Gastlogger: Kranslegging

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Hieronder een column van Mevrouw Hartenheuvel, die het via de mail inzond.

4 Mei, stadhuisplein Rotterdam: We herdenken de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Reden voor het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit om ook een krans te leggen. Want al die gesneuvelde Palestijnen tijdens de tweede wereldoorlog in Nederland mogen natuurlijk niet vergeten worden. Het is een regelrechte middelvinger naar de Joodse gemeenschap, op het moment dat zij hun 5 miljoen omgekomen geloofsgenoten herdenken. De wijze waarop is sluw: waarom zou niet elke organisatie een krans mogen leggen? Het is toch juist een teken van verzoening?

Zolang Hamas, deel van de eenheidregering van de PLO, in zijn grondvest heeft staan dat ‘The Day of Judgement will not come about until Moslems fight the Jews (killing the Jews), when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say O Moslems, O Abdulla, there is a Jew behind me, come and kill him‘ mogen ze als actief en agressief antisemitisch worden beschouwd. En omdat het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit hier geen afstand van doet en zelfs Hamas premier Haniyeh als eregast een speech wil laten houden op de conferentie, is de krans een teken van provocerende agressie in plaats van verzoening.

Als moslims, als moslims, de slachtoffers van de oorlog willen herdenken, en willen laten zien dat ze betrokken zijn bij de Nederlandse geschiedenis is dit een goede zaak. Als Palestijnen willen demonstreren tegen de onderdrukking en tegen die ‘Joodse criminelen’, dan is dat hun goed recht. Maar laat ze dan hun eigen herdenkingsdag organiseren. Dan zullen de Joodse organisaties beloven om daar geen krans te leggen voor alle Israëlische slachtoffers van zelfmoordterroristen.

Reacties (26)

#1 prometeus

Jammer stukje. Om te beginnen het idee achter 4 mei:

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in het hele land om 20:00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Door het jaar heen vinden herdenkingen plaats die verbonden zijn aan specifieke gebeurtenissen of groepen slachtoffers. Op 4 mei komen alle ervaringen en groepen in herinnering samen.

Ik ben het met je eens dat de Joodse gemeenschap “het meeste recht van spreken” heeft omdat hun vernietiging het meest verschrikkelijke is wat een bevolkingsgroep binnen Nederland ooit overkomen is en het het “startsein” voor de herdenking is geweest. Maar we herdenken niet alleen hen, maar alle onderdrukten. Ook de Palestijnen, dus.

Voor mij persoonlijk zijn de twee minuten stilte een moment om te denken: “dat (wat de Joden is aangedaan) nooit meer (voor welke bevolkingsgroep dan ook)”. Jij lijkt te willen stellen dat het vooral om de holocaust moet gaan.

Als je dan kritiek wilt hebben, heb het dan op die hele conferentie – al zou ik zo snel niet weten hoe, anders dan dat sommige deelnemers ongetwijfeld niet zulke hele warme gevoelens bij Isreal hebben.

De Palestijnen verbieden een krans te leggen is onzinnig en in zo verre misplaatst omdat je hun ontzegt slachtoffers te herdenken die wel degelijk onder het idee van “4 mei 20u00-20u02” vallen. Misschien ga ik nu te ver; maar dat is precies wat ik vind wat er mis is in de houding van Israel jegens die Palestijnen.

Hamas heeft inderdaad een ziekelijk grondbeginsel mbt de staat Israel. Maar met het bovenstaande stukje politiseer je het gebaar van de Palestijnen en criminaliseer je het hele volk. Bovendien projecteer je de hele herdenking op het Joodse volk. Dat mag je voor jezelf doen, maar realiseer je dat andere mensen er andere gevoelens/gebeurtenissen bij voelen. Iets meer empathie was op zijn plaats geweest.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ik snap de wrevel totaal niet. Wat heeft het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit te maken met Hamas?

4 mei lijkt mij de dag bij uitstek om -vooral- de Joodse gemeenschap nog eens te laten horen en zien wat hun geloofsgenoten de Palestijnen aandoen.

