Foto: copyright ok. Gecheckt 03-03-2022

Leve de hacker!

Wie bij hackers nog steeds denkt aan bleekneuzige jongetjes die zich met cola en pizza’s achter hun computer verschuilen, loopt achter. Wat hackers bindt is hun hang naar kennis en hun experimenteerlust.

Ze ontleden dingen tot op het bot, zoeken uit wat er anders of beter aan kan, en waarvoor je het nog méér kunt gebruiken. Alles uitproberen en alles zelf doen staat hoog in hun vaandel: nergens tref je zoveel mensen met een duikdiploma, een vliegbrevet of – sociaal iets minder aanvaard – een wapenvergunning als onder hackers.

Veel hackers zijn wandelende encyclopedieën. Elke vraag wordt in principe met een lezing beantwoord, of je nu iets wil weten over de geschiedenis van Japanse anime of op het voormalige katholieke monopolie op wort. Nieuwe problemen krijgen voorgelegd, vinden ze nog veel leuker. Testen hoe veilig een slot is, uitzoeken of een chipkaart goed is beveiligd, verzinnen wat je met een GPS-tracker kunt doen.

Hackers denken snel; zeker in groepsverband leveren ze een bijna onstuitbare stroom ideeën op, die rap worden geschift, getest en verbeterd. Dat procedé werkt juist zo goed omdat ze alles volop bediscussiëren, en bijna iedereen een andere invalshoek heeft: dat voorkomt blindstaarderij.

Daarom verbaast het me dat bedrijven die met technologie tobben, niet vaker contact leggen met hackerspaces. Waar anders vind je mensen die graag meedenken, die tal van deskundigheden in huis hebben en die zich uit puur enthousiasme koppig op een probleem storten?

Vroeger had je wetswinkels en milieuwinkels. Individuen konden daar gratis hun probleem voorleggen, en voor een miniem bedrag konden stichtingen, verenigingen en kleine bedrijven advies krijgen. Die constructie was slim: kennis werd verspreid; deskundigheid werd maatschappelijk ingezet; kleine bedrijven konden de concurrentie met grote, gevestigde bedrijven beter aan, omdat degelijk advies nu ineens betaalbaar werd.

Het wordt tijd voor hackwinkels! Plekken waar bedrijven tijdelijke coalities aangaan met hackers en hun hulp kunnen inroepen om ideeën en producten te testen; plekken waar technologisch vernuft wordt uitgewerkt en productief kan worden gemaakt.

Er zijn teveel leuke bedrijven die net te weinig expertise in huis hebben, en teveel grote adviseurs die een boel geld kosten, maar niets anders doen dan procedures opschrijven zonder dat ze zelf ooit iets bedenken. Ondertussen laten we een enorm potentieel aan kennis liggen en doen we het voorkomen alsof wat daar gebeurt, niks anders dan vaag hobbyisme is.

Ga hacken. Ga winkelen bij hackers. En vooral: ga ’s naar zo’n hackerspace.

Dit stuk is ook verschenen in het Parool.

Reacties (52)

#1 Bismarck

Veel hackers zijn wandelende encyclopedieën. Elke vraag wordt in principe met een lezing beantwoord, of je nu iets wil weten over de geschiedenis van Japanse anime of op het voormalige katholieke monopolie op wort.

Dit klinkt dan wel weer heel erg stereotypebevestigend.

  • Volgende discussie
#1.1 Karin Spaink - Reactie op #1

Afgelopen zaterdag was ik op een bijeenkomst van TechInc, de Amsterdamse hackerspace. Precies die twee dingen gebeurden….

#1.2 Prediker - Reactie op #1.1

“…het voormalige katholieke monopolie op wort.”

Wort (bierbrouwersterminologie) of worst?

#1.3 Karin Spaink - Reactie op #1.2

Wort. Dat schreef ik toch? :)

#1.4 Prediker - Reactie op #1.3

Ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben wat ‘wort’ is (had ik ook niet), en daardoor in verwarring raken.

