het Saillant | Domme meters

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGOMaria van den Hoeven stuurt haar voorstel voor de landelijke invoering van slimme energiemeters deze week weer naar de Kamer. Als de minister weer niet duidelijk kan maken wat nou precies het nut hiervan is, moet de Kamer het voorstel weer van tafel vegen.

Minister Van den Hoeven stuurt deze week een nieuw voorstel voor slimme energiemeters naar de Tweede Kamer. Als het wordt aangenomen kan iedereen een kastje in huis krijgen waarmee de energieleverancier op afstand al dan niet ‘live’ het energieverbruik van de klant minutieus kan volgen. Het eerste voorstel legde een verplichting op aan klanten om zo’n meter te installeren. De senaat verwierp dat vorig jaar omdat de meters een te groot privacyrisico in zich dragen: de meter wordt niet voor niets ook wel het spionagekastje genoemd. In het nieuwe voorstel krijgt de consument wel een keuze. Maar het voorstel blijft lood om oud ijzer, want de slimme meter blijft vooral een cadeautje voor de markt en niet voor de consument.

U weet het misschien niet, maar we gaan gebukt onder een enorm probleem. Bij het doorgeven van meterstanden gaat er veel mis, zeker als klanten overstappen naar een andere energieleverancier. Daardoor krijgen ze een foute eindafrekening, zegt Maria van den Hoeven tegen Vara’s Kassa. Dat probleem is zo groot dat bij meer dan zes miljoen huishoudens een slimme meter geïnstalleerd moet worden. Zo groot dus dat miljoenen mensen een dag moeten thuisblijven (‘kunt u dan op zijn minst aangeven welk dagdeel u komt? Nee, ergens tussen 07.00 en 21.00 uur’). Ik begin wel te begrijpen waarom de laatste jaren zo weinig van Van den Hoeven hebben gehoord: ze was druk bezig een enorm maatschappelijk probleem op te lossen! Dank u Maria.

Net als u, beste lezer, was ik mij daar helemaal niet van bewust. De vorige keer dat ik meterstanden moest doorgeven, ging dat namelijk erg soepel. Je zoekt eerst een nieuwe leverancier, in mijn geval degene die de minst hoge bonus aan zijn directeur uitkeerde. Om de prijsverschillen of verschillen in service of kwaliteit hoef je het immers niet te doen. Je krijgt een kaartje, vult de meterstand in – heel ouderwets met een ballpoint -, doet het kaartje in een envelop, die lik je dicht met echt speeksel en deponeert die in een brievenbus, een leeggeroofd postbedrijf brengt die vervolgens naar het elektriciteitsbedrijf dat in buitenlandse handen is, alwaar een goedkope flexwerker de cijfers afleest en die in een computer voert.

Ik vond het een groter probleem dat de energiemaatschappij mijn toekomstig gebruik ging inschatten en aan de hand daarvan een maandelijkse rekening opstelde. Dat bedrag was absurd hoog, ruim 100 euro boven wat we daadwerkelijk gebruikten. Dat geld, zo’n 1400 euro, kregen we na een jaar weer terug (zonder rente natuurlijk). Gek dat ik daar Van den Hoeven nooit over gehoord heb.

De slimme meters gaan mij ook voortaan inzicht geven in mijn elektriciteitsgebruik, zodat ik centjes kan besparen waarmee ik straks de kosten voor mijn stijgende eigen risico een beetje kan opvangen. Uit recent onderzoek* blijkt dat consumenten inderdaad hun energierekening naar beneden kunnen brengen, maar dat informatie over gebruik niet genoeg is. Ze moeten ook duidelijke aanwijzingen en handvatten krijgen wat ze nou precies kunnen doen.

Het is overduidelijk dat de meters vooral een interessant speeltje zijn voor de leveranciers. Die kunnen met gedetailleerde gebruikersinformatie hun elektriciteitsproductie efficiënter afstemmen op de vraag. Die besparingen vloeien dan weer terug naar de consument. Net zoals toen de marktwerking werd geïntroduceerd, uhmmm, oeps… van dat beloofde voordeel hebben we ook nooit meer iets vernomen. Over de bekende bezwaren – privacy, grote beveiligingsrisico’s – heb ik de bewindsvrouw eveneens nog niet gehoord.

Maar we hebben gelukkig dit keer wel keuzevrijheid, we kunnen het spionagekastje weigeren. Ik voorspel echter een OV-chipkaartscenario. Je kan ervoor kiezen om geen inzage te geven in je gedrag, maar daar ga je dan gewoon voor betalen.

