Grassroots revolutie in Wit-Rusland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisteravond vond in Wit-Russische hoofdstad Minsk op het Oktoberplein de grootste demonstratie van de afgelopen 10 jaar plaats. Met zo’n tienduizend deelnemers lijkt dit op het eerste gezicht een beperkt protest. Maar wie zich realiseert dat de regime van Lukashenko het telefoonverkeer rondom het plein blokkeerde, websites van de oppositie offline haalde en dat veel oppositieleden momenteel vastzitten begrijpt dat dit een moedig protest was. De vraag die iedereen nu bezighoudt: lukt het de Wit-Russen om volgens het succesvolle recept van de Servische jongerenbeweging Otpor een vreedzame omwenteling te realiseren zoals we die gezien hebben in Oekraïne, Georgië en Libanon? Lees ook: Revolutie Agenda 2005.

Het Otpor-logo werd gisteravond al gesignaleerd op het Oktoberplein. Maar de situatie in Wit-Rusland is wel degelijk anders dan destijds in Oekraïne. Sargasso legt momenteel contact met direct betrokkenen van de oppositie in Wit-Rusland, een van hen verklaarde vanochtend: “In Oekraïne had men een redelijk divers parlement met een heuse oppositie. Plus, het Constitutionele Gerechtshof dat ook bereid was om druk uit te oefenen op de zittende administratie. In Wit-Rusland zijn alle staatsorganen onder controle van de president. In Oekraïne gebruikte Jushchenko het nationalisme van West-Oekraïne om brede massa’s achter zich te krijgen. Hij had ook toegang tot kranten en TV. In Wit-Rusland is dit onmogelijk en voorlopig ondenkbaar. Maar de hoop op democratie en vrijheid blijft”.

▪ Het Oktoberplein gisteravond: foto’s (svaboda.org).
▪ De regelmatig geblokkeerde website: charter97.org/eng/news/
▪ Steun vanuit Nederland: globaldemocracy.nl

Reacties (14)

#1 Spuyt12

Je geeft zelf het antwoord al op je vraag: Nee, geen grassroots revolutie in Wit-Rusland. Grotendeels ook omdat het gros van de Wit-Russen het de afgelopen tijd beter heeft gekregen en achter hem staat. Dat hij met geld kan smijten door de goedkope gasleveranties uit Rusland boeit niemand.

Waarschijnlijk zou hij de verkiezingen ook gewonnen hebben zonder fraude. Maar zoals het bij een echte dictator hoort zorgt hij er voor dat ook het onwaarschijnlijke scenario waarin hij verliest uitgesloten wordt.

Lekker makkelijk. Weet iedereen waar ie aan toe is.

  • Volgende discussie
#2 Caprio

Wat wel mooi is aan die revoluties in Oost-Europa, eh ik bedoel het Nieuwe Europa, is dat er een groep beroepsrevolutionairen doorheen trekt (gefinancierd en ondersteund door de CIA, Radio Liberty, en Nieuw Europese regimes). Die onderlinge verbondenheid en solidariteit, die passie voor vrijheid en democratie is daar nog echt, en niet op basis van kleinburgerlijke angsten zoals in Oud Europa. Het doet me enigszins denken aan het begin van de 20e eeuw, toen revolutionairen ook door Europa trokken. Nou, waar blijf je dan, Revolutionaire Jeugd Annex 2006!? Prachtig, schitterend, mooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mark

Annex?

De Oud Europese revolutionairen zitten in Parijs, te vechten voor het ideaal van een eeuwigdurende hypotheek, wat de uiteindelijke (en enige?) resultante was van de strijd voor gelijkheid en wereldvrede door de babyboomerts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Caprio

@mark: ik geef toe woordgrappen zijn heel suf soms.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Stijn

@Spuyt12

ehh, ik neem aan dat ik je stukje ironisch moet verstaan? Ik geloof er eerlijk gezegd helemaal niets van dat Loekasjenko bij vrije verkiezingen met een vrije aanloop (inclusief vrije toegang tot de media, bijv) nog en meerderheid zou halen.
Mijn indruk is dat het daadwerkelijk een van de laatste dictaturen is in Europa, en dat het wachten is op het moment dat Loekasjenko’s gebouw een keer om gaat vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

Loekashenko drijft inderdaad een van de laatste dictaturen in Europa. Er is geen vrije pers, geen vrijheid van meningsuiting, geen vrijheid van vergadering (Christenen die gezamenlijk bidstondes houden worden hiervoor opgepakt). Deze en andere “dissidenten” willen eindelijk wat meer lucht en kijken op dit moment reikhalzend naar het westen.

