Finland – Pulp Friction

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

rendier bos in FinlandEerder kon u hier al lezen dat er in de nieuwe europese grondwet een poging wordt gedaan om te komen tot “behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen”. Dat is mooi want er is genoeg te doen, ook binnen onze unie-grenzen. Eeuwenlang zijn de Sami in het noorden van Finland duurzaam met hun schaarse natuurlijke hulpbronnen omgegaan. De Sami leven van hun rendieren en die zijn voor hun voedsel weer afhankelijk van de oerbossen. Het voortbestaan van deze bossen wordt nu bedreigd door de papier-industrie en hiermee dreigt ook de traditionele cultuur van de Sami als (duurzame) rendierherders te verdwijnen.

Het finse bedrijf Stora Enso vermaalt o.a. oerbos tot papierpulp om de honger van printers en uitgeverijen wereldwijd te stillen. De amerikaanse Xerox Corporation, dat een grote afnemer van Stora Enso is, haastte zich om te verklaren dat ze tegenwoordig geen pulp meer uit de Sami-bossen in hun papier gebruiken: Xerox Corporation already committed. Nu Stora Enso en de houtkappers nog…

De Greenpeace actievoerders in Finland bewonen een verplaatsbare cabine in het bos en hangen zo nu en dan bordjes op in het bos. Dit alles is al voldoende om daar voor grote paniek te zorgen. Een finse politicus heeft al geroepen dat de actievoerders “terroristen” zijn en dat het leger ze moet verwijderen.

De belevenissen van de actievoerders zijn te volgen op een actielog:
Greenpeace Forest Rescue Station Weblog, Inari Finland
rendier bos in Finland

Reacties (30)

#1 steeph

Reeds twee maal ben ik in noord Finland geweest. En daar heb ik een ding geleerd. Vanwege de hele korte zomer (er is geen sneeuw tussen half mei en half september) groeit alles erg langzaam.
Dat betekent ook dat bomen heel langzaam groeien. Een boom die bij ons in dertig jaar er toch al behoorlijk uit ziet, is net zo groot als een noord-finse boom van 100 jaar.
Dat betekent dus dat het eventueel laten herstellen van de schade soms een eeuw kan duren. Dat is pas diep ingrijpen in een landschap.

  • Volgende discussie
#2 phonkee

De gemiddelde Fin uit zich soms op een manier die voor de buitenstaander neigt naar racisme, met name ten opzichte van de Sami (Lappen). Mijn Finse collega’s namen me eens mee naar het Lenin-Museum te Tampere (aanrader). Aldaar begon een van hen onder het genot van een kopje koffie over de ‘Lappi’ en de vele gebreken van dit volk. Dit betoog ging gepaard met een handgebaar (horizontaal, handpalm naar beneden, ca. 1 meter boven de grond) om te laten zien dat de Lappen nogal klein zijn. De andere Finnen knikte instemmend. Ik was verrast en geschokt. In die tijd waren we in Nederland namelijk allemaal nog heel politiek-correct.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 steeph

@phonkee: De gemiddelde Fin reageert afwerend op alles wat niet uit zijn/haar dorp komt. Je moet ze eens over de Russen horen. Ik weet niet of racisme het juiste woord is. Xenofobie eerder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 phonkee

@steeph: Of over de Zweden… Kareli

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Diogenes

Ik was zo ontroerd dat ik een liedd voor die zielige Sami heb geschreven met de pakkende titel: Sami.

Sami

Sami loop niet zo gebogen
Denk je dat ze je niet mogen
Waarom loop je zo gebogen Sami, met je ogen Sami, op de vlucht
Hoog Sami, kijk omhoog Sami want daar is de blauwe lucht
Sami loop niet zo verlegen
Zo verlegen door de regen
Waarom loop je zo verlegen Sami
Door de stegen Sami, van de stad
Hoog Sami, kijk omhoog Sami want dan wor-je lekker nat
Sami, kromme kromme Sami
Dag Sami, domme domme Sami
Kijkt niet om zich heen, doet alles alleen
En vindt de wereld heel gemeen
Sami wil bij niemand horen
Zich door niets laten verstoren
Toch voelt hij zich soms verloren Sami
Hoge toren Sami, kan ’t niet aan
Hoog Sami, kijk omhoog Sami, want daarboven lacht de maan
Sami wil met niemand praten
Maar toch voelt hij zich verlaten
Waarom voel je je verlaten Sami, op de straten Sami, van de stad
Hoog Sami, kijk omhoog Sami, want dan wor-je lekker nat
Sami, kromme kromme Sami …
Sami wil heus wel verand’ren
Maar is zo bang voor de and’ren
Waarom zou je niet verand’ren Sami
Want de and’ren Sami, zijn nu kwaad
Hoog Sami, kijk omhoog Sami, anders is het vast te laat
Sami loopt maar door de nachten
Op een wondertje te wachten
Wie zou dit voor jou verzachten Sami
Want jou nachten Sami, zijn zo koud
Hoog Sami, kijk omhoog Sami, want er is er