Wel hypocriet je eigen doden gaan herdenken en “nooit meer” roepen, terwijl je je er (tot op zekere hoogte) zelf ook schuldig aan maakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mevrouw Hartenheuvel

Inderdaad worden tijdens de herdenking ook andere slachtoffers herdacht. Maar begin je slachtoffers al te herdenken als er nog discussie over het conflict is? Darfur is genocide, dat is zeker. Rwanda was genocide, dat is ook zeker. Srebrenica is genocide… Als daaraan gerefereerd wordt op 4 mei is dat terecht.
Maar om jezelf nou officieel bij deze slachtoffers te scharen door een krans te leggen en daarmee de Israelische overheid in het rijtje van nazi’s en serviers te zetten vind ik onacceptabel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Roy

Ik ben, op zijn zachtst gezegd niet onder de indruk.

De Joodse gemeenschap heeft niet het alleenrecht op 4 of 5 mei. Dat de PPMS een statement wil maken vind ik hun goed recht, en zoals het gebeurd is -met een kranslegging nota bene- heel keurig. Als ze vlaggen zouden hebben verbrand of iets in die geest zou het een heel ander verhaal zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arnoud

Het leggen van een krans op 4 mei zien als een middelvinger naar de Joodse gemeenschap. Je moet er maar op komen. Als dit het gemiddelde denken in de Joodse gemeenschap in Nederland is, dan begrijp ik ook waarom er nooit toenadering komt.

´laat ze dan hun eigen herdenkingsdag organiseren.´ Sinds wanneer bepaalt u wiens herdenkingsdag 4 mei is? Wat een ongepaste arrogantie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 ace

Op het moment dat je het ene trauma tegen het andere gaat afwegen ? meer bepaald: je eigen trauma tegen dat van een ander, dan houd je je bezig met een onmogelijke exercitie. In de gewone, burgerlijke rechtsspraak roepen we de hulp van een rechter in om de afweging tussen de belangen van twee partijen te maken, en dat is al verrekte moeilijk. Bij dit soort krankzinnige, onmetelijke trauma’s zijn zelfs internationale strafhoven maar een doekje voor het bloeden.

En Geen Commentaar wil dat hele debat hier even in een postje herhalen? Oh, het levert vast pittige debatten op, daar twijfel ik niet aan. Iedereen ventileert weer lekker een stevige mening, en dat is ook weer dat. Maar of het nou zo’n goed idee is om de discussie te gaan voeren met iemand die hier blijkbaar hevig emotioneel bij betrokken is, ik vraag het me af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Kalief

we herdenken de slachtoffers van de tweede wereldoorlog (Hartenheuvel)
Klets! Ranzige klets. We herdenken onze doden. Niet “jullie” doden, wie die jullie ook zijn. Het is geen solidariteisdemonstratie.

dat de Joodse gemeenschap “het meeste recht van spreken” heeft omdat hun vernietiging het meest verschrikkelijke is wat een bevolkingsgroep binnen Nederland ooit overkomen is (Prometeus)
Nog gekker. Nabestaanden die meer recht van spreken krijgen omdat ze het geluk (provocatie intended) hebben dat hun bevolkingsgroepsgenoten zijn uitgeroeid. Oftwel: als mijn familielid wordt vermoord spreek ik automatisch (nog meer) namens mijn familielid. Oh, wat ga ik mijn broer hiermee treiteren!

Trouwens, zolang 15 augustus niet als bevrijdingsdag wordt gezien zijn voor mij al die herdenkers hypocriet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 micha

Wat mij betreft is 4 mei nog steeds een nationale herdenking van de Nederlandse slachtoffers (inclusief de nederlandse joden) en zij die hun leven gaven voor de bevrjding en/of verdediging van Nederland. Alles er om heen is politieke vervuiling.

Vraag me af wie het plaatje erbij heeft gezet. Kan me even niet voorstellen dat de inzendster die heeft meegezonden. Redelijk ongepast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

@mevrouw Hartenheuvel#3: Alsof er over de serven geen onenigheid is. En wat dacht je van de armeense genocide? Het is inmiddels wel duidelijk wat Israël aan het doen is. Het is weliswaar geen genocide, en er worden geen mensen op grote schaal vermoord, maar het zijn wel oorlogsmisdaden die daar plaatsvinden.

Als je land zulke dingen doet moet je maar even slikken en weer doorgaan als je een koekje van eigen deeg krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bart

Volgens mij was haar bezwaar niet zozeer dat de Palestijnen vier mei wilden vieren. Dat is immers hun goed recht.

Maar vier mei is, wat voor invulling we er officieel ook aan geven, een dag die wij in Nederland associeren met de holocaust, omdat die nu eenmaal zo’n zwaar stempel op de Tweede Wereldoorlog drukte. We hebben bij mijn weten niet eens een aparte Holocaust Memorial Day.

Om uitgerekend op die dag een Hamaslid naar Nederland halen om een krans te leggen, en te koketteren met je eigen oorlogsleed, joah, daar zit wel degelijk wat provocerends aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 prometeus

@BartB en Micha: Er zit inderdaad iets provocerends aan. Maar stellen dat de Palestijnen een horde wilden zijn en we niet stil mogen staan bij Palestijnse onderdrukten, vind ik niet kunnen. Zeker niet als het voortbestaan van Israel en de veiligheid van Joden wereldwijd erbij gesleept wordt. Die zijn volgens mij geen moment in het geding. Aan de andere kant vind ik Spuyts Gretta-D-achtige opmerking van “de Israeli doen de Palestijnen aan wat hun in de aanloop naar WOII is overkomen” ook op het randje.

Ik vind dat mevrouw Hartenheuvel wél een punt heeft als ze stelt dat het om een lopend conflict gaat. Een herdenking doe je immers vooral met iets wat in het verleden afgesloten is. Maar gezien de rest van haar column schuilt daar een politieke agenda achter die mij geenzins aanstaat.

the bottom line is dat we op 4 mei denken “dat nooit meer”. “dat” is dus de holocaust en dus sta je daar automatisch bij stil, maar “nooit meer” impliceert” dat je stilstaat bij huidige genocides, volkenonderdrukkingen, of conflicten die daar in uit kunnen monden. Ook het Palestina conflict dus. En daar slaat mevrouw Hartenheuvel de plank mis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Troebel

Ook ik vraag me af wie het onsmakelijke plaatje erbij heeft gezet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Roy

@8&12: ik ben het ermee eens: ik kan me niet voorstellen dat de auteur van het stukje deze tekening zelf heeft meegestuurd. Plaatjes bij stukken van gastredacteuren moeten wat mij betreft weggelaten danwel in lijn met het stukje uitgekozen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

@13: Een stuk zonder plaatje is als… Ach ja. Ik zoek er meestal een redelijk neutraal plaatje bij dat niet op zichzelf een boodschap uitstraalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 prometeus

@14 mmmm. Dit lijkt wel een cartoon uit de Iraanse cartoon-wedstrijd. Neutraal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 mevrouw Hartenheuvel

@Roy Als ze vlaggen zouden hebben verbrand:
Dan was het minder erg geweest, dan was er meer media-aandacht geweest en was er schande gesproken. Nu valt het niemand op, het kon net zo goed een teken van verzoening zijn.

@kalief
Nabestaanden die meer recht van spreken krijgen omdat ze het geluk (provocatie intended) hebben dat hun bevolkingsgroepsgenoten zijn uitgeroeid.
Naast dat dit een buitengewoon ongelukkige opmerking is, zit er een kern van waarheid in. Veteranen, Joden, roma en sinti en homoseksuelen krijgen voorrang op 4 mei. Omdat zij het meeste slachtoffers te verduren kregen.
Daarnaast zijn andere genocide-gevallen (dus getarget worden omdat je tot een bepaalde bevolkingsgroep hoort) van harte welkom. Het is inderdaad geen joodse herdenking en het is zelfs belangrijk om bijvoorbeeld Srebrenica- moeders en Sudanese vluchtelingen te laten speechen, om te laten zien dat deze kwesties nog steeds actueel zijn (we kunnen daarover niet zeggen dat we het niet gewusst haben). Wellicht zijn het oorlogsmisdaden wat de Israelische regering uitvoert, daar kan ik niet over oordelen, daar hebben we een internationaal strafhof voor (en die heeft de aanklacht ontvankelijk verklaard). Maar dat betekent niet dat de kranslegging op 4 mei een politiek platform moet worden. Het is ook niet gepast als bijvoorbeeld protestanten uit Noord-Ierland en radicale Basken een krans leggen: ?Wij worden toevallig ook onderdrukt?. Over deze kwesties is nog geen éénduidige brede maatschappelijke beslissing genomen. Over andere kwesties deden we dat wel? (want ja, @Spuyt 12, Serven vermoordden de Moslims van Srebrenica omdat het moslims waren en dat is dus genocide, en ja Milosevic is daarvoor aangeklaagd bij het internationaal strafhof. maar ja, onschuldig totdat er een veroordeling is?)

