Het Beste Boek?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

NRC en NPS kiezen met Het Nederlands Publiek binnenkort ‘Het Beste Nederlandstalige Boek’. Stemmen kan hier. Grote vraag is natuurlijk: wie van De Grote Drie gaat er vandoor met de eer..?
Is dat Reve, met zijn debuut De Avonden? Of toch Willem Frederik Hermans, die met liefst twee boeken in de lijst van tien kanshebbers staat? Of schreef Harry Mulish met De Ontdekking van de Hemel het allerbeste boek? De Grote Drie, die onderling herhaaldelijk ruzie hadden, kunnen natuurlijk ook nog verrast worden door J.J. Voskuil of Nescio.
Last van Zwagerman en Grunberg zullen ze niet hebben: het Nederlands publiek koos geen van hun boeken bij de laatste tien. Ook Anne Frank ontbreekt, en voordat iedereen nu protesteert: herlees het dagboek eens.

Je kunt zeggen dat zo’n verkiezing onzinnig is. Omdat je appels met peren moet gaan vergelijken. Of omdat lang niet alle stemmers alle boeken hebben gelezen, zoals ikzelf. Maar toch voelde ik mij gedwongen om deze week te beginnen aan herlezing van Nooit Meer Slapen, het boek waarvan ik denk dat wint. En dat is dan wel weer charmant.
Heeft iemand een uitgesproken voorkeur?

Reacties (12)

#1 Roy

Iets bevooroordeeld, zou ik kiezen voor WFH met “Nooit meer slapen”. Alleen al de beginzin “De portier is een invalide [punt, witregel]” is legendarisch. Daarbij vind ik WFH literair gezien zuiverder. Misschien geen groot stilist (zoals A.F.Th. beweert), maar toch iemand die veel reacties heeft losgemaakt in de Nederlandse samenleving, zowel door zijn kort-naoorlogse werk (Behouden Huis, Paranoia, Glas), als door zijn polemieken. Wat mij betreft is Mulisch toch vooral de Schrijver des Volks.

  • Volgende discussie
#2 prometeus

@1 “schrijver des volks”. Hoor je het jezelf zeggen?

Het literaire wereldje in NL is naar mijn bescheiden mening incestueus en al helemaal niet gericht op het volk.

Leuke boeken, hoor. Daar niet van, maar de grootse punten die Roy aandraagt zie ik toch niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Ik ben nu halverwege Onder Professoren, en ik moet zeggen dat het bijzonder wrang en grappig is. The Office in de jaren zestig op een Universiteit… Maar goed deze staat er niet bij. Ik twijfel toch tussen Nescio en de Avonden.

Ik vermoed dat de strijd zal gaan tussen dat laatste boek en de Ontdekking van de Hemel, waarvan de laatste de hoogste ‘davincicodefactor’ heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@Pokey: goede formuleren, de “davincicodefactor”. Qua stylisme en sociaal commentaar is Onder Professoren natuurlijk veel beter, maar OvdH heeft een superieur verhaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bart

Schrijver des volks mijn aars. Mulisch is een mislukte Umberto Eco. Voor het Volk is Kluun al een behoorlijke opgave.
Ik ben dan ook zeer verbaasd dat hij niet in de Top 10 voorkomt, maar dat zal eerder aan het NRC en de moeilijke nominatiesite liggen dan aan gevoel voor kwaliteit bij den Nederlander.

Dit gezegd hebbende, zou ik het prachtig vinden als we een winnaar krijgen waar elke literatuurliefhebber van gruwt. In Engeland wint bij zulke competities elke keer weer hetzelfde boek: Lord of the Rings. Dat legt het elitairisme van de literatuurpauzen genadeloos bloot.

Nederland heeft jammer genoeg nooit noemenswaardige fantasy of sciencefiction opgeleverd, anders zou mijn stem daarheen gaan, puur om te jennen.

Wij leven in een tijd waarin eindelijk wordt toegegeven dat er geen grens tussen toneelkunst en peepshows getrokken kan worden. Voor literatuur is dat net zo. Ik zou alle 421 stuks uit de De Cock-serie willen nomineren.

Nu wordt het toch Max Havelaar, denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Troebel

Is er na 1965 nog wereldwijd lezenswaardige SF geschreven? Is er ooit ergens lezenswaardige fantasy geschreven?
Een bevlogen liefhebber van het werk van bijv. Elsschot kan de boodschap overbrengen die inspireert Elsschot te gaan lezen&waarderen; driehonderdduizend bevlogen liefhebbers van de de Cock serie kunnen zoiets niet: poep blijft poep.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Roy

Exact, Troebel. En aansluitend wilde ik maar zeggen: “Mullis is vullis. Reve, da’s pas leven!” Niet dat ik Reve de beste der Grote Drie vind, maar Mulisch schrijft van die pretentieuze pseudoliteratuur…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bart

@6: ja, en ja. Alleen niet in Nederland. Althans, totdat mijn boek af is, natuurlijk ;)

Wat je laatste zin betreft: doe je best maar eens. Waarom is Elsschot beter dan, pak hem beet, Heleen van Rooyen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 TRS

@bartB

Ben jij ooit ontroerd door van Rooyen? Ooit aan het denken gezet door van Rooyen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Paul

Elsschot heeft geen propaganda van mij nodig.
Van Heleen van Rooyen heb ik nooit iets gelezen, ik waardeerde ooit haar discodeininkje met Joost Zwagerman bij de afsluiting van Zomergasten.

Literatuur was voor mij in de afgelopen twee maanden het boek ?Doppler? van De Noorse schrijver Erlend Loe (1969).
De hoofdpersoon valt van zijn fiets en vertoont daarna alleen nog bizar, politiek incorrect en volstrekt af te keuren gedrag.
Een hilarisch en prachtig boek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bart

9: Net zo min als door Elsschot, of welke Nederlandse auteur ook. Nederlanders kunnen niet schrijven, vrees ik. Maar als er dan toch een prijs moet naar het beste Nederlandse boek, maakt zij er meer aanspraak op dan Elsschot. Beter leesbaar proza, dat een groter publiek aanspreekt. De Kameleon-serie verdient natuurlijk nog meer eer :D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Obscura

Toch ben ik benieuwd wie jullie tippen als winnaar uit de lijst van 10… (dan wel welke jullie de beste vinden uit de lijst van 10).

  • Vorige discussie