Aanslagen in Noorwegen

Update zondag

Schutter liet manifest achter van 1500 pagina’s • Claimt deel uit te maken van heropgerichte ridderorde • Breivik maakte ook dit filmpje • Hoe zit het in Nederland met rechtsextremisme? AIVD in jaarverslag 2010: ,,De AIVD schat in dat, indien de dynamiek die heeft geleid tot het huidige dreigingsbeeld in de komende jaren doorzet, de geringe dreiging van rechts-extremisme tegen de democratische rechtsorde in de toekomst niet wezenlijk zal veranderen of zelfs zal dalen.” • Dossier rechtsextremisme van de AIVD • Oslo zwaar bewaakt, diep in rouw (video’s) • Dagelijkse Standaard: Rechts geweld is zo ongeveer niet bestaandNew York Times: Breivik’s ideeën zijn in veel landen main stream issues. • NRC analyseert manifest: Terreurhandleiding Breivik gevaarlijker dan die van Al Qaeda en Manifest is een handleiding voor oorlogBas Paternotte kwaakt iets over natte tosti’s

Update zaterdag

Zeker 91 doden geteld • Dader sympathie voor PVV • Of is schutter christen-fundamentalist? • ‘Henk en Ingrid in verwarring •  Frontaal Naakt: nu niet stil blijven over DomRechts • Oh, het is een politieke boodschap • Boris van der Ham: niet naar Wilders wijzen • En toch nog een beetje humor: Het Vrije Volk is boos op de ‘politiek correcte Telegraaf. Mohammed B. wordt met initialen aangeduid terwijl de Noorse schutter met zijn volledige naam en portret in de krant komt. Discriminatie! • De hersenspinsels van de dader online

Vrijdag

Bomaanslag op het ministerie van Olie in Oslo • Zeven doden, tientallen gewonden • Ministers ongedeerd, premier Stoltenberg vervoerd naar geheime plek. • Man vermomd als agent schiet op politieke jongerenbijeenkomst op eiland Utoya, schutter gearresteerd • Treinstation Oslo ontruimd • Militairen nemen posities in in Oslo • Verdachte partijen: Al Qaida, Gadaffi, Mullah Krekar of een Noorse extreem-rechtse beweging • Noorse TV meldt 20 tot 25 gedode jongeren op eiland • Ansar al-Jihad al-Alami claimt aanslag • Jihadisten claimen aanslag en trekken het weer in • eerste ‘foto’ eiland • video bestorming politie eiland • video toont verwoesting minuten na bomaanslag • Noorse journalist @ketilbstensrud twittert laatste berichten • schokkende foto van dode slachtoffers langs de waterkant • schutter eiland ook gezien op lokatie bomaanslag • Premier Stoltenberg bevestigt op persconferentie dat de gearresteerde dader een Noor is • Premier: “aanslag zal niet de kernwaarden van de democratie in Noorwegen aantasten” • Niet-geëxplodeerde bommen gevonden op eiland •

 1. 4

  Noorwegen heeft een beruchte, satanistische metal-scene, die kerken in brand steken, moorden plegen, etc. Ik sluit dat niet uit.

  De politie-agent was blond. Misschien ook nog wel blauwe ogen.

 2. 5

  @Karl Kraut, correct, maar die doen geen aanslagen op dergelijke schaal, die steken hooguit wat kerken in de fik en knallen wat ‘collega’ satanisten overhoop.

  Maar die scene is vrijwel op sterven na dood.

 3. 7

  Wel erg a-typisch voor een al-Qaida aanval in Europa. Tot nu toe zijn die altijd gericht geweest op een zo hoog mogelijke dodental. Deze lijkt een sterke politiek motief te hebben. Meer een Mc Veigh of IRA stijl.

 4. 9

  Als straf verplicht in dienst met uitzetting naar Afghanistan. Kijken of ze dan de Tallibunnies nog zo lief vinden, en ja ben ouderwets Socialist… misschien komt daar de inspiratie voor zo’n straf wel vandaan ;).

 5. 19

  Ik ga ook voor een McVeigh actie met motief: `The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.”

  De Noorse omroep NRK meldt dat een onbekende groep genaamd ‘Helpers of the Global Jihad’ een bericht heeft geplaatst; en dat dit slechts het begin is van een antwoord op Noorse bladen die de Mohammed-cartoons gepubliceerd hebben.

  @ Karl Kraut

  Aardige introverte jongens toch die deathmetallers?:

  http://www.kindamuzik.net/interview/709/peter-beste-hoffotograaf-van-de-noorse-black-metal-elite

  Met een gigantische zeis sjokte de in zwart leer gedoopt blackmetaller over de besneeuwde straat langs een truttige rode brommobiel

 6. 20

  geknipt van Joop.nl

  —-
  Update 18.30
  Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme expert bij instituut Clingendael is het duidelijk dat de terroristen het hart van de regering wilden treffen. Noorwegen is één van de weinige NAVO-partners die deelnemen aan de bombardementen in Libië. Ook is het Scandinavische land actief in Afghanistan.
  —-

  Hou die even vast.

  Ik wacht zelf met speculeren tot ik meer informatie heb.

 7. 23

  Onthou deze ook even, reaguurders bij Geenstijl zijn net als tijdens Alphen a/d Rijn ‘teleurgesteld’ dat de dader geen moslim was. Lees dit schijnheilige commentaar eens:

  Ik zat zojuist op http://www.joop.nl te kijken naar de reaguurselen op deze aanslagen. Ongelofelijk hoe die daar alles aan het downplayen zijn.
  Het zijn absoluut geen moslims, of anders moslims die ingehuurd zijn om alle moslims in een kwaad daglicht te stellen of zoiets.
  Uiteraard moeten we afwachten wie de aanslagen opeist, maar om bij voorbaat juist die bepaalde groeperingen uitsluiten, die over het algemeen voor dit soort terreur zorgen, is wel heel erg soft.
  RightOfMind | 22-07-11 | 23:13 | + -1 –

 8. 24

  GS-reaguurders met humor:

  He, wat een kutnieuws voor rechts Nederland nu weer! Kom es op Moslims goedverdoeme!

  BossHogg | 22-07-11 | 23:21 | niet ok!

 9. 25

  Ach ja… Ook terrorisme is natuurlijk te off-shoren..
  Ik zal eens over die carriere-move gaan nadenken. Misschien kan ik een terreur-bemiddelingsbureautje opzetten.

  #kijkt vervolgens NOG dieper in het glaasje#

 10. 27

  Jij gaat er maar vanuit dat die blanke Noor iets te maken heeft met die bom in Oslo.

  Kan ook zijn dat het een mislukte agent is, die toch al wat van plan was, deze aanslag zag een er op mee wilde rijden.

 11. 31

  Je was me net voor in #26 met die explosieven op het eiland. Tja dan kan het moeilijk anders dan dat het met elkaar te maken heeft.

 12. 38

  GS-logica:

  UPDATE: NRK (Noorse staatsTV) – De politie gaat er voorlopig van uit dat het niet gaat om een terroristische aanslag, maar om een interne Noorse politieke aangelegenheid gaat.

  Als het geen moslim is, is het geen terrorisme. Of geen aanslag natuurlijk. Dat kan ook.

 13. 43

  Hij had door dat klimaat in Noorwegen, maandenlang alleen daglicht, natuurlijk al geen oog dicht gedaan. Dat ontregelt allicht.

  Ik ga inmiddels uit van de lone nut. Dat die moslims eigenlijk toch verrekte weinig serieuze aanslagen plegen in het westen, ben ik inmiddels geneigd te gaan zien als een geavanceerde vorm van tequila, om ons in slaap te sussen.

 14. 44

  weet je waar er extreme verschillen in daglicht zijn tussen zomer en winter … ‘het daglicht’ niet kunnen verdragen in slechts een gezegde
  de vraag bijft, was is dat

 15. 45

  Juist om dit soort incidenten te vermijden of te beteugelen zouden volwassenen een wapen moeten mogen dragen. Maar ja dit is Nederland.

  Gaap. Ik probeerde een rechtse reaguurder te imiteren.

 16. 48

  voorlopig ben ik onder de indruk van de inspiratie die uit de officiële boodschappen straalt, iets waar rutte een puntje aan kan zuigen (‘we are are a small nation but a proud nation, no one will scare us from being who we are’ ((mijn)samenvatting bbc live news feed)’

 17. 49

  Wat in de VS altijd verboden was, was het verborgen dragen van een wapen. Het was verplicht om het openlijk te dragen. Nu zorgt het vermoeden van het dragen van een verborgen wapen voor complicaties.

 18. 51

  ik ken de locatie van de bomaanslag en kan melden dat gezien de schade het een enorme bom moet zijn geweest.

  een mcveightje kan, maar ik vind het niet waarschijnlijk genoeg, die lone nut theorie.

 19. 55

  @Prediker52, de passie gecultiveerd in een waanbeeld
  het alternatief is geloven dat de ander niet slim genoeg is om schade toe te brengen

 20. 56

  @52:

  duh

  @53:

  yep, dat bedoel ik, maar als het in een gewone auto zat, zoals nu gezegd wordt, is de bom hightech. teveel boontjes voor een loner met hulpje.
  daar komt bij dat het enorme ministerie van Olie het hoofddoel lijkt, kan zijn, kan niet zijn dat dat de meeste schade blijkt te hebben.
  teveel nog onduidelijk.

  de Sun frontpage via Steeph is misselijkmakend.

 21. 58

  @53: niet dat dat geholpen heeft. Na maandenlange voorbereidingen parkeerde McVeigh de bom-auto aan de verkeerde kant van het gebouw, ervanuitgaande dat hij het kantoor van de BATF wilde treffen. Alle medewerkers van de BATF hadden daags tevoren voor de bewuste dag zonder opgaaf van reden onverwacht vrijaf gekregen, dat dan weer wel.

 22. 69

  Kritisk til islam

  I nettdebatter markerer Anders Behring Breivik seg som belest, og en med sterke meninger om norsk politikk. Han fremmer svært konservative meninger, som han også kaller nasjonalistiske. Han uttrykker seg sterkt imot multikulturalisme – at kulturelle forskjeller kan leve sammen i et samfunn.

  Breivik har blant annet hatt mange innlegg på nettstedet Document.no, som er et islamkritisk nettsted som publiserer nyheter og kommentarer.

  I et av innleggene uttrykker han at politikken i dag ikke lenger dreier seg om sosialisme mot kapitalisme, men at kampen står mellom nasjonalisme og internasjonalisme. Han uttrykker klart støtte til den nasjonalistiske tankegangen.

  Anders Behring Breivik har også kommentert på svenske nyhetsartikler, der han gjør det klart at han mener mediene har sviktet ved ikke å være «nok» islamkritiske.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080610

 23. 75

  @73 – Tuurlijk, zolang je ze maar niet MET ze praat.

  Ja ik weet, dat is moeilijk te vermijden. Het lijken soms net Jehova’s getuigen: hebben ze eenmaal een voet tussen de deur, dan kom je bijna niet meer van ze af.

  Maar het heeft het helemaal geen zin. Het gaat niet om argumenten, ze ZIJN gewoon zo. Hoe kan je nou met een onderbuikgevoelens een redelijk gesprek voeren? Het kenmerk van onderbuikgevoelens is nu juist dat die niet voor logische argumenten toegankelijk zijn, anders noemde je ze geen onderbuikgevoelens.

  A3NSB is veel slimmer dan jij: die bespeelt onderbuikgevoelens en daarbij kan het hem geen bal schelen of het klopt wat hij (of jij) zegt of niet.

  Het gaat niet om argumenten, Prediker
  en feitelijk doe je niets anders dan steeds voor A3NSB de loper uitleggen.

  Daar wil ik het best met je over hebben,

 24. 76

  Tja, ik zie wel wat je bedoelt. Adrie raakt idd gestimuleerd door tegenrpaak. En dan gaat ‘ie nog veel meer posten.

  Maar als je AdriePVV’s postjes negeert, is het net alsof er niks in te brengen valt tegen zijn argumenten. Want die blijven dan gewoon staan.

  Nu is in ieder geval keer op keer duidelijk dat hij het PVV-equivalent van een creationistische zwatelaar is.

 25. 77

  NRC: “Zeker tachtig doden bij schietpartij op Noors eiland”

  Het moge duidelijk zijn dat er even veel reden bestaan, zo niet veel meer, om de PVV-kiezers in de gaten te houden als de moslim-gemeenschap.

  Het wordt dat er in de tweede kamer eens vragen gesteld worden of dat wel gedaan wordt.

 26. 78

  Noorse media: schutter rechtsextremist en islamcriticus

  De 32-jarige man die de politie gisteravond heeft opgepakt in verband met de schietpartij en bomaanslag in Noorwegen wordt in verband gebracht met rechtsextremisme en publiceerde op internet veelvuldig kritisch over de islam.

  Eens kijken wie hier op Sargasso allemaal aan die omschrijving voldoen en dan de IP-nummers doorgeven aan de AIVD.

  Heb je niets te verbergen, dan heb je ook niets te vrezen, toch?

 27. 86

  Geef mij nu maar eens de definitie van ‘extreem rechts’ aan de hand van het profiel van deze knakker. Kaalgeschoren, gastjes die de nazi groet brengen is een beeld wat volgens mij niet echt klopt. Ik ben bang dat je meer uitkomt bij figuren als AdriePVV…

 28. 87

  @61: toch een tamelijk klassiek ‘lone nut’ profiel. Vooral om het vermelden van 14.500 uren zelfstudie (economie en jawel, de bijbel).

 29. 88

  @84 ik heb inmiddels dat postje van ene ‘AndersB’ uit 2010 gelezen waar @71 opmerkzaam op maakt, en daaruit rijst niet het beeld van een jongen die extreem-rechts is.

  Gewoon een het type interlectuele PVV’-aanhanger. Misschien is ‘ie afgelopen jaar *geradicaliseerd*

  Maar goed, vraag is natuurlijk of die ‘AndersB’ dezelfde is als Anders Behring Breivik.

 30. 93

  Interessant om even een -willekeurig gekozen- reaguurder op geenstijl te volgen:

  Een opwarmertje dat op grote instemming kan rekenen:
  Terroristengroepen zoeken juist naar de (schaarse) bekeerde blanke fundi moslims om in te zetten, omdat die (als ze hun overtuiging verbergen) minder snel opvallen en dus zoiets makkelijker kunnen voorbereiden.
  In NL was Jason W. (hofstadgroep/handgranaat gooiers) ook zo’n figuur.
  seven | 22-07-11 | 20:37 | + 10 –

  We draaien nu echt warm:
  Steekt er al gejuich en vuurwerk op in 020Gaza of kan iemand in een shoarmabar of mosk een camera richten op eventueel gejuich van die paar idioten?
  seven | 22-07-11 | 22:01 | + 0 –

  We blijven, zonder enig bewijs natuurlijk, het koppelen aan islam:

  Aanslag in Zweden dec 2010 alweer vergeten zeker. Kom op alsof fundi-islam de linkse appeasers ontziet. Lol, naïeve linkse lui das juist een easy soft target.
  seven | 22-07-11 | 22:42 | + 5 –

  Het is nu zeker dat de dader blond is, dus:
  Noorse sociaaldemocraten zullen natuurlijk nooit direct roepen dat het een islamitische terreuractie is uit angst voor volkswraak op onschuldige willekeurige moslims die niks met de terreur te maken hadden. Hij is blond en als ze ontdekken dat hij idd een jihadist was zullen ze dat pas naar buiten brengen na gedegen verificatie (lees wachten tot volkswoede is afgekoeld) als ze het ooit zeggen. (Politiek de slachtofferrol nemen en rechtse oppositie framen zeg maar)
  seven | 22-07-11 | 23:47 | + 1 –

  We blijven volhouden:
  De shooting vlak na de 1e bom & “Er zijn bommen op het eiland gevonden die niet zijn ontploft”
  past goed bij de opeisclaim na de 1e bom door jihadisten die al direct zeiden dat bom slechts begin was.
  A terror group, Ansar al-Jihad al-Alami, (..) issued a statement claiming responsibility for the attack “What you see is only the beginning, and there is more to come.” http://www.nytimes.com...
  seven | 22-07-11 | 23:54 | + -3 –

  We halen nu Palin erbij:
  De NY Times trekt hun scoop nog steeds niet in. Het aantal blonde islamieten is wel schaars, dat wel, maar niet 0.
  Optie 2 links. Denk ff terug aan US shooting op democratische politica, Palin meteen de schuld tea kijk crosshairs!11!etc terwijl snel duidelijk was dat dader links / commie was. (ergo dems = niet links genoeg), hoor je niks meer over, goh.
  seven | 23-07-11 | 01:01 | + 0 –

  De dader blijft links:
  Iemand die zich opoffert voor een false flag terreurattack om zo de herverkiezing van bv links te garanderen. Kan, de historie bewijst dat links iig ook eigen mensen vh ideaal opoffert.. ;)
  Wordt tijd datcollega’s en vrienden cq oud studiegenoten iets vertellen over wie t was.
  seven | 23-07-11 | 01:48 | + -2 –

  Hij blijft bij de NYT (is dat niet een krantje van Rupert Murdoch?)
  Match in quote van Anders:
  witnesses said they heard him saying: ‘This is just the beginning.’
  & Jihadist opeisverklaring in NY Times:
  “What you see is only the beginning, and there is more to come.”

  seven | 23-07-11 | 01:59 | + 0 –

  En dan eindelijk:
  Na lezing van een inet discussie onder topic over cons idee concludeer ik dat het een conservatief is die geen fiducie heeft in multiculturele samenleving, ziet dat als bedreiging conservatisme en identiteit staat (nationalist) translate.google.nl…
  Ergo …. conservatief met nationalistische trekjes.
  seven | 23-07-11 | 02:53 | + 1 –

  Ze geeft het toe:
  Anders BB zou in NL op zeker PVV / Geert Wilders gestemd hebben.
  /zo.
  seven | 23-07-11 | 03:21 | + 5 –

 31. 94

  @parallax: ik vind dat eigenlijk wel prima, dat ze niet corrigeren. Nu zie je tenminste hoe ze staan te kwijlen bij de gedachte dat ‘duh moslims’ in noorwegen een aanslag hebben gepleegd.

 32. 96

  Ik hoop alleen wel dat de heren en dames politici links van de PVV zichzelf niet te ‘netjes’ vinden om de PVV (en de SGP) aan te spreken op deze aanslag.

 33. 97

  @96: Geert Wilders heeft al een reactie gegeven:

  PVV rouwt mee met Noorse volk

  DEN HAAG – Ook PVV-leider Geert Wilders is geschokt door de aanslagen in Noorwegen. „Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk”, stelde hij zaterdag via Twitter.

  bron: Telegraaf

 34. 98

  Over de dader: “He argued on a Swedish news website that the media were not critical enough about Islam and claimed that Geert Wilders’ Party for Freedom in the Netherlands was the only “true” party of conservatives.”

  Via, theatlantic

 35. 99

  Op Joop vliegen de beschuldigingen over en weer. Jullie van rechts schoven meteen de moslims naar voren als daders en jullie van links geven nu Wilders de schuld etc.

  Het internet is al volkomen vergiftigd door polarisatie en aan beide kanten van het spectrum werkt men er hard aan om de samenleving ook volledig te polariseren.

 36. 101

  @sjiek: Laten zien dat ‘rechts’ stond te popelen om moslims aan te wijzen als schuldige is polarisatie? Laat je nakijken, huichelaar.

 37. 102

  @99; Het valt me wel op dat rechtsmensen altijd pas beginnen te klagen over ‘polariseren’ en een ‘vergiftigd klimaat’ als ze in de hoek zitten waar de klappen vallen, en niet op het moment dat een Somalische moslim een aanslag pleegt op Kurt Westergaard, of wanneer iemand voor de tienduizendste keer met Volkert van der G. aan komt zetten om aan te tonen dat Links niet deugt.

 38. 103

  @101
  Waarom noem je me niet meteen een verrader? Liefst dan nog landsverrader. Oh sorry dat is dan weer taal van rechts.

 39. 106

  Tuurlijk… de gemeenschappelijke vijand van extreem links en extreem rechts zijn de gematigden die weigeren een kant te kiezen en mee te doen in de “wapenwedloop” die polarisatie heet.

 40. 108

  Gelijk oversteken AdriePVV.

  Ik zal erkennen dat ik je er niet voor aanzie dat je tot politiek gemotiveerd geweld overgaat of dergelijk geweld goedkeurt – als jij op jouw beurt erkent dat de dader van deze moordpartij er politieke ideeën over nationalisme, socialisme en islam op nahield die grote verwantschap vertonen met jouw islamofobe gedachtengoed, en dat van de PVV.

  Wees een vent, en geef gewoon toe dat de dader ideologisch in jouw kamp zat. Men vraagt dat altijd van de moslims, dus nou zelf ook zo flink zijn.

 41. 113

  Don’t feed the NSB’er!

  “Opvallend” dat er nu over een ziekte geest wordt gesproken door rechts in plaats van politiek gemotiveerd terrorisme. Ik mis ook KJ die er meestal als de kippen bij is om terrorisme aan islam te koppelen (maar mss is hij op vakantie).

 42. 114

  Dit is ook geen ‘terrorisme’ maar een ‘aanslag’ door een ‘eenling’ met ‘problemen’.

  Het was zo’n normale beleefde jongen.

 43. 115

  “Zieke geest” (hm, ja, beetje een overbodige toevoeging als je dit soort slachtingen aanricht) en “extreem-rechts”.

  Ik kan me herinneren dat als ik Mohammed Bouyeri afdeed als een zieke geest met psychiatrische problemen, dit dan door islamofoben steevast werd weggewimpeld: nee, het kwam door de ideologie.

  Aha oké.

  En als je benadrukt dat de meeste moslims tegen terrorisme zijn, en geweld gericht tegen onschuldige burgers afwijzen; dat het bij die aanslagen om ‘extremistische moslims’ gaat, dat islamofoben dan allemaal tegenwerpingen opwerpen.

  Overigens is rechtsextremist en extreemrechts een aanduiding voor een neonazi. Ik heb nog geen verwijzingen naar Adolf Hitler gezien in die stukjes van hem, die tot nu toe zijn geciteerd. Was hij actief op StormFront? Want hij komt op mij meer over als iemand die actief zou zijn op het Pim Fortuyn Forum of HVV of De Dagelijkse Standaard.

 44. 118

  Anti-globalistisch klopt wel bij extreem-rechtse Noren.

  Zij liepen in Rostock tijdens de anti-G7-demonstratie voorop bij de ‘extreem-linkse anti-globalisten’. Bewapend met harnassen, kniebeschermers en ijzeren buizen gingen ze de politie te lijf.

 45. 120

  @ prediker, de meeste Nazi’s zijn rechts-extremistisch, niet alle recht-extremisten zijn Nazi’s. De Nazi ideologie is vrij specifiek.

 46. 124

  @110 Ja, hier mag wel een vette galm bij: ” He argued on a Swedish news website that the media were not critical enough about Islam and claimed that Geert Wilders’ Party for Freedom in the Netherlands was the only “true” party of conservatives.”

 47. 125

  Bij het Vrije Volk kan bij dat geweldig stuk over Noren de niet meer naief zijn ook niet gereageerd worden. Wel ‘op het weblog van de auteur’. Daar staat alleen een verwarde reactie die alleen maar uitgelegd kan worden als enthousiast over de moordpartij: “Het zal nu voor de Noren de tijd uitbreken om hun land weer te bevrijden van de linkse bezetting en Noorwegen van Moslims en Afrikanen schoon te vegen. Zij zitten niet onder de plak van de EU en hebben vrijheid van handelen.” WTF?

 48. 126

  De dader blijkt een islamofobe, nationalistische, christenfundamentalist –

  Ben ik de nu enige die aan Ben Kok, Amanda Kluveld, Lucas Hartong en Wim Kortenoeven moet denken?

 49. 127

  Laten we gaan speculeren over de geestelijke aandoening die deze mafkees had, zelfs al is die vent een rechts-extremist, wat zou in hemelsnaam het politieke doel van deze gek zijn geweest?

  Het lijkt mij dat deze vent zijn rechtse standpunt slechts als excuus heeft gebruikt om zoveel mensen te vermoorden en niet als reden.

  Ik weet wel dat er veel mensen manisch depressief zijn in Noorwegen vanwege dat gedoe met die lange en donkere winters (iets met tekort aan vitamines).

 50. 129

  wat zou in hemelsnaam het politieke doel van deze gek zijn geweest?

  De politieke tegenstander – het “linkse”, seculiere en multiculturalistische establishment – angst aanjagen. Wat is anders het doel van terrorisme?

  @parallax: Nou, nou laat de apologeten eerst uitpraten…

 51. 130

  @Parallax, nou leg dan even uit wat het politieke doel was van deze actie?

  Het was gewoon een zinloze moordpartij zonder echte politieke motieven mijn inziens.

  De man is ook nogs een levend gepakt, duid wat mij betreft ook niet echt op iemand die bereid is te sterven voor zijn doelen.

  Net zoals iemand al aan in het begin duidde op de black metal scene in Noorwegen waarvan al reeds bewezen is dat samenhangt met de lange & donkere winters in dat land.

 52. 132

  Misschien wilde hij gewoon duidelijk maken dat dit land die shariasocialistische, moslimknuffelende theedrinkers die Noorwegen overspoelen met gedegenereerde, criminele moslimimmigranten spuugzat is. C’est Ça!

  Of misschien wilde hij het kader van de socialisten treffen in de aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen

 53. 133

  @JSK

  “het “linkse”, seculiere en multiculturalistische establishment – angst aanjagen”

  Nou dan heeft ie wel een behoorlijk slappe poging gedaan, dit is geen angst aanjagen.

  Angst jaag je aan door mensen continue er aan te herinneren dat ze niet veilig zijn (dmv aanslagen), niet door een eenmalige actie.

  Dit is geen terreur, dit was een zinloze moordpartij door een mafkees.

 54. 134

  “Het was gewoon een zinloze moordpartij zonder echte politieke motieven mijn inziens.”

  ..want.. jij vindt dat gewoon? Alleen Moslims zijn politiek gemotiveerd?

  Cognitieve dissonantie much?

 55. 135

  Het was gewoon een zinloze moordpartij zonder echte politieke motieven mijn inziens.

  Waarom dan niet a la Tristan van der V. naar een willekeurig winkelcentrum gaan en willekeurig mensen neerschieten? De doelen van de Noorse aanslagen waren onmiskenbaar politiek (overheidsgebouwen en jeugdkamp voor Jonge Socialisten). Beetje vergezocht om het dan op “toeval” te gooien vind je niet?

 56. 139

  @133: Negentig mensen dood in een land waar er misschien twintig moorden per jaar worden gepleegd is niet angstaanjagend? Okee….

 57. 140

  @136: het heeft op dit moment toch alle schijn van dat het politieke/ideologische aanslagen zijn. Aan de gekozen doelen kun je dat min of meer opmaken.

 58. 143

  Zou geert dit soort praat van z’n fans ook afkeuren?

  “Zoals het er nu uit ziet is de aanslagpleger een rechts extremist.

  In dat geval is de aanslag het enig juiste antwoord op een totalitaire linkse staat waar rechtse mensen monddood worden gemaakt.

  ALs je geen debat meer kan voeren met woorden dan maar met bommen.”

 59. 144

  Het moet wel een knappe jongen zijn geweest om dit allemaal in zijn eentje te beramen en uit te voeren. Ik geloof niet in de theorie van de loner.

