Gepofte wortelmayonaise met saffraan & crudité

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Foto copyright Andrei Tchernikov, recept & foodstyling Fiona Ivanov

De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstellen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten.
De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptschrijver Fiona Ivanov.

Gepofte wortelmayonaise met saffraan & crudité
veganistische borrelhap, 20 personen

250 g wortel (3-4 niet al te dikke wortels)
enkele draadjes saffraan
50 ml sinaasappelsap
2 tl mosterd
200 ml zonnebloemolie
mespunt massala
mespunt gemalen komijn
mespunt gemalen chili
rauwe groente en brood naar keuze

aluminiumfolie
staafmixer of keukenmachine

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verpak de wortels met schil in aluminiumfolie en laat de wortels in 2-3 uur zacht worden (afhankelijk van de dikte, druk er eventueel even op om te voelen of ze meegeven). Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in kleine stukjes. Week de saffraan in het sinaasappelsap. Pureer de wortel met het sinaasappelsap, de mosterd terwijl je de olie er bijschenkt tot de wortelpuree helemaal glad is (dit duurt enige tijd). Breng op smaak met massala, komijn en zout en peper naar smaak, garneer met de chilivlokken. Serveer de wortelmayonaise met rauwe groenten naar keuze en stukken brood.

Reacties (6)

#1 boerke

Wacht even, 250 gram wortels 2 tot 3 uur in de oven?
dat kost qua elektra al meer dan…..

  • Volgende discussie
#2 Bullie

Welke culi heeft er nou een elektrieke oven

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Kyra - Reactie op #2

Bijna elke culi, gasovens in inbouwkeukens, dat mag niet.

#3 Sil

Welke culi heeft er nou een inbouwkeuken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Kyra - Reactie op #3

Tegenwoordig hebben de nieuwe woningen eigenlijk geen keukens meer. Vaak moet je het doen met aanrecht in de woonkamer. De rijkere culi’s op het platteland hebben nog wel eens de mogelijkheid om voor een echte cooker of fornuis te kiezen, maar in de binnenstad zit dat er meestal niet in.

#4 Sil

Eerder roofbouwkeuken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie