Geen Tegenlicht zonder BZV

COLUMN - Over de toekomst van de Publieke Omroep. En of Jean-Pierre Geelen over vijf jaar nog wel een baan heeft.

Terwijl Nederland moord en brand schreeuwde over die paar extra grijpstuivers die de zorgpremie ons gaat kosten, poogde Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen om de eeuwigdurende discussie rond de Publieke Omroep (PO) weer eens aan te zwengelen. Dit naar aanleiding van uitspraken van PO-directeur Henk Hagoort, die vreest dat Boer zoekt vrouw door de bezuinigingen van het kabinet misschien wel gaat verdwijnen.

Geelen meent dat dat niet erg is en daar heeft hij natuurlijk gelijk in, maar toch ook weer niet. De werkelijkheid is nu eenmaal niet zo eendimensionaal als, ik noem maar wat, Boer zoekt vrouw.

Ik mag de tv-recensies van Geelen graag lezen, al is het maar omdat ze keer op keer bevestigen dat ik niets gemist heb. Ik hoef Sterren springen of Strictly come dancing niet te hebben gezien om te weten dat Geelen hier exact opschrijft was ik zou hebben gevonden als ik wel gekeken had. Ook in zijn open brief kon ik mij aanvankelijk helemaal vinden. Boer Aad heeft bij de KRO helemaal niets te zoeken, laat staan een vrouw. Dat doet-ie maar bij RTL.

Maar zo eenvoudig is het niet. Als je, zoals Geelen voorstelt, ‘de dure onzin schrapt, het goede behoudt en de gaten opvult met die prachtdocumentaires die nu tegen de nacht staan gepland,’ dan haakt het gros van de kijkers af. Volgens Geelen is dat geen probleem, want dat gros vindt zijn heil wel bij de commerciëlen. Hij ziet iets belangrijks over het hoofd. Buitenhof kan enkel bestaan bij de gratie van De wereld draait door. Tegenlicht heeft Boer zoekt vrouw nodig. Denk je eens in wat er met de PO ‘Geelen stijl’ gebeurt bij een volgende bezuinigingsronde. Het zal eenvoudig weggezet worden als een geldverslindende linkse hobby. Dan gaat er definitief een streep door en zijn we alles kwijt.

Heel eerlijk: dat zou niet eens zo erg zijn. Volgens mij is er volop ruimte voor een commerciële zender met VPRO-signatuur. Dat die er tot nu toe nooit is gekomen, heeft, in ieder geval ten dele, te maken met oneerlijke concurrentie van de staatstelevisie. Als het een eerlijke kans had gehad, dan had Het Gesprek best wel eens uit kunnen groeien tot een rendabele zender zónder plat vermaak. Radiozender Kink FM had het vrijwel zeker gered in een 3FM-vrije wereld.

Maar ach, waar hebben we het eigenlijk over? Televisie en radio zijn media van de vorige eeuw. De jongste generaties leven nu al zonder tv-gids en het is slechts een kwestie van korte tijd dat on demand en pay per view het definitief overnemen. Het is voor Geelen te hopen dat dit nog even duurt – hij mag pas over twintig jaar met pensioen. Aan de andere kant: als hij zijn baan verliest, dan scheelt dat hem flink in zijn zorgpremie. Dat zag ik laatst op tv.

Reacties (18)

#1 Joost

Helaas zullen de omroepbaasjes nu gaan kiezen voor wél BZV en geen Tegenlicht.

  • Volgende discussie
#2 FiFa

De publieke omroep is de buikspreker van de Staat der Nederlanden.
Bleek weer toen RTL wel ging Wobben over de ” cijfertjes van het nieuwe kabinet” en de PO niet.
De commerciëlen doen meer aan onderzoeksjournalistiek dan de PO. Ook de dubbele beëdiging van het kabinet geeft al aan dat de RVD de commerciële taken van de PO belangrijker vindt dan het staatsbehang.
Kijk dan nog even naar de gebouwen, salarissen van de suffe presentatoren en nog wat van die zaken die van ons belastinggeld worden geproduceerd in verhouding tot de programma’s die ze maken dan heeft Jean-Pierre Geelen zeker een punt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 kevin

@2 *proest*!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bullie

Mijn Extragratis Geheimtip: publiek-private omroepsamenwerking.

Verkoop de formats van succesvolle kijkcijferhits als DWDD, Koefnoen, BZV enz.volgens marktconform tarief aan de commerciëlen, blijf met dat geld mooie televisie voor een kleiner publiek als De Wilde Keuken of Zembla maken, en creeër een publieke proeftuin voor nieuwe kijkcijferhits en televisiepersoonlijkheden. Gezond voor doorstroming, publieke portemonnee en ontwikkeling. Geen concurrentie maar convergentie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 appelflap

@4: weg met dat soort eigengeiltips. Laat maar zo’n commerciele Zembla-zender komen, dat gaat wel lukken. De NRC is toch ook niet gratis?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 FiFa

Oh ja, de PO gaat wat meer aan cultuur doen;
Maestro (vanavond, Nederland 1, 20.30 uur)
Proest

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bullie

@5 Welk een treffende nick hanteert u.