 60. 146

  Meer werk van Niehielist, uit hetzelfde topic:

  “Feit dat aanslagpleger symphatiseerde met de PVV geeft aan dat verdachte geen rechts extremist is en dat ook gewone burgers in staat zijn hun booshied te ventileren met grootse aanslagen tegen socialistische instellingen.

  Hierbij vallen helaas onschuldigen. Maar is Bomber Harris ook verantwoordelijk voor de onschuldige doden? Ik vind van niet. Neo-Nazies vinden van wel.

  Zo zie ik dit ook. Is de aanslagpleger verantwoordelijk voor de onschuldige doden ? Of is de linkse totalitaire overheid verantwoordelijk voor deze doden omdat ze zoveel haat en vijandschap heeft opgewekt dat keurige burgers zich genoodzaakt voelen om in verzet te komen.”

  Dit is zo over de top dat ik bijna zou denken dat niehielist een iets te enthousiaste aivd/cid-medewerker is die andere lui wil opjuinen.

 61. 147

  De dag voor het bloedbad hielden de socialistische jongeren in Noorwegen een wake voor Palestina.
  Prikbordfoto’s
  Pro Palestinian Rally at Norway Youth Camp the Day Before Massacre

  Jonas Gahr Sto…re: – The occupation must end, the wall must be demolished and it must happen now

  The Foreign Minister was met with claims that Norway must recognize a Palestinian state when he visited the Labour Youth League summer camp Thursday.

  WANT BOYCOTT: Foreign Minister Jonas Gahr Store was met by demands that Norway must recognize a Palestinian state when he visited the Labour Youth League summer camp at Utøya Thursday. Here the Minister ushered around in the camp of the AUF leader Eskil Pedersen. (Reuters)
  During the second day of Labour Youth League summer camp at Utøya got the Labour Party’s young hopefuls visit by Foreign Minister Jonas Gahr Store.
  Together with the Norwegian Broadcasting Corporation correspondent Sidsel Wold and Norwegian People’s Aid Kirsten Belck-Olsen, discussed the Foreign Minister of the deadlock between Israel and the Palestinian Authority.
  As foreign minister arrived Utøya he was met with a demand from the AUF that Norway must recognize a Palestinian state.
  – The Palestinians must have their own state, the occupation must end, the wall must be demolished and it must happen now, said the Foreign Minister to cheers from the audience.
  Lees verder
  door: Activists around the world for Palestine

 62. 148

  @146.

  Zo bral ik ook als ik met rechtse vrienden aan de alcohol en de coke heb gezeten en we melig worden. Gewoon een aandachttrekker.

 63. 152

  Bolke de big | 23 July 2011 | 11:04
  Laten we gaan speculeren over de geestelijke aandoening die deze mafkees had,

  had je dit ook opgeschreven als het een moslim was geweest?

 64. 153

  @151, dat zal vast, maar link eens een berichtje daarover of zo, zelfs maar een foto’tje, alles van die protesten is gedocumenteerd. Anders lijkt het er zo op dat je maar wat lult.

 65. 158

  @152, ja, nameijk eenieder die dit soort dingen doet is mijn inziens niet bepaald goed bij zijn hoofd.

  Of wil je soms zeggen dat in bepaalde omstandigheden dergelijk geweld wel normaal is?

 66. 159

  Triomfantelijk op een stapel lijken gaan staan juichen: “Zij (*) hebben het gedaan!” De doden zijn nog niet eens stijf en er wordt al een opinie in geprikt. Om kotsmisselijk van te worden.

  * moslims/christenen/w-aanhangers/nazi’s, vul uw persoonlijke antipathie in.

 67. 161

  @127: wat zou in hemelsnaam het politieke doel van deze gek zijn geweest?

  Het kantoor van de MP stond in het centrum van de bomexplosie. Als hij aanwezig was geweest, dan zou hij bij de slachtoffers horen. Echt veel politieker dan dat kun je een aanslag haast niet maken.

 68. 162

  2de mogelijke dader gearresteerd, dat veranderd het verhaal definitief naar een politieke aanslag.

  @su, behoorlijk amateuristisch dan, als je de premier wilt doden dan controleer je toch of hij er ook daadwerkelijk is he.

  In het geval van een politieke terreur aanslag zou je eerder kunnen denken dat de bomaanslag een methode was om de politie bezig te houden zodat ze hun gang zouden kunnen gaan op het eiland (en dat is wel gelukt helaas).

 69. 163

  Vooralsnog zijn deze jongens al 100 maal meer succesvol dan onze eigenste polderjihadistjes van de Hofstadgroep. Die kwamen niet veel verder dan een regisseur de keel afsnijden en een granaat naar het SWAT-team gooien toen die hen in kwam rekenen in de Antheunisstraat.

 70. 164

  Aaaaaaaachgut ja hoor, twas weer zo’n bozig christelijk v.d. Vlisje in het kwadraat…

  …feverishly ranted on several anti-Islam websites, “strongly opposed to multiculturalism”, likes TV programmes Dexter, a series about a serial killer, vampire show True Blood and violent films as Gladiator, 300 and the cartoon He-Man.

  Boos op moslims boos op de wereld boos op zichzelf het bestaan…met z’n lieve blonde germanensnuitje. Welk meisje of moeder droomt nou niét van zo’n jong hè: “He Is Such A Pretty Boy A Some Fine Mama’s Pride And Joy.”

 71. 165

  Trouwens wat mij nog meer verontrust, hoe kan die malloot 6 ton nitraat-houdend kunstmest kopen zonder dat die vent doorgelicht wordt.

  Die gek had dan wel een ‘landbouw’ bedrijfje maar ik dacht dat de verkoop van nitraat-houdend kunstmest aan banden was gelegd na Oklahoma omdat het specifiek nitraat-houdend kunstmest moet zijn wil je er een explosief van kunnen maken.

 72. 166

  @162: Zelfs voor professionele terroristen is het moeilijk om met een bom gericht een doelwit te raken. Denk maar aan de Brighton bomaanslag bij de Tories. Voor de IRA was de hoofdprijs Thatcher, maar die ging niet op tijd naar bed. Toch maakte het genoeg impact om als geslaagd terreurdaad gezien te worden. Hier is daar ook sprake van. De MP was de hoofdprijs, maar zonder is het net zo goed een geslaagde terreurdaad.

 73. 167

  @165; Bij de BBC lachte een deskundige nogal schamper over de suggestie dat het hier om een enkeling (lone nut) zou zijn gegaan. Je hebt namelijk niet alleen nitraat-houdend kunstmest nodig, maar ook allerlei andere chemische middelen om het tot een explosief middel te maken – je moeten weten wat en hoe, en je moet er aan kunnen komen; en dan zijn er nog de timers.

  Vereist wel enige expertise.

  Een groep dus. Hoe zullen we ze eens dopen: De “Wilders Warriors”?

 74. 168

  @Su 166, ben ik wel met je eens, maar Noorwegen is het type land waar de premier bij wijs van spreken op de fiets naar zijn werk kon (net zoals in Nederland tot een aantal jaren terug).

  Het VK leefde toen al jaren met terreur aanslagen en daar zijn de veiligheids maatregelen al vele decennia enorm scherp en daar lukte het bijna wel, dan zou in dat licht het in Noorwegen toch een stuk ‘gemakkelijker’ moeten zijn.

 75. 170

  @167, dat valt nog wel mee hoor, voor het maken van ANDO heb je maar een paar dingen nodig, nitraat-houdend kunstmest, diesel en de juiste mengverhouding.

  Het mengsel laten exploderen is inderdaad wat moeilijker maar dat kan al met een staaf dynamiet en daar is in noorwegen schijnbaar niet zo moeilijk aan te komen.

  Het onstekingsmechanisme kan je al maken van een auto-accu, mechanische wekker van 5 euro en een gloeilampje zonder glas.

  M.A.W. een dergelijke bom kan je in een dag in elkaar knutselen, het zijn de ingredienten die normaal gesproken moeilijk te krijgen zijn en dan met name de kunstmest.
  Zover ik weet moet een leverancier die dat spul levert elke ‘vreemde’ bestelling melden en mogen ze alleen aan goedgekeurde bedrijven leveren (althans in Nederland).

 76. 172

  @169; De “Knights of Vienna” is trouwens ook wel toepasselijk, gezien zijn voorkeur voor wat hij de “Vienna School of Thought” noemt (naar de slag om Wenen, vermoed ik zo): het gedachtengoed van Wilders, Fjordman, Eurabië-auteur Bat Ye’or, Pamela Geller en Robert Spencer.

 77. 174

  Weet ik niet, Bolke. Hield de RaRa er dan hetzelfde gedachtengoed op na als Den Uyl?

  En het moet wel een beetje lekker klinken natuurlijk. Anders slaat het niet aan.

 78. 175

  @Keest 171, een normale bestelling voor een normaal bedrijf wel ja, niet voor een malloot die dergelijke uitingen op het internet doet.

  Hoe kan het dat de Noorse media de volgende dag al weet dat het een rechts-extremist is en de inichtingen dienst de man niet eens op de radar had?

  1. De man doet rechts-extreme uitspraken op het Net.
  2. De man heeft 3 wapenvergunningen
  3. De man besteld 6 ton nitraat-houdend kunstmest.

  1+1 = blijkbaar 3 bij de inlichtingendiensten in Noorwegen.

 79. 176

  “De man doet rechts-extreme uitspraken op het Net.”

  Als dat extreem-rechts is, is de Dagelijkse Standaard, Elsevier, de Telegraaf enzovoorts dat ook.

  Maar nu schiet iemand met dergelijke uitgesproken – zeer courante – islamofobe meer dan negentig man neer, en laat een forse bom ontploffen, en dan wordt hij ineens gevoegd bij “extreem-rechts”.

  Paul Belien (wetenschappelijk medewerker PVV is dan ook extreem-rechts); Sam van Rooy, pappie van Rooy, etc. Allemaal extreem-rechts.

 80. 177

  Mag ik even iets heel anders vragen? Zijn er nog media die de moeite hebben genomen de bovenstaande foto wèl van een balkje te voorzien en de initialen te hanteren?

 81. 178

  @175 wat voor komplot zoek je precies? Als ze in Nederland elke bolleboer die op wilders-sites loopt te reaguren en lid van de schietklup is, moeten opsluiten wordt het druk. Feit is gewoon dat voortdurend conspiracy gepomp over ‘buitenlanders die met behulp van linksmenschen’ de samenleving komen versteren, dit soort doorgedraaide blanke loners produceert.

 82. 179

  @178; het enge is juist dat hij een consistente ideologische visie had op de maatschappij en die ook nog eloquent en helder kon verwoorden.

  Dit is geen loser (hij had zijn eigen bedrijf), of een psychisch gemankeerde waanzinnige, of een neonazi; dit is voor Rechts wat de RAF in de jaren ’70 voor Links was.

 83. 180

  @175: en hoe moet die leverancier weten dat die klant niet deugt? Hij ziet alleen een bestelling, geen begeleidende relposts op anti-islamblogs.

 84. 181

  Frank Mersland, a journalist with FVN TV, says Anders Behring Breivik, who has been arrested over yesterday’s attacks, has been linked to the anti-immigration Progress party.

  He writes via email: “The suspect, Anders Behring Breivik, has been tagged as a former member of the right winged political party Frp (Progress party). It’s the third largest political party in Norway and their main issues are lower taxes and a much stricter policy on immigration. The Frp-leader, Siw Jensen, verified his membership on Norwegian TV2 a little while ago.”

  http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/jul/23/norway-attacks-live-coverage

 85. 183

  @180 klopt, maar dat verschilt zo te zien niet veel van het geschrijf van ‘bekende’ Nederlandse islambashbloggers (ik noem geen namen, dat moedigt ze maar aan). Breivik vond geloof ik dat de progress-partij teveel mainstream en hervormingsgezind was geworden.

 86. 184

  Toch is iedereen kennelijk zo geindoctrineerd met de angst voor het islamitische terrorisme, dat ook in de NRC nog staat:
  “Gisteravond laat maakte de Noorse politie bekend dat een Noorse man was gearresteerd, die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn geweest voor zowel de bomaanslag in Oslo als het bloedbad op het eilandje Utøya. Volgens de politie betrof het geen immigrant maar een etnische Noor.

  Niet duidelijk was of hij op eigen houtje handelde of in opdracht van bijvoorbeeld een radicale islamitische organisatie die zo Noorwegen en mogelijk ook het Westen in het algemeen wilden intimideren.”

 87. 185

  He menneke, hele vrachtwagens vol met kunstmest, hoe moeilijk denk je dat dat te krijgen is?

  Waarom denken mensen dat als je maar genoeg controle op van alles en nog wat uitoefent dat er dan niets meer gebeurt? Zullen we bussen haarlek en stopverf ook maar verbieden? Weet je wat? Scherp bestek, gaan we ook verbieden.

  Vanaf nu wil ik alleen nog maar lepels zien.

 88. 188

  @ 182: dader/verdachte omschrijft zichzelf als christelijk en conservatief, da’s niet zo libertarisch toch (=ultra vrijemarkt aanhanger)?

 89. 191

  @190, wat denk je wat de point van bemesten is? De buurt lekker naar poep laten stinken?

  Overigens gaat bemesting in orde van grootte van ton per hectare. Dus met een hectare of 10 en een kleine voorraad zit je zo aan de 6 ton, en dat nog geen 10 kuub volgens mij.

  Leuke webside: http://nutrinorm.nl

 90. 193

  “Ik ga trouwens geen kaarsjes aansteken voor die ellendige jeugdige Sociaal Democraatjes die het slachtoffer zijn geworden van deze misdaad. Die ellendelingen zouden de nieuwe generatie leiders worden die de multi-culturele hel in Europa verergeren. Dat betekent heel wat meer dan 90 slachtoffers aan onze kant, door verkrachting, moord en beroving.” Link

  Is dit nou Domrechts feestvieren na een gelukte aanslag? Het lijkt er verdacht veel op…

 91. 194

  Ja maar libertariers zijn van die weg-met-alle-staatsbemoeienis-puur-kapitalisme aanhangers, uiteindelijk is dat natuurlijk ook heel conservatief want pre-politiek, maar anders dan zo’n VVD die inderdaad ouderwets kapitalistisch conservatief is.

 92. 195

  @193; Nee, dat is een soort troostprijs aan jezelf uitreiken omdat je de Jackpot (een aanslag door een donkergekleurde Somalische, Irakese of Pakistaanse moslims) niet hebt gewonnen, en nu een hoop geloofwaardigheid bent kwijtgeraakt.

 93. 196

  Overigens schattig dat geenstijl de link tussen de blonde Noor en diens ophemeling van GW niet heeft weten te vermelden (de reaguurders wellicht wel, maar dat riool ga ik nu echt niet doorwaden).

 94. 201

  keest: toch loopt dat akelig door elkaar. De taal die een deel van de VVD’ers heden ten dage uitslaat over overheidsbemoeienis is meer dan conservatief. Tenzij het over hun hypotheekrenteaftrek gaat, dat dan weer wel.

 95. 205

  Is dat niet meer als heel nederland aan Nazi’s heeft?

  En Noorwegen heeft wat, 5 miljoen inwoners en behoorlijk sociaal-democratisch gericht kwa politiek.

  Had ik niet verwacht, zou eerder verwachten dat het een miniem groepje van gestoorden zou zijn.

 96. 206

  Het lijkt er dus op dat hij en een paar vrindjes van dat forum deze actie hebben gepleegd.

  Kijk, nu kunnen we hem met recht extreem-rechts noemen (en alle PVV-aanhangers en doorsnee islamofoben opgelucht ademhalen – ‘gelukkig, hij is een stuk extremer dan wij’).

 97. 207

  De Arbeiderspartij in Noorwegen is verantwoordelijk voor het verstikkende pro-multiculi klimaat, waarin iedere tegenstander en oppositie wordt uitgeschakeld door demonisering en bedreiging. Ook mishandelingen komen voor. Datzelfde is gaande in Zweden.
  Het is uiteraard NOOIT goed te praten wat deze gek gedaan heeft, maar als je geen enkele uitlaatklep voor dit soort figuren hebt, dan zie je wat er van kan komen.
  Hij geeft dus niet de buitenlanders aangepakt, maar de faciliteerder van het probleem!

 98. 208

  @206: Nou, er staat ook in dat expo artikel dat de focus lag op kritiek op de immigratiepolitiek.

  Google Translate maakt ervan:

  Among the forum members will find everything from Sweden’s Democratic MPs to senior Nazis. What unites the members is a critical attitude to the current refugee policy and immigration.

 99. 209

  @Max, onzin, geweld is NOOIT een uitweg, het is een pad vanwaar geen weg meer terug is, ooit.

  Hoe erg je het ook met klimaat oneens bent, je kan altijd nog emigreren naar een land waar het politieke klimaat je wel aanstaat.

 100. 210

  Hij geeft dus niet de buitenlanders aangepakt, maar de faciliteerder van het probleem!

  Hij heeft tieners neergeknald, gek! Ze zijn niet eens volwassen geworden, laat staan problemen gefaciliteerd. Echt, zout op fukking nazi!

 101. 212

  @207: je zegt maar wat, Noorwegen is een democratie enzo en onderbuikers of wat dan ook voor rechts kunnen partijen en organisaties opzetten die ze willen. Alleen is een meerderheid niet op hun hand. misschien kunnen zij (en jij?) daar niet zo goed mee omgaan?

 102. 213

  Ik ben benieuwd of Max dezelfde redenatie die hij in #207 ophangt (“Het is uiteraard NOOIT goed te praten wat deze gek gedaan heeft, maar als je geen enkele uitlaatklep voor dit soort figuren hebt, dan zie je wat er van kan komen”) ook toe durft te passen op Palestijnse zelfmoordenaars.

 103. 215

  A3NSB:”Mij associeren met deze terreurdaad is schandalig. Ik verzoek jullie dit terug te nemen.”

  Daar denk ik niet aan. Jij bent hier net zo schuldig aan als de moslims dat zijn, die jij dagelijks met moslimterrorisme associeert.

 104. 217

  @89 – Bolke de big:”@NoName, in een UZI magazijn gaan bijv 30 kogels hoor.

  @170 – Bolke de big:”@167, dat valt nog wel mee hoor, voor het maken van ANDO heb je maar een paar dingen nodig, nitraat-houdend kunstmest, diesel en de juiste mengverhouding.

  Het mengsel laten exploderen is inderdaad wat moeilijker maar dat kan al met een staaf dynamiet en daar is in noorwegen schijnbaar niet zo moeilijk aan te komen.

  Het onstekingsmechanisme kan je al maken van een auto-accu, mechanische wekker van 5 euro en een gloeilampje zonder glas.

  M.A.W. een dergelijke bom kan je in een dag in elkaar knutselen, het zijn de ingredienten die normaal gesproken moeilijk te krijgen zijn en dan met name de kunstmest.

  Zover ik weet moet een leverancier die dat spul levert elke ‘vreemde’ bestelling melden en mogen ze alleen aan goedgekeurde bedrijven leveren (althans in Nederland).”

  Weet jij daar nou beroepshalve zoveel vanaf Bolke de Big, of gaat het gewoon om puur hobby-isme?

 105. 218

  Meer details over Breivik-s activiteiten bij nordisk (van http://blogs.aljazeera.net/liveblog/norway-jul-23-2011-1750) Breivik was a member of a Swedish neo-Nazi internet forum, a group monitoring far-right activity has said.

  “He created a profile in 2009, with a pseudonym that can be traced back to his email address,” Mikael Ekman, a researcher with the Stockholm-based Expo foundation, told AFP news agency.

  It is not possible to determine when the suspect was last active on the forum, which counts some 22,000 members from across the region, he said.

  Nordisk, a web forum founded in 2007, describes itself as a portal on the theme of “the Nordic identity, culture and traditions”.

  It hosts discussions on “everything from white power music to political strategies to crush democracy,” Ekman wrote in an article published Saturday on the Expo magazine’s website.

  Nordisk’s members range from Swedish members of parliament for the far-right Sweden Democrats party to Nazi leaders, the article explained.

  “What united the members is a critical attitude to the current refugee policy and immigration,” it said.

  Some contributors to the forum have posted comments inciting violence.

  “Cars parked next to high buildings with fertilising powder + diesel gives a nice effects,” one anonymous user said last year on the forum.

  “The buildings go down like the World Trade Center.”

  “I think it’s a but too bad that people do not see this is a war we must wage,” the contributor, who Ekman said was not Breivik, added.

  “Those … in government, who do not live close to or don’t have to experience immigrants’ threat in their nice neighbourhoods … in my world there is no dishonest act one can commit against these monsters,” the user wrote.

 106. 222

  @220 Je bedoelt mijn tweede vraag zeker? Omdat ik me niet kan voorstellen dat ze van zo’n onderzoek, laat staan zo’n persoonlijkheidstype, op de hoogte zijn, en iemand die mijn vragen leest, daar antwoorden op weet?

 107. 223

  @ 219: het is onderdeel van het komplotdenken. Frankfurter Schule – en dan eerder Marcuse dan Adorno of Horkheimer, maar waarschijnlijk hebben ze geen van allen gelezen – staat dan voor de ideologen achter mei’68 (dan zouden ze beter de situationisten kunnen nemen, maar die hebben zichzelf al gemarginaliseerd, dus dat zou niet werken).

 108. 235

  Geenstijl is het al aan het downplayen. Was het gisteren nog de ‘grootste terroristische aanval in Europa sinds juli 2005’, nu is het een ‘drama’ geworden en komt het woord terrorisme niet meer voor.

 109. 237

  @233 – Ja en nee. Wat de Frankfurters schreven was een beetje te gecompliceerd en te langdradig voor Hans en Ingrid, dus die lazen dat zeker niet. Maar de “revolutionaire voorhoede” las het zeker wel.

  Bovendien kun je er nou wel laatdunkend over doen, maar de invloed van de Frankfurters heeft zeker te maken met de kwaliteit van hun analyses.

 110. 239

  @229 + 233 Dank voor de links. Opgeslagen tussen de bladwijzertjes.

  De Frankfurters hebben toch nooit zulke invloed gehad op de politiek?

  De heer Habermass heeft wel eens een beetje last gehad van het “holier than thou-syndroom”, wat zich dan uitte in een, ook in NL welbekend, opgeheven wijsvingertje met de woorden “U is een fascist”.

  Ikzelf heb dat altijd kunnen relativeren met de gedachte dat de heer Habermass genuanceerder is geworden: Tot het einde van de oorlog was het zijn rechterarm die opgeheven naar de wereld wees, daarna enkel nog een wijsvinger. Tot het eind van de oorlog zei mijnheer dan “Heil Hitler”, daarna “U is een fascist”.

  Ik weet niet of dat een antwoord is op je vraag, maar dat is zo ongeveer de link die ik zag. Ik betwijfel, met Harm, of mensen buiten de filosofische wereld zelfs maar weet hebben van de FS, laat staan van haar marxistische geaardheid.

 111. 240

  @231 – OK. In de jaren ’70 was ik overigens goed bevriend met een Ier die me al die recepten al gaf. Alleen gaf die aan dat een sigaret werd gebruikt als tijdsvertrager.

 112. 241

  @239 – Als Hitler aan de macht komt (31 januari 1933), is Habermas vier jaar. Net als veel andere Duitse jongens van die tijd wordt hij lid van de Hitlerjugend. Na de oorlog, Habermas is dan 15 jaar, komt hij erachter wat zich daadwerkelijk tijdens het naziregime heeft afgespeeld. (wikipedia)

  En ik schreef en dat wil ik nog wel eens herhalen:

  Bovendien kun je er nou wel laatdunkend over doen, maar de invloed van de Frankfurters heeft zeker te maken met de kwaliteit van hun analyses.

 113. 242

  @239: Ik zou Habermas niet willen beschouwen als Frankfurter Schule. Habermas heeft namelijk gebroken met de Kritische Theorie. Elke letter die je van hem over het Communicatieve Handelen leest, is dan ook complete tijdverspilling.

  Aangezien Freud’s onbewustzijn versus Marx bewustzijn konkreet toch altijd de doorslaggevende faktor is in hun analyses, hebben in de praktijk de ‘revolutionaire voorhoedes’ de Frankfurters—en daarmee bedoelen we dus Adorno en Horkheimer—altijd verworpen. De alomtegenwoordige toepassing in de commerciële en cultuursectoren van Freuds basis-ideeën, heeft er echter wel voor gezorgd dat er een complot-theorie over een irreëel bestaand ‘cultuureel marxisme’ de ronde doet. En dat terwijl—gezien de ervaringen gedurende de twintigste eeuw—Adorno en Horkheimer de burgerlijke individualiteit toch permanent hebben opwaardeerd tot het hoogst haalbare.

  Dat kwam ze eind jaren zestig te staan op de beschuldiging van passiviteit, ‘theorie’ (stel je voor!) door allerhande schreeuwlelijke maoïsten, marxisten-leninisten, trotskisten, e.d. Maar nu zouden zij dus de schuld hebben aan de lange mars door de instituties van al dergelijke, ras-opportunistische patsers: de Fischers, Rosenmöllers en noem ze maar op. Het is hilarisch.

 114. 243

  @241

  Goed. Laat ik mezelf dan vooral niet herhalen: U ijlt.

  Toont u rustig waar ik “laatdunkend” over de FS spreek.

  @242

  Ik zou de schuld voor helemaal niks bij de FS willen leggen, ook al heb ik zelf meer met de Freiburgse hermeneutiek, en dan met name Gadamer.

  In de tijd dat ik aan de UvA studeerde vond de beroemde rede van Peter Sloterdijk plaats, en dat was in zekere zin een gebeurtenis van belang, die op het binnenplein van de rechtenfaculteit uitvoerig bediscussieerd en becommentarieerd werd. Mijn sympathie ging en gaat uit naar Sloterdijk, maar dat wil niet meteen zeggen dat voor mij de FS een vijand is bij wie je de schuld voor alles wat mis is in de wereld neer kunt leggen.

  Dat neemt niet weg dat wanneer een Noorse gek over de “ontmaskering” van de FS begint, dat gebeuren met Habermas wel het eerste is waar ik aan denk als mogelijke verklaring.

 115. 244

  @242 – Van dik hout zaagt men planken, maar dat zeggende wil ik je niet tegenspreken.

  Voor de “undogmatische Linke” had de FS wel degelijk veel zeggingskracht, maar die zou ik dan ook niet willen plaatsen in het rijtje van de genoemde schreeuwlelijkerds.

  Een revolutie maak je niet zomaar, die is het “spontane” product van de materiele omstandigheden. En dat is niet alleen het antwoord op de kretologie van de fundamentalisten.

  Die “lange mars” als strategie heb ik dan ook altijd -net als jij- met zeer veel scepsis bekeken.

 116. 246

  @244: :) Het is reageren op een blog, dus voor de leesbaarheid moet je een beetje chargeren.

  ‘1968’ is natuurlijk vooral het moment geweest waarop de kleinburgers zonder arbeidersachtergrond (de babyboomprop) als eerste van hun familie gingen studeren, en de boel sindsdien volledig hebben ontmanteld en tot de grond toe afgebroken. Niks is er van over, behalve keynesianisme & cultuurgewauwel alom.

 117. 247

  @241 (243) volgens mij bedoel je mij met de laatdunkendheid, maar dat interpreteer je verkeerd hoor, uit mijn kennelijk iets te laconiek gestelde vragen.
  Ik bedoel: wie op hoog nivo in de politiek of het openbaar bestuur of zelf het onderwijs, zal zich ooit afvragen: “Wat zou Adorno hiervan vinden?”.
  Dat schrijf ik met een zekere spijt…
  Maar de vragen en antwoorden brengen me wel op interessante plaatsen, zoals deze: “Adorno beschouwde het activisme van de linkse studenten als oppervlakkig en in zekere zin meer als een symptoom dan als een doorbreking van de bestaande maatschappelijke tegenstellingen. (…) In ieder geval kunnen wij nu, bijna een halve eeuw later, vaststellen dat wellicht toen reeds de basis is gelegd voor het verval van het linkse denken waarvan wij thans getuige zijn.”

 118. 248

  @243 – “Verstaan vereist volgens Gadamer goede wil en open staan voor de gesprekspartner (…) Een werkelijk gesprek verandert beide partners, zowel de uitlegger als de tekst.” (wikipedia)

  Ijl nog eens een beetje verder, zou ik zeggen.

 119. 249

  Via geenstijl en document.no kwam ik op de volgende tekst:

  “Een 23-jarige rechtse in Ringerike werd in november 2001 opgenomen explosieven, vuurwapens en politie-uniform.

  Het past wel de persoon die de politie nu dat was achter de terreur in Oslo en het bloedbad van Utøya.

  Veel van de items passen bij de beschrijving van de 23-jarige uit 2001. Leeftijd is ook redelijk goed.

  23-jarige werkt ook geweld gewillig. Een andere beweging die past: het milieu, behoorde hij tot plan waren wraakacties tegen de gemeenschap stopt, maar het was in 1997.”

  Als deze info klopt, dan is natuurlijk ook de vraag hoe de autoriteiten omgaan met verdachte situaties en wapenvergunningen.

 120. 250

  @247 – Mijn opmerking over die laatdunkendheid was niet zozeer tegen jou gericht (met de nadruk op tegen) en met deze toevoeging maak je heel duidelijk dat dat ook onterecht zou zijn.

  Als je de agitprop wegdenkt is het hier soms best wel leuk.

 121. 252

  Ik weet het niet, maar hier wat gaan schermutselen over de Frankfurter Schule lijkt mij van weinig compassie getuigen. Feit is dat de mafketel een exponent is van extreem (gelovig) rechts, net zoals de fans van Bin Laden extreem Moslim fundamentalisten zijn. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben noch je belezenheid voor in te brengen. De vraag is hoe je sleutelfiguren in onze maatschappij er toe beweegt al het extremisme te veroordelen. De vraag is hoe je stigmatisering voorkomt in plaats van aanmoedigt. De vraag is hoe je Wilders en luidruchtige Imans monddood maakt. Goede jornalistiek kan daar bij helpen. Maar tijd voor diepgang ontbreekt. Rutte en Verhagen bekommeren zich alleen om het getal 76.

 122. 253

  “In de jaren ‘70 blies een rechtsextremist een linkse boekhandel in Tromso op. In 1979 gooide een rechtse activist een bom in een parade ter ere voor de Dag van de Arbeid op 1 mei. In 1985 blies de Nationale Volkspartij een moskee in Oslo op. De Volksbeweging tegen Immigratie probeerde in 1990 een asielzoekerscentrum op te blazen en nadien volgden enkele jaren van gewelddadige botsingen tussen extreem rechts en extreem links.

  In 2001 werd de 15-jarige Benjamin Hermansen op straat doodgestoken door drie neonazi’s. Zij verdwenen voor 18 jaar achter de tralies. Daarna werd het stil rond radicaal rechts.”

 123. 254

  Misschien heb ik het gemist, maar waaruit blijkt dat de dader een extreem (<-nadruk op dat woord) rechtsert is? En dan natuurlijk voor zijn extreme daad van gisteren.

  Andere vraag: waar heeft meneer zijn oor te luister gelegd om te komen tot zijn walgelijke daad.

  Tenslotte: waarom koos hij sociaal democratische mensjes als doelwit?

 124. 255

  @252 schrijft:”De vraag is hoe je Wilders en luidruchtige Imans monddood maakt. Goede jornalistiek kan daar bij helpen. Maar tijd voor diepgang ontbreekt. Rutte en Verhagen bekommeren zich alleen om het getal 76.”

  En de journalistiek alleen maar om de oplagecijfers.

  Waarom zou de tijd voor wat meer diepgang ontbreken? De vragen die je opwerpt schijnen een beetje studie toch niet overbodig te maken, aangezien het er op lijkt dat niemand het antwoord weet.

  De vraag is in ieder geval niet hoe je sleutelfiguren in onze maatschappij er toe beweegt al het extremisme te veroordelen, want Wilders zal ongetwijfeld voorop lopen om “deze verschrikkelijke daad van een gestoorde gek” te veroordelen.

 125. 256

  Link van Satou #251.

  Zeer bijzonder document. Wie leest nog meer?

  Frontaalnaakt zit er zo naast, dit is geen DOMrechts.

 126. 257

  Info over zijn achtergrond:
  I was the youngest one there, 23 years old at the time. One of the key founders instructed the rest of the group about several topics related to the goal of the organisation. I believe I scribbled down more than 50 full pages of notes regarding all possible related topics. Much of these notes are forwarded in the book 2083. It was basically a detailed long term plan on how to seize power in Western Europe. I did not fully comprehend at the time how privileged I was to be in the company of some of the most brilliant political and military tacticians of Europe. Some of us were unfamiliar with each other beforehand so I guess we all took a high risk meeting face to face. There were only 5 people in London re-founding the order and tribunal (1 by proxy) but there were around 25-30 attending in Balticum during the two sessions, individuals from all over Europe; Germany, France, Sweden, the UK, Denmark, Balticum, Benelux, Spain, Italy, Greece, Hungary, Austria, Armenia, Lebanon and Russia. Electronic or telephonic communication was completely prohibited, before, during and after the meetings. On our last meeting it was emphasised clearly that we cut off contact indefinitely. Any type of contact with other cells was strictly prohibited.”

  Bijzonder clubje…

 127. 260

  @259

  3.152 is echt opmerkelijk. Multimiljonair op zijn 24ste teneinde deze actie te volbrengen. Eerste indruk: zeer hoogbegaafd.

 128. 262

  @260 – Ik veronderstel dat de qualificatie hoogbegaafd ook gerelateerd is aan de realiteitswaarde van zijn plannen?

  Welke waren die plannen en op welke manier zal deze moordpartij bijdragen aan de verwerkeling ervan?

  Of gaat het om een hoogbegaafde fantast, die werkelijkheid en fantasie niet uit elkaar kan houden?

 129. 263

  ik zit met verbazing de triomfantelijke “kogel-kwam-van-rechts” berichten hier te lezen.

  wat een genante vertoning, reaguurders en redactieleden (een enkele) van Sargasso.

 130. 264

  @262

  Een hoogbegaafde kan ook een fantast zijn.

  ‘Welke waren die plannen en op welke manier zal deze moordpartij bijdragen aan de verwerkeling ervan?’ vraag je.

  Hij zegt er zelf het volgende over:

  “Q: You know that a large majority of people will end up viewing you as a complete nut right, despite your own and others efforts to justify violence?

  A: I am fully aware that the media will attempt to label me as a nut. This is the most common strategy of combating political dissidents. I know that the cultural Marxists and the full force of the European multiculturalist mainstream media will do everything within their power to portray people like me as nothing more than delusional nut jobs. After all it’s their job to protect their interests. And they will succeed to a certain degree (we are currently too disorganised to counter their powerful propaganda machinery). I am fully aware that our current views are considered extreme. However, more spectacular operations will burden them and force public discussion. It will be increasingly harder for them to manipulate and distort the truth, or to prevent people from knowing what is going on. We are using brutal means because we have tried absolutely everything else. Within the boundaries of the EUSSR totalitarian system, we are left no choice.

  With time (in phase 2 when the Muslims have reached 20-50%) more and more people will dig deeper into our material and understand that we are right. “

 131. 265

  @260: ja hoogbegaafd, op dezelfde manier als Volkert van der G. Mijn hemel, wat een debiel verhaal. Totaal los van deze wereld.

  Ik denk wel dat er meer en meer van dit soort zelfontbrandende gekken mogelijk zijn door de opkomst van de internets. Ze fokken mekaar op hun eigen niche-forums, zowel de extreemlinkse debielen vanover de hele wereld, als de extreemrechtse debielen.
  Aan hun gelijkgezinden ontlenen ze dan waarschijnlijk hun rechtvaardiging.

 132. 267

  @260: wat appelflap zegt. Voor mensen die snel geimponeerd zijn door moejluke woorden zal het er ongetwijfeld imposant uitzien, maar ’t is het ene waanidee na ’t volgende.

 133. 268

  en ach, wat is hoogbegaafd? Je richt een clubje europese verzetters op, en dan zit er zo’n domme noor tussen waardoor je clubje naw vanaf nu genadeloos vervolgd zal worden. Lijkt mij nou niet bepaald snugger. (tenzij natuurlijk nu de andere cellen het teken hebben gekregen om soortgelijke daden te gana uitvoeren)

  Trouwens, white supremacists tot in armenie aan toe? Hoe breed is hun definitie van de “topsoort” dan?

 134. 269

  Potverdikkie dat filmpje is nu alweer weggehaald maar ik heb het een kwartier geleden wel gekeken, en het staat nog in m’n cache. Iemand enig idee hoe ik dat eruit krijg? Of duikt het vanzelf ergens anders op? (ach dat sowieso)

 135. 270

  @sjaop: ik vind ‘m wel typisch extreemrechts overkomen. Je hebt de domme PVV-blaters en de meelopertjes, maar de ‘echte’ extreemrechtse jongens maken van hun ideologie een bijbelstudie. Dan krijg je dus inderdaad dit soort documenten, die heel ‘gedegen’ klinken.

  Oh, en in de jaren 70 had je ongetwijfeld ook types die soortgelijke epistels schreven over het marxisme, maar dan vanuit een extreemlinks perspectief.

 136. 272

  @268 appelflap: “Trouwens, white supremacists tot in armenie aan toe? Hoe breed is hun definitie van de “topsoort” dan?”

  – Nou, Caucasian natuurlijk.

 137. 274

  Henrik | 23 July 2011 | 01:35

  toch mooi dat zowel de NYT als de BBC meteen de jihad meldden in hun berichten, zonder enig bewijs, dat sterkt.

  Henrik | 23 July 2011 | 22:46

  ik zit met verbazing de triomfantelijke “kogel-kwam-van-rechts” berichten hier te lezen.

  wat een genante vertoning, reaguurders en redactieleden (een enkele) van Sargasso.

 138. 275

  @271: ik zie wel relaties met alufoliehoedjes; die kunnen ook ellenlange verhalen met pseudowetenschappelijke nonsens opkalken, waar je binnen hun logica geen speld tussen kunt krijgen.

 139. 277

  De verwijzing in de post naar de PVV ( na een zin!..eerst zoveel doden en dan de pvv?) vind ik , ietwat strange.

  Het maakt bij mij wat los wat die gast deed..thin line between order and chaos. Wat mij betreft mag doe gozer in zijn nakie in een betonnen cel de rest van zijn bestaan doorbrengen, luikje open trog gevuld, no more. Met webcam zodat ieder zijn verval kan aanschouwen.

  .

 140. 278

  Het lijkt me wel interessant om dat soort tekstjes eens te voorzien van een soort van woordanalyse, om te zien wat voor soort patronen d’r in voorkomen. D’r wordt heel veel gelabelt, en ’t zit ook bomvol aannames over ‘slechte’ en ‘goede’ labels (die de lezer voor het gemak maar moet overnemen).

 141. 279

  3.57 Using European nuclear power plants as a weapon of mass destruction

  Many political analysts claim that the Chernobyl accident was one of two primary factors (Chernobyl + Afghanistan) which broke the back of the Soviet Union. This is perhaps true, at least it contributed significantly to the fall of this Marxist terror regime. But what if it wasn’t an accident at all but rather the actions of a Ukrainian nationalist military cell which had successfully infiltrated the plant? These brave anti-Marxist operatives might have infiltrated the facility and posed as plant-workers. They sabotaged the facility and caused the accident well knowing how much damage it would cause to the Soviet Union. As this scenario seems farfetched it is still hard to completely rule out the possibility.

  Zuster, een extrastevig shot risperidone voor deze meneer.

 142. 280

  @275

  “Hun” logica bestaat net zomin als de “on-logica”.

  @242

  Het lijkt de schutter toch om oldschool Frankfurter Schule te gaan, als ik dat document zo eens doorneem.

  Had ik nooit gedacht, tijdens mijn studie; dat de Kritische Theorie nog eens slachtoffers zou maken.

 143. 281

  Komaan Gronk.

  “Zeker 91 doden geteld • Dader sympathie voor PVV ”

  Daar heb ik geen diepgaande analyse voor nodig.

 144. 282

  Soms denk ik wel eens waarom die horde van ontevredenen (men noemt/stempelt dat regelmatig hier alszijnde tokkies) terwijl ik nu juist zo tevreden ben met de dingen.

  Het is mijn idee dat dat plaatsvind vanwege nu juist deze chronologie:

  “Zeker 91 doden geteld • Dader sympathie voor PVV ”

  gordijntjes dicht.

 145. 283

  @276 – Ik heb slechts twee reacties van je onder elkaar gezet, verder niets. Als je daar zelf op die manier op reageert, dan moet er wel iets aan de hand zijn. Zijn ze misschien voor meerderlei uitleg vatbaar?

  Verklaar je nader.

