Hard, maar dan toch ook weer Waardig

Balkenende’s “harde, maar waardige campagne” voor de EU grondwet heeft onmiddelijk een mooi hoogtepunt bereikt; een filmpje van de VVD waar op zeer integere wijze de slachtoffers van holocaust, de oorlog in de Balkan en van de terroristische aanslag in Madrid worden ingezet om uw stem voor de ultieme climax van Vrijheid en Democratie (de EU-grondwet) op subtiele wijze te scoren.

Mocht u nog familieleden hebben verloren in één van de genoemde rampen; u weet nu waar ze voor zijn gestorven: het verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa .

Zowel FOK als GeenStijl zijn een actie begonnen om het VVD spotje van de buis te halen. Ik ben normaal niet zo “klachtindienerig” maar voor deze unieke situatie wil ik graag een uitzondering maken.

Update: op exact hetzelfde moment dat ik op “publish” drukte verscheen het bericht dat de VVD het filmpje al weer schrapt:

Volgens Maaten zien de partij en de europarlementleden nu in dat het filmpje “negatieve gevoelens oproept terwijl wij een positieve discussie willen voeren”.

Goh waar zouden die negatieve gevoelens vandaan komen ? :D

 1. 3

  Overigens is het aanroepen van de Tweede Wereldoorlog een handig instrument geweest in de laatste twee verkiezingscampagnes. Wat dat betreft..

 2. 9

  “Goh waar zouden die negatieve gevoelens vandaan komen ?”

  Deels van ja-pocalyptici als Balky, Donner c.s.
  en de rest (zeg 3,8%) van DegPek (smiley?).

 3. 10

  Wat ik niet snap is dat het inzetten van de waanzin van een rijk (derde rijk) gebruikt wordt als argument voor het stichten van een rijk met vrijwel ( op Portugal na) dezelfde geografische grenzen.

  Wie garandeerd mij dat er geen nieuwe bruine vloed over het dan gestichte en centraal gecontroleerde europa gaat vloeien.

 4. 11

  Ik stel het wat cru maar wat ik mis in al die discussie is het uitzoomen. De nadruk wordt teveel gelegd op kleine dingetjes en aangezien de bewoording in het voorstel zo vaag is, uitzonderingen daargelaten, lijkt het me uitdagender het geheel wat van enige afstand te bekijken. Voor je het weet zijn we in een luchtbel, a la hoe heet die juf met beide duimen omhoog ook al weer, beland.

 5. 12

  Nou ja zeg, wat een onzin. Het is natuurlijk een verschrikkelijk slecht filmpje maar toch echt niets om je druk over te maken. Om het nou gelijk in hetzelfde rijtje te plaatsen als “
  hand van god
  ” is een beetje overdreven.

 6. 14

  DP: we staan op dit punt vaak lijnrecht tegenover elkaar, maar in dit geval ben ik het helemaal met je eens. Dit filmpje vind ik verschrikkelijk smakeloos en goedkoop. Ik vind vrijheid van meningsuiting een groot goed, dus een oproep tot verbieden vind ik te ver gaan (is trouwens toch niet nodig: ze trekken het al in). Maar dit is echt een staaltje stemmingmakerij waar de gemiddelde Amerikaanse verkiezingscampagne nog wat van kan leren.

  Ik krijg soms de indruk dat de VVD helemaal niet wil dat de grondwet er komt. Eerst Van Aartsen met die belachelijke sjaal om die na sluitingstijd in een winkelcentrum gaat folderen in zijn eentje. Nu weer dit filmpje. What’s next?

 7. 15

  @MeneerTim: dat Hand van God filmpje vond ik nou juist hartstikke grappig. Terwijl ik zelf ook geloof. Waarom zou God geen gevoel voor humor hebben? Ik herinner me nog dat ik een keer bij We (toen nog Hij) kleren wilde kopen. Die hadden toen net een reclame campagne met de slogan “Hij is er voor U”. Kreeg ik van een paar van die Staphorst types een folder in mijn handen geduwd dat ik daar niet moest kopen, omdat het Godslasterlijk zou zijn. Die campagne is toen volgens mij ook vroegtijdig gestopt.

 8. 18

  Een keer een reclame campagne meegemaakt waar Ron Jeremy en Peter North een dptje deden met Maartje van Weegen. Het mom van die reclame was: Het koninlijkhuis, ik zie er geen gat in. Die reclame is toen ook voortijdig van de TV en borden verdwenen.