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 UrbanProf

Als halfbloed Fin moet ik op het commentaar van phonkee en steeph wel reageren:

Finland heeft honderden jaren geleefd onder het juk van bezetting en controle van Zweden en Rusland en is nog niet eens zolang een zelfstandig land.

Geen wonder dat er een “gezonde spanning” heerst tegen deze landen. Nee zeker geen racisme, maar meer een soort onderlinge verstandhouding als tussen Nederlanders en Duitsers in de jaren 50/60.

De banden (en infiltratie van de KGB) met Rusland zijn pas sinds begin jaren 90 volledig verbroken. De “koude” oorlog staat velen (ook jongeren) nog vers in het geheugen.

En ja, er worden helaas veel bomen gekapt in Finland, maar er is geen land te wereld dat door het desbetreffende ministerie (niet voor niks “bosbouw” in de naam”) zo goed beschermd wordt. Wellicht alleen niet goed genoeg, en dat is eigenlijk wel de issue.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 phonkee

@UrbanProf: Ja maar hoe zit het nou met die ‘Lappi’?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 UrbanProf

@ phonkee: de ‘Lappi’ (zoals jij ze noemt) worden inderdaad door de zuidelijke stedelingen als ‘minderwaardig’ volk gezien. Ze zijn zowel fysiek als mentaal enigszins minder ontwikkeld, mede doordat ze jarenlang redelijk afgezonderd hebben gewoond (ook sprake van semi-inteelt). Ze leven nog redelijk traditioneel en stellen zich voornamelijk afhankelijk van het land en de dieren die ze ‘conserveren’, gebruiken en benutten. Het zijn schuchtere mensen, maar wel extreem gastvrij !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 steeph

En de Sami hebben een van de mooiste museums die ik tot nu toe tegengekomen ben. In Inari. Een bezoekje waard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 phonkee

@UrbanProf: Desondanks houd ik van het Finse volk. Ik heb eens een colegezaal vol Finse milieuambtenaren toegesproken en die waren om 15:00 allemaal al dronken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Ooit op een studentenuitwisseling in Turku geweest en doorgezakt met een finse student / part-time jager. Hij vertelde over het vangen van rivierkreeftjes en het achterna zitten van gewonde elanden dwars door de struiken. Maar hij vertelde ook over de russen. De russen dit en de russen dat… De vodka vloeide rijkelijk en zijn finse accent werd steeds onverstaanbaarder. Hij had een stopwoordje in het engels, om dingen te duiden waar hij geen goed engels woord voor had zei hij: “those kind of”. Maar naarmate hij dronkener werd wist hij minder woorden en gebruikte “thosekindof” steeds vaker. Op den duur was ik helemaal de draad kwijt in zijn verhaal over Rusland. Ik dacht de hij het had over de “Toskanov’s”: een of andere adelijke russische familie aan het eind van de 19e eeuw…?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 UrbanProf

Haha, de Finnen weten inderdaad maar al te goed wat dronken worden is …. jammer dat ze er alleen iets te dwangmatig mee omgaan. :-) Met de drank dan !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 UrbanProf

Met de zon die zo door de ramen schijnt en tintelingen op de huid geeft moet ik denken aan het “zomerfruit” in Finland: de lekkerste ter wereld !!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 boludo

Na het zien van night on earth altijd een keer naar Helsinki willen gaan. Tevens om te checken of die Finnen echt allemaal zo knettergek zijn en alle vrouwen van die idioot lage stemmen hebben.
Het lijkt me niet slim om die bomen voor papierpulp te gebruiken want dat hout moet kei en keihard zijn en dus qua kwaliteit vergelijkbaar met tropisch hardhout. Voor papierpulp kun je veel beter hout uit snelgroeiende productiebossen gebruiken. Is er een bosbouwer aanwezig die me kan vertellen hoe het precies zit?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 emsuuri

@boludo

Ik heb tijdens mijn studie bosbouw enige tijd in Oulu gewoond en zal proberen het hele verhaal zo kort en bondig mogelijk uit te leggen.