 146. 284

  De Noorse dader is ervan overtuigd dat Europa veroverd gaat worden door de Islam hierin gefaciliteerd door de in zijn woorden de multiculti-marxisten (lees PvdA). Hij schetst een visie waarin christelijke Europeanen de wapens moeten opnemen om hun continent te verdedigen. In deze strijd zijn ook de multiculti-marxisten (lees PvdA) een legitiem doelwit. Het proces zal volgens hem verlopen in de volgende stappen waarna een christelijk Europa -van vreemde smetten vrij- zal herrijzen in 2083, aldus Anders Breivik

  1. Rise of Cultural Marxism
  2. Islamic Colonization
  3. Hope
  4. New Beginning

  Hij heeft daad bij woord gevoegd en zijn aanval gericht op de in zijn woorden multiculti-marxisten: de Noorse PvdA.

  Ik vind die Noorse dader helemaal niet zo’n buitencategorie, ja in zijn daden wel, maar zijn ideologie zie ik regelmatig in de commentaarvelden van Sargasso en in de Tweede Kamer voorbij komen. Uiteraard gaat men in de Tweede Kamer en op Sargasso natuurlijk net tot de grenzen van onze rechtstaat want oproepen tot geweld is strafbaar. Dus men put zich uit in het benadrukken van stappen (1) en (2) maar blijft vaag over stap (3), het einddoel (4) wordt meestal ook niet in detail omschreven omdat dit in strijd zal blijken met de grondbeginselen van onze beschaving.

 147. 285

  Ik geloof d’r trouwens geen hol van dat-ie hier 3 jaar over heeft gedaan om dit te schrijven. Het mag dan veel tekst zijn, een flink gedeelte gaat over het uitvoeren van aanvallen op kerncentrales om de economie van landen plat te gooien, en da’s eigenlijk alleen maar relevant sinds fukushima. (hoewel-ie fukushima niet noemt en alleen tsjernobyl vermeld).

 148. 286

  @283:

  ik verklaar niets nader, als je alle reaguursels van mijn hand onder elkaar zet is er een verband, en totaal in tune met de feiten.

  ik houd me verre van de triomftochten van “links” alhier, men mag analyseren wat men wil, maar het was meteen duidelijk.
  ikzelf ben ontiegelijk “links”, maar niet zo “links” dat ik “rechts” nodig heb.

 149. 287

  @gronk..net onder de poolcircel is serotonine (pijnappelklier-afscheiding) vanwege het vreemde dag/nachtritme een probleem. Jetlag zonder te vliegen.

  btw..de side-effects van risperidone toont precies wat er gebeurt is :(

 150. 291

  @283 – Lijkt me niet zo moeilijk.Ik zet twee reactie van jou onder elkaar, zonder enig commentaar en jij ziet daarin aanleiding om te schrijven:

  ik moet je wsch. iets over ironie bijbrengen.
  enfin, lees dit:

  en dit:

  nog genanter dan Sargasso.

  Gelezen. Verklaar je nader

 151. 292

  @Carlos..Is het jou ook opgevallen dat er momenteel vanuit holy-wood films komen met een nogal sterk christen-reli-tintje..zoals .Eli, The Priest etc.

  Worden de messen nu geslepen?

 152. 294

  Henrik schrijft:”ik verklaar niets nader, als je alle reaguursels van mijn hand onder elkaar zet is er een verband, en totaal in tune met de feiten.”

  Alle reaguursels? Sinds wanneer?
  Ik ben geen lid van jouw fanclub, mocht je dat veronderstellen,
  dus die heb ik niet.

  Maar mensen die er op staan zich te uiten in orakeltaal wantrouw ik, want die hebben meestal iets te verbergen
  (vergelijk bargoens).

 153. 296

  @carlos: ik heb het aardig doorgebladert, en ik vind ’t onvolwassen. Het leest als ’t gerant van een 17-18-jarige VWO’er. Inderdaad een soort van anarchist cookbook van de 21e eeuw.

 154. 297

  @292+293 – Dat lijkt me een constatering die het verdient om verder uitgediept te worden.

  Mensen zitten avond aan avond voor de TV. Daar overwint het kwade het goede en daar moet de held een hoop voor lijden (anders was het geen held tenslotte). Het moment dat de held terug kan slaan is een enorme bevrijding: eindelijk gerechtigheid. Hoe groter het kwaad, hoe meer geweld gerechtvaardigd is en hoe smakelijker het geweld in beeld gebracht wordt, des te beter de film.

  Mijn vraag: wat mankeert er aan de mensen dat ze daar zo ontzettend veel bevrediging in vinden?

  In Nederland moet je daar voor betalen, maar hier in Brazilie krijg je het allemaal gratis en voor niks. Dat wordt dus betaald uit de reclames.

  Reclames zijn vaak spotjes van 30 seconden en daar wordt een hoop geld voor betaald. Niet alleen voor die 30 seconden: ze brengen blijkbaar ook genoeg in het laadje om de volgende 2 uur te bekostigen: de studio’s, de satelliet, het personeel. Dat is een hoop geld. En die fabikanten zijn niet gek, dus dat zal wel nut hebben. Blijkbaar kun je met dat spotje van 30 seconden mensen zover krijgen dat ze jouw product kopen. Televisie beinvloedt het gedrag.

  Maar wat in die anderhalfuur daartussen gebeurt heeft helemaal GEEN invloed op het gedrag van mensen, dat is het grote wonder van de televisie. Tenminste, zo doet men dat voorkomen. Ja, de kids spelen cops en robbers of cowboytje en indiaantje, maar dat is toch onschuldig?

  Terroristen zijn gevaarlijk, maar in zekere zin zijn ze voorspelbaar.
  Als je mij nou vraagt waar ik het meest voor in mijn broek schijt,

  dan zijn het de burgers die ik hierboven heb beschreven,.
  Ze zijn afgericht om zich te gedragen als makke schapen,
  maar het zijn lopende tijdbommetjes vol morele verontwaardiging.

 155. 301

  @Harm..ik kijk geen tv meer. Na het stoppen met roken,alweer 9 jaar geleden, is dat een van mijn sporadische goede beslissingen geweest.

  De ruimte die je krijgt.

  http://www.shaunthesheep.com/

  ok:ik blow twee keer per jaar..ook dat geeft Space: The final frontier..enzo

 156. 302

  Nogmaals: Ik vind dat de aanhangers van de haat zaaiende pvv ideologie veel te weinig afstand nemen van deze daden

  Het is stil aan de overkant.

 157. 304

  @ 284 : Eens , hij is slechts buitengewoon in zoverre hij dit tot ver na vervelens toe gehoorde verhaal werkelijk probeerde af te maken , i.t.t. diegenen die het niet eens in theorie willen afmaken (en nu doen alsof zij iets totaal anders en op andere wijze nastreven)

 158. 308

  Jongens jongens, deze aanslag heeft uiteindelijk toch niks met politiek te maken. Gewoon de daad van een ontevreden gek, punt.

  @Harm
  Beetje flauw om A3PVV met deze gek te vergelijken. Ik bedoel, omdat Hitler net als ik vegetariër was lijk ik toch ook niet op hem. Of moet ik dan ook toegeven dat Hitler in mijn kampf van vegetariërs zat en me gaan verontschuldigen voor zijn daden.
  Lijkt me niet.
  Kortom, het feit dat A3 soortgelijke teksten gebruikt als deze Noorse gek wil niets zeggen over A3 of de waarde van zijn mening (hoewel ik deze ook vaak onzinnig vind).

 159. 309

  JanT – Hitler zag de joden als de bron van alle kwaad en probeerde Europa te onderwerpen omdat hij vegetarier was en

  tussen de teksten van Anders Breivik en zijn daden bestond geen enkel verband.

  A3NSB heeft er herhaaldelijk op gewezen dat Volkert G een beetje gestoord was en dat de moord op Fortuin niets met de linkse achtergrond van VG te maken had en

  dat de moord op Theo van Gogh door MohammedB los gezien moest worden van het feit dat hij moslim is.

  De teksten die A3NSB hier schrijft lijken in niets, maar dan ook helemaal niets, op de teksten van Anders Breivik

  Dus als we alles omdraaien en links rechts is, dan kan A3NSB er terecht tegen protesteren dat de PVV en haar profeet in dezelfde hoek geplaatst worden als deze gek.

 160. 310

  @ 308 : Dat het ontstaan van een bepaalde daad wellicht allerlei niet-politieke oorzaken heeft , en dat de betreffende persoon dingen niet goed op een rijtje kon zetten , bepaalt toch nog niet of die daad zelf wel of niet politiek is ? Rundvlees is toch ook niet plantaardig omdat het van gras komt ?
  En is proberen een samenleving en het bestuur daarvan te veranderen en dat volgens een bepaald idee daarover , is dat niet politiek ?

  En als twee mensen een zelfde idee hebben , van dit idee een zelfde analyse hebben , en voor dit idee een zelfde oplossing hebben , alleen de een deze oplossing probeerde uit te voeren en de ander niet , dan kunnen deze twee mensen in zoverre toch vergeleken worden ?

 161. 311

  De Nederlandse connectie:

  ArtAnts Creatief Bureau Assen | PO Box 666 9400 AB Assen

  Van Pauperes Commilitones Christi Templique Solomonici kreeg ArtAnts de opdracht om een eeuwen oud logo te restylen en te vertolken in een nieuwe huisstijl. Daarnaast is ons tevens de opdracht gegeven een speciaal webproject te ontwikkelen. Uiteindelijk is het gelukt om een concept dat stamt uit 1119 AD te vertolken naar een eigentijds (2011) digitaal project met een boodschap gelijk aan die van het originele concept uit de middeleeuwen.

  http://www.artants.com/#/pauperes-commilitones-christi-templique-solomonici

 162. 312

  In het stuk van Anders (#251) staat ook het nodige over de demografie van Europa. Je raadt het al: we worden overspoeld door moslims.
  Eurabia speelt een belangrijke rol. Moslims zijn binnenkort in de meerderheid in Europa. Het is uiteraard allemaal een complot:

  “Several countries have gone to great lengths to conceal the size of their Muslim population. In some countries they have even made it illegal to gather such info. The primary reason is because they do not want right wing organisations to make an issue out of it. If we were allowed to (they feel), it would contribute to stigmatise Muslims and it would make it counter productive in regards to integration measures. If this information was available it would be a lot harder for the current Western European regimes to continue to justify multiculturalism and the ongoing Islamic demographic warfare being waged. The below overview should reflect the correct numbers for 2009 (estimates).”

  En dan volgt voor bijvoorbeeld Nederland is dat wij in 2008 al 9-10% moslims hadden en dat het in 2070 55% zal zijn.
  Precies de crap die al jaren over ons heen wordt gestort en wat gelooft wordt door de meerderheid van de bevolking.

 163. 313

  @254: waarom koos hij sociaal democratische mensjes als doelwit?

  Om heel doelbewust onder het motto ‘neten worden luizen’ de volgende generatie marxistische onderdrukkers uit te wieden. Volgens dit soort geesten mag je namelijk al van oorlog spreken als slechts één zijde wapens bezit. Zie ook Pinochet etc.

 164. 314

  @292/297: Typisch aan Amerikaanse cinema is dat het kwaad altijd van buitenaf komt. In Europa en dan met name Duitsland is men ook van christelijke huize maar iets introspectiever aangelegd. Al wordt de boel hier wel in rap tempo geamerikaniseerd.

 165. 315

  312: The Guardian linkt vandaag het hoofdartikel over Breivik dan ook zonder problemen aan stukken over Wilders’ glorieuze opkomst. Hmm, Fitna 2 zou wel eens iets langer op zich kunnen laten wachten.

 166. 318

  De hierboven geciteerde werken (hier de directe download link die niet op NRC staat) wijst wederom naar de katholiek-christelijke links die er bestaan vanuit de rechterzijde. En dat is voor mij een reden toch maar weer eens wat te roepen.

  Het stuk is ondertiteld De Laude Novae Militiae (Lof der nieuwe ridderschap) . Dit is de titel van een werk van Sint Bernard (Bernard de Clairvaux). Ik kan uit dat oorspronkelijke werk een aardig citaat geven.

  Of iemand nu in bed sterft of op het slagveld, de dood van zijn heiligen is zonder twijfel kostbaar in Gods ogen, maar als hij in de slag sterft is zijn dood beslist nog veel kostbaarder .
  […]
  heidenen moeten niet worden gedood als zij op een andere wijze kunnen worden verhinderd de gelovigen te overheersen. Het is niettemin beter ze ter dood te brengen dan dat de stok van het kwaad rust op de massa der rechtvaardigen. De rechtvaardigen begaan geen zonde in het doden van de vijand van Christus. De soldaat van Christus kan gerust doden en nog zekerder sterven. Als hij sterft, doet het hem goed. Als hij doodt doet het Christus goed. De christen glorieert in de dood van de heiden omdat Christus daarmee wordt geëerd. Maar als hijzelf sterft heeft hij zijn doel bereikt

  Wie nog twijfelde: de rol van het katholieke aan de rechterkant van de samenleving is groot, is bewust, is gemanipuleerd. Ontkenning zal ongetwijfeld volgen.

  Let ook op mijn reactie hier; ja ik was even anonymous.

 167. 319

  Hoewel je natuurlijk gestoord moet zijn om zo’n actie te plannen en uit te voeren, zelfs om op het idee te komen, moeten we ons als maatschappij afvragen hoe dit monster is gecreëerd.

  Hij verwijst duidelijk naar anti-islam, anti-immigratie, EDL, de PVV, zijn haat voor socialistische partijen, zijn afkeer van de Europese Unie en het “oude” politieke systeem. Grote delen van zijn manifest lezen als de teksten van de TMG-media (Telegraaf, Geenstijl, Spitsnieuws) en de uitspraken van Geert Wilders en zijn vazallen (hoewel die meer en meer zelfstandig ook een mening kunnen ventileren).

  Natuurlijk zijn GW, de PVV en de TMG niet verantwoordelijk voor de daden van deze gestoorde eenling (bij de oprichting van deze beweging waren er trouwens acht mensen aanwezig en drie absent) maar de PVV/TMG zijn wel onderdeel van de wind die, met GW als grote voorbeeld voor zover ik kan beoordelen, over Europa waait.

