Harbers visie op Griekse vluchtelingen ellende

Dossier:

VERSLAG - Precies drie jaar geleden begon het topberaad tussen EU en Turkije en dat op 19 maart 2016 leidde tot ondertekening van de zgn. Turkije-deal. Een deal die onder andere resulteerde in erbarmelijke toestanden in Griekse opvangkampen op Lesbos en Samos.

Afgelopen maandag stuurde staatssecretaris Harbers een verslag van zijn werkbezoek aan Griekenland naar de Tweede Kamer. Onderdeel van dat bezoek op 13 en 14 februari was o.a. een kijkje nemen in een paar opvanglocaties voor vluchtelingen.

We nemen het verslag even door en plaatsen daar opmerkingen bij van Nederlandse artsen die als vrijwilliger op Lesbos werken (achter ‘Harbers’ citaten uit zijn verslag, achter  ‘Opm.’ de reacties van de artsen).

Harbers:

Ik heb aandacht gevraagd voor het gebrek aan medisch personeel, waardoor toegang tot zorg beperkt is en asielprocedures nog meer vertraging oplopen vanwege uitgestelde kwetsbaarheidsprocedures. In verschillende gesprekken ben ik geïnformeerd over de inspanningen van de Griekse autoriteiten om meer medisch personeel te werven om de zorg op de eilanden en de kwetsbaarheidstoets adequaat uit te kunnen voeren.

Opm.:
De Griekse gezondheidszorg organisatie beloofde een aantal maanden geleden een heel aantal Griekse artsen te gaan stationeren op Lesbos zowel in het kamp als in het ziekenhuis ter versterking van de overbelaste werkers daar maar tot op heden is daar niets van terecht gekomen. De datum van ingang is uitgesteld, geen idee hoe het daar nu mee staat.

Harbers:

Tijdens het bezoek viel overigens op dat deze toets er toe leidt dat medische klachten worden uitvergroot door asielzoekers, en dat sommigen binnen en buiten het systeem hieraan meewerken. De overgrote meerderheid van de asielzoekers wordt als kwetsbaar beoordeeld door Griekse overheidsartsen en/of EASO en soms ook door particuliere artsen.

Opm.:
Natuurlijk doen mensen hun best om hun klachten zo duidelijk mogelijk maken om de felbegeerde kwetsbaarheidsstatus te krijgen, dat is altijd en overal zo (denk aan invaliden parkeervergunning in NL), daar heb je dus artsen voor om de klachten af te zetten tegen de criteria.
Harbers geeft niet aan om hoeveel mensen dat gaat en hoe hij aan deze informatie komt, nu is het net of dat probleem zo groot is dat dat hem in een kort bezoek zomaar opgevallen is.

De achterstanden in beoordeling van de kwetsbaarheid is iets wat wij ook ervaren. Een enkele keer in zeer uitzonderlijke gevallen was er de laatste keer dat wij er waren een omweggetje om, via ik geloof de UNHCR, een overplaatsing naar het vaste land te regelen, ik herinner mij een man met leukemie (o.i.d.) en een vrouw met borstkanker waarbij de aangedane borst 2x zo groot was als de gezonde en keihard aanvoelde en erg pijnlijk was (van dat soort gevallen, niet groter gemaakt!!)

Dit werd overigens geheim gehouden om te voorkomen dat de mensen zouden denken dat wij hun kwetsbaarheidsstatus zouden kunnen/mogen beoordelen. 
Wij mogen dat absoluut niet en doen dat ook niet om allerlei problemen te voorkomen. Dus wie op Lesbos wel de mensen hiermee zou helpen zoals Harbers zegt is mij niet duidelijk.

Harbers:

Op Lesbos is de situatie afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd, vooral als gevolg van het grote aantal transfers van kwetsbaren naar het vasteland.

Opm.:
Op Lesbos is wat dat betreft een enorme achterstand, af en toe is er volgens mij überhaupt geen arts die dat doet of er is er één, die ook nog andere taken heeft. (NB in februari kwamen 1800 mensen aan op Lesbos). Dat is al jaren zo en de achterstanden lopen dus alleen maar op. Dan hebben we het nog niet over de “gewone” medische zorg die in zijn geheel op vrijwilligers draait.

