GroenLinks wil slimme en rechtvaardige regeling voor huizenisolatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GroenLinks wil slimme en rechtvaardige regeling voor huizenisolatie

De PvdA stelde vandaag voor om huiseigenaren te verplichten hun huizen beter te isoleren. In het voorstel kunnen eigenaren van huizen met een energielabel F of G hun huis vanaf 2015 niet meer verkopen. GroenLinks juicht het toe dat de PvdA energieverspilling aan wil pakken, maar is bang dat een verplichting zonder ondersteunend beleid ten koste gaat van het draagvlak voor milieubeleid.

lees verder

Reacties (5)

#1 Jonas

Verplichting zonder aanvullend beleid. Betekent dat ook dat er extra geld vrijkomt? Trouwens een vriend van mij heeft nog steeds een huis met in zijn huiskamer enkel glas, dan ben je toch niet goed snik. Je hoeft geen milieufreak te zijn om te kunnen berekenen wanneer je het geld heb terugverdient.

  • Volgende discussie
#2 ReinoutS

Nou, Jonas, dat is nog niet zo simpel.
Ik woon in een appartement met F-label met enkel glas en verder geen enkele vorm van isolatie. Wil ik dat vervangen dan is het verstandig als ik dat samen met de rest van de vereniging van eigenaren doe. Uiteindelijk is de VvE nu wel overstag en zijn we aan het sparen (ondanks subsidies toch een fors bedrag om even op te hoesten) maar niet iedereen was voor, omdat in het soort appartement waar ik woon mensen meestal niet zo lang blijven wonen dat de investering terugverdiend kan worden. Plus dat de karakteristieke houten kozijnen verloren gaan. En dan moeten we nog rekening houden met een van de buren die een notoire wanbetaler is. Dus, niet goed snik…?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jonas

Beste Reinout, die vriend woont er nog jaren, heeft niet te maken met VvE, en woont er al drie jaar, en hij had het in het begin al moeten doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E

Appartement in Amsterdam met enkel glas. Maar het valt onder beschermd stadsgezicht, wat inhoudt dat je de kozijnen alleen mag vervangen als:

1) Je een vergunning aanvraagt met daarin uitgebreid de nieuwe situatie uitgetekend. Dit mag niet teveel afwijken van de bestaande situatie en uniform met de rest van de straat, en moet voor hele het pand gelijk zijn. Aanvraag kan enige maanden duren.

of

2) Het nieuwe kozijn er exact hetzelfde uitziet als het huidige. Dat betekent ieder reliefrandje en versierinkje. Het moet dus op maat, wat minstens tweemaal zo duur is als een goede standaardoplossing.

Dus ja, dat is een flinke extra drempel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jonas

Begrensd door Singelgracht en IJ, is de binnenstad in omvang waarschijnlijk het grootste beschermde stadsgezicht dat tot nu toe is aangewezen. De binnenstad van Amsterdam is niet het enige beschermd stadsgezicht in de hoofdstad. Ook Ransdorp, Holysloot en Durgerdam zijn aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht. Vijf andere gebieden in Amsterdam staan op de nominatie om beschermd stadsgezicht genoemd te worden.

  • Vorige discussie