 168. 320

  @stukje van de Dagelijkse Standaard:

  Wat een kinderachtig, verongelijkt en hypocriet schrijfsel zeg. Degene die dit bloederige gedoe politiseert is in de eerste plaats de dader zelf.

  Zodra ’t de DS en de commenters daar uitkomt zijn ideologische moordenaars slechts gestoorde eenlingen; maar als deze moordenaars uit overige ideologien opduiken, wijst men als eerste naar die verderfelijke ideologie.

  Bah.

 169. 321

  Ik hoop echt dat het Noorse nieuwe bevlogen sociaal-democratische leiderschap voortkomt uit de groep overlevenden van deze moordpartij. Om het mislukken van de hele ctie te onderstrepen.

 170. 324

  Wat een mooie blauwe ogen, prachtige blonde lokken, heerlijke zinnelijke lippen. Je ziet toch maar weer dat het blanke ras superieur is.

 171. 325

  @320 – “maar als deze moordenaars uit overige ideologien opduiken, wijst men als eerste naar die verderfelijke ideologie.”

  Het begrip “verderfelijke ideologie” is een term waar de de PVV zo ongeveer patent op heeft als het er om gaat terrorisme te assoccieren met de islam.

  Er is bij voortduring op gewezen dat in de bijbel dezelfde passages voorkomen als in de koran, dat het om geschriften gaat die eeuwen oud zijn en dus niet letterlijk genomen moeten worden (behalve door fundamentalisten), dat verschillende interpretatie mogelijk zijn, dat je als moslim geboren wordt, maar dat de moslims in Nederland aan die culturele invloed onderhevig zijn en seculariseren.

  Al die argumenten werden door de PVV afgewezen: de islam is gevaarlijk en het terrorisme het gevolg van die verderfelijke ideologie.

  Nu blijkt dat de PVV zelf een verderfelijke ideologie aanhangt. En het ergste is: de PVV kan al die verontschuldigingen niet laten gelden: je wordt niet als PVV-er geboren en als je die teksten niet letterlijk zou moeten nemen, waarom worden ze dan uitgesproken?

  Kortom, er zijn veel meer redenen om PVV-ers te identificeren met hun ideologie dan moslims met de fundamentalistische islam. PVV-ers slaan zich voortdurend op de borst vanwege hun moedige “alles of niets strijd” tegen de islam.

  (Hier hoort een plaatje van Wilders met een kalaschnikov)

  Dat kunnen we maar beter serieus nemen.

 172. 326

  “…moments. I have reserved 2000 Euro from my operations budget which I intend to spend on a high quality model escort girl 1 week prior to execution of the mission. I will probably arrange that just before or after I attend my final martyrs mass in Frogner Church. It will contribute to ease my mind as I imagine I will get tense and very nervous. It is easier to face death if you know you are biologically, mentally and spiritually at ease.

  I received the 50 ml of 99% pure liquid nicotine shipment from China today. I’m relieved to see that there were no complications whatsoever.”

  WTF, WTF, WTF!!

 173. 327

  @alt.johan:

  ‘Nevertheless, screwing around outside of marriage is after all a relatively small sin compared to the huge amounts of grace I am about to generate with my martyrdom operation.’

  Hij nam z’n 77 maagden *voor* z’n daad.

 174. 329

  Volgens het NRC had Breivik de laatste paar jaren geen inkomsten, wel een redelijk vermogen om op te teren. Oud geld? Geheime *kuch Wilders kuch* financiers?

 175. 331

  Nog een inpiratiebron:

  The Netherlands, which for centuries was a haven for those seeking more freedom of thought, is becoming an increasingly totalitarian society as a direct result of mass immigration in general and Muslim immigration in particular. This is the reason why the insightful Hans Janssen, Professor of Modern Islamic Ideology at Utrecht University, stated that a peaceful society that wishes to remain existent “will have to find a way to defend itself through non-peaceful means from people who are not peaceful.” According to Jansen, Muslim fundamentalists frequently make threats, but Dutch media remain silent[3] about them.

 176. 332

  @264
  En dat terwijl het uitgerekend zijn mededstanders zijn die hem graag wegzetten als een eenzame gek.

  Diegenen die hem ook zien als een exponent van een bepaalde (rechtse ideologie), en hem een zekere intelligentie en rationaliteit toedichten, zijn juist zijn tegenstanders.

 177. 334

  Fromm asserted that early capitalism created a social order that resulted in Calvin’s Theory of Predestination, which reflected the principle of the basic inequality of men which was revived in Nazi ideology.

 178. 336

  Ik kom terug op mijn stelling dat het een psychisch gestoorde man is. Ik weet het nog niet.

  Zijn geschriften tonen psychotische trekken aan de andere kant heb ik mijn aluhoedje ex-collega vreemdere dingen horen beweren. Zijn daad maakt hem misschien per definitie een psychopaat.
  Zijn handelen door de jaren heen is echter niet mogelijk als je (rand)psychotisch bent.

  Het enige duidelijk afwijkende is zijn gebruik van steroiden.

  Wellicht is de lijn tussen psychotisch en ‘normaal’ niet zwart-wit en meer gradueel maar toch is het iets waar ik een antwoord van psychiaters op wil hebben.
  Hoe is de wetgeving in Noorwegen mbt TBS-achtige analyse, is er een soort PBC? En heeft hij zelf iets gezegd/geschreven over al dan niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek?

 179. 337

  335: Het is moeilijk de theologische verschillen tussen het calvinisme en het lutherse geloof aan te geven. Er is een keerpunt geweest in de geschiedenis. Er is geen toenadering. Ik kan de informatie helaas niet meer vinden. Overigens, waarom zouden er verschillen zijn?

 180. 338

  “Zijn geschriften tonen psychotische trekken”

  Gelul. Ga eens met iemand uit de GGZ praten over hoe mensen met psychotische trekken ‘redeneren’ als ze een episode hebben.

  Voorbeeldje: zo iemand krijgt op zijn werk een rozerode mok met koffie. Dan zegt ‘ie bij zichzelf: “Dat doen ze natuurlijk omdat ze denken dat ik homo ben!”

  Of hij komt thuis, en dan zegt ‘ie: “Heeft pappa me soms misbruikt in mijn jeugd?”

  – Nee joh, doe niet zo gek?

  “Nou ja, zou toch kunnen?”

  En dat dus met alles. Wordt ‘ie uitgenodigd voor een verjaardag, en dan is de enige lege stoel onder een poster van de film ‘Dangerous Minds’ = “Ze denken vast dat ik gek ben!”

 181. 339

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/lenke.php

  Het zegt niet het lijkt wat weinig,maar ik vind het wel een mooie actie om te laten zien dat we de Nooren een hart onder de riem willen steken.

  @337
  Een Vriendin van me uit Finland kan dat goed uitleggen. Calvinisten beweren dat je geboren bent om een bepaald iets te worden en je er het beste gewoon vrede mee kunt hebben. Lutheranen geloven daar niet in, maar Lutheranen geloven wel dat Armoede een “blessing” is die je dichter bij God brengt en je daar dus je in gesterkt kan zien. Een rijk man zal dus meer moeite hebben, volgens Luthers volgers, in het bereiken van de Hemel dan een Arm man.

  In Nederland is er eigenlijk ook geen vol Calvinisme meer hoor. Hier is er ook wel redelijk veel Luthers binnen gedrongen in bepaalde regios (Vaak bij de Duitse grensen) en dat is later verweven in andere gezamelijke kerken. Tegenwoordig werken bijna alle stromingen (ook de gematigde Gereformeerde) samen. En heb je meer een Katholieke tegen een Nederlands Hervormde stroming. Dus echt Calvinistisch kunnen we ons ook niet echt meer noemen, nog Luthers :). Het is meer een bastaard kindje van alles :P.

 182. 341

  @339.

  Klopt aan het eind van je uitleg: de verschillen zijn gemarginaliseerd. Alleen hebben ze beide nog erg orthodoxe groeperingen. Traditioneel, piëtistisch, afgeschermd van de boze buitenwereld, politiek zeer conservatief enz.

 183. 342

  339 en 341
  Bedankt voor de uitleg.
  Maar waarom zijn de Lutheranen niet presbyteriaans?
  En de anti-trinitariers? Is dat ook een belangrijke stelling?

 184. 343

  Je kunt het beste even op wikipedia kijken. Want de kerkgenootschappen verschillen alleen al per land of regio. En dan is hier weer een afsplitsing geweest, terwijl daar bijv. een nieuw ritueel is bedacht. Of gewoonweg uitgestorven.

 185. 344

  Ik heb het een tijdje geleden allemaal uitgezocht. Maar ik kan de wikipedia-informatie niet meer vinden.
  Ik kan ook het document van Anders Breivik doornemen. Of hij dit ook behandelt? Anders hoeven wij het niet te bespreken.

 186. 345

  Ik houd het vooralsnog op een fascist zonder psychiatrische indicatie. Hetgeen een ernstig dun lijntje is met alle crypto-fascisten die het internet bevolken.

 187. 347

  Ik heb het gevonden.

  Quinquarticular Controversy refers to the theological Calvinist-Arminian controversy that was addressed by Dutch Reformed churches at the Synod of Dort in 1618–1619. Quinquarticular (which means, “having to do with five points”) refers to points of contention raised by the Arminian party in its publication of five articles of Remonstrance in 1610 and rejected by the Synod in the Canons of Dort, the essence of which is commonly referred to as the Five Points of Calvinism.
  The Controversy marked the transformation of what was a reasonably loose Arminian movement into a separate, initially persecuted church organization in the Netherlands, and set the stage for the continuation of the predestination-free will controversy to this day in Protestant ranks.
  The controversy is seen quite differently by the diverse groups involved in or affected by it: for Arminians it was the start of full persecution after the imposition of an edict with no real debate, for Calvinists it was the settling in clear points of doctrine that were started by John Calvin himself, clarified by his successor Theodore Beza but not yet fully codified, and for Lutherans the ending of any possibility of unification with the Calvinists.

 188. 348

  Verbaast me eigenlijk dat die wildersfan z’n verwijzingen naar tempelridders/tempeliers zo weinig aandacht krijgt. Dat deed me ineens herinneren dat we eind jaren ’80 (toen bij een linkse onderzoeksgroep in Amsterdam) gegrepen waren door een ijzingwekkend boek van Andre van Bosbeke
  (Ridders van nu: Over occulte genootschappen en ridderordes in de 20ste eeuw (EPO dossier, 1987)) waarin vooral de extreemrechtse connecties onderzocht werden. Van Bosbeke beschrijft daar ook hoe occulte ridderordes (die vaak wortels claimen die volstrekt bedacht zijn) extreemrechtse actoren uit verschillende religieuze groepen kunnen bevatten (fameus is vrijmetselaars en katholieken, denk oa. aan de P2 in Italie). Ook Philip Willan, gezaghebbende Britse onderzoeksjournalist, schrijft erover. Van Bosbeke sluit zijn boek Ridders van Nu trouwens af met de opmerking dat hij besloten heeft verder onderzoek te staken, omdat hij voor zijn leven vreest.

 189. 350

  Nu vind ik Ben Kok een compleet geflipte man, maar hem begrip zien opbrengen voor de dader zie ik hem in die link niet doen Keest.

 190. 352

  Nee, hij deelt daarmee ideologisch bepaalde standpunten, maar daarmee brengt hij nog geen begrip op voor een dergelijke geflipte daad.

 191. 353

  348: Dat boek is helaas een rammelend werkje vol sfeerscheppende paranoide zinsnedes als ‘de kanonnen wenken me’ en malle voorspellingen als ‘Otto van Habsburg is rond het jaar 2000 keizer van Europa’.
  Ik moest er ook aan denken, je zou willen dat het een gedegen stuk onderzoeksjournalistiek was op een moment als dit, maar nee dus.

 192. 355

  @benech 350: Iemand die zijn verhaal de titel geeft “Het gelijk en ongelijk van Anders Breivik” en dan zinnen schrijft als “Hij maakt terecht bezwaar tegen de islamisering, Eurabie, allemaal NWO beleid en daarin herken ik veel als waar.” is bezig met een enerzijds-anderzijds-verhaal. Maar je hebt gelijk, het is een compleet geflipte man. Mijn opmerking over extreemrechtse (pseudo)-ridderordes en gebrek aan aandacht daarvoor, was (voor mij) belangrijker.

