Hectoliters uiensoep voor Senegalese boeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Senegalese Uien Goatse Man soort van...Morgen en overmorgen zijn Belgische critici van mondiale vrijhandel te herkennen aan een indringende uienlucht. Want op vrijdag 27 oktober organiseert de Vlaamse ngo-koepel 11.11.11 een Uiendag in solidariteit met de 600 miljoen boeren uit het Zuiden. Op deze dag zullen zoveel mogelijk Europese uien worden verorberd zodat deze in ieder geval niet meer kunnen belanden op de Afrikaanse markt. Liefhebbers van (extragratis) uiensoep kunnen op tientallen adressen terecht. Wat is het geval: goedekope en kwalitatief betere uien uit Europa verdringen Senegalese uienboeren in hun eigen land uit de markt. De ui is de belangrijkste groente in de Senegalese keuken met nationale gerechten als yassa au poulet of kip in citroen-uienmarinade. Inmiddels is de Senegalese overheid overgegaan tot een succesvolle seizoensgebonden importstop zodat de lokale boeren hun uien-oogst wel kunnen verkopen. Loopt 11.11.11. met zijn uiencampagne dan achter de feiten aan? Niet helemaal de 42% importheffing die ook nog steeds geldt voor uien staat onder druk in onderhandelingen met de Europese Unie (lees meer: Senegalese boeren slikken Europese ui niet langer – IPS).

Reacties (24)

#1 SN

Dus we willen dat Senegalezen slechtere uien eten?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja eerst je bord leegeten en daarna pas het toetje.

De situatie is natuurlijk wel anders (en schrijnender) in Afrika, maar uiteindelijk gaat dit natuurlijk keihard richting het protectionisme van de landbouwsector wat wij in in Europa nu juist weer proberen af te breken. Over vijftig jaar geeft de Afrikaanse Unie miljarden subsidies uit aan haar eigen landbouwsector en zucht men onder een boterberg, melkplas en een uienberg? Of zal dit continent altijd arm blijven en grondstoffen supplier van het Westen blijven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Ik moet eerlijk zeggen dat ik even dacht dat ik pootje gelicht werd met 11.11.11 en een Belgische actie. En ik voel me er nog niet helemaal goed bij.

Maar alles bekeken ga ik er toch maar van uit, dat het echt is. Zowel het probleem als de actie.

Over vijftig jaar geeft de Afrikaanse Unie miljarden subsidies uit aan haar eigen landbouwsector en zucht men onder een boterberg, melkplas en een uienberg?

Maar als je Senegal niet de kans geeft geleidelijk te hervormen zonder de hele boerenstand te ontwrichten heb je wellicht een nog veel groter probleem.

Waarom moet Afrika direct meelopen met EU en VS voor wat betreft die vrije markt als ze er in de verste verte niet klaar voor is? Dan wordt de Vrije Markt (gaan we weer) een nieuw imperialisme met alle gevolgen van dien. Een beetje protectionisme mag. Net zoals Nederland op een gegeven moment vond dat de boterberg en positieve discriminatie van vrouwen mocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

HansR: afgezien van de lengte van het ontwikkelingstraject zal er volgens jou altijd protectionisme moeten blijven bestaan? Verder dat verhaal van die uien verzin ik niet zelf dat is alive and kickin. Hopelijk krijgen we binnenkort daar nog een bijdrage van Lokaalmondiaal over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pokka

Waarom zorgen we er niet voor dat die Senegalezen betere uien verbouwen? Het klimaat lijkt me er beter voor dan hier. Ik heb van een Nederlandse uienboer (op Radio 1) begrepen dat de uien uit Afrika zo slecht zijn omdat het loof er tijdens het oogsten meteen afgesneden wordt waardoor de uien in gaan rotten. Hier in Nederland wordt het loof pas na een drogingsperiode verwijderd waarmee dit probleem voorkomen wordt. Daarnaast raken veel Afrikaanse uien al tijdens het oogsten beschadigd door de hak waarmee ze uit de grond gehaald worden. Als ze dat wat voorzichtiger doen, blijven de uien heel en rotten daardoor ook weer minder snel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

De landbouwmarkt moet altijd gereguleerd worden. There, I said it. De prijsfluctuaties in een (wereldwijde) landbouwmarkt zijn te groot om een individuele boer een redelijk stabiel inkomen te verschaffen. Maar ik denk dat je van deze kwestie geen vrije markt versus regulering-zaak moet maken. De vraag is: wat is er beter voor Afrika? Carlos, wist je dat het meerendeel van de West-Afrikanen helemaal niet van de landbouw leeft?

Er is berekend dat als je morgen alle landbouw-tariefmuren en subsidies zou afschaffen in het Westen, dat dan de Derde Wereld er op achteruit zou gaan. Als in: heel veel Afrikaanse landen zijn netto voedselimporteurs; die hebben over het geheel gezien baat bij lage prijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

@Pokka: weet je ook waarom ze het loof te vroeg eraf snijden? Eten ze het op? Vinden ze kale velden esthetischer?
@JSK: als het landbouw niet is, waar leven die Afrikanen dan wel van? De olie en mijnbouw? De bosbouw? Dienstensector? Visserij? Afrikaan is een breed begrip, maar de landbouw in Afrika zorgt toch vooral voor lokale voedselvoorziening.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

@Carlos
Ik had dus ook al begrepen dat dat uien verhaal niet verzonnen was. Ik dacht dat alleen even. Of protectionisme altijd moet bestaan weet ik niet – in elk geval had ik dat niet voorzien in mijn bovenstaand comment – maar:

@JSK
Ik ben het met je eens dat de landbouwsector altijd een regulering zal kennen (in een fatsoenlijk systeem). There I said it, eens met JSK :)

En dat heeft niet alleen te maken met de stabiliteit van het inkomen van de boer maar daaraan gekoppeld ook met de stabiliteit van de landbouw als geheel en daarmee met de stabiliteit van de samenleving. De meeste revoluties worden getriggerd door voedselvoorzieningsproblemen. De vrije markt is niet bedoeld voor de landbouw.