Hopelijk is de Tweede Kamer dit keer wat kritischer en eist ze de minister eens helder uit te leggen wat nu precies het voordeel voor de consument hier is. Als ze weer met die lariekoek komt, stuur het voorstel dan gewoon weer lekker terug.

Reacties (36)

#1 Inkwith Barubador

“Je krijgt een kaartje, vult de meterstand in – heel ouderwets met een ballpoint”

Dat kan je tegenwoordig online doen.

“Dat bedrag was absurd hoog, ruim 100 euro boven wat we daadwerkelijk gebruikten.”

Daar kan je tegen protesteren, dan willen ze er meestal wel wat af gooien. Maar het blijft vervelend.

Verder duidelijk dat dit kastje ons door de strot gedouwd gaat worden. What’s new?

  • Volgende discussie
#2 Maria

Jammer genoeg bestaat er nog niet zoiets als ‘krimppolitiek voor de energieleveranciers’. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn in de politieke programma’s.

Als de energiebesparingsprogramma´s slagen, gebeurt dat ten koste van de winsten van de leveranciers. Dat pikken deze niet. Dus wordt er vanalles verzonnen om de winsten weer op te schroeven. Bio-energie moet bijv. meeliften met hun netwerk. En als de variabele kosten (leverancies aan gebruikers) kleiner worden, dan verzinnen ze van alles om de invariabele kosten te verhogen, middels vastrecht, enz. De beruchte meters zal ook wel weer een instrument zijn om de winsten op te kloppen.

Intussen beschuldigt mevrouw Van der Hoeve innovatieve initiatiefnemers van subsidieverslaving. Maar dat is geen consequente politiek. De ene branche bevoordeelt ze en de andere wordt gekleineerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

Ik volg die slimme meter niet helemaal; hebben ze de ‘millieu’ angle al uitgeprobeerd ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 whatever

Ik heb hier lang over nagedacht, maar begrijp niet helemaal wat er nu zo privacygevoelig is aan mijn energiegebruik. Hoeveel energie je gebruikt, zegt toch niets over waar je die energie voor gebruikt?

Privacy is een waardevol iets, waarvoor gestreden moet worden, maar ‘pick your battles’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Taco Zip

Terecht dat de directeur van de door jou gekozen energieleverancier de laagste bonus kreeg. Bij zijn bedrijf moet je de meterstanden per post doorgeven en ze kunnen geen juiste maandbedragen berekenen. Prutsers.

@4: Naast ‘hoeveel’ heb je ook nog de factor ‘wanneer’. Best privacygevoelige info.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Spees

Dus nu krijgt de overheid inzage in mijn privé wietkwekerij? Schande!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 BP

“Uit recent onderzoek*” Welk onderzoek? Linkje aub.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Taco Zip

@4: En als ze écht slim zijn (die meters, dat is) kunnen ze ook nog groepen afzonderlijk aflezen. Nog één stap en je zou bij wijze van spreken kunnen nagaan of de wasdroger of de afwasmachine aanstaat. Welk hoger doel is daarmee gediend?

@6: wietkwekerijen zijn van een andere orde. Daarvoor hoef je niet in héél nederland nieuwe meters te gaan installeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 BP

Bij mijn energiebedrijf NUON kun je zelf on-line je maandbedrag/voorschot aanpassen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Rene

@4: Algemeen gesproken mee eens, maar dit laat bijvoorbeeld toe te zien (met alle evidente kanttekeningen) of iemand thuis is — of was op een bepaald moment. Vrij eminent voorbeeld van de surveillance-maatschappij. Moet je wat mij betreft niet willen dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 BP

Mijn huisbaas (sociale verhuurder) biedt haar huurders een kastje aan van ZieNu. Wel controle over je elektriciteitsverbruik maar niet op afstand afleesbaar. http://www.zienu.nl

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Marti

Ik zie dat privacy issue niet zo. Mijn ISP weet meer van me; die kan zien wanneer ik internet, bel (en met wie en hoe lang), wanneer ik tv kijk etc. etc.

Mijn energieverbruik zegt minder over wat ik doe. Als de pc hier staat te downloaden heb ik verbruik, maar of ik thuis ben is een 2e. Mijn ISP kan meer achterhalen, mochten ze interesse hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Jesse

Als de gegevens nauwkeurig genoeg zijn, kunnen ze aan de hand van de piekspanningen het inschakelen van bepaalde apparaten in kaart brengen en op deze manier precies zien wanneer welk apparaat aan staat. Als je slim genoeg bent om deze gegevens te analyseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 cracken

“Mijn energieverbruik zegt minder over wat ik doe. Als de pc hier staat te downloaden heb ik verbruik, maar of ik thuis ben is een 2e.”