En toch heeft Spuyt12 ook een punt. Er is ongetwijfeld op het platteland met stempenningen en beloftes van meer [gas, water, elektriek, bakstenen, kaviaar] gewerkt om stemmen te winnen. Volkomen vergelijkbaar aan het grootschalig omkopen van de kiezers in de Engelse democratische verkiezingen van 1160 tot plusminus 1830. Belangrijker: in een gekortwiekte maatschappij zijn de stapjes naar meer welvaart bijzonder welkom. Velen dankbaar, kom er hier eens om… De arme Turkmenen onder die krankzinnige megalomane gek zijn zo ontzettend veel slechter af.

Poetin kijkt het aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Muts

Dictatuur en gebrek aan vrijheid worden vaak in één lijn gezien, maar dit is zelden waar. Dictaturen beperken enkel vrijheid waar deze haar macht in gevaar brengen. Daarnaast is het anarchie. Als je de baas niet kan doen wankelen, kun je doen wat je wilt. Dat maakt de baas niet uit. Wat dictaturen smoort is de vooruitgang. Het geloof in nationalisme, dat we het zelf wel alleen kunnen, met ons groots verleden, dat we niemand nodig hebben, dat laat uiteindelijk de kassa niet genoeg rinkelen. Zo is Rusland omgeslagen, zo is China elke dag de opvatting 0,00005 micron aan het verleggen. En zo ook schroeft Rusland de grote stap weer flink terug. Het was blijkbaar en beetje te veel vooruitgang in één keer voor het land.

Toen de muur viel was ik wel blij. Waarom hadden die mannen daar die kernraketten op ons gezellige landje gericht staan? Maar als ik vandaag lees dat de orthodoxe kerk geen gay pride in Moskou wil (en dat dat blijkbaar nieuws is), dan vraag ik me wel af of de cultuur er daar wel aan toe is, al die vrijheden. Dat als ik met mijn vriend er over straat loop, er wordt iets liefs gezegd, hij geeft me een kus, en dan keurt de hele buurt het af en belt de politie? Dan is er kritiek op Poetin, maar dan denk ik wel, zolang ze nog zo dom zijn hebben ze ook een Poetin nodig. Polen is al net zoiets, en die zitten notabene al in de Europese Unie. Mogen ze van mij wel, maar ik betaal daar ook aan mee.

Vrijheid in oostblok landen gaat veelal over de europse centen. Centen die ze zelf gehad hadden kunnen hebben, als ze eerder hun poot dwars hadden gezet. Zag vanavond de apparatuur van de Wit Russische TV, allemachtig, het leek wel het PTT museum in Den Haag! Wat een arremoe.

Affijn, we kijken even naar de beelden. Hè jammer, onderdrukt. Hè mooi, ze gaan er tegenin. Wah, knap, als die dictator liegt dat ie barst zit ie niet eens aan zijn neus, wat een vakman. Maar stel dat ze hun zin krijgen, dan staan ze meteen aan de poorten van Europa hun hand op te houden. En verliest Poetin weer een beetje gezicht als “voormalige” wereldmacht. Het is allemaal leuk, die vrijheid, maar de cultuur moet er wel rijp voor zijn.

Met lief zijn kom je er niet altijd. In de Wit Ruslandse dictatuur herken ik de argessie van het ijzeren gordijn. Twintig jaar geleden was ik in Moskou, in het museum voor het communisme. Eerst mooi, de revolutie, opstand van de armen, etc. etc. Respectabel. In de laatste zaal voorbeelden van de moderne techonologie. Een stuk van een computer. Wat heeft dat in godsjezusnaam met een politieke ideologie te maken, vroeg ik me toen al af. Wat die Russen toen wisten van informatica was allemaal gejat er verouderd.

Het volk behendig voorliegen is de job van elke politicus. Maar onzin herkennen is enkel gegeven aan mensen die in vrijheid zijn opgegroeid. Daar is een absolute meerderheid al vreemd. Laat staan een meer dan 80 procent meerderheid.

Toch, als ze er niet klaar voor zijn, dan moeten ze er maar mee leven. Zegt een vent gisteravond tegen mij en mijn vriend, I am not gay but I love you guys. Zeg ik terug, I am not straight, but I love you too. Dat is vrij denken, en als dat er niet is dan zou ik zeggen, blijven oefenen jongens (en meisjes natuurlijk).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Serge

Over uitslagen gesproken: ik heb een artikel uit Gazeta.ru vertaald. Dit artikel wordt vaak aangehaald door andere media. Ik heb onderaan ook de oorspronkelijke tekst geplaatst in het Russisch (voor de transparantie).

“Officiele uitslagen van de Wit-Russische
verkiezingen zijn meer gewenst (door de zittende
macht) dan reeel. De huidige president heeft net zo veel stemmen gekregen als hij heeft gepland (meer dan 80%). Het percentage is zelfs groter dan het percentage
“ja”-stemmers tijdens het referendum in 2004 (77,5%).
Dankzij dit referendum kon de president voor de derde
keer aanblijven, terwijl de grondwet maximaal twee
termijnen toestond.

Daarnaast heeft meer dan 30% van de kiezers
voor de verkiezingsdag gestemd. Recente
politieke praktijken in ex-Sovjet republieken leren
ons dat zo’n hoog percentage van “vroegtijdige
stemmers” op manipulaties wijst. Deze vorm van stemmen biedt namelijk een perfecte mogelijkheid om extra stembiljetten in omloop te brengen. Het percentage van “vroegtijdige stemmers” blijft in Wit-Rusland groeien:
14% op de presidentsverkiezingen van 2001, 17% op het
referendum van 2004 en 31% nu.

Onafhankelijke opiniepeilingen van voor de
verkiezingen geven een beter beeld van de politieke
verhoudingen in Wit-Rusland. Zowel onafhankelijke
Wit-Russische … als Russische onderzoekers hebben
hetzelfde percentage van aanhangers van de zittende
president vastgesteld – 57-60%. Daarbij speelde “fear
factor” een rol – sommige respondenten (naar schatting
10%) waren bang toe te geven dat zij tegen de
president zouden stemmen.

Dit betekent dat het werkelijke percentage van de
“ja”-stemmers circa 50% bedraagt… En dat de
Wit-Russische maatschappij zeer verdeeld is op dit
moment”.
__________________________________

Ситуация в Белоруссии такова, что официальные итоги
выборов проходят скорее по разряду желаемого
(властями), нежели действительного.

Президент набрал именно такое количество
голосов, какое сам запланировал. Это даже больше
официального числа (77,5%) проголосовавших в октябре 2004 года на референдуме, позволившем Лукашенко в обход конституции баллотироваться в третий раз.

При этом на нынешних выборах досрочно проголосовали более 30% избирателей. Исходя из электоральной практики на постсоветском пространстве, столь высокая доля досрочников является верным признаком подтасовок, поскольку эта форма голосования дает возможность для почти неограниченного вброса бюллетеней. Число отдавших свои голоса досрочно в Белоруссии растет с каждыми выборами: в 2001 году этот показатель составлял 14%, на референдуме 2004 года – 17%, сейчас – 31%.

Картину, куда более близкую к подлинной, чем цифры
белорусского ЦИКа, дают проводившиеся накануне выборов опросы. И независимые белорусские (группа сотрудников недавно разогнанного властями исследовательского центра НИСЭПИ), и российские (ВЦИОМ) социологи установили примерно одинаковый уровень поддержки Лукашенко – 57–60%. При этом вциомовцы сочли необходимым упомянуть, что где-то 10% следует списать на фактор страха, так как некоторые респонденты побоялись признаться, что не собираются голосовать за президента.