 193. 359

  Anders Breivik (32) waant zich een moderne kruisvaarder, die Europa moet bevrijden van de islamisering. Dat schrijft hij ook zelf, in een 1.500 pagina’s lang extreemrechts ‘manifest’ dat na zijn moordpartij boven water is gekomen. Portret van een man die leeft van ‘haat’ en zijn land daarom mee de hel in sleurde.Wat deze man heb gedaan dat praat ik niet goed en dit is afschuwelijk, maar laat wel zien hoe anders denkende in een hoek worden gedreven.Tegen de politie zou Breivik bekend hebben dat hij de oud-premier van Noorwegen, Gro Harlem Brundtland, wilde vermoorden. Deze zou vrijdag spreken tijdens de jongerenbijeenkomst van de regerende Arbeiderspartij, waar Breivik een bloedbad aanrichtte. Dit is een zeer goed doordachte en voorbereide politiek-gemotiveerde terreurdaad. Breivik stelt dat hij negen jaar aan het stuk heeft gewerkt. Volgens eigen zeggen ontstond zijn onvrede met de Noorse regering door de steun van zijn land aan de NAVO-bombardementen tijdens de Kosovo-oorlog. Breivik was daar tegen omdat “onze Servische broeders de islam wilden verdrijven door de Albanese moslims terug te dringen naar Albanië”. Als grootste gevaar voor de Europese beschaving ziet de Noor het groeiende aantal moslims in Europa. De bevolking zou pas in actie komen als ze het gevoel krijgt dat het is toegestaan om in actie te komen. Dat zou zijn wanneer in Nederland of Frankrijk de bevolking voor ongeveer de helft uit moslims bestaat.’Nederland, dat eeuwenlang een toevluchtsoord was voor vrije denkers, wordt steeds meer een totalitaire staat als een direct resultaat van massa-immigratie in het algemeen en moslimimmigratie in het bijzonder.” Ik heb altijd van Nederland gehouden en het zou heel droevig zijn als een natie die er zoveel tijd en moeite in heeft gestoken om de zee buiten te houden, vernietigd zou worden door een vloedgolf van sharia-barbarisme.”Uit het document blijkt dat Breivik goed op de hoogte was van het publieke debat in Nederland over de islam en de problemen met de multiculturele samenleving. Zo wordt onder meer de onrust genoemd die in 2008 in Gouda ontstond toen ov-bedrijf Connexxion liet weten niet meer door de wijk Oosterwei te rijden. Chauffeurs waren de agressie van Marokkaanse jongeren zat.Ook wordt verwezen naar de uitspraak uit 2006 van toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) dat invoering van de sharia in Nederland in principe moet kunnen als twee derde van de bevolking dat wil.De grootste uitdaging voor de wereldvrede op dit moment is niet de wereldwijde opwarming, maar de wereldwijde Jihad.Volgens Breivik is het zelfs overbodig om te spreken over islamofascisme. “De islam is zelf al een vorm van fascisme”, schrijft hij.Breivik legt daarmee ook uit waarom hij geen aanslag pleegde op een moslimdoelwit. Zijn grootste vijand zijn de Westerse collaborateurs die de deur openzetten voor de islam.Deze dader heeft zich tegen zijn eigen volk, regering en land gekeerd omwille van de multiculturele samenleving waarin hij moest leven.Volgens Breivik zouden Europeanen niet genoeg optreden tegen de islamisering van hun continent en daarvoor moesten ze gestraft worden. Een democratische oplossing is niet meer mogelijk, meent hij.Volgens Breivik blijft alleen nog gewapend verzet over.Anders Breivik wil Radovan Karadzic ontmoeten. Hij ziet hem als een held omdat de Bosnisch-Servische ex-president inspanningen deed om “Servië van de islam te bevrijden”. Hij zal volgens het manifest van Breivik “altijd worden gewaardeerd en herinnerd als een eerbare kruisvaarder en een Europese oorlogsheld”. De schrijver ontkent dat Karadzic “een massamoordenaar en een racist” zou zijn, zoals anderen stellen.Maar volgens het manifest zijn het juist de moslims, die ,,indirecte genocide” hebben gepleegd door zich decennialang in Bosnië sterk te vermenigvuldigen, ,,wat erg lijkt op wat we nu in West-Europa meemaken”.Die ,,demografische oorlogsvoering” is volgens de tekst ,,een van de meest vernietigende vormen van jihad”. Karadzic wilde Bosnië dan ook ,,bevrijden van de genocidale haatideologie die bekendstaat als islam”.De islam en de socialisten hebben de komende jaren in Noorwegen/Europa inderdaad vrij spel. De man bereikt het omgekeerde met zijn actie.Er moet veel meer aandacht in de media komen voor politici die niet luisteren (slechts horen of aanhoren) naar wat mensen in een democratie willen.Het is ook tijd voor bezinning bij Links, hoe zij mensen tot moorddadige wanhoopsdaden drijven.

 194. 360

  ahaa, je vat die gast z’n verklaring tamelijk welwillend samen en concludeert vervolgens dat links zich moet bezinnen omdat ze mensen tot moorddadige wanhoopsdaden drijven. Ben je wel helemaal goed snik? Na een punt hoort trouwens een spatie en dan begin je weer een nieuwe zin, af en toe een harde return kan ook geen kwaad.

 195. 363

  Harm: waar zie jij de instemming van Max bij die tekst voor Breivik?

  Ik vermoed sterk dat Max een spambot is, kan iemand dat even checken?

 196. 364

  Benech vraagt:”Harm: waar zie jij de instemming van Max bij die tekst voor Breivik?”

  War dacht je van:

  “Het is ook tijd voor bezinning bij Links, hoe zij mensen tot moorddadige wanhoopsdaden drijven.”

 197. 366

  Nee hoor, ik lees er alleen in dat hij van mening is dat links tot wanhopige moorddaden drijft. Daarmee geeft hij niet zijn instemming aan de daad zelf.

 198. 367

  Nee, hij zegt alleen maar dat die daad begrijpelijk is en uiteindelijk aan links te wijten is.

  En het is toch duidelijk dat Max de gelegenheid ten baat neemt om het gedachtengoed van Breivik te verspreiden?

 199. 370

  Grappig zulke verwijten van iemand die zelf het aantal reaguurders in dit topic niet kan tellen of kan zien. Bel even Prediker als je wil, misschien wil hij je posting aanpassen.

 200. 372

  @Max post de laatste dagen dit soort stukjes ook bij Krapuul en Frontaal Naakt.

  @Benech, hallo! “Wat deze man heb gedaan dat praat ik niet goed en dit is afschuwelijk, maar laat wel zien hoe anders denkende in een hoek worden gedreven.”

  Breivig, een tuinder-miljonair werd in een hoek gedreven door de Noorse socialisten. Hoe dan? Moest hij tomaten kweken? Werd zijn hele oogst vernietigd vanwege besmetting met EHEC door de poepvingers van de moslimplukkers?

  /Tomaten! Te wapen!!!

 201. 373

  Max is in #359 natuurlijk wel degelijk bezig ‘uit te leggen’ wat Breivik heeft bezield, en uit het commentaar tussendoor wordt duidelijk dat Max behoorlijke affiniteit heeft met Breiviks gedachtengoed (niet de daad, wel met zijn ideeën). Dat ziet Harm gewoon goed.

  – “Wat deze man heb gedaan dat praat ik niet goed en dit is afschuwelijk, maar laat wel zien hoe anders denkende in een hoek worden gedreven”

  – “Deze dader heeft zich tegen zijn eigen volk, regering en land gekeerd omwille van de multiculturele samenleving waarin hij moest leven.”

  – “De islam en de socialisten hebben de komende jaren in Noorwegen/Europa inderdaad vrij spel. De man bereikt het omgekeerde met zijn actie.Er moet veel meer aandacht in de media komen voor politici die niet luisteren (slechts horen of aanhoren) naar wat mensen in een democratie willen.Het is ook tijd voor bezinning bij Links, hoe zij mensen tot moorddadige wanhoopsdaden drijven.”

  Kortom, Max praat de methoden van Breivik niet goed, maar…

  @370; je reikt ‘m nou zelf die stok aan, hè?

 202. 374

  Ja, hij keurt het niet af, dat weet ik ook wel, had hij moeten doen. Maar een uitleg geven van een daad, is nog niet het goedkeuren van een daad. Ik kan ook uitleg geven bij de motivaties van Timothy McVeigh, maar ben ik het daarmee eens met McVeigh? Tuurlijk niet.
  Aan de andere kant vraag ik me hardop af of je aan dit soort gevallen als normaal mens zijnde wel een rationalisering moet willen geven.

 203. 375

  Ja, hij keurt het niet af, dat weet ik ook wel, had hij moeten doen. Maar een uitleg geven van een daad, is nog niet het goedkeuren van een daad.
  @Benech, dit soort van continu om de hete brei heendraaien doe je wel vaker. Om steeds daarop te beredeneerd te moeten antwoorden kost mij tijd en moeite die ik doorgaans niet heb. Eerlijk gezegd begint mij dat zo te irriteren dat ik merk dat ik kortaf en sarcastisch tegen je ga worden, en ook dat ik daar geen spijt van heb.

  Wat mij betreft gaat het hier om het volgende:
  – Max hoeft niet expliciet deze moordpartij af te keuren. Dat soort policor is mij vreemd.

  – Zijn woordkeuze verraadt wel goedkeuring en sympathie. Dat mag hij wat mij betreft ook hebben, ik ben niet van de gedachtenpolitie.

  – De zinsnede die ik aanhaal spreekt wat mij betreft boekdelen: Breivig is volgens Max een “andersdenkende” die in een hoek worden gedreven. Breivig kon dus niet anders. Dit is geen uitleg, maar een compleet bizarre misrepresentatie van de werkelijkheid, die ik alleen kan zien als het goedpraten van een massamoord.

  Wat jij doet is blijven tegenspreken dat Max Breivig aan het goedpraten is. Of je geeft dit toe, of je weerlegt het afdoende, of je erkent dat je aan het trollen bent.

 204. 376

  @375 Ik snap het toch niet. hoe kun je dit nu vinden: “Zijn woordkeuze verraadt wel goedkeuring en sympathie. Dat mag hij wat mij betreft ook hebben, ik ben niet van de gedachtenpolitie.” Die gast heeft net willens en wetens 60 onschuldige kinderen vermoord, en roept op om dat overal te gaan doen. Als je daar sympathie voor gaat uiten heb je toch de grens van wat aanvaardbaar is allang overschreden?

 205. 377

  @keest, Ik ben een groot voorstander van de Amerikaanse vorm van vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van gedachten. Grenzen daaraan zijn de voor de hand liggende (haatzaaien, etc.)

  Als je [hier] sympathie voor gaat uiten heb je toch de grens van wat aanvaardbaar is allang overschreden?
  In de zin dat daar sociale consequenties uit kunnen voortvloeien. Niet in de zin dat je een ander daarop dwingend “het juiste standpunt” voorschrijft en hoe hij(m/v) moet denken. Dat werkt toch niet en leidt alleen maar tot geestelijke verminking.

  Dus Max propageert hier en op andere “linkse” weblogs zijn sympathie voor Breivik. Jij bijvoorbeeld vind hem daarom een lul en wil niks met hem te maken hebben. Ik vind dat @Benech weer aan het haarkloven is, wat mij irriteert en waardoor ik heel goed moet oppassen wat ik schrijf, want hoe ik hierop reageer is mijn verantwoordelijkheid.

 206. 378

  @374; de enige die hier denkt dat iemand heeft gezegd dat Max die moorddaad van Breivik goedkeurt, ben jij, Benech.

  Zoals wel vaker trek jij een foutieve conclusie uit iemands woorden en gaat daarmee op de loop. Laten we nog maar even reconstrueren:

  #361; Harm: “@Max probeert duidelijk de standpunten van Anders Breivik te verkopen.” [let op: het gaat hier om de ‘standpunten’, het wereldbeeld dus, niet om zijn daad]

  #363; Benech: “Harm: waar zie jij de instemming van Max bij die tekst voor Breivik?” [‘Voor Breivik’; dit maakt het al dubbelzinnig. Heeft dat betrekking op zijn ideeën of zijn moorddaad?]

  #365; Harm: “Het is toch duidelijk dat Max de gelegenheid ten baat neemt om het gedachtengoed van Breivik te verspreiden?” [Expliciet nu: Harm heeft het over ‘het gedachtengoed’ dat Max deelt en verdedigt, terwijl Max de daad van Breivik afwijst].

  #366; Benech: “Nee hoor, ik lees er alleen in dat hij van mening is dat links tot wanhopige moorddaden drijft. Daarmee geeft hij niet zijn instemming aan de daad zelf.”

  Harm heeft het tot dan toe consequent over Breiviks ‘standpunten’ en Breiviks ‘gedachtengoed’, dat Max verdedigt en propageert in #359. Jij maakt daarvan dat hij het zou hebben over ‘de daad’ van Breivik, en vervolgens trapt Harm in de verwarring, door er in mee te gaan.

  #367; Harm: “Nee, hij zegt alleen maar dat die daad begrijpelijk is en uiteindelijk aan links te wijten is. En het is toch duidelijk dat Max de gelegenheid ten baat neemt om het gedachtengoed van Breivik te verspreiden?”

  Benech zou Benech niet zijn als hij vervolgens niet bij de eerste zin zou aanhaken om net te doen alsof Harm zegt dat Max Breiviks daad goedkeurt.

  Inderdaad vermoeiend.

 207. 379

  Ongelofelijk misselijk gedrag van links om direct over rug van ruim 90 doden hun politieke winst te willen halen. Bah wat zijn deze mensen toch bedorven door hun haat. Terwijl het gaat om een dolgedraaide idioot..

 208. 382

  @378 – Breivik stelt expliciet dat zijn daad bedoelt is om het gedachtengoed te verspreiden. Niet voor niets verspreid hij direct voor zijn daad zijn manifest in grote getale.

  Wel gevolgd door de raad aan zijn medestanders om ieder geval in het begin afstand van hem persoonlijk te nemen.

  Max is zo vriendelijk om een kort en welwillend resume van die instructies te geven, gevolgd door de passende uitsmijter. En neemt vervolgens gepaste afstand.

 209. 383

  Prediker, die analyse die je geeft (@378) zit er helemaal niet zover naast. Maar redeneer nou eens niet zuiver formeel en analyseer nou eens goed wat er gebeurt. Read between the lines.

  Soms denk ik wel eens dat wij samen eens een keer onder 4 ogen met elkaar zouden moeten praten.

 210. 389

  Breivik heeft een aanval gedaan op Noorse socialisten, niet op buitenlanders, niet op moslims, niet op een ras.Hij deed dit omdat socialisten in Europa openlijk de islam beschermen door iedereen met kritiek op de islam tot islamofoob of racist te bombarderen. Dit terwijl de koran en haatimam’s duidelijke taal spreken, en de beginselen van het socialisme haaks staan op de beginselen van de islam. Omdat Breivik geen verschil meer ziet tussen socialisten en de islam die hij als fascistisch ziet heeft hij besloten het hoofdkantoor en een trainingskamp te bestoken.
  Ik zie ook grote gevaren in de fanatieke linkse lijkenpikkers die politieke winst proberen te behalen over de rug van meer dan 90 doden. Walgelijk!