Privacy?

Vanavond is Mohammed Bouyeri te zien in het programma Opsporing Verzocht. Niet met balkje, maar gewoon vol in beeld. Natuurlijk is daar veel kritiek op, maar de politie wil niets aan het toeval overlaten. De advocaat van Bouyeri heeft zojuist een kort geding aangespannen om de uitzending te voorkomen. We zijn benieuwd of het van de rechter mag.

Eigenlijk is het meer de vraag of de rechter doorgaat met zijn kop in het zand steken voor de ontwikkelingen op het Internet, waar de naam van Mohammed B. al lang voluit geschreven wordt en er ook al foto’s worden geplaatst. Er is zelfs al een wikipedia pagina over Mo.

Technisch gesproken is Bouyeri een verdachte. Dit houdt in dat er officieel nog niets is bewezen. In andere situaties zou ik dan ook tegen het publiceren zijn van de informatie. Maar in dit geval weet ik niet wat ik er van moet vinden…

  1. 1

    Punt een is natuurlijk dat het internet het lastig maakt om een beleid te voeren dat niet door de buurlanden wordt gevoerd. Door het internet is het onzinnig geworden te proberen dit soort info achter te houden.

    Punt twee blijft: iedereen is gelijk voor de wet. Dus waarom mogen we wel zien wie B. is en niet andere criminelen (eh, verdachten)?

  2. 2

    Misschien is het voor Mohammed B. zelfs nog wel belangrijker dat we z’n achternaam geheim houden. Dit omdat als hij vrijkomt iedereen nog wel weet wie hij was en wat hij gedaan heeft. Bij een “normale crimineel/verdachte” is dat minder het geval.

    Overigens is het wel leuk dat de baas van Air Holland nu opeens “Cees van D.” genoemd wordt terwijl het al jaren openbare kennis is dat de D voor Dormaël staat.