Het klopt inderdaad dat de bomen in noord Scandinavi

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 boludo

Dank emsuuri voor de uitleg. Maar waarom legt Finland dan niet net zoals Zweden en Canada naaldbossen aan die zuiver en alleen voor productie dienen om zo de oerbossen te ontzien? Ik dacht juist dat naaldbomen snelgroeiende soorten zijn vanwege hun eenvoudige groeivorm en efficientie in water en nutrient opname. Vandaar dat ze overal voorkomen, van het hoge noorden tot de mediterranee. En in de Andes stikt het er ook van, al zij het aangeplant.
Wat mij betreft is een oerbos gewoon een bos dat er al heel lang staat en zijn vegetatieclimax bereikt heeft. De ecologische processen verlopen op natuurlijke wijze en worden niet of nauwelijks door menselijk handelen beinvloed.
Ecologen zullen het wel niet eens zijn met deze te simpele definitie maar waarschijnlijk zijn ecologen het ook niet met elkaar eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Carlos

Emsuuri, ook namens mij bedankt. De deskundige bezoekers van Sargasso zijn van onschatbare waarde.

Oerbossen is een Greenpeace term. Natuurlijke bosecosystemen zou een betere term zijn. Productiebos is homogeen terwijl een natuurlijk bos (wat Greenpeace oerbos noemt) veel meer biodiversiteit bevat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Carlos

eehmm… ik zie dat boludo ook al is ingegaan op de term oerbos.

25% v/d finse energiebehoefte uit biomassa, dat is nogal Watt… dat willen ze in Nederland ook, maar ik ben zeer argwanend t.o.v. biomassa: of natuurlijke ecosystemen gaan ervoor in de hakselaar of je geeft een prijs aan reststromen uit schadelijke industrieen zoals dat gebeurd met kippenstront uit de bioindustrie, palmolie pulp en soja schroot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bever

Productiebossen komen in Finland nauwelijks voor. Al het bos is min of meer productiebos

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 emsuuri

@Boludo

Er is geen land in Europa met een hoger percentage beschermd bos t.o.v. de totale bosoppervlakte. 6,6% van het totale bosareaal in Finland is beschermd (in Nederland is dat bijvoorbeeld maar 0,9% van het bos, bron FAO).

Zoals hierboven al eerder is vermeld groeien de naaldbomen in noord Scandinavi

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bever

@emsuuri
Wat kun je zeggen over het totaal aan bosgrond? Is er een teruggang of is het stabiel in Finland? Ik neig te denken aan een teruggang. En die 6.6% beschermd areaal. Is dat ook beschermd tegen houtkap? Ik zie hier n.l. wel eens nieuwsberichtjes langsflitsen waarin dit laatste, tot mijn verbazing, bespreekbaar werd gemaakt.

Naar aanleiding van de Greenpeace actie ben ik wat meer gaan lezen over dit onderwerp en ben tegen een aantal dingen aangelopen. Als ik dit mix met mijn eigen ervaringen dan kom ik tot het volgende: Als er geen rendierhoudende S

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Carlos

Ik pak even het boekje: “The Last of The Last” van het Taiga Rescue Network erbij. Overigens niet om vliegen af te vangen, daarvoor vind ik de specialistische input van iedereen hier veels te leuk!

Pagina 33, Finland

Productive forest land in Finland totals 20 million ha, a total of 714,274 ha (3.6%) is under strict protection. Additionally 170,130 ha of forest are protected under a restricted forest management scheme, this protection status is not recognized by many finnish NGO’s as logging is allowed in some areas.

Table 6 Protected productive forest areas in Finland

Strict nature reserves 33,578 ha
National Parks 232,886 ha
Old-growth protection program 181,113 ha
Peatland protection program 98,938 ha
Herb-rich forests protection program 2,866 ha
Special protected areas 26,806 ha
Protected wilderness areas 97,600 ha
Other 40,487 ha

Total 714,274 ha

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Carlos

Maar wacht even… wat vind ik hier?!!
Het staat allemaal online ter leering ende vermaeck:

Last of the Last (TRN 1999) , naar beneden scrollen voor pdf’s

Waaronder een gedetaileerde kaart (pdf) van old-growth bos Finland:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 emsuuri

@Bever
@Carlos

Het probleem met de combinatie cijfertjes en bosbouw is dat je met het gebruik van deze randvoorwaarden er niet uit komt. Het ambacht bosbouw is namelijk doorspekt van onduidelijkheden. Wat is bijvoorbeeld de definitie van bos? Ik weet zeker dat de FAO en de verschillende ENGO’s het hier niet over eens zullen zijn/worden.

