Gegijzeld door rollators, steunkousen en pillendoosjes

ACHTERGROND - Het spook van de vergrijzing komt dichter en dichter bij, nu de eerste babyboomers 67 jaar oud zijn geworden. We zijn er jarenlang bang voor gemaakt, maar nu gaat het toch echt gebeuren: de zorgkosten voor al die oudjes gaan de pan uit rijzen en wij, hardwerkende Nederlanders, moeten daarvoor krom liggen. Een grijze golf ter grootte van een tsunami gaat ons hele land onder water zetten. We zullen worden gegijzeld door rollators, steunkousen en pillendoosjes.

Tenminste, dat was lang de gedachte. Maar volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO valt het allemaal ontzettend mee. Gaat u dus rustig slapen, om premier Hendrikus Colijn te parafraseren. De WHO becijferde namelijk dat de zorgkosten per hoofd van de bevolking in Nederland de komende decennia met maximaal een procent per jaar zullen stijgen. Rond 2060 zal die stijging zelfs helemaal stilvallen, omdat de Nederlandse bevolking dan weer wat zal verjongen.

Dat betekent volgens de WHO niet dat Nederland simpelweg achterover kan leunen. Ons land moet zich wel degelijk aanpassen aan de vergrijzing van de samenleving. De komende jaren moet namelijk een relatief kleine groep werkenden de zorgkosten opvangen van een grote oudere generatie. Zorginstellingen moeten zich daarom beter aanpassen aan de behoeftes van bejaarden en er moeten voldoende mogelijkheden zijn voor senioren om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

Maar volgens gezondsheidseconoom Wim de Groot is er het een en ander mis met het rapport van de WHO. Zo zou de organisatie vergeten zijn naar de stijgende loonkosten te kijken. Tegen RTL Z zei hij: ‘De WHO heeft extrapolaties gemaakt onder de veronderstelling dat de prijs van zorg gelijk blijft, maar dat is niet zo. We mogen verwachten dat, omdat steeds meer ouderen van zorg gebruik maken en de arbeidsmarkt vergrijst, de loonkosten gaan stijgen en daardoor zullen de kosten veel meer gaan toenemen dan één procent per jaar.’

De Groot: ‘Mensen blijven langer thuis wonen, maar vragen veel meer kwaliteit. Zo slapen mensen in een bejaardentehuis niet meer op een slaapzaal. Daardoor zijn de kosten sterk gestegen. De vergrijzing leidt niet automatisch tot meer kosten, maar het hangt wel af van de voorzieningen en welke kwaliteiten je levert. Duitsland is meer vergrijsd dan Nederland, maar het geeft minder uit aan zorg dan Nederland, omdat de zorg er minder royaal is dan hier.’

Daarbij concludeerde het wetenschappelijk onderzoeksbureau Nyfer al eerder dat de vergrijzing niet de oorzaak is van de enorme stijging van de zorgkosten, maar de marktwerking in de zorg. Volgens hun rapport uit 2012 ligt de belangrijkste oorzaak bij de zorgaanbieders zelf. Hun focus zou vooral liggen op het draaien van omzet en de productie van zorg.

Dit artikel van Remco Slump verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.

Reacties (25)

#1 Jack Random

Tegelijkertijd zijn de oudere generaties, en met name de babyboomers, rijker dan ooit. Zou het dan niet redelijk zijn om ze meer van hun eigen zorgkosten te laten betalen, in plaats van dat af te wentelen op de samenleving, waardoor die zorgkosten een steeds groter deel van het inkomen van jongere generaties in beslag nemen, die daardoor hun kwaliteit van leven zien afnemen.

Daarnaast is er een cultuuromslag nodig. Wat kan aan zorg, hoeft ook niet altijd. Je hoeft als oudere niet alles uit het leven te peuren, en alles op alles te zetten om er nog een paar jaar uit te persen, met dure behandelingen. En wachten op de dood in een bejaardentehuis hoeft ook niet, je kunt ook zelf besluiten dat het mooi is geweest.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Het moet niet gekker worden:
Het ligt aan de zorgaanbieders zelf!
Dadelijk gaat men nog beweren dat de privatisering ook kostenverhogend werkt en dat de marktwerking een speeltje van de rijken is ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su

En wachten op de dood in een bejaardentehuis hoeft ook niet, je kunt ook zelf besluiten dat het mooi is geweest.

Soylent green anyone? *omnomnom*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Gedupeerde

Gisteravond werden hardwerkende forensen in Noord-Holland gegijzeld door één rollator.. ..als één rollator dat wil staat gans het raderwerk stil! Meer dan twee uur stremming op het spoor resulterend in tienduizenden gestrande reizigers en huilende kinderen op de BSO.

http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/regionaal-nieuws/artikel/2987875/trein-botst-bij-stationsweg-op-rollator-fotoupdate.aspx

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Basszje

Voorlopig zijn de salarissen in grote delen van de zorg alleen maar achteruit gegaan.

Wellicht heeft de gezondheidseconoom last van een Dr Clavannetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

@5:
Van de “handen aan het bed” medewerkers wel, maar van de “waterhoofd” medewerkers niet!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 bolke

De WHO becijferde namelijk dat de zorgkosten per hoofd van de bevolking in Nederland de komende decennia met maximaal een procent per jaar zullen stijgen. Rond 2060 zal die stijging zelfs helemaal stilvallen

Goh dat is slechts een stijging van zo’n 45% in 2060 als we van 2015 uitgaan.
Dat is slechts een stijging van zo’n 60 miljard naar 87 miljard straks en we hebben nu al problemen om die 60 miljard op te hoesten.

Leuk geprobeerd van het WHO, 1 procent per hoofd klinkt niet zo erg als 45% he.
Komt nog eens bij dat een gemiddeld gezin niet uit 1 hoofd bestaat maar meestal uit 3 hoofden of meer.
(en ik weet dat het meer is omdat die 1 procent elk jaar weer mee doortelt.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 hansje ter horst

Natuurlijk. Niemand heeft het eeuwige leven, ook de grijze golf niet.
Over een jaar of tien dunt de baby-boom-generatie vanzelf weer uit.@1: Dan wordt de “rijkdom”van de baby-boomers vanzelf doorgesluisd naar hun kroost.

Of wou je het geld dat ze tijdens hun leven hebben gespaard nu al hebben?
Zodat ze in de problemen raken?

Als ik een kind had zoals U werd die morgen onterfd( één gang naar de notaris doet wonderen.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Amateur Commenter

@8: Moet je wel uitkijken dat je niet geschept wordt door een auto met dat slakkengangetje van je.

Zonder gekheid,
ik zie liever mijn ouders bij mij inwonen dan dat ik ze naar een bejaardentehuis moet sturen. Zij hebben voor mij gezorgd, waarom ik niet voor hen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 hansje ter horst

@9:

Flinke auto die mij onderschept met 130 km/h ;-))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 MrOoijer (Jan van Rongen)

Zo gaat een slecht gelezen rapport van de WHO en een slecht geformuleerd persbericht een geheel eigen leven leiden.

In de eerste plaats citeert het rapport slechts een publicatie in The Lancet. Die publicatie gaat weer niet alleen over de zorg, maar in het algemeen over de stijgende kosten van voorzieningen in Europa ten gevolge van de vergrijzing.

[1] http://www.demographic-challenge.com/files/downloads/4bd4a365b18936a09548901559bb46eb/lancet-ageing-in-the-european-union_2013.pdf

For example, in the Netherlands, the isolated effect of ageing on health expenditure per person is expected to peak
between 2020 and 2025, resulting in an ageing-associated growth of 0·9% of mean yearly health expenditure per person, but adding nothing between 2055 and 2060, when the Dutch population is projected to become younger again.

Een van de auteurs is Prof.Dr. J.P. Mackenbach van de Erasmus, dus eigenlijk “citeren” we indirect deze expert, en lijkt het ook verstandig om deze man te vragen wat dit nou precies betekent. Maar in ieder geval niet wat Bolke @7 er van maakt.

Het verwijt van gezondsheidseconoom Wim de Groot is in ieder geval volledig onterecht, want daar gaat dat WHO-rapport helemaal niet over. Dat rapport heet “Research for Universal Health Coverage”: en dat gaat dus over onderzoek naar (het nut van) publieke zorgstelsels in de hele wereld.

Wim de Groot, en met hem vele anderen die er op reageren, hebben kennelijk nooit serieus gekeken naar de bronnen. Dat valt wetenschappers en journalisten zeker te verwijten. Laat ik daarom twee stellingen herhalen die herhaaldelijk uit onderzoek zijn gebleken:

[1] Nederlanders worden ouder maar ook later ziek, en in totaal stijgen daardoor de kosten zorg per persoon nauwelijks. Zie het genoemde artikel uit de Lancet.