‘Wort? Wort..? Nee, gaat geen belletje rinkelen. Zal wel een tikfout zijn.’

#2 Zwarte Os

Dat bestaat al een tijd en het heet Strijp-S. Alleen noemen deze ‘hackers’ zich vaak ontwerpers of studios.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sjiek

Al die gastjes die ons de spyware en malware bezorgen, de virussen, wormen en trojans zijn ook allemaal van die sympathieke gozers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 M - Reactie op #3

Ken je http://lifehacker.com/ ? Instructables will follow. :-)

Volgens mij, is vrijwel ieder mens een ‘hekker’. Voor velen (ahum) begon die nieuwschierigheid bij de hobbyclub, in je lokale buurtcentrum. Later afvragende ‘waar dit onderdeeltje nu weer vandaan komt’.

Al die gastjes die ons de spyware en malware bezorgen, de virussen, wormen en trojans

Zijn idiote scriptkiddies, en zgn. blackhats(can ‘ya spot the difference?), en veel ranzige profiteurs. Audit will do.

Zalig zijn de creatievjes.

#3.2 Bolke de big - Reactie op #3.1

Scriptkiddies gebruiken tools die geschreven zijn door echte hackers, dus ja indirect zijn hackers er wel mede verantwordelijk voor.

Zalig zijn de ontkenners.

#3.3 su - Reactie op #3.2

Ga je K&R daar ook voor verantwoordelijk houden?

#4 Inje

Wat een lofzang voor computerdudes zeg. Ben je soms zelf een hacker?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jabir.

Niets dan de zuivere waarheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Inje

Ah, Karin is een netactiviste.

Laten we het dan maar houden op wishful thinking.
Weet je wie pas bazen zijn? Sporters

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Jabir. - Reactie op #6

Neehee Inje, sporters hebben bazen. Die worden ook wel coach of sponsor genoemd.

  • Volgende reactie op #6
#6.2 M - Reactie op #6

Ah, Karin is een netactiviste.

Is dat zo? Waarom dan?

  • Vorige reactie op #6
#7 Inje

Eerste hit als je haar naam googlet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bolke de big

“Daarom verbaast het me dat bedrijven die met technologie tobben, niet vaker contact leggen met hackerspaces”

Mij niet, dat heet reputatie-schade, een bedrijf als bijv. Philips kan het zich marketing technisch niet veroorloven om in het nieuws te komen dat het heeft samen gewerkt met een hacker die opgepakt is, daarom dus niet.

Alle ideeen die een hacker kan in brengen bij een bedrijf kunnen verkoop technisch vernietigend zijn als achteraf blijkt dat een hacker foute dingen op zijn/haar kerfstok heeft, dat risico gaat een bedrijf gewoon niet lopen.

De gemiddelde consument denkt namelijk heel simpel, Philips heeft samen gewerkt met hacker X, hacker X is nu in het nieuws omdat die iets heeft gedaan, ergo producten van Philips zijn onbetrouwbaar, die koop ik maar niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Jabir. - Reactie op #8

Echt wat een gelul Bolke. je bent toch niet werkzaam in de marketing of de IT mag ik hopen? Muffe bedrijven als Philips staan precies om die reden op het punt om in het /dev/null afvoerputje te verdwijnen, terwijl organisaties als Facebook en ook overheden dankbaar gebruik van de diensten van hackers maken. Daarnaast slaat je argument dat bedrijven reputatieschade op kunnen lopen door met hackers te werken ook nergens op. Je criminaliseert hackers, terwijl de meeste toch echt whitehat zijn en nooit ergens voor opgepakt werden of zullen worden.

  • Volgende reactie op #8
#8.2 Bolke de big - Reactie op #8.1

Dat snap JIJ en dat snap ik, maar dat snapt de gemiddelde consument dus NIET, die dachten toch ook dat KPN gehackt was terwijl de gegevens va een of andere baby-winkel afkomstig was waar toevallig wat KPN klanten het zelfde wachtwoord hebben gebruikt als van hun email.