Een gedegen publieke omroep behoort in mijn ogen net als een betrouwbare energie- en drinkwatervoorziening, toegankelijk onderwijs en betaalbare gezondheidszorg tot de basisvoorwaarden voor een beschaafde maatschappij. Zie overkant grote haringvijver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Het punt is dat b.v. een KRO (Ka-tho-lie-ke Ra-di-o Om-roep) nu én Spoorloos én De Reünie én Boer zoekt vrouw maakt. 3 x teveel van “het goeie”. Zielige stichtelijke hiephiephoeraverhalen voor bij de open haard. Rot op. Of op de publieke zenders 2 consumentenprogramma’s: Radar én Kassa is er 1 teveel. En Studio Sport kan ook weg, zeker de CL, omdat daardoor het budget grotendeels wordt opgesoupeerd. Men zit ellenlang aan een deskje met deskundigen te mutsen over sport terwijl op alle andere zenders de races live allang bezig zijn (b.v. OS). Heb je dat begrepen Hagoort?

De VPRO is hierdoor wel het haasje omdat zij het voor 80% “doen” uit die extra 2 subsidiepotten die gaan verdwijnen (media en nog een)…en dan kan je inderdaad die tv net zo goed van 12 hoog het raam uitslingeren.

“Te wapen! Wat kan ik doen?”

Met een riek en protestbord oprukken naar het Binnenhof…of gewoon Lid worden van de VPRO (12,50 p.j.) aan U de keus…

/ fluit Noch Einmal Jan Tromp

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

En de nieuwe staatssecretaris wacht een uitdaging. Kiest ie voor het euthanaseren van de publieke omroep, waar het kabinet uit intellectueel onvermogen voor lijkt te kiezen, of voor de opzet van een volwaardig media- en informatiebeleid met een inspirerende rol voor publieke omroep daarin. Van dat laatste wordt Nederland beter de eerste leidt naar bittere arremoe….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

Indien “de kijkers een beetje smaak hadden was er niets aan de hand:
De VPRO zou de grootste omroep zijn en de commerciëlen zouden een kwijnend bestaan lijden ;-)
NB. VPRO lid worden/zijn kost maar € 12,50 per jaar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 A. de Man

@9: ik ben fan van culturele programma’s, onderzoeksjournalistiek e.d., maar die publieke omroepen moeten gewoon per direct ge-euthanaseerd worden.
Alleen nog een zender overhouden voor (kinder-)educatie.

De pseudo-intelluelen van de vara en vpro moeten eens ophouden met bepalen wat goed is voor de mens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

@11

Dan wens ik je veel kijkplezier bij het breed maatschappelijke pseudo intellectuele aanbod van de commerciële zenders. Waar was je ook alweer fan van?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 A. de Man

@11: RTL nieuws is overigens prima kwaliteit. En als ik een dansvoorstelling wil zien, ga ik liever naar het theater. Die kunnen best een steuntje in de rug hebben. Wat voor primaire levensbehoefte is tv eigenlijk tegenwoordig nog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

@ 11
Aardig dat u de theaters wilt steunen.
Jammer dat hele volksstammen zich dat helaas niet kunnen permitteren en dus alleen de tv als alternatief hebben.
Wat die kindereducatie op tv betreft:
Wat daarmee hooguit wordt bereikt is dat de toch al luie(domme) ouders hun kinderen nog langer bij de tv stallen ;-)

Nog iets in het algemeen:
Commerciële tv zenders kosten ons door die enorme hoeveelheid reclame, die wij in onze producten doorberekend krijgen, meer geld dan de publieke omroep

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 goochem

Ik ben fan van de publieken van onszelf en van de landen om ons heen. Het blijft in zijn algemeenheid een verademing om naar de BBC, VTM, of de ZDF te kijken met hun wat bedaagde benadering van televisie. Niet te snel, redelijk onafhankelijk ( iig meer dan welke commerciele dan ook ) en niet te vatbaar voor de waan van de dag. De vpro geregeld en verder losse programma’s op de Ned. publieke hebben ook deze uitstraling.
Ik moet er niet aandenken om alleen nog commercieel te kunnen kijken met een overdaad aan (sluik)reclame en zucht naar sensatie.
Vergeet één ding niet. Je hoeft lang niet alles leuk te vinden op de PO om het als systematiek toch te moeten steunen > het is van ons allemaal en zodoende kán het je maar deels aanspreken. Voor de rest gewoon wegzappen en niet zeuren!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 A. de Man

@14: je kletst uit je nek als je zegt dat de commercielen ons meer kosten dan de publieken.

@15: het gaat me er niet om dat er op de publieke omroep weinig is dat me aanspreekt (dat is namelijk niet zo), maar dat ik me afvraag waarom de overheid dit zou moeten regelen? Onderwijs, dijken, politie, die begrijp ik allemaal. Maar teevee? Nee, liever niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Henk van S tot S

@ 16
Op uw fles cola (of krat bier?) zit waarschijnlijk zo’n 10% opslag voor al die reclames voor de commerciëlen en wie betaald dat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Micowoco

@11 Als de VARA en de VPRO de pseudo-intellectuelen onder ons bedienen, ben ik benieuwd waar de echte intellectuelen -ze bestaan nog, meen ik- zich volgens u toe moeten wenden (naast boeken en internet dus).

  • Vorige discussie