Het plaatje komt inderdaad niet van mij. Bedankt voor jullie reacties?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Roy

@16 (als ze vlaggen zouden hebben verbrand): dat is toch een eigenaardig argument. Je kunt toch moeilijk schande spreken van een kranslegging, het is immers niet gericht tegen de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

En waarom zou het niet een teken van verzoening zijn? Naar aanleiding van vragen van Leefbaar Rotterdam over de organisatie van het congres op 5 mei zijn die kransen juist gelegd: “De organisatie begreep echter terdege de gevoeligheid en kwetsende uitstraling die de bijeenkomst heeft of kan hebben op nabestaanden van WOII niet in de laatste plaats omdat Rotterdam ook als stad zwaar getroffen is geweest tijdens deze oorlog. Daarom was men bereid om ons een aantal toezeggingen te doen, zoals het leggen van een krans op 4 mei, het zoeken naar een gastspreker uit de Joodse gemeenschap, geen vlagvertoon en het geven van een toelichting op de keuze van de datum bij de openingsspeech.”

Dat de Palestijnen met een in Nederland totaal geaccepteerde uiting dit laten weten vind ik erg OK: “Burgers worden onnodig slachtoffers van politieke twisten op hoger niveau. PPMS wil daarom het maatschappelijke belang van de herdenking van alle slachtoffers ter wereld benadrukken en zijn medeleven betuigen aan alle nabestaanden.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Joost

“Serven vermoordden de Moslims van Srebrenica omdat het moslims waren en dat is dus genocide”

Nee hoor, dat is het dan nog niet. Daarvoor moet nog aan een paar andere voorwaarden worden voldaan.

Srebrenica was inderdaad een genocide, maar Bosnië als geheel was dat niet.
http://www.geschiedenis.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2367&Itemid=18

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 micha

@9: Over welk land heb je het in je laatste alinea? Nederland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 micha

@11: Noem mij dan maar wat bescheidener maar ik herdenk de onderdrukking van het nederlandse volk door de toenmalige duitse bezetter. Er zijn aardig wat mensen die er meer van willen maken en dat bevuilt in mijn gedachten deze herdenkingsdag. 4 en 5 mei behoren geen zeepkist te worden voor politieke organisaties zoals nu wel is gebeurd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 micha

@14: No way dat dit een neutraal plaatje is en het beeld ook niet het stuk uit. Wellicht wel zo netjes om het plaatje dan ook zelf weer te verwijderen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 micha

@17:

Op de homepage van PPMS staat een verslag van 5 mei vol van Hamas retoriek. Het gaat niet over slachtoffers wereldwijd maar over de volharding in de strijd om terug te keren.

“Premier Haniyah heeft ons verenigd met zijn woorden, dat elke Palestijn waar dan ook een onderdeel van het Palestijnse volk is. Hij herinnerde ons eraan dat wij nimmer concessie zullen doen wat betreft onze universele rechten.
Het is geen droom, maar een recht wat ooit zal uitkomen. Wij zullen ons recht op terugkeer dan ook nimmer opgeven”

etc. etc. etc. Weet niet hoe dat bij jou over komt maar bij mij niet goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Joost

“Premier Haniyah heeft ons verenigd met zijn woorden, dat elke Palestijn waar dan ook een onderdeel van het Palestijnse volk is. Hij herinnerde ons eraan dat wij nimmer concessie zullen doen wat betreft onze universele rechten.
Het is geen droom, maar een recht wat ooit zal uitkomen. Wij zullen ons recht op terugkeer dan ook nimmer opgeven”

Wat vind jij daar Hamas-retoriek aan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 micha

Even kijken, Haniyah is de geestelijkleider. Israel moet opgedoekt worden, een ander keuze is er niet.

Bij welke organisatie past dat…de padvindertjes?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Joost

In de tekst zie ik geen oproep tot vernietigen van Israël, alleen maar een aantal verwijzingen naar VN-resoluties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 micha

Terugkeer zonder concessies en zonder medewerking van de joden. Als die tegenstand bieden dan kunnen ze drinken uit de zee van gaza.

Weet niet welk beeld jij denkt dat deze volgelingen van geestelijk vader Hayinah daarbij hebben. Ik zie dat niet verenigbaar met de staat Israel.

  • Vorige discussie