[2] Oudere Nederlanders met een midden- of hoog inkomen maken tot 4 keer minder gebruik van AWBZ-voorzieningen dan lager opgeleiden. Zij regelen kennelijk hun eigen zorg. Uiteraard heeft dit een sterk kostendrukkend effect op de AWBZ.

Zie http://www.rvz.net/uploads/docs/Advies_Het_belang_van_wederkerigheid.pdf pag 27.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 hansje ter horst

@1: Vind je het goed als die oudere het tijdstip van zijn of haar overlijden zelf bepaalt?
Daar heeft hij of zij jouw adviezen niet bij nodig.

NEXT.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 hansje ter horst

@9: Denk je er dan wel even aan dat die ouder van jou dan voordeurdeler wordt, en , mocht jij een uitkering hebben, dat jij die voor een fors deel kwijt raakt?
Afgezien van het feit dat alle kans bestaat dat je je garage of schuur niet mag verbouwen van de schoonheidscommisie, om de oudjes nog min of meer een eigen plekje te gunnen……..(Ik ben ervaringsdeskundig).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Amateur Commenter

@13: Ik heb het idee om zelf een huis te ontwerpen of er 1 te vinden met een zelfstandig huisje. Maar ik moet zeggen dat ik mij nog niet verdiept heb de gemeentelijke rompslomp. Vooral mooi ook dat blijkbaar menselijk welzijn onderdoet aan het straatbeeekd

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Sapperloot

Maar.. maar.. maar 1% is toch eigenlijk heel erg veel? Als ik kijk hoe druk de economen (en dus ook jan met de pet op) zich maken over de 1% koopkracht verlies die nu gaande dan kan ik niet anders concluderen dat we dat ook zouden moeten over deze (extra) 1%.
Toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 rein

@7: Nee, 56%, procenten per jaar kun je niet zomaar optellen, je moet telkens met 1,01 vermenigvuldigen. #exponentieel
Daarbij: die 1% is uit de lucht gegrepen.
Laat het eens 2% per jaar zijn, dat is dan 143% meer dan nu in 2060.
Blijf dus vooral waakzaam!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 analist

@16: Laat het eens 0,5% zijn. Blijft waakzaam!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Henk van S tot S

@16:
Hoe zit het met de de inflatiecijfertjes?
zijn die door de diverse rekenmeesters ook in het verhaal meegenomen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Letaupe
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 hansje ter horst

@16:
Je vergeet één ding, de baby-boomers van nu zijn DAN allang dood en begraven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 pedro

Is dit zeer matige artikel (zie bijv de terechte kritiek in #11) het begin van de campagne om de pensioengerechtigde leeftijd nog verder omhoog te brengen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 hansje ter horst

@21:

Geen idee, het is wel een aansporing om mensen die, toevallig in de baby-boom leeftijd zitten te stigmatiseren.
ZUM KOTZEN.

Deze zelfde kankeraar heeft zijn hele leventje tot nog toe genoten van datgene wat diezelfde baby-boomers voor hem hebben bereikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Aesir

@22:
Aardgas verbranden en verpatsen, het geld wegsmijten naar importprofiteurs waar wij nu last van hebben en goedkope huizen met inmiddels 5x overwaarde kopen? Topprestaties van die generatie…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Daan van der Keur

@4: Ha, ha ik kan er niets aan doen maar hier moest ik dus ongewild helaas toch even hard om lachen. Na het lachen dacht ik echter: “Waarom is niemand deze man even te hulp geschoten???”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Daan van der Keur

WHO: World Helpless Oldies…. Organisation. Bij de WHO werken net als bij de EU in Brussel zakkenvullers en graaiers. Dat is toch veel makkelijker geld verdienen dan wetenschappelijk onderzoek doen op een laboratorium. Kortom wat die mensen van de WHO uitkramen moet je met een zééééér grote korrel zout nemen. In 1989 heb ik een keer belastende documenten de toenmalige USSR uitgesmokkeld (van een motorrijder werd de bagage toch nooit doorzocht) waarin stond wat voor corrupte bende de WHO en het Rode Kruis zijn. Die hebben een zeer kwalijke rol gespeeld in het bagatelliseren van de kernramp in Tsjernobyl. Zo kom je nog eens wat te weten.

  • Vorige discussie