@12
Ik ga er toch van uit dat als je thuis bent er toch ook nog wel wat extra’s aangaat, lamp ofzo? of je doet de koelkast een paar keer open om iets te pakken, je laad je mobiel op in het stopcontact, dus toch wel een verschil in energie lijkt me dan wanneer je niet thuis bent en slechts de pc blijft draaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 AntonB

We hebben tegenwoordig keus uit tig leveranciers, van Atoomstoom tot Windunie, en van overheidsbedrijf tot stichting, gaan die allemaal over op zo’n dom/slim kastje? Ik kan me zo voorstellen dat je een leverancier kan kiezen met of zonder kastje, net als je die kan kiezen aan de hand van de bonus van de CEO. In dat geval mogen ze die keuze van mij invoeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Marti

@14 Lampen gaan aan of ik nu wel of niet thuis ben (hulde aan de tijdschakelaar), het enige echte verschil zou wellicht de TV zijn, of de spelcomputer van zoonlief.

Dat ik de koelkast een keer open doe zal niet zo’n enorme piek geven ;)

Maar nogmaals, is het zo’n ramp dat ze de schommelingen in het verbruik kunnen zien? Dan weten ze dat er iemand in huis is, erg spannend.

Mijn ISP kan je precies vertellen wat die persoon doet, die weet veel meer. Daar maakt echter niemand zich druk om, maar wél om het zien van het verbruik. Dat snap ik niet zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 boog

Hoeveel stroom gaat dat kastje eigenlijk zelf gebruiken?

van de kabelbedrijven (ook geprivatiseerde oud-nutsbedrijven) is bekend dat ze zo veel mogelijk volk een stroomverslindende settopbox neerpoten.

Ik was laatst bij mijn vader op bezoek om zijn nieuwe zelfgebouwde hifi-meubel te bewonderen. Alle apparatuur achter deurtjes, behalve die vermaledijde UPC-settopbox. Omdat-ie zoveel warmte afgeeft, zei hij. Zet hem dan uit, zei ik. Kan dus niet, omdat dat kastje altijd contact met de UPC moet houden. Updates, controle, weet ik veel.

Bij mij komt dat er dus niet in – dan maar TV beperkt tot het basispakket.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 boog

ok, fair enough: de nieuwse generatie gebruikt aanzienlijk minder

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Marti

@17: “Kan dus niet, omdat dat kastje altijd contact met de UPC moet houden. Updates, controle, weet ik veel.”

Ja, dat is makkelijk voor upc, maar uitzetten kan gewoon, hoor. Als er een update klaar staat pakt-ie die gewoon als je hem weer aan zet.

Gewoon uitzetten dus, die stroomslurper!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Yevgeny Podorkin

Die besparingen vloeien dan weer terug naar de consument.

Jaaja. Een gek stemmetje in m’n hoofd zegt dat de consument ieder jaar gewoon trouw een hogere eindafrekening als het jaar daarvoor op de (digitale) deurmat vindt. Linksom of rechtsom gewoon omdat het kan…door een hogere meterhuur o.i.d. en anders a.g.v. een “plotselinge” tariefswijziging in de hele energiebranche o.i.d., en anders vinden we er wel wat op. *En in de bouw deed men tenslotte ook aan frau…onderlinge prijsafspraken*

En dan niet klagen gaan en gekke brieven schrijven/ mailen ook niet over een teveel aan voorschotten waar wij de rente van trekken…anders vinden wij U maar een hele stoute gebruikert. Anders zullen wij Uw metertje (op afstand) eens geniepig een tikje wat harder doen laten lopen, met je: “maarmaar ik hep spaarlampen in me héle huis doe zelfs de digitale klokaanduiding van me wekkerradio overdag uit! dus hoe ken dat nou dat ik desondanks een hoger verbruik heb…”.

Hebbu dat goed begrepen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Dimitri Tokmetzis

Qua link naar onderzoek. Was vergeten om ’t asteriksje te verduidelijken. Vorige week heb ik dat onderzoek gelezen, maar ik kan ’t niet meer terugvinden. Heb me wezenloos gezocht. Als iemand het onderzoek heeft, graag.

Qua privacy is het vooral belangrijk wie toegang heeft tot de informatie. Wordt die info bijvoorbeeld doorverkocht aan bijv. marketingbedrijven of verzekeraars?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Migchiell

@21: kan me voorstellen dat gemeenten en andere uitkeringsinstanties ook best interesse hebben in gegevens die inzicht geven in de hoeveelheid bewoners van een pand. Onder het mom/motto (afhankelijk van standpunt) zijn die bestanden natuurlijk zo aan elkaar te koppelen.

