwege mijn onbedachtzaamheid. Ik moest naar de Synagoge op bezoek in Rotterdam en zag, ondanks mijn kleine mens leeftijd, dat het goed was maar dat er erg veel “geleerd” moest worden na schooltijd. Mijn schoolgenoot, die ik als lorrejood toesprak werd later De Rabbi (Simon Vorst) in Roterdam en Amsterdam. Ik ben hem schuldig, vanwege /life

 3. 3

  Goh ja, het kan overkill zijn mijnentwege, Larie.
  Maar al wandelend stoort mij toch het meest het hersenloos onderdompelen in religie als ik mijn soort bespeur. De bulten in de weg zijn, sinds de val van het gordijn, nu enkel nog veroorzaakt door die religioten. Uiteidelijk kom ik ernstiger over dan ik bedoel: ik vind het van een hogere humororde wnneer je leest dat de dodezeerollen verborgen moeten blijven omdat er een heel àndere bijbel in staat, of wanneer men denkt 72 maagden tegen te komen na de little bang en het vanwege een vertaalfout 72 druiven blijken te zijn.
  En nu dit: de gedachte dat de door hen geprojecteerde Groote Waarheid evenveel werkelijkheidswaarde bevat als een filmvertoning waar je buitenstapt…
  Er is geen ènkele ideologische denkrichting overgebleven, enkel het de ergste kanker blijft keer op keer via een mentale terreur overeind: dat van de de Bangmakers.

  Maar goed, ik zal eens zien of ik ooit nog een postje plaats wat niet over de bodysnatchers handelt.

 4. 5

  @2 en @3 Gaat het uiteindelijk niet om die onvergeefetelijke fouten die we maken omdat we wel eens meededen aan het etiketteren van mensen? Op basis van verhalen die wel eens heel anders verteld hadden kunnen worden?
  Om dat verhalen het nu eenmaal beter doen dan wat misschien de werkelikheid is?

 5. 7

  @1: Dat is wel een beetje een punt van de joodse religie: De nakomelingen van Isaak hebben recht op het land tussen de Negev, Jordaan en Litani (min of meer, pin me even niet vast op de precieze grenzen), dat is hun immers door god geschonken.

 6. 8

  Ik dacht dat christenen joden waren.
  Moest je vroeger om christen te worden je niet eerst laten besnijden om jood te worden en nadien laten dopen om christen te worden?

 7. 10

  Dit is geen 100% nieuw verhaal, de Khazaarse afstamming van de oosteuropese Joden is een bekende these. Er worden wel steeds meer gegevens aangevoerd, door Sand en anderen. Er zijn ook genetische onderzoeken geweest. Niet de feiten maar het nationalisme is bepalend.

  Interessant zou zijn om de Nederlandse mythologie en identiteit op dezelfde wijze te bekijken. Waar komt de blanke Hollander vandaan? De bewijzen voor het historisch bestaan van een Nederlands volk zijn ook schaars.