Het autistische kabinet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Toen het kabinet aantrad, werd gezegd dat de wet snel moest worden ingevoerd en dat er dus geen tijd was om de raad om advies te vragen. Nu zijn we anderhalf jaar verder en nog steeds is de wet niet rond. Daar zou de SER een rol kunnen spelen.”

Aldus Alexander Rinnooy Kan gisteren bij zijn afscheid als SER-voorzitter over de Wet werken naar vermogen. Het was een voorbeeld waarmee hij illustreerde dat het kabinet geneigd is een solokoers te varen. Rinnooy Kan is niet iemand die bekend staat om ongenuanceerde, impulsieve standpunten. Wat hij signaleert is een breder fenomeen.

Ook de Raad van State wordt vaker genegeerd dan haar lief is. Inzake dubbele paspoorten. Inzake minimumstraffen. Inzake de AOW. Inzake gokbeleid. CPB, talk to the hand. Woningmarktdeskundigen kunnen de pot op, want afspraak is afspraak. Het begint toch een beetje op te vallen. Dit kabinet heeft geen advies nodig.

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat het kabinet Rutte bewust alle adviezen negeert, vanuit een visie op de samenleving waarin geen plaats is voor het poldermodel of voor deskundigen, die immers doorgeleerd hebben en daarom elitair zijn. Te vrezen valt echter dat het een vorm van autisme is, een gebrek aan empathie dat zich vertaalt in een manisch vasthouden aan het eigen gelijk, misschien zelfs tegen beter weten in. Dat zou allicht die eeuwige, haast neurotische grijns van de premier verklaren.

Reacties (10)

#1 Inca

Bij autisme gaat het om onvermogen, het kabinet laat voornamelijk onwil zien. Bij autisme valt daarom met een gerichte aanpak vaak veel te winnen, bij onwil daarentegen…

  • Volgende discussie
#1.1 mb - Reactie op #1

Hoewel ik de strekking snap, stoor ik me ook een beetje aan het gebruik van autisme in dit verband.

autisme is een buitengewoon vervelende aandoening of weet ik het, afwijking. Op de één of andere manier vin dik het tamelijk grof – richting echte autisten – om zo lekker makkelijk boven een artikeltje te koppen.

Vooral daar waar het niet gaat om werkelijk autisme, maar om een zeer nare combinatie van egoisme, trekjes van fascisme etc. De benaming leidt uiteindelijk af van het punt.

#1.2 Olav - Reactie op #1.1

“Aandoening” of “afwijking” dekt niet helemaal de lading. “Stoornis” of “syndroom” is beter.

Verder helemaal met jou en Inca eens dat het een belediging en verdachtmaking is voor autisten om met dit kwaadaardige kabinet vergeleken te worden.

#2 Spam

Als je gelijk hebt, is het niet raadzaam om naar anderen te luisteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sporc

En ook van dit stukje trekken ze zich natuurlijk weer niets aan, je zult het zien.

Maar ff serieus, het valt wel op ja. Autisme is een slechte vergelijking, een beter woord is “fact free politics”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jack Random

Wat mb daar in 003 zegt. Als je dan toch iets uit de DSM wilt gebruiken om dit hufter-kabinet te typeren, volstaat antisociale persoonlijkheidsstoornis. Want een autist is wel in staat tot mede-menselijk gevoel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 kevin

Zijn er cijfers van hoe vaak andere kabinetten naar het CPB luisterden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karl Kraut

Als je niet mee wenst te doen aan de halfzachte Nederlandse kletskultuur, maar je wenst te concentreren op de inhoud, dan wordt je door incompetente conformisten uitgemaakt voor ‘autist’.

‘Autist’ is tegenwoordig een toegestaan scheldwoord, zo lijkt het, aangezien ‘mongool’ of ‘debiel’ niet meer mogen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter Streijbos

Ik vind het juist een van de weinig verfrissende dingen van dit kabinet. Ik vind het juist goed om de informele macht van dit soort elitaire baantjesbekleders te negeren. Van te voren is toch wel bekend dat het advies niets anders zal zijn dan de dogmatisch vernauwende blik van de ´Gutmensch´ met zijn moralisitische dwangleer. Van generlei waarde dus.
Kortom erg verfrissend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie