Gaan de studenten Chavez verdrijven?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tijdens protesten in Venezuela zijn gisteren twee studenten gedood. Onbekende schutters openden vanuit een voertuig het vuur op studenten die protesteerden tegen het opschorten van verkiezingen op hun universiteit. In de afgelopen dagen is er in Venezuela veel geprotesteerd tegen de constitutionele machtsgreep van Chavez. Studenten zouden daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Zojuist heeft het congres Chavez de mogelijkheid gegeven om veel langer president te blijven. Op 2 december mag het volk zich hierover uitspreken in een referendum. Het lijkt wel een democratie!

Maar wat is nu de rol van de studenten in de protesten? Volgens sommige bronnen zouden de studenten een leidende rol opeisen in de protesten tegen Chavez. Op het Venezolaanse blog CaracasChronicles analyseert Katy de rol van de studenten en komt tot de conclusie dat de media hen tot helden en leiders van het verzet bombarderen. De studenten kunnen volgens haar echter deze klus niet alleen klaren en er bestaat zelfs een gerede kans dat verder verzet tegen Chavez hun noodlottig zal worden. So as we sit by the TV, enthralled by the latest act of bravado from these original characters, let’s ask ourselves whether we are implicitly applauding while children do our dirty work for us. By cheering them on and placing them at the front of our struggles, we may be inadvertently leading these kids to their doom while they enjoy their newfound recognition. (CaracasChronicles). Het betoog van Katy komt op sommige punten wat belegen en badinerend over als ze stelt dat deze jonge mensen nog te onontwikkeld zijn om de juiste keuzes te maken. De geschiedenis leert ons echter dat studenten desondanks wel vaker revoluties hebben ontketend. Wat doet dat handje op die poster mij toch sterk denken aan het Servische jeugdbeweging OTPOR, is dat toeval?

Reacties (15)

#1 peter

zou de Open Society Foundation van George Soros soms een programma hebben lopen in Chaves land. Schijnt dat ze ook zeer actief zijn in Birma.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Daar dacht ik dus ook direct aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ronald

Chavez zit al veel te stevig in het zadel, die blijft nog wel een jaartje of 30 zitten.

Succes Venezuela, julle hebben die man zelf gekozen, nu mogen jullie de vruchten er van plukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Onbekende schutters openden vanuit een voertuig het vuur op studenten…

Uitgelokt geweld om Chavez in een moeilijk parket te brengen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Marcel

Dat handje op de poster is ook het logo van Dynamo Open Air, metalfestival in Nederland > http://www.dynamo.nl/posters

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Dwarslezer

Wat wordt er toch allemaal gezeurd over Hugo Chávez?! Het Venezolaanse congres heeft hem kennelijk de mogelijkheid gegeven langer president te blijven. Het Venezolaanse volk mag zich daarover in een referendum nog uitspreken. Er is dus, dunkt mij, voor de anti-Chávez-denkers pas een probleem wanneer het volk in meerderheid achter het plan staat.

Hoe anders gaat het in Nederland! De Nederlandse overheid wil graag ons land verkwanselen aan de Europese Unie en doet dat, langs allerlei kronkelwegen, zonder zelfs maar rekening te willen houden met wat het Nederlandse volk wil.
Verder zitten wij hier niet met een president, die zich tot in lengte van dagen mag laten herkiezen, maar met een ‘koningshuis’, dat beweert af te stammen van Willem van Oranje (maar die claim kan alleen met heel veel fantasie en flexibiliteit bewezen worden). Bovendien gaat die ‘koninklijke’ macht ook nog eens automatisch (zonder verkiezingen of referenda) over op de volgende in de afstamming, onverschillig of die meer capaciteiten heeft dan een ‘beetje dom’ te zijn en al dan niet in een operette-uniform gekleed wat open deuren in te trappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ernest

Inderdaad, daar dacht ik ook aan. Het zou de VS zeer goed uitkomen als het op deze vreedzame doch vermoedelijk goed gefinancierde manier zou lukken om Chavez een pootje te lichten. Quote uit Wikipedia: “Otpor was also a recipient of substantial funds from U.S. government affiliated organizations such as the National Endowment for Democracy (NED), International Republican Institute (IRI), and US Agency for International Development (USAID).”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 weerbarst