#8.3 gronk - Reactie op #8

Jezus bolke, kun je nu echt alleen maar dom rechts lullen?

  • Vorige reactie op #8
#9 Thallmann

http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=hacker&lang=nn

hac·ker [hekkər] (de; m,v; meervoud: hackers)
1
iemand die inbreekt in computers

“”Daarom verbaast het me dat bedrijven die met technologie tobben, niet vaker contact leggen met hackerspaces.””

Omdat de hackers dan met vertrouwelijke gegevens aan de haal gaan. Als je volledige toegang hebt tot de server van een bedrijf kan je met aandelen behoorlijk wat geld verdienen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Jabir. - Reactie op #9

De van Dale verwart hackers en crackers met elkaar. Pak je even de wiki erbij? Die is wat uitgebreider:

In bepaalde technisch georiënteerde subculturen is een hacker een persoon die geniet van de intellectuele uitdaging om op een creatieve, onorthodoxe manier aan technische beperkingen te ontsnappen; bijvoorbeeld een goede programmeur, hoewel een hacker niet per se iets met computers hoeft te doen. In deze subculturen wordt het gebruik van de woorden hacker en hacken door en voor computerinbrekers als misbruik van de term gezien; zij worden crackers of krakers genoemd.

In het bijzonder wordt het woord hacker gebruikt in volgende betekenissen:

– Iemand die een programmeertaal of -omgeving zo goed kent dat hij/zij zonder zichtbare moeite een programma kan schrijven.
– Iemand die een technologie bedenkt, ontwerpt, uitwerkt, implementeert, test en verbetert.
– Iemand die onconventionele maar adequate oplossingen bedenkt tegen lekken, fouten en problemen van andere aard met behulp van beschikbare middelen.
– Iemand die tracht om via andere dan de officiële wegen een computersysteem binnen te dringen teneinde een beveiligingsprobleem te kunnen aantonen en mogelijk verhelpen.

#9.2 Thallmann - Reactie op #9.1

Ik spreek de Nederlandse taal, en in deze taal is een hacker een persoon die inbreekt in computers. Jou newspeak gaat er bij mij niet in.

White hat hackers zijn gewoon programmeurs.

  • Volgende reactie op #9.1
#9.3 Jabir. - Reactie op #9.2

Wat heerlijk, zo’n eenvoudige beleving van de werkelijkheid. De islam is een minderwaardige ideologie en hackers zijn inbrekers die je een knieschot moet geven. Zoiets? Ga toch fietsen man.

  • Volgende reactie op #9.2
#9.4 Jabir. - Reactie op #9.3

Wat er wel en niet bij jou ingaat doet er niet zo toe Thalmann, wat uitmaakt is het gebruik van de term. Die wordt door overheden en wat minder muffe organisatie prima begrepen. Zelfs een club als Essent organiseert nog hackathons om leuke dingen online te kunnen doen met groene energie.

Dus jij kunt wel van alles vinden, maar de karavaan trekt verder en laat mensen die vanwege hun eigen rigiditeit niet mee kunnen komen als afval achter. Jou bijvoorbeeld, of Bolke

  • Volgende reactie op #9.3
#9.5 Thallmann - Reactie op #9.3

Als we vaktermen gaan gebruiken kan ik ook meedoen hoor. Maar laten we voor discussies het maar bij het algemene Nederlands houden.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.6 Jabir. - Reactie op #9.3

Nou, doe eens een vakterm zou ik zeggen.

Als zelfs communicatieafdelingen het begrip breed gaan inzetten in hun uitingen, kan je ervan uitgaan dat het voldoende ingeburgerd is. Je vastklampen aan een woordenboek definitie die nodig aan een update toe is vind ik al helemaal nergens op slaan, het onderlijnt je rigiditeit alleen maar. Taal is dynamisch, wordt gevormd door ons collectieve begrip ervan en dit woord wordt al lang en breed anders begrepen dan jouw verengde definitie ervan. Ook bij stupid users.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.7 Thallmann - Reactie op #9.3

Als je aan mensen vraagt wat een hacker is dan zullen de meeste mensen zeggen dat dit iemand is die in computers inbreekt, daarom staat het ook in de dikke vandale.

