Gastlogger: 300

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van Prometeus, die het via de mail inzond.

300, de filmDeze week ging in Amerikaanse bioscopen de film [url=http://300themovie.warnerbros.com/]?300?[/url] in premiere. De film speelt zich af rond de slag bij Thermopylae waarin 300 Spartanen een enorm Perzisch leger in de pan hakten. ?Leuk?, zou je denken: ?vast een soort Troy-achtige film waarin de geschiedenis met voeten getreden wordt, maar wat in ieder geval leuke plaatjes en een mooi verhaal oplevert.? Nou: niet helemaal. De film is namelijk eerder een soort Lord of the Rings geworden waarbij de Perzen als een horde wilde orcs en de Spartanen als de helden worden afgebeeld. Neem daarbij nog eens dat ?300? van de makers van Sin City is, dus dan weet je wel hoe laat het is.

Maar dat is niet het enige: inmiddels is de film ook onderdeel van een internationaal relletje geworden. Niet alleen de twijfelachtige nieuwsbrenger GeenStijl wijdt er een topic aan, maar ook [url=http://onzemaninteheran.com/?p=66]Onze man in Teheran[/url] meldt dat de Iraniërs (die het hedendaagse Perzië bewonen) not amused zijn over het feit dat hun voorouders als orcs worden neergezet. En dan wordt er natuurlijk weer de vergelijking met de wereld van vandaag getrokken. Want in de film weet de kleine stadstaat (Israel?) zich staande te houden tegen het Kwade Perzie (Iran?).

Allemaal leuk en aardig. Ik heb de film nog niet gezien, maar het verwijt dat de film wel erg aan de hedendaagse situatie doet denken en dat het daarbij op z?n zachts gezegd niet netjes is om Iran als een natie van bloeddorstige gnomen neer te zetten lijkt me ergens wel terecht. Maar je kunt het ook omdraaien?

Het Israel, maar ook Amerika van vandaag lijkt namelijk wél op Sparta. En dan heb ik het niet (alleen?) over dat het helden zijn die zich staande weten te houden tegen een horde wilden, maar over de manier waarop ze wellicht hun ondergang te gemoed gaan. [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Sparta]Verschillende[/url] [url=http://www.greyhawkes.com/blacksword/spartan%20combat%20arts%202001/1-pages/history/decline.htm]bronnen[/url] melden namelijk dat om de volgende redenen Sparta uiteindelijk ten onder is gegaan:

– Het was een starre, ondemocratische, militaristische samenleving.

– Het burgerschap werd overgedragen van vader op zoon. De rest was tweederangs burger. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de officiële groep burgers uiteindelijk zo klein werd, dat ze zichzelf niet meer in stand kon houden.

– Het een en ander werd nog versneld door politiek gesteggel en corruptie bij de verdeling van oorlogsbuit.

De corruptie en politieke link is snel getrokken: Israel heeft het de laatste tijd druk met corruptiezaken en de verkiezingen leiden bijna altijd tot rare machtsverhoudingen en idiote coalities met extremistische splinterpartijen. Ook de V.S. worden al jaren geteisterd door gesteggel rond verkiezingen, beursschandalen en recentelijk zelfs het om politieke redenen ontslaan van openbare aanklagers. Ook de link met het militaristische is snel getrokken: Israel kent een hele strenge, zware dienstplicht en onder Bush zijn de V.S. twee oorlogen in gegaan waarin het handelen van ?the troops? boven iedere twijfel verheven staat. Tot slot is er de behandeling van bepaalde groepen als tweederangs burgers. In Israel is dit natuurlijk een open deur, maar ook in de V.S. is het nog altijd moeilijk om als niet-blanke hogerop te komen.

Kortom: als ik de Iraniërs was, zou ik niet klagen dat ik in die film afgebeeld word als gnoom, maar ik zou erop wijzen hoe het verhaal uiteindelijk voor Sparta afliep en vooral waarom…

0

Reacties (11)

#1 Chinaman

En de Perzen?
Die werden later toch onder de voet gelopen door (Willem-)Alexander?

  • Volgende discussie
#2 Rodehond

Goed stuk. Maar raad je nou aan om de film te gaan zien of niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Volgens mij heeft hij de film niet gezien :-) Maar hij lijkt me wel cool!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 prometeus

@2 Ik heb hem nog niet gezien (staat ook in de tekst). Het lijkt mij gewoon een vermakelijke tieten-schieten-helicopter-film. Troy kon je nog met de Ilias in mind heen gaan; lijkt me hier onmogelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 prometeus

@2 het ging me wat mn inzending betreft meer om de discussie om de film heen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

’tieten-schieten-helicopter-film’. Wat een geweldige uitdrukking!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 prometeus

@6 Officieel is het eigenlijk ‘schieten-tieten-helicopter-film’, geloof ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jan Jaap

De jongens van Penny Arcade vonden het wel een leuke film…. denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 ali

@1
heb je nog een link over verhaal waarvan de film een column van Prometeusi is gemaakt of weet je een naam van een boek die op deze verhaal gebaseerd is? namelijk ben ik erg nieuwsgierig naar het verleden ?(ken zowat heel het nederlandse geschiedenis uit mijn hoofd. ook hoe het Holandse ras is ontstaan.) ik zou het erg op prijs stellen als je me kan helpen hierbij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 moi

@9 :

Steven Pressfield; de poort van vuur

“Beschrijving van het leven in Sparta, in de vijfde eeuw v.Chr. de meest gevreesde en bewonderde militaire staat van Griekenland, en een hervertelling van de gebeurtenissen rond de slag bij Thermopylai (480 v.Chr.), een smalle pas in Midden-Griekenland die koning Leonidas van Sparta met 300 man drie dagen bezet wist te houden tegen de overmacht van het Perzische leger, opgetekend door de op wonderbaarlijke wijze aan de verschrikkingen ontkomen Griekse geschiedschrijver van de Perzische koning Xerxes I (519-465 v.Chr.). Een boeiend epos, goed van opzet en uitwerking. Kleurrijke schildering van de opvattingen van de Spartanen t.a.v. leven en dood, en hun zeden en gewoonten. Voor geïnteresseerden in deze turbulente periode in de Griekse geschiedenis een zeer lezenswaardige historische roman. Voorin het boek een overzichtskaart van Griekenland en het Egeïsch gebied en een detailkaart van het slagveld; op het omslag een afbeelding in kleur van de strijdende Spartaanse legermacht. Kleine druk.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Teun

Kom net uit de bios rollen. De “Blood!”, “Honour!” en “Death!” echoen nog na in mn hoofd. Voor wie hem nog gaat zien: Ken je nog de monoloog van de Roharim-koning Theoden uit the Lord of the Rings voordat ze de belegers van Minas Tirith in de flank bestormen? Het is dat, en het eropvolgende gevecht, maar dan 90min lang.

Maar de film is erg vermakelijk. Vooral mooie plaatjes. Vooral van bloed en rondvliegende ledematen, maar toch: mooie en vermakelijke beelden.
Het was wel een beetje een overkill (haha) aan militairisme. Het Iran-bashen valt wel mee. Bijna niks, behalve de hoofddoeken doet aan Perzen/Arabieren/midden-oostenbewoners denken. Soms krijg je meer het idee dat de Spartanen tegen een Oost-Aziatisch volk vechten. Maar alle kritiek is waar: de Perzen zijn orcs of negers en Xerxes is gay.

  • Vorige discussie