Hansr4:

Dat hebben de neoliberalen daar al eens eerder geflikt :) vandaar ook mijn twijfels bij alle berichtgeving uit Venezuela, die ook nog eens grotendeels in handen is van hen.
Ondanks dat de industrie/economie minder efficient loopt denk ik dat er meer geld uit de oliecrisis bij mensen die het nodig hebben terecht komt.
En ik zie het liever daar dan bij schobbejakken voor wie het slechts een spelletje is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jan

interesante

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Autotransport

Chavez de linkse held.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Kaj

OTPOR…

Dat is inmiddels een soort voorpost van niet alleen de Amerikaanse, maar ook (West-)Europese ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken.

Waar mogelijke economische voorspoed tegengehouden wordt door ‘eigenzinnige’ dictators (lees: leiders die niet aan de leiband van Washington DC / Brussel / Londen & Parijs lopen), duiken opeens ‘adviseurs’ uit de OTPOR-tijd op die plaatselijke studenten gaan organiseren.

De buitenlandse adviseurs zijn er maar even; ze benaderen leiders van studentenbewegingen die vervolgens een spoedcursus ‘democratie’ krijgen en geld voor faciliteiten. Vervolgens gaan, volgens de olievlek-theorie, die studenten weer anderen opleiden, en zo verder.

Voorbeelden: Servië inderdaad, maar ook Georgië, Ukraïne, maar ook Wit-Rusland (wordt aan gewerkt), Rusland.

Instructief is overigens de landen waar die OTPOR-mensen niet actief zijn. Je zou denken dat die organisatie zich roert in alle landen waar repressieve regimes aan de macht zijn, maar dat klopt niet.

Neem Uzbekistan en Kazakhstan, bijvoorbeeld. Daar heersen dictators die niet onderdoen voor Stalin qua repressie, maar er is geen sprake van een protestbeweging met de OTPOR-kenmerken. Hoor er ook niks over.

Maar dat is dus niet zo gek: de dictators mogen dan dictators zijn, het zijn wel dictators die hun gas- en oliemarkten openstellen voor de Amerikaanse en Europese landen. Als die landen dan ook nog meehelpen aan het omzeilen van Russisch grondgebied waar het gaat om het aanleggen van gasleidingen, dan is men helemaal blij.

Noot:
Men weet in het oosten inmiddels ook al lang hoe het zit; aan OTPOR-gelieerde mensen wordt al een tijd lang de toegang tot Wit-Rusland en Rusland ontzegd, of zij worden vanaf aankomst tot vertrek in de gaten gehouden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Basszje

@Kaj Azerbeidjan is een goed recent voorbeeld ook. Er was vorige week trouwens een documentaire over dit onderwerp op Hollanddoc. Linkje: http://www.frif.com/new2007/demo.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

Opzich massamoordenaar Milosevic weg en de macht van de pro-Russische communisten in Oekraïne gebroken was wel de moeite waard toch? De focus op de zogenaamd economsiche doelen van Freedom House die OTPOR kopieen exporteert wordt hier wat overdreven. Inmiddels zouden ze ook actief in Birma zijn.

De crux zit hem in het feit dat je voor een succesvolle dergelijke grassroots aanpak nog enige vrijheid in het land moet hebben. Demonstreren moet bijvoorbeeld mogelijk zijn, in veel Aziatische voormalige Sovjetstaten is dat al niet mogelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Pauline

Ik heb er gewoond en die man chavez spoort niet.. geen democratie te bekennen en hij liegt het volk dat nooit goede school heeft gehad gemakkelijk voor . Als je mag stemmen is er een democratie.. Maar onder tussen kiest hij het parlement zelf en neemt alle macht. Ze hebben niks de kiezen maar denkne gewoon van wel arm volkje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 weerbarst

Pauline: En daarvoor? werden ze toen ook niet domgehouden en een wassen neus voorgehouden, echter met minder geld in de knip. (lagere levenskwaliteit) Welke mensen heb jij gesproken in Venezuela? leefde je tussen armen? of tussen het door CIA juntas/coups in het zadel gehouden establishment.

  • Vorige discussie