GC’s oppositiepartij van het jaar: En de winnaar is…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Fractievoorzitters (GC/Adriaan)

Voordat ik bekend maak welke politieke partij zich vanaf vandaag GC’s oppositiepartij van het jaar 2009 mag noemen, vat ik eerst samen wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld. Dat is vrij onnodig, maar verhoogt de spanning. Hoewel u die spanning waarschijnlijk omzeilt door dit stuk tekst over te slaan en direct op “lees verder” te klikken. Afijn. Deze serie begon met het selecteren van vragen die u, onze lezers, wilde stellen aan de oppositiepartijen. Die vragen hebben we met onze eigen vragen opgestuurd naar de acht oppositiepartijen. Nadat de antwoorden (van de meeste partijen dan toch) waren binnengedruppeld, kon u die lezen en beoordelen. Daarna kon u stemmen op uw favoriete oppositiepartij. Hier kunt u alles nog eens nazien.

Dan nu: de uitslagen!

De cijfers
Allereerst de cijfers. GroenLinks heeft het hoogste cijfer voor de beantwoording van de vragen, maar zit heel dicht tegen de nummers twee en drie aan. Het hoogste cijfer levert GroenLinks evenwel niet de overwinning op. Opvallend is het cijfer van de SGP. Hoewel er regelmatig stevige religiekritiek voorbijkomt op GC, is het cijfer voor de partij van Bas van der Vlies een respectabele 7,46.

De PVV had geen antwoorden ingeleverd en kreeg hiervoor een 5,36. Dat de PVV meer dan een vijf scoorde was te danken aan enkele tienen en een negen. Zo zie je maar, sommige partijen hebben helemaal niets nodig om toch door sommigen gewaardeerd te worden.

7,85: GroenLinks
7,65: SP
7,62: D66
7,46: SGP
7,25: PvdD
6,65: VVD
5,85: ToNL
5,36: PVV

De stemmen
Dan de stemronde. Met een absolute meerderheid van 53% van de stemmen heeft D66 voor de tweede keer op rij de eerste plek veroverd, slechts op grote afstand gevolgd door GroenLinks. De PVV komt met 9% op het erepodium terecht.

53%: D66
20%: GroenLinks
9%: PVV
8%: SP
4%: PvdD
4%: VVD
1%: SGP
1%: ToNL

De einduitslag (cijfers en stemmen)
Helaas voor de PVV kukelen ze in de einduitslag net zo makkelijk weer van dat erepodium af, want wanneer we het cijfer combineren met het aantal stemmen, daalt de partij van Geert Wilders een plek. De Socialistische Partij stijgt hierdoor naar de derde plek. De rest van de lijst blijft ongewijzigd, waardoor de winnaar van dit jaar D66 is!

Namens de redactie feliciteer ik D66 met de overwinning. Onze dank gaat uit naar de lezers van GeenCommentaar die meegedacht en meegestemd hebben en naar alle oppositiepartijen, die voor een mooie serie hebben gezorgd.

1. D66
2. GroenLinks
3. SP
4. PVV
5. PvdD
6. VVD
7. SGP
8. ToNL

Reacties (16)

#1 jvdheuvel

D66 gefeli

  • Volgende discussie
#2 sander_1583

Toch een beetje wij van wc eend. Maar goed, opvallend dat de VVD als liberale partij de top 3 niet completeert en dat het eerder een linkse uitslag is dan een liberale.

Jammer maar helaas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Toch opvallend dat een site die een broeinest van groenrechtse sentimenten heet te zijn D66 als oppositiepartij uitkiest!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rob

Volgens mij ben ik de enige die de PvdD helemaal bovenaan had staan.

Complimenten voor de reeks. Ik vond het interessant om te volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jonas

De oppositie is zoals gezegd erg verdeeld, en dat blijkt ook uit deze peiling: er kan niet echt een leidende partij worden aangewezen, dat zou in grootte de VVD of de SP moeten zijn, maar die staan niet hoog. Een kleine partij kan vanwege het geringe aantal stemmen en spreektijd nauwelijks een deuk in een pakje boter slaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

@sander_1583: waarom is ontbreken VVD opvallend? Zij hebben het slecht gedaan als oppositiepartij, intern gerommel en slechte peilingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 jvdheuvel

Ja ik vind VVD echt de slechtste oppositiepartij met al die stampij en toch gaat alles naar Wilders, plus geen enkel resultaat, niks noemenswaardigs, geen glimlachje helemaal niks. Ze winnen alleen maar wat als Wilders niet meedoet. Dan heeft SGP nog meer invloed; daarvan raak ik namelijk in coma als ik er naar moet luisteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jonas

De VVD laat zich leiden door de hete adem in de nek van de PVV. Daarbij komt dat ze op sociaal vlak behoorlijk rechts zijn. Liberalen met het adagium “Help uzelve!”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Peter

Dank voor deze fraai reeks. Zou veel meer aandacht moeten hebben, zodat de politieke partijen zich wat er meer en veel serieuzer wat van aantrekken, in de wetesnchap dat ze afgrekend worden op hun oppositionele prestaties en de beantwoording van de vragen.

Terzijde: de VVD heeft het echt slecht gedaan. De vraag is of de rest van de kiezers dat ook vindt. De eerste, vage tekenen wijzen er op dat de VVD terug zal komen (zie uitslagen gemmetneraadsverkiezingen 18 november).
Bij gebrek aan deelname van PVV, vlucht PVV-aanhang de VVD gordijnen in?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 sander_1583

@ 6,7,8,

Liberalen met het adagium help uzelve?
Misschien meer dan andere partijen maar het is wel erg zwart wit. In Nederland kun je nooit spreken van situaties waar je het zelf maar uit moet zoeken. waarvan akte.

de VVD had een ijzersterke tegenbegroting en is verder meer inhoudelijk gericht waar het eerst wat meer populistische trekjes had met bijv. Verdonk. Rutte is misschien niet het charismatisch leider waar NL op zit te wachten. Maar wel een potentieel belangrijke speler bij nieuwe verkiezingen.

De keuze voor D66 als one-issue partij vind ik dan nog opvallender. Een man en een issue waar ze het nieuws mee domineren. Het lijkt de Pvv wel.

Femke heeft nu nog de peilingen mee maar als die onder de 10 komen kan ze moven. Het betweterige toontje komt niet meer over.

Goede reeks en volgend jaar weer!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Rob

@10 “De keuze voor D66 als one-issue partij vind ik dan nog opvallender.”

Ik wijs je graag op jouw voorgaand commentaar: “het is wel erg zwart wit”

Ik vind D66 niet meer een one-issue partij dan het CDA (Jezus), de VVD (ikke ikke ikke) of de PvdA (buitenlanders knuffelen). Zo kunnen we van elke partij wel een karikatuur maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Roy

@Jonas: het is inderdaad opvallend dat de twee grootste oppositiepartijen (SP en VVD) in deze serie een ondergeschikte rol spelen. Ten minste op basis van hun zetelaantal had je een iets groter stempel op het debat kunnen verwachten, maar dat is niet uitgekomen.

Wat de SP betreft: ik heb het idee dat al vrij snel na de TK-verkiezingen van 2006 het tij wat begon te keren. Helemaal nadat Kant Marijnissen was opgevolgd zakte het een beetje in. Ik denk dat er deels mee te maken heeft dat de SP zo hard opbloeide tijdens de kabinetten Balkenende-II en -III, die een duidelijk rechtsere agenda hadden met grote sociale hervormingen. Tegen het kabinet Balkenende-IV kun je je dan minder makkelijk afzetten.

De agenda is verschoven van sociale hervormingen naar bijvoorbeeld integratie en natuurlijk de financiële crisis. Hoewel Irrgang wel een behoorlijke presence heeft, heeft Kant dat daarin niet. Ik denk dat de SP op beide dossiers een beetje aan de zijlijn stond.

Dan de VVD: intern gesteggel, een ver-rechtse satelliet in de vorm van de PVV en een lijsttrekker die ondanks zijn intelligentie, debatkwaliteiten en humor de indruk wekt de VVD niet ideologisch op de kaart te kunnen zetten, zijn hun problemen. Ze hebben moeite met hun rechtse flank, juist doordat ze daarin ver worden voorbijgestreefd door de PVV, en ze hebben moeite met hun centrum-kant, omdat ze daar het CDA treffen en de populaire D66.

Maar de VVD is nog niet verdwenen, zoals Peter (#9) al zegt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Sytz

Wat zijn dan de multiple issues van D66, @11?

Ik zie alleen maar opperoplichter Pechtold met zijn “U bent een bange man” hetze tegen Wilders.

Volgens mij had D66 zich na paars op moeten heffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Martijn

@13: Pro-EU, meer investeren in onderwijs. Ook bekende D66 punten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Eurocraat

@14: Pro-EU, ok. Het investeren in onderwijs hoor je van D66 altijd alleen maar wat van als ze in de oppositie zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Rob

@13 Ik zie een partij die zijn visie baseert op democratische idealen en een liberale (niet neo-liberaal) visie. Op elk punt van onderwijs, europa, belastingen, milieu komt deze visie terug.

Wanneer Wilders precies het tegenovergestelde probeert te bewerkstelligen dan is het niet meer dan logisch dat daartegen stelling wordt genomen. Dat heeft weinig te maken met een one-issue gebeuren.

Zoals ik al zei, als D66 een one-issue partij is, dan zijn alle politieke partijen dat.

  • Vorige discussie