Het hackerstaaltje is niet representatief voor de Nederlandse taal.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.8 Jabir. - Reactie op #9.3

Je bedoelt dat je ondanks de bewijzen van het tegendeel blijft bij je standpunt en het nog maar eens herhaalt? Volgens mij is jouw begrip van de term vooral niet representatief voor de Nederlandse taal.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.9 alt. johan - Reactie op #9.3

@Thallmann: Het woord hacker met een positieve betekenis zal ook in Nederland bij het grote publiek steeds meer ingeburgerd raken.

Het heeft te maken met de toenemende penetratiegraad van computers in de samenleving. En de hackers zullen steeds waardevoller en zichtbaarder worden in de samenleving. Een alternatief woord als programmeur dekt de lading niet.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.10 Thallmann - Reactie op #9.3

Als het over de Nederlandse taal gaat heb ik meer vertrouwen in de dikke vandale dan iemand die zijn hacker taaltje verward met gangbaar Nederlands.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.11 Jabir. - Reactie op #9.3

iemand die zijn hacker taaltje verward met gangbaar Nederlands

Niet dat ik daar nou zo over val, maar in deze context is het toch wel relevant om vast te stellen dat je dat stelt terwijl je nog moeite hebt met de -d’s en -dt’s.

  • Volgende reactie op #9.3
  • Vorige reactie op #9.3
#9.12 lapis - Reactie op #9.3

@033 Thallmann, het begrip ‘programmeur’ is een belachelijk wijd begrip, bijna net zo onnodig breed als spreken over een ‘ambtenaar’ wanneer je een militair bedoelt, en niemand zegt dat we in het afgelopen decennium ambtenaren naar Afghanistan en Irak hebben gestuurd, ook is die bewering semantisch gezien correct. Sommige mensen hebben behoefte om een niveau van verfijning aan te brengen waar het woord ‘programmeur’ niet in kan voorzien – dus gaat men over op ‘hacker’, ook al heeft dat voor de gemiddelde burger of neerlandicus een negatieve bijklank. Ik bedoel, wat is je punt? Heb je een betere term dan ‘hacker’ (want negatieve bijklank voor digibeten) of ‘programmeur’ (want veel te breed) voor de groep mensen die Karin Spaink aan wil duiden? Zo niet, waar hebben we het dan over?

  • Vorige reactie op #9.3
#9.13 Baasje - Reactie op #9.2

Ja, Van Dale, daar heb je in de techniekhoek lekker veel aan, ThallMann, jij kunt het beter in de juridische hoek zoeken, lopen ze ook enige decennia achter op de ontwikkelingen in de techniek.
* tranen uit ogen wrijft *

  • Vorige reactie op #9.2
#9.14 Bolke de big - Reactie op #9.1

Een cracker is iemand die software kraakt zodat die gekopieerd kan worden, de van Dale heeft dat nog nooit begrepen.

  • Vorige reactie op #9.1
#10 alt. johan

Een voorbeeld van het goed inzetten van hackers is de hack-chrome competitie. 2 hackers, Pinkie Pie en Sergey Glazunov hebben hiermee elk $60.000 gewonnen.

http://blog.chromium.org/2012/05/tale-of-two-pwnies-part-1.html
http://blog.chromium.org/2012/06/tale-of-two-pwnies-part-2.html

En nee, Thallmann, het zijn niet gewoon programmeurs. Ze programmeren niet. Ze bekijken kritisch naar een product en zien fouten die iedereen over het hoofd gezien heeft. En winnen vervolgens $60.000.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 Thallmann - Reactie op #10

En als je dat voor elkaar wilt krijgen moet je een ervaren programmeur zijn.

  • Volgende reactie op #10
#10.2 Jabir. - Reactie op #10.1

Neej Thalmann, een hacker is er dus primair op gericht om technische beperkingen op te heffen en dat hoeft zich nog niet eens te beperken tot computers. Zo kan je het leven zelf ook al hacken. Kunnen programmeren is dus een middel en geen doel voor de hackert.

