het Saillant | Gemeenteraadsverkiezingen moeten Amerikaanser worden…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGOOm te voorkomen dat het opkomstpercentage tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen weer dramatisch laag is, zouden gemeenten “Ik heb gestemd”-stickertjes moeten uitdelen aan mensen die gestemd hebben, zoals in de gemeente Zaandam. Op elke stemlocatie moet daarbij een fotograaf aanwezig zijn die kiezers gratis op de foto zet.

Burgers zijn, mede dankzij internet, weer wat mondiger geworden dan vier jaar geleden. Of daardoor ook meer mensen gaan stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen – en niet alleen in Den Haag en Almere – dan in 2006 (opkomstpercentage: een magere 58,6 procent), is zeer de vraag. In 1986 vonden de laatste lokale verkiezingen plaats met een opkomstpercentage van meer dan zeventig procent.

Uit onderzoek blijkt dat lokale overheden tienduizenden euro’s uitgeven aan opkomstbevordering. Een deel van dat geld gaat echter naar activiteiten die weinig effect hebben, zoals het uitdelen van folders en ongerichte mediacampagnes. Nederlandse gemeenten zouden daarom meer gebruik moeten maken van Amerikaanse methodes om de opkomst te bevorderen.

De gemeente Zaandam gaat bijvoorbeeld stickers uitdelen aan mensen die hebben gestemd. In VS is het gebruik van ‘I voted’-stickertjes populair. Ze lokken gesprekken uit en kiezers gaan er trots mee op de foto.

Reacties (10)

#1 Moi

Ik denk dat veel mensen zoiets hebben van “of je nu door de hond of de kat wordt gebeten….” en dus maar niet stemmen.

  • Volgende discussie
#2 herman van der helm

ken je de reden van het nietstemmen?
zie: http://www.stemniet.nu

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jan

Ik zie dat averechts werken. Stel dat een bepaalde partij wint, waarbij er een grote groep denkt dat die het verkeerd doen dan kun je dus krijgen dat mensen die zo’n sticker hebben bedreigd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 su

Hollanders vang je met een voordeel, niet met pattriotistische groepsgedrag. Geef ze een rookworst, wat snert of iets. Met een sticker gaan ze niet lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hockey

Waar haal je vandaan dat die stickers in de VS populair zijn? Ik kom er regelmatig en kom ze nooit tegen. Het enige wat ik wel tegenkom zijn stickers van de presidentsverkiezingen, vooral Obama/Biden stickers. Slechts een paar McCain/Palin stickers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sil

Ik heb een half uur gewacht omdat ik graag eens met de eigenaar van deze auto van gedachte wilde wisselen.
Helaas had meneer geen behoefte om met iemand te spreken met lang haar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yatta

Schaf per direkt die belachelijk ID plicht om te mogen stemmen weer af en ze hebben zeker weer één stem erbij. Dat ik dan maar in één bepaald stemlokaal in mijn gemeente tercht kan accepteer ik van harte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

De inbreng van de pr afdeling van Zaandam (via mail binnengekomen) om aan te geven dat het om meer dan alleen stickers gaat:

De acties

Deur-aan-deuractie – zwaan kleef aan de wijken in

Gebaseerd op onderzoek en ervaringen van succesvolle opkomstbevorderend acties ondernemen we dit keer iets heel anders: wij gaan samen met zo veel mogelijk vrijwilligers de deuren langs om mensen uit te nodigen te gaan stemmen. Wij geven hen dan praktische informatie en wijzen op het kieskompas voor hulp bij het bepalen van een keuze. Op deze manier brengen we de verkiezingen naar de mensen toe, creëren we betrokkenheid en helpen wij hen over praktische barrières heen.

We zetten de acties wijkgericht in: zelf in je eigen wijk meedoen aan acties werkt beter dan ‘uitgezonden’ te worden naar een andere wijk. De boodschap komt bovendien het best aan als hij komt van een iemand uit je eigen wijk of straat.

De deur-aan-deuracties vinden plaats van donderdag 25 februari t/m woensdag 3 maart, zes dagen lang, zondag uitgezonderd. Tijdstip: tussen 17.00 en 20.30 uur. Deeltijddeelname is uiteraard mogelijk.
Deelname gebeurt op basis van vrijwilligheid en neutraliteit. Het is niet de bedoeling dat wij mensen overhalen om op een bepaalde partij te stemmen, als ze maar gaan stemmen. Alle vrijwilligers krijgen een briefing en ontvangen een leuk presentje en een vip-uitnodiging voor de uitslagenavond op 3 maart op de Bannehof.

Andere acties

Naast de deur-aan-deuracties willen we acties organiseren die de gang naar de stembus voor iedereen gemakkelijker moeten maken:

* breng/haalservice voor mensen die slecht ter been zijn (door organisaties en/of vrijwilligers),
* neem je buurman/vrouw mee om te stemmen (burgers),
* hulp bij kieskompas (bibliotheek, scholen),
* op scholen langsgaan om verkiezingen in vizier van jongeren te krijgen(gemeente, vrijwilligers),
* een mobiele stembus die langs de scholen station Zaandam gaat (gemeente),
* jongeren roepen jongeren op (jongeren/scholen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Michel

Amerikaanser? Wat is dan het opkomstpercentage in de VS? Voor de presidentsverkiezingen is dat vergelijkbaar met gemeenteraadsverkiezingen of lager. Voor we het groene gras van de VS prijzen moeten we denk ik eerst eens kijken hoe groen ons eigen gras is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Dirkk

@Michel: klopt. En er zijn dan ook veel aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel die we zeker niet moeten overnemen. Denk aan bureaucratische registratieprocedures om te mogen stemmen, het districtenstelsel, het feit dat kandidaten vaak niet namens een partij kandidaat zijn en de enorme hoeveelheid verkiezingen – van president tot sheriff en lokale onderwijsraad.
Aan de andere kant is er in Amerika zorgvuldig onderzoek gedaan naar het effect van verschillende manieren om de opkomst te bevorderen. Daaruit blijkt onder meer dat materiaal opsturen en ongerichte mediacampagnes eigenlijk vrij zinloos zijn, terwijl potentiële kiezers persoonlijk aanspreken (zoals ze in Zaanstad en Amsterdam Nieuw-West gaan doen) wel heel effectief is.

  • Vorige discussie