Maar ook het inbrekersgilde zal toch wel belangstelling hebben voor dit soort gegevens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Lurkje
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 zmoc

@whatever, #4 Uit het stroomverbruik valt met een redelijke mate van zekerheid het leefpatroon van de bewoners af te leiden. En dus ook afwijkingen daarin zoals wanneer u op vakantie bent en het dus een goed moment is om in te breken. Of wanneer u vreemd gaat met de buurman terwijl u claimde Titanic op TV te kijken. Ik noem maar wat. Maar, iemand zei het hierboven al, iedere medewerker van uw ISP of in veel gevallen zelfs uw TV-boer kan vergelijkbare gegevens nog veel makkelijker achterhalen.

Los daarvan is dat natuurlijk wel een klein beetje gezeur; iedereen met toegang tot uw voortuin en een klein zendertje kan uw stroomverbruik behoorlijk precies meten en registreren. Geeft u dus echt om uw privacy, bel dan Pentadyne en zet uw elektra achter een industrieel vliegwiel dat alles uitvlakt, bij voorkeur over vele weken;-)

Dientengevolge is de slimme meter niet iets waar ik me echt druk om maak. Het is een principekwestie. En volgens mij zijn er op privacygebied helaas meer dan genoeg echte problemen waar we onze aandacht veel beter op kunnen focusen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Sil

@6 Spees,

Acculader -> Accubank -> Omvormer -> Wiettuintje
Op die manier is het 18/6 en 12/12 ritme niet meer te achterhalen.
Wel wat rendementsverlies maar minder dan bij het oprollen van je kwekerijtje dunkt me.

Rookse.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 maartje

Maximaal 6x per jaar uitlezen (klik m’n link). Weinig nut, maar ook weinig om je druk over te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 high

Zo’n kastje is verdomd handig in de nieuwe energie revolutie waar iedereen zowel klant als leverancier is. Waarbij we overdag de zonne energie leveren aan het grid en we ’s nachts afnemen om de batterij van de auto mee te vullen. Of als het ineens hard gaat waaien dan kan de energie maatschappij besluiten het hele wagenpark van nederland voor een habbekrats te vullen met de ‘over’-produktie.

En mijn auto moet op de parkeerplaats van de appie aan die slimme meter wel vertellen wie die is voordat prius X opgeladen wordt.

Het verplicht invoeren is een beetje onhandig en je hebt meteen de schijn tegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Bismarck

Och, je hoeft als boef maar even met je laptop langs te rijden, de energiemeter-wifi oppikken en kraken en je kan zo vanuit je auto optekenen wie er in de straat wel of niet op vakantie is. Best handig, met inbreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 gbh

bismarck, ik deel je privacy zorgen maar wifi? zo’n meter zit al via het stroomnet aangesloten op de leverancier

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 whatever

Gut o gut, ze kunnen dus zien of ik thuis ben. Iedereen in mijn straat kan ’s avonds ook zien of het licht brandt, daar maak ik me ook niet druk over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Bismarck

@29: uit eerdere berichtgeving kwam toch naar voren dat de verbinding via wifi zou verlopen.

@30: Iedereen kan ’s avonds aan je licht zien of je thuis bent (of een tijdschakelaar hebt). Maar aan een tijdsoverzicht van je stroomgebruik kan iemand aanzienlijk meer opmaken (namelijk je normale dagpatroon, eventuele afwijkingen daarvan en een langdurigere afwezigheid). Afhankelijk van de resolutie zelfs heel veel meer (wanneer je je was doet, de TV aan en uit zet, of je een elektrische tandenborstel hebt, hoeveel magnetronmaaltijden je per week eet, …).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 gbh

ik heb nog nooit van wifi in combinatie met slimme meters gehoord bismarck wel van Power line communication:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Power_Line_Communication#Koppeling_van_elektriciteitsmeters

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Bismarck

@32: En van GPRS?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 gbh

gprs is geen wifi

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Bismarck

@34: Guttegut zeg, pietje precies. Vervang in al mijn vorige posts wifi door gprs (ja ook kraakbaar).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 gbh

@35, alles is kraakbaar alleen je moet er steeds meer moeite voordoen, wifi kan je in die zin voor geen meter vergelijken met gps, bij wifi weet je dat het signaal op maximaal enige tientallen meters afstand is, bij gps kan dat een paar kilometer zijn, kan je als hacker lekker gaan zoeken of mijnheer de hacker moet het complete gps netwerk kraken en dan kan die een telefoon peilen via zendmasten maar dan hoeft die je meter ook niet meer te kraken want dan kan die zo ook wel zien dat een nummer in het buitenland zit, met oude data kan die dit zo koppelen aan een huis, heeft die geen slimme energiemeter voor nodig

zou je mobieltje voortaan maar thuislaten

  • Vorige discussie