#10.3 Noortje - Reactie op #10.2

Aanvullend op Jabir: en bovendien kunnen inbraken plaatsvinden op diverse niveaus van systemen. Je kan bijvoorbeeld op op infrastructuur niveau (servers, routers, etc zeg maar) inbreken. Die mensen zijn geen programmeur, dat is echt een ander vakgebied.

Ik heb voor verschillende projecten hackers ingehuurd om voor live een security audit te doen. Ze noemen zich dan dan security specialist oid. Nooit spijt van gehad, altijd blij geweest dat vroegtijdig een toetsing door een derde van door andere derden ontwikkelde systemen plaatsvond.

#10.4 Jabir. - Reactie op #10

@022

Precies. Programmeurs zitten opgesloten in methodieken, standaarden en best practices, terwijl hackers eigenlijk per definitie out of the box denken.

  • Vorige reactie op #10
#11 INje

Hackers/ICT ers zijn qua status aan bijna alles ondergeschikt. Hoe cool ze zichzelf ook proberen te verkopen, het blijven een stelletje fappers die geen spijker in de muur kunnen slaan.

Zeau

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Jabir. - Reactie op #11

Heh…. computer says no.

Of wilde je zeggen dat jij zo’n geil tachtiger jaren versterkerknopje kan maken? Nee hè, dat kan je niet.

http://youtu.be/0n_Ty_72Qds

  • Volgende reactie op #11
#11.2 su - Reactie op #11

Daar heb je lijm voor..

  • Vorige reactie op #11
#11.3 Jabir. - Reactie op #11.2

Hah.. maar als je ‘m vastlijmt kan hij niet meer draaien, of gebeurt er niets meer als je draait. Een beetje kostelijke snuiflijm gaan zitten verspillen aan verrotte versterkers zeg…. het moet niet gekker worden.

#11.4 su - Reactie op #11.3

Ben ik toch wel benieuwd wat je meer doet met een spijker in de muur. Veel meer dan een lijstje ophangen is ’t niet voor geschikt.

#11.5 Jabir. - Reactie op #11.4

Ohh scusi.. Ik dacht dat je het over de draaiknop had. In muren boor je en dan zet je er een plug in. Dan schroef je het lijstje vast met een keilbout van 20 centimeter en komt hij nooit meer los. Moet een spijker trouwens altijd maar in een muur zitten? Think out of the box!

  • Volgende reactie op #11.4
#11.6 su - Reactie op #11.4

het blijven een stelletje fappers die geen spijker in de muur kunnen slaan.

  • Volgende reactie op #11.4
  • Vorige reactie op #11.4
#11.7 Prediker - Reactie op #11.4

@43 – Toch leuk om te zien wat Karin Spaink zoal in d’r vrije tijd doet…

  • Vorige reactie op #11.4
#12 Jabir

Overigens hackers ❤ Karin. Al decennia.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@45: Ik wist het wel meteen, maar dat ga ik natuurlijk niet hardop zeggen, want dan wordt ik meteen in het hackerhokje gezet. Maar ik begrijp dat jij nog nooit een bierbrouwerij van binnen hebt gezien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 Prediker - Reactie op #13

Ik houd ook helemaal niet van bier. Veel te bitter.

#14 tienwijzen

” Veel hackers zijn wandelende encyclopedieën. Elke vraag wordt in principe met een lezing beantwoord, of je nu iets wil weten over de geschiedenis van Japanse anime of op het voormalige katholieke monopolie op wort. ”

Toch is mijn idee dat de meeste hackers nauwelijks weten wat een boek is.
Hun kennis is internetkennis, vlug, en hap snap.
Wat op internet staat is per definitie oppervlakkig, niemand leest drie of vierhonderd bladzijden van een scherm, toch dat de omvang van elk serieus boek.
En zo bevorderen deze wandelende encyclopedieën het idee dat de internet waarheid de enige juiste is.
En daarmee de verdomming.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie