Google en censuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Dat Google haar resultaten in China censureert is al langer bekend. Maar ook in de VS gebeuren er vreemde dingen. Daar wordt Google op het moment namelijk beschuldigd van het benadelen van conservatieve websites.

Wat is het geval. Google News Amerika bevat diverse bronnen, zowel vanuit linkse als rechtse hoek.
De laatste tijd worden daar echter sites van verwijderd. De verwijderde sites zijn rechts te noemen. Ze zijn veelal gefocussed op terrorisme en de radicale Islam. Voor Google reden hen te verwijderen wegens “haatzaaien”.

Ikzelf heb weinig sympathie voor dergelijke sites, ze worden namelijk vooral bevolkt door xenofoben met weinig gevoel voor nuance. Maar wat Google hier doet is gevaarlijk. Een bedrijf zou namelijk niet mogen bepalen wat wel en niet geschikt is voor de zoekenden.
En dat is precies wat Google hier doet. Het bedrijf gaat op de stoel van de overheid zitten en bepaalt wat wel en niet wenselijk is. Daar komt geen democratie aan te pas.
En als bedrijf is google ook gevoelig voor consumentenacties. Ik moet er niet aan denken dat Amerikaans-Christelijke organisaties hun werkterrein van de televisie naar het Internet gaan verleggen en gaan lobbyen voor “nette” zoekresultaten zonder anti-christelijke uitingen.

Daarnaast is het een vorm van broodroof. Verwijdering van Google News betekent voor een site namelijk vaak dat het bezoekersaantal sterk wordt verminderd. In een tijd dat het overgrote deel van de internetters hun sites via Google vinden is dat een zorgwekkende ontwikkeling, zeker ook omdat het Google een machtspositie geeft. Het heeft daarmee niet alleen de macht om te bepalen wat de bezoekers vinden, maar ook wat de gevonden sites publiceren. Een waarschuwing van Google dat het de inhoud van een site niet passend vindt zou in de toekomst wel eens kunnen leiden tot zelfcensuur.

Krijgt Google zo meer macht dan we willen? Ik denk van wel. Maar wat kunnen we er aan doen?

Reacties (2)

#1 knut

Niks mis mee. Als bedrijf/individu moet je vrij zijn ergens voor te staan. Ze moeten wel eerlijk aangeven dat zij selecties hanteren maar dat wordt ook wel duidelijk als je nooit meer iets van je gading vind.

Heeft overigens tot gevolg dat er ruimte komt voor andere zoekmachines op de markt. Ik zie potentie voor “de rooie speurneus” en “de recht(s)e weg”.

Overigens heeft google ook een preselectie als het aankomt op een al-jazeera of al-quaida? Of grijpen ze alleen in op talen die westerlingen begrijpen?

  • Volgende discussie
#2 Mark

Moeilijk probleem, daar ik vind dat elk bedrijf zelf mag bepalen wat voor “soort” zoekmachine ze willen zijn. Ik kan me goed voorstellen dat er een christelijke zoekmachine komt die bepaalde sites weert. In die zin is het Google’s goed recht.

Ik ben het dus met Knut eens.

Wellicht zou de overheid een unbiased zoekmachine moeten opzetten, want het is zo goed als een nutsfunctie.

Of er komt een nieuwe commerciele die die functie vervult.

Sowieso denk ik dat er een toekomst is voor meer gespecialiseerde zoekmachines (kan ook prima onder 1 site-dak) ipv generieke zoals nu. Je resultaten worden gewoon veel beter als de compu begrijpt wat je (niet) zoekt.

  • Vorige discussie