Итого подлинный рейтинг Лукашенко составляет, конечно, не 35–40%, как утверждала оппозиция, но и не за 80%, как следует из официальных итогов выборов, а где-то 50%. Таким образом, белорусское общество разделено примерно пополам.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 SalonSocialist

Schitterend de eerst russisch tekst op sargasso.

@Serge. Zal eens beide teksten naast elkaar leggen.
Even zien of je je best gaan hebt op het vertaalwerk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 SalonSocialist

Serge.

Aangezien je het Russisch machtig bent: lees een de het stukje in de sovjetskaja russia over ‘het wit-Russisch fenomeen’. Zo’n fijn stukje pro-Loekasjenko.
Je lacht je suf.

http://www.sovross.ru/2006/23/23_1_2.htm

Uberhaupt een krantje die goed is voor de nodige gniffels bij iedere editie weer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Serge

@SalonSocialist

Officiële Wit-Russische kranten staan bol van deze neo-Sovjet retoriek. Wat minder leuk is dat veel mensen dit geloven. Wat nog minder leuk is dat Rusland steeds meer op Wit-Rusland begint te lijken: Poetin controleert nu massamedia en het parlemen. Poetin heeft Loekasjenko gefeliciteerd nog voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt.
Zonder steun van de grote broer Rusland zou de zittende Wit-Russische administratie het veel moeilijker hebben. 1 van de belangrijke inkomstenbronnen voor Wit-Rusland is verwerking en (door)verkoop van de Russische olie. Dit levert veel geld op dankzij stijgende olieprijzen op de wereldmarkt en stabiel lage prijzen die Rusland ervoor rekent. Poetin steunt de zittende president ook omdat hij het zich niet meer kan veroorloven om na Oekraïne nog 1 ex-Sovjet republiek, waar veel etnische Russen wonen, te verliezen aan het boze Westen. Ik denk dat zijn beleid redelijk kortzichtig is – het huidige regime is te onvoorspelbaar en zorgt voor verdere polarisatie van de maatschappij. Het zou slimmer zijn voor Poetin als Rusland een vreedzame machtswisseling zou stimuleren in het buurland. Er zijn genoeg gematigde en voor de meerderheid van Wit-Russen acceptabele politici in dat land te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 SalonSocialist

Logisch dat Rusland goed ligt bij Wit-Rusland en vice versa. Inderdaad speelt de geografie van Wit-Rusland hierbij een grote rol. Poetin feliciteerde Janukovitz ook al voortidig als winnaar van de Oekrainse presidents verkiezingen. Net even te vroeg. Desondanks zal Rusland niet te veel kunnen aanvleien tegen Wit-Rusland. Het zal eventueel zijn positie inzake WTO toetreding op het spel kunnen zetten. Overigens weet Poetin de voormalig Sovjet-Republieken zich goed tegen hem in het harnas te jagen terwijl hij de deur opent naar alles uit het Midden-Oosten (resp. Hamas..Iran). Poetin als bruggenbouwer in de wereld. (in dit opzicht kon Poetin volgens mij Milosevic ook missen als kiespijn dat zou slechts slechte PR opleveren).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 mescaline

@Salonsocialist U denkt graag na over beeldvorming rond en door Poetin. Doet er niet al te veel toe, maar succes he !

@Serge, Poetin wil een anti-Amerikaans blok behouden/opbouwen, de buffer zo groot mogelijk. En geen gematigde leiders in de buurt die bv een gewillige prooi zijn voor nog te legaliseren westerse banken. Voor zulke democratie koopt hij volstrekt niets. De kapitalisten sluipen naderbij denkt hij. Volkomen terecht. Jammer genoeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 SalonSocialist

@mescaline

U denkt u na over het handelen van Poetin in zo lees ik.
Ik doe niet al te veel moeite. Af en toe wat leeswerk meer niet.

Doet u ook niet al te veel moeite?

  • Vorige discussie