Het roer gaat om in Afghanistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Hamid Karzai (Foto: Flickr/World Economic Forum)

Als het aan Amerika en haar bondgenoten in Afghanistan ligt, gaat het roer om in het door oorlog geplaagde land. President Obama heeft Afghanistan nadrukkelijk voor het voetlicht gebracht, maar de berichtgeving over de vorderingen in Afghanistan zijn op z’n zachtst gezegd niet flatteus. Om de wederopbouw in Aghanistan te bevorderen wordt er op 31 maart een topconferentie over het land gehouden in Den Haag.

The Guardian trad afgelopen zondag naar buiten met de contouren van een plan voor Afghanistan, uitgedokterd in het befaamde Camp David door Obama en de zijnen. Ook de vele Europese bondgenoten kunnen zich erin vinden, aldus The Guardian, die anonieme topdiplomaten citeert. Het plan van Bush om van Afghanistan een modeldemocratie te maken a là een Europees land, veegt Obama van tafel. In plaats daarvan zal het beleid erop toegespitst worden dat Afghanistan geen safehaven wordt voor (Al Qaida-)terroristen. De plannen zullen in Den Haag officieel ontvouwen worden.

Het venijn van het plan zit echter in de details. De Amerikanen willen een hoge functionaris naast de zittende Afghaanse president Hamid Karzai plaatsen. De kans dat Karzai herkozen wordt bij de verkiezingen eind mei is groot. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Karzai het beste alternatief is, maar zijn gebrek aan doortastend leiderschap en de enorme corruptie in het land spelen hem parten. Karzai geniet daardoor geen vertrouwen meer van de Amerikanen. Er moet een vooruitgeschoven pion van het westen in de Afghaanse regering komen die evenveel macht heeft als de president.

Tevens moeten de subsidiestromen, die bestemd zijn voor humanitaire hulp en de wederopbouw in het land, niet meer naar Kabul gaan, maar direct naar de verschillende provincies. Om te voorkomen dat er veel geld aan de strijkstok blijft hangen, willen de Amerikanen het geld direct overmaken aan de gouverneurs van de regio’s.

Om de veiligheid in het land beter te garanderen moeten er ook nog zo’n 165.000 militairen extra gestationeerd worden. Op dit moment zijn er al 65.000 militairen actief in het Afghanistan. The Guardian meldt niet wie die troepen gaat leveren. Ook moeten er meer politieagenten komen in het gehavende land.

Al deze voorstellen lijken een einde te maken aan de tactiek van de voormalige president, George W. Bush. Hij wou van Afghanistan een democratie maken dat het lichtend voorbeeld in de regio moest zijn. Die modelstaat is het land echter tot op heden (nog?) absoluut niet. Deze definitieve ondermijning van de macht is de doodsteek voor de democratie in Afghanistan op dit moment. De corruptie en incompetentie van het Afghaanse bestuur nopen echter tot strenge maatregelen.

De oorlog in Afghanistan is hiermee niet langer het debiele zusje van de oorlog in Irak, maar wordt eindelijk serieus genomen. De concessies die daarbij gemaakt worden aan het Afghaanse zelfbestuur, dat de Afghanen praktisch uit handen wordt genomen, zijn hopelijk van tijdelijke aard. Bij mij borrelt echter de vraag op of de mogelijkheid van een victorieuze uittocht uit Afghanistan, darbij een volwaardige democratie achterlatend, dichterbij is met dit plan, of juist verder weg dan ooit.

Reacties (7)

#1 Martijn

Een serieuze democratie in Afghanistan opbouwen is sowieso al een project dat minstens 50 jaar zou gaan duren. Eigenlijk is dat alleen in Duitsland gelukt (Japan is ook geen echte democratie) en dat land had al een soort van democratische traditie (beetje een korte, maar toch…)

  • Volgende discussie
#2 koos

Hoe was het ook alweer met Afghanistan? Het land lijdt meer schade door corruptie dan de Taliban….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Onslo

> Om de wederopbouw in Aghanistan
> te bevorderen

Wederopbouw? 100 jaar geleden was er in Afghanistan net zoveel zand als vandaag. Voor wederopbouw moet er eerst iets geweest zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

@3: Het gaat niet om wat er 100 jaar geleden stond, maar om wat er minder dan 10 jaar geleden stond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Onslo

> Het gaat niet om wat er 100 jaar
> geleden stond, maar om wat er minder
> dan 10 jaar geleden stond.

Ook 10 jaar geleden was daar alleen maar zand. Er is dus geen wederopbouw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

@5: En de taliban zijn gewoon een stel padvinders. En toen kwam er een olofamnt met een hele lange snuit…

Beelden zeggen meer dan woorden:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Die gebouwen die maken ze daar zo. Is heel hip. Kogelgaten enzo.

Wel beter gelukt dan die in Amersfoort:

  • Vorige discussie