Tot zover een paar punten uit het verslag en de reactie van de Nederlandse artsen.

Harbers wekt in zijn verslag sterk de indruk dat het vooral om illegale immigranten gaat, geholpen door een uiterst effectieve smokkelindustrie en dat de Grieken er niet in slagen dat allemaal in te dammen en weg te werken. Harbers is uiterst vaag over de oorzaken: “De verklaringen voor de onderbenutting van het terugkeermechanisme zijn divers.”
Harbers legt dermate suggestief de schuld bij de Grieken, dat het voorstelbaar is dat de Griekse regering de staatssecretaris ter verantwoording roept om zijn insinuaties nader te duiden.

Harbers schrijft ook een voorstel gedaan te hebben om ketensamenwerking te bevorderen en opvang structureel te verbeteren. Welnu, om de druk op de Griekse opvang te verlichten zou Harbers natuurlijk de op 19 februari aangeboden petitie ter harte kunnen nemen, die oproept het Portugese voorbeeld te volgen en zo’n duizend vluchtelingen hier op te nemen.

Reacties (6)

#1 gbh

Die petitie had ik al getekend maar dat Nederland en andere landen in gebreke blijven doet niets af van de plicht van Griekenland 15.000!! mensen fatsoenlijk op te vangen! (Duitsland heeft 637.845 Syriërs opgevangen) Daar is niets suggestief aan!

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Wilders zit niet in de regering, maar lacht zich rot:
PVV-er VVD-er Harbers en dit kabinet voert een groot deel van zijn wensen uit.
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@1: Ik doel op de volgende passages uit het verslag van Harbers:

Tijdens het bezoek viel overigens op dat deze toets er toe leidt dat medische klachten worden uitvergroot door asielzoekers, en dat sommigen binnen en buiten het systeem hieraan meewerken. De overgrote meerderheid van de asielzoekers wordt als kwetsbaar beoordeeld door Griekse overheidsartsen en/of EASO en soms ook door particuliere artsen.

en
Turkije is nog steeds bereid irreguliere migranten en afgewezen asielzoekers terug te nemen, terwijl de relevante organisaties bevestigen dat nog steeds wordt voldaan aan de toepasselijke standaarden en noodzakelijke garanties. Helaas heb ik andermaal moeten constateren dat dit mechanisme door Griekenland structureel wordt onderbenut. Ter illustratie: in 2018 zijn er niet meer dan acht Syriërs vanaf de eilanden teruggekeerd naar Turkije. Terwijl de opvang op Lesbos meer dan vol zit, wordt momenteel minder dan 10% van de capaciteit van uitzetcentra op het eiland gebruikt. (…) De verklaringen voor de onderbenutting van het terugkeermechanisme zijn divers.

Dat eerste is verwarrend als je de andere passages over de kwetsbaarheidstoets leest. Griekse overheidsartsen zouden dus medische klachten uitvergroten? Welke artsen dan? In ieder geval niet de artsen die er niet zijn waardoor achterstanden zijn opgelo-pen.

En wat het tweede betreft: De verklaringen zijn divers. Okee, wat zijn die dan? Bewijzen?

We hebben de woordvoerder van de staatssecretris gemaild en om nadere uitleg gevraagd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JANC

@1: Waar haal jij 15.000 vandaan?
https://www.asylumineurope.org/reports/country/greece/statistics zegt 58.661
Volgens dezelfde site heeft Duitsland 50.422 Syriërs opgevangen. (https://www.asylumineurope.org/reports/country/germany/statistics)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gbh

@3: Duidelijk.

@4: Staat in de laatste link van Amnesty in @0

Dan kan die site niet tellen; het cijfer dat ik gaf was van 2016, in 2017 had Duitsland 698.950 Syrische vluchtelingen opgenomen; Wir schaffen das.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1221/umfrage/anzahl-der-auslaender-in-deutschland-nach-herkunftsland/

screenshot:

https://i.postimg.cc/8cPX28X2/syr.png

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Of het zijn cijfers over enkel 2017, dat kan ook.

  • Vorige discussie