GroenLinks: Student heeft recht op betaalbare woonruimte

GroenLinks: Student heeft recht op betaalbare woonruimte

Universiteiten verwachten dit jaar een massale toestroom van nieuwe studenten. Extra docenten, overvolle collegezalen en een run op studentenkamers. GroenLinks wil dat het tekort aan studentenhuisvesting eindelijk eens wordt aangepakt. Tweede Kamerlid Linda Voortman (woordervoer volkshuisvesting): ?Studentenhuisvesting lijkt een stoelendans met veel te weinig stoelen te worden. Ieder jaar meer studenten en minder studentenkamers. Dit probleem moet nu maar eens echt worden opgelost.?

lees verder

 1. 1

  Ik vraag me af of studentenkamers een primair recht is van de student of een luxe is. En zo en zo of de overheid dat moet steunen. Ik dacht dat de verantwoordelijkheid van een goede volkshuisvesting voor een groot gedeelte is overgeheveld naar de markt woningcorperaties, maar tevens particulieren (huisjesmelkers).

  Waarom enige mate een luxe: je kan tot je 21e of 22e ook nog bij je ouders wonen, als de onderwijsinstelling nog in dezelfde stad of regio is.

  Ook kan door een ‘overschot’ aan studenten de woningmarkt verstoord raken: buurten met relatief goede behuizing kan verloederd raken of huizen worden minder snel verkocht, of de studenten concurreren met de minima op appartementen. Bij het laatste gaat de prijs omhoog zodat de minima het slachtoffer is.

  Mijn oplossing zou zijn zoals in Wageningen: grote campusflats bouwen waar de studenten geherbergd kunnen worden en dat georganiseerd kan worden volgens PPS. Het idee van Linda Voortman ten stlotte over de kantoren is nog zo gek nog niet.

 2. 2

  Goede reactie Jonas, hoe vaak lees ik niet in een studenten krantje, “heb niet gekozen voor Tilburg, want daar kom ik vandaag” Wat een onzin om daar als overheid rechten aan te verlenen.

  Leuk die plannen maar laat daar de overheid van af blijven, goede afspraken met woningcorporaties Ja, maar a.u.b. geen rare financiele regelingen en tegemoetkomingenn