 9. 20

  @DP: Nou, u focust wel erg vaak op het strotduwgedrag van de onmachtig spartelende bewindspersonen (vgl. geenstijl). Maar goed, als ik die Balkenende net op televee zie en het enige dat hij kan verzinnen is de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme kieper ik stante pede de tv uit en slaat bij mij toch weer de twijfel toe. Er gebeurt amper een reet op het terroristisch front, althans geen directe dreiging zo groot dat in paniek allerlei ondoelmatige overreagerende Europese instrumenten moeten worden opgetuigd (zoals richtlijnen die 3 jaar lang alle verkeersgegevens van de Europeanen beogen te bewaren) en Balkenende blijft het gebruiken als rechtvaardiging voor zijn grote overheidsvinger. Uit angst voor terroristen een grondwet opstellen, hoe lafhartig kan je rechtvaardiging zijn.

  Jaja, ondanks mijn uiterst eloquente ja-advies tbv de prijsvraag, sluipt in mijn brein bij de overschrijding van 250 woorden de twijfel toch weer binnen. Ik houd u op de hoogte (;-))

 10. 21

  @Mark 20; je zal twijfelen maar toch gaat die verstandige verantwoordelijke wijsvinger straks naar de Ja knop.

  De Raad van Kerken is voor, de Dierenbescherming is voor, alle verstandige goed willende mensen zijn voor.

  Alleen extremisten zijn tegen. En Ronald Plasterk.

 11. 23

  @DP: Mijn verstandige verantwoordelijke wijsvinger gaat straks, na een lange reis, naar de nee-knop, staan we toch een keertje op een lijn;)

  ps: een positieve discussie indeed, hoedje af.

 12. 24

  @DP 21: dank, ik ben weer om, dat truttige zelfmedelijden alsof u constant voor extremist wordt uitgemaakt. Ja, door Balkenende, maar als u het daar van moet (blijven) hebben.

 13. 25

  @21 – Mijn reaktie sloeg eigenlijk meer op jouw stukje voor de wedstrijd. “partijen in de marge” met “een eenzijdige, utopisch gekleurde, opvatting van hoe de samenleving behoort te zijn met minimale ruimte voor concessies.” en zo

  Extremisten dus. Maar Ronald Plasterk is ook tegen. En ik ook.

 14. 26

  Nou ik wil bijna een aktie beginnen om die reclamefilmpjes gewoon op de buis te vertonen. Wat waarschijnlijk ook zal gebeuren. Door aan te kondigen dat je een schokkende reclame niet meer gaat vertonen wordt het juist op elke zender in elke rubriek meerdere malen vertoond

 15. 28

  Ja die had ik gezien. Uitstekend stuk werk. Wat mij betreft wint J.J. Kotter, schrijver van o.a. het volgende:

  Europese grondwet wordt net zo’n ingepakte drol als kadootje als de euro, als het te laat is en je het uitgepakt hebt denk je “Wat ruik ik?” Maar te laat, je hebt het al uit z’n verpakking en terugbrengen kan niet meer.

 16. 29

  Gelukkig: Ronald Plasterk is tegen. Vind ik een statement van net zoveel waarde als:

  “die aandelen moet je ook kopen, Gerard Joling steekt er ook al zijn geld in.”

  “die margarine is echt lekker. Herman van Veen smeert het ook elke dag op zijn brood.”

  “ik eet alleen nog maar macrobiotisch. Henk Spaan heeft publiekelijk verkondigd dat hij daar bij zweert”.

  “die pornofilm MOET je echt huren. The Horse raadt hem aan.”

  Hmm. Die laatste neem ik terug. Dat laatste advies zou ik waarschijnlijk inderdaad opvolgen ;-)

 17. 32

  @29: Ondanks initiele huiver om mee te gaan met Plasterk weet hij toch vrij helder uiteen te zetten waarom hij tegen is. Dit, samen met Erics (,.log), hebben mij zeker geholpen om een standpunt te vormen dat niet alleen wordt gevormd door mijn mateloze hekel aan JPB, PHD en de voltallige VVD eurocomissie.
  Ik stel dan ook voor om Ronald Plasterk in brons te gieten en in Brussel te plaatsen.

 18. 36

  @Jan des Bouvrie: Inderdaad! 16 inch. Zojuist mijn nieuwste film afgemaakt: “mutti was machen sie jetzt”. Hierin wordt de Europese grondwet in alle standen uitgelegd, en Europese integratie van culturen bevordert.

 19. 37

  @The Horse: precies! Het grote voordeel van de Europese integratie vind ik dat de Spaanse horizontale Mambo ook beschermde cultuurstatus krijgt. En natuurlijk het beroemde Beierse Zwanshappen, het Franse croissant dopen en de Tiroler Trektochten niet te vergeten!