Franse senator: “..had Luxemburg maar nooit bestaan”

Franse senator: “..had Luxemburg maar nooit bestaan” | Terechtwijzing Roma deportaties door Luxemburgse Eurocommissaris Reding wordt nationalistisch afgereageerd

 1. 1

  “it is the weakness of Napoleon III that has allowed this country (Luxembourg) to exist”

  Tsjoppa!

  Die Marini toch, al helemaal vergeten dat Frankrijk kort daarna volledig in de pan gehakt werd door Pruisen en bondgenoten. Of zou het te maken hebben met een volledig terecht minderwaardigheidscomplex, waar waarschijnlijk wel meer van zijn partijgenoten aan leiden?

  Misschien moeten we eens meer “foutjes” uit de geschiedenis corrigeren. Bretagne zelfstandig, de Elzas terug aan Duitsland, de Jura aan Zwitserland, Nice en de Savoy terug aan italië en Roussillion aan Spanje.

 2. 5

  @4: Hoezo? Het is aanmerkelijk fietsbaarder dan wat je ervoor bent tegengekomen (Ardennen) en het ziet er allemaal ook mooi uit. Je kunt er trouwens belachelijk goedkoop met een groep een huisje in (Scouting Wiltz regeert!) en je inkopen (iig. het bier) zijn ook goed te betalen. En dan zijn de Letzebuerger ook nog eens stuk voor stuk polyglots. Behalve hun eigen regerende taaltje spreken ze allemaal vloeiend Duits (makkelijk om met toeristen te communiceren) en Frans (makkelijk om Presidenten terecht te wijzen). Eigenlijk zou Luxemburg gewoon heel Europa moeten annexeren, te beginnen met Frankrijk.

 3. 6

  Doe mij maar een lekkere Bofferding op een terrasje na een steile klim naar Befort nabij Klein Zwitserland en dan tafelen in een van de vele Portugeze restaurants en ‘savonds dansen met Duitse (alto-) Mädchen in de Vliegende Hollander. Mooi land dat Letzebuerg: hypereuropees.

 4. 7

  Ben eenmaal door luxemburg gereden, enige wat me is bijgebleven is dat vanuit belgie binnenrijdend de auto opeens erg stil zoemde vanwege het superieur onderhouden snelwegdek en de perfect bijgeknipte hagen erlangs.

 5. 8

  ongelofelijk.
  een mooier land is er zowat niet!
  Een goed economisch ontwikkeld land, was het hier in Nederland ook maar zo! Was Frankrijk maar aan Luxemburg toegevoegd.

 6. 9

  Luxemburg is trouwens opgedeeld in 1830. Een deel is Belgisch geworden, de huidige provincie Luxembourg. De rest ging door als zelfstandig groothertogdom en die succes story kennen we. Ik vraag me af wat de reactie zou zijn in Europa als een Duitse volksvertegenwoordiger van de regeringscoalitie zoiets had gezegd.

 7. 10

  @9: Ik lig al onder de tafel bij een voorstelling van dat scenario!

  PS. de Deling was wel pas in 1839. In 1830 werd vooralsnog alleen de vestingstad Luxemburg nog door Pruisische soldaten voor Nederland bezet gehouden, de rest van het Groothertogdom deed mee aan de opstand. Helemaal zelfstandig werd Luxemburg pas in 1890, toen de Nederlandse koning en Luxemburgse Groothertog Willem I kwam te overlijden en de Luxemburgse wet voorschreef dat hij door een man opgevolgd werd.