Deels Offtopic:
Daarnaast kun je zijdelings nog opmerken, dat sinds de industriële revolutie het percentage boeren op de bevolking is gedaald van 80% naar minder dan 5% nu met als oorzaak extreme efficientiezucht. In absolute aantallen is de boerenstand dus achteruitgegaan (van grofweg 82 milj. naar 35 milj.). Daarmee is de kennis van de voedselproductie, opslag en bewaring ernstig verdwenen uit de samenleving. Bij voldoende instabiliteit kan dat dus een probleem worden. Het schoot me even te binnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

Oh, en die getallen zijn voor Europa. In China is zich op dit moment bezig een soortgelijk proces te voltrekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 JSK

@Carlos:

@JSK: als het landbouw niet is, waar leven die Afrikanen dan wel van?

Grondstoffen (zoals je al zei) en manufacturing. De grootste Afrikaanse landen (Algerije, Congo, Nigeria volgens mij) zijn niet zelfvoorzienend qua voedsel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Mauz

@JSK

En komt dat misschien doordat wij onze landbouwprodukten daar onder de prijs aanbieden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

Over het algemeen niet. Afrika is een heel moeilijk continent qua landbouw. Als de EU daar niet dumpte zou er waarschijnlijk een stuk meer honger zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 mescaline

Mmmmwww. Wat is er na minstens 30 jaar onafhankelijkheid eigenlijk goed van de grond gekomen in Afrika…. Afrika is gewoon in alle opzichten een heel moeilijk continent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 JSK

Okee. Maar er is altijd hongersnood geweest in Afrika omdat het klimaat vrij extreem schommelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 larie

Hier niet dan?, geen geldig argument.

Een groot verschil in benadering zie je als er een rampje voltrokken is. In Europa zet men de schouders eronder en voor je het weet zie je niets meer van de ravage. In Afrika gaat dat anders, allereerst komen daar de org’s met tenten en weetikwat, dan het gender aspect dan de terughoudendheid om aktie te ondernemen vanwege kasten/clans/groeperingen/strijd or whatever. Ik praat geen peop want ik heb hier dagelijks mee te maken.

Ik denk zelf dat je de ‘Afrikaan’ het beste helpt door niet te “helpen” maar indien een vraag naar een dialoog helt deze ook te voeren en dan finacieeel/economisch een helpende ondersteundende hand te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 larie

De gemiddelde ui uit Senegal zuigt btw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 JSK

Hier niet dan?,

Eigenlijk niet nee. Het klimaat in West-Europa en Noord-Oost China is gedurende de menselijke geschiedenis heel stabiel geweest.

Een groot verschil in benadering zie je als er een rampje voltrokken is. In Europa zet men de schouders eronder en voor je het weet zie je niets meer van de ravage. In Afrika gaat dat anders, allereerst komen daar de org’s met tenten en weetikwat, dan het gender aspect dan de terughoudendheid om aktie te ondernemen vanwege kasten/clans/groeperingen/strijd or whatever.

Nou ja, ik denk dat dat eerder gevolg van het klimaat is. If you will: als je in constante schaarste leeft, is een mensenleven ook niet zoveel waard. De arabieren hebben dat opgelost door het invoeren van een monotheistische, mensgerichte, godsdienst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 larie

Er zit meer achter. Senegal is qua klimaat om te verbouwen er niet beter op geworden, erosie, ontbossing, verwoestijning, de enorme sprinkhanenplaag van een jaar geleden,heeft de boer weggejaagd naar de grote steden. Het IMF heeft de schulden van dat land kwijtgescholden mits..de nadruk wordt gelegd op verbouwen van dingen die iets opbrengen zoals pinda’s (Doen het goed onder deze omstandigheden) en de landbouw geprivatiseerd wordt. De regering heeft om de hardnekkige conservatieve uienboeren enigszins tegemoet te treden een importban ingesteld van april tot juni (Zoiets dan ben niet op mijn org nu).

Nogmaals de uien, staan notabene naast mijn burostoel, zuigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 mescaline

Hehehe @17

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 larie

Genau…pfffffft (loopt leeg)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 larie

Sorry @Mescaline , precies bedoel ik niet genau. Vandaag is het Duitse spraakdag om mijn kinders de verkregen taalvaardigheid niet te laten verliezen doen we dat een dag in de week.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 mescaline

Ja bij ons klinkt dat als pppppppppppppttt. WC-geluiden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 larie

2 lacht hartelijk naar 1 (ik ben er nog confuus van, doe ik iets fout in m’n leven ?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Pelayo

Ik juich het eten van uiensoep, om welke reden dan ook, van harte toe. Let wel, uien *zachtjes* smoren. En lang, zo lang als maar kan zonder dat ze bruin worden. Dat is de truuk voor een killer-uiensoep.

Er is ook een friese variant: Sipelsop.

  • Vorige discussie