Het gaat beter in Irak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ruim twee jaar geleden haalden de Amerikanen het standbeeld van Saddam in Bagdad omver. Dat wordt, verstandig, niet uitbundig gevierd, aangezien het er sinds die tijd niet erg op vooruit is gegaan. Maar ondanks alles gaat het toch steeds beter in Irak. De opstand lijkt over het hoogtepunt heen, de Amerikaanse militairen worden nog “maar” 30 keer per dag beschoten, tegen 140 keer per dag een jaar geleden. Het aantal moordpogingen op Iraakse politici en onthoofdingen van buitenlanders is sterk afgenomen. Op dit moment overtreft het nieuw opgebouwde leger van Irak, wat loyaal is aan de nieuwgekozen regering, al het aantal Amerikaanse soldaten. De prestaties zijn nog niet zoals gehoopt, maar ook daar zit verbetering in. Het afschrikeffect van de opstandelingen heeft dus blijkbaar niet geholpen, nieuwe rekruten blijven zich aanmelden.
De verkiezingen waren er ook een voorbeeld van. De opkomst was verassend hoog, blijkbaar wilden miljoenen Irakezen toch deelnemen aan het democratische proces, ondanks dat ze met de dood bedreigt werden.

Niet alles is positief, nog steeds maken de opstandelingen in grote delen van Irak de dienst uit, hoewel hun macht langzaam slinkt. Toch is er duidelijk hoop. Misschien komt er dan toch een goede afloop?

Overigens: Zie hier hoe en waarom de Iraakse opstandelingen handelden (geen bloed!).

Reacties (6)

#1 Packet Storm

En wat ook nog eens gezegd moet worden, het werkt besmettelijk.
In verscheidene andere landjes zijn nu ook opstanden/revoluties succesvol verlopen.
Misschien vertellen we later aan onze kinderen wel dat ome GW Bush toch gelijk had en wat een revolutionair leider hij was…. Maar misschien ook niet ;)

  • Volgende discussie
#2 Joost

Met het verschil dat de revoluties meestal plaatsvinden NA de verkiezingen. Hier was het voor de verkiezingen. En wel een gekke revolutie zo, zonder revolutionairen en met een heeel groot buitenlands leger…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Packet Storm

Tsja, je moet ergens het voorbeeld geven…
En zoals Bush al zei:
“We are led, by events and common sense, to one conclusion: The survival of liberty in our land increasingly depends on the success of liberty in other lands. The best hope for peace in our world is the expansion of freedom in all the world”

Gatsiedarrie, begin ik GW nu gelijk te geven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 camera obscura

Als Amerika nu eens begon met het stoppen met bombarderen van bruiloften, scholen en bondgenoten.
En als Amerika nu eens begon met het aanpakken van Saoedi Arabie, waar werkelijk het probleem van het terrorisme huist.
En als Amerika nu eens ophield met dat gelul over democratie, terwijl ze zelf geen eens fatsoenlijke verkiezingen kunnen organiseren.
En als Amerika nu eens ophield met het financieren van foute regimes (Saddam is het leukste voorbeeld, maar ga ook eens kijken in Afrika).
Dan, heel misschien, begin ik wat sympathie op te brengen voor dat conservatieve kutland vol hypocrieten.
Verder wens ik dat alle Amerikanen die te gast zijn in andere landen hun grote, veel te luide, bemoeizuchtige bek dichthouden in openbare ruimtes (dat is dus echt niet normaal, ik ben aan een oor doof en toch lijkt t wel alsof ik ze stereo hoor als ik een trein zit).

# hmmm, heerlijk om ongenuanceerde, domme praat uit te slaan #

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Packet Storm

Amerika pakt Saoedi Arabie nooit aan.
Ze moeten er olie kopen en Saoedi Arabie heeft veels te veel geld in Amerika geïnvesteerd….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Zo zie je maar weer hoe hypocriet het allemaal is…

  • Vorige discussie