Geweld tegen overheidspersoneel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Op Twitter kwam de vraag naar boven of er eigenlijk goede cijfers zijn over het geweld tegen overheidspersoneel. De zoektocht naar het antwoord leverde diverse rapporten en rapportages op. Hier een samenvatting van de belangrijkste bevindingen.

Allereerst over de incidenten rond nieuwjaarsnacht. Dat levert ieder jaar weer publiciteit op. Daarvan zijn sinds enige jaren cijfers beschikbaar. Hier op een rijtje:
geweld_475.
Maar dat is natuurlijk een heel specifieke dag. Wat zijn de algemene trends?

Sinds 2010 is er tweejaarlijks een veiligheidsmonitor opgesteld. Daar halen we de volgende cijfers uit:
geweld2_475
Ambtsdragers zijn mensen met een politieke functie zoals burgemeester en wethouders.
De categorie “overheidspersoneel met burgercontacten” is nogal breed. Daar zitten ook baliemedewerkers bij.

Daarmee komen we op een ander onderzoek uit. Op basis van gegevens uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daar maakt TNO dan weer een aparte veiligheidsmonitor voor werknemers in de overheid van. En daar halen we eerst deze algemene trends uit:
geweld3_475

Maar dat rapport bevat ook gegevens per groep werknemers en aard van het geweld. Zo is dit specifiek een overzicht van fysieke geweldplegingen tegen ambulancepersoneel:
ambulance_475

Kortom, er is niet duidelijk een langjarige trend te zien waarin geweld tegen overheidspersoneel toeneemt, integendeel. En ook bij de groep die vaak in het nieuws is, is er geen duidelijke consequente toename te zien.

Reacties (5)

#1 frankw

Als ik die enorme slingers zie zoals in de laatste grafiek dan kan ik me niet voorstellen dat er hier geen sprake is van incomplete of foutieve data. Van 13% naar 52% naar 23% van ambulancepersoneel dat in een paar opeenvolgende jaar slachtoffer van geweld zou zijn hadden we toch al lang via de chocoladeletters van de Telegraaf moeten vernemen?

  • Volgende discussie
#2 Prediker

@1 Toen er een enorme stijging van dat geweld was in 2008 en 2009 zal de Telegraaf daar ongetwijfeld sensatieberichten aan gewijd hebben.

Of ze moeten daar hebben zitten slapen natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

@1: Die slingers lijken me verklaarbaar door het geringe aantal ambulancepersoneel. Hoeveel zijn er in Nederland? Een paar honderd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

@3 Volgens Wikipedia reden er in 2012 in Nederland:

1400 ambulanceverpleegkundigen; en
1240 ambulancechauffeurs.

Dat maakt samen 2640 ambulancerijders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arduenn

Er is daarentegen een toename van smartphones met filmcamera’s sinds 2007.

  • Vorige discussie