Hetzelfde geldt voor het begrip duurzaam bosbeheer. Iedereen is het erover eens dat bij duurzaam bosbeheer naast economische ook ecologische en cultuur-historische elementen een rol dienen te spelen. Maar in welke verhouding?

De ENGO’s geven bij de discussie over bosbeheer in Finland veel aandacht aan de Sami, de oorspronkelijke bewoners van deze regio. Zij zijn echter niet de enige belanghebbende! Zo heeft er in dit specifieke geval ook een demonstratie plaatsgevonden tegen de actie van Greenpeace!
link

Naar mijn mening moet duurzaam bosbeheer vooral regionaal worden bekeken. We geven hier in Nederland nu eenmaal een andere betekenis aan het bos dan dat bijvoorbeeld de Finnen doen.

In het boek ‘My Forest, Full of Life’ (ISBN 952-37-3590-7) wordt overigens een mooi beeld geschept over hoe de Finnen zelf nu eigenlijk naar hun bos kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Carlos

De definitie van bos is inderdaad niet helder. Ook is er zoals jij al zei nogal een verschil in hoe de Finnen naar hun bos kijken en hoe de rest van de wereld dat ziet. Via de Global Footprint methodologie krijgen de skandinavische landen bijvoorbeeld een hoge footprint toebedeeld omdat ze veel bosprodukten gebruiken. Wederom dank voor je (lees)tips

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 .Text Blog
babbelen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 boludo

Een bos hout laat daarentegen weinig ruimte over voor discussie. En een bos haar tussen de benen waar de jungle van Vietnam bij in het niet valt laat ook weinig aan duidelijkheid over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 emsuuri

Vakblad Houtwereld, #7, 31 maart 2005

‘Bossen in Finland goed beschermd’

Greenpeace voert actie in de Finse bossen en beschuldigt de Finnen ervan oerbos te kappen en te vervangen door productiebos. Tevens zou de biodiversiteit ernstige schade worden toegebracht en zouden de rechten van de Sámi (de ‘lappen’) worden geschonden. Hoe zit dit? VISIE vraagt het de heer Pekka Säilä, ambassadeur van Finland in Nederland.

“Greenpeace springt zoals gewoonlijk losjes met de waarheid om. Natuurlijk wordt er in Finland gekapt maar niet in die hoedanigheid als de milieugroep stelt. Van de bossen waar we het over hebben, is 35 procent helemaal beschermd. In %% procent mag slechts onder strikte voorwaarden gekapt worden en slechts tien procent is bestemd voor economisch gebruik.
Greenpeace zegt verder dat ze samenwerkt met de Sámi maar dat is niet waar. Een groot deel van deze inheemse bevolking ziet Greenpeace liever gaan dan komen. Wel zijn er wat geschillen van economische aard tussen de Sámi en de houtkapbedrijven. Greenpeace misbruikt deze geschillen voor haar eigen doeleinden.
Ook stelt Greenpeace dat bedreigde diersoorten als de vliegende eekhoorn en de bruine beer worden bedreigt door de houtoogst. De vliegende eekhoorn komt echter voor van Siberië tot Finland en is helemaal niet bedreigd. En de bruine beren zijn de afgelopen jaren zo goed beschermd geweest in Finland dat ze nu de buitenwijken van Helsinki binnendringen op zoek naar voedsel. Geen van beide dieren woont overigens in het gebied waar Greenpeace actie voert. Greenpeace maakt zich druk om iedere boom die gekapt wordt, maar de bosbouw is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Finse bevolking. We verdienen ons brood ermee en we kunnen dus moeilijk totaal met de kap stoppen. Eerst maakte Greenpeace zich trouwens boos dat we Russisch hout importeerden terwijl volgens hen met ons bos niks mis was. Nu gaan ze opeens campagne tegen ons voeren.

Overigens doet Greenpeace net alsof bossen onveranderd blijven als er niet in gekapt wordt, maar dat is onzin. Er komen bosbranden en bomen sterven een natuurlijke dood waarna er weer nieuwe bomen groeien. In Finland voeren we al honderden jaren een beleid dat erop gericht is de bossen te beschermen, onder meer door altijd te herplanten. We hadden als één van de eerste landen zelfs een wetenschappelijk instituut daarvoor.

Dit alles is echter moeilijk uit te leggen in een land als Nederland dat zelf weinig natuur heeft en daarom zich wel heel bezorgd maakt om de natuur in de wereld. Dat is op zich een goede zaak, maar vaak weten de mensen niet waarover het werkelijk gaat. Ze maken zich hier al kwaad als er elanden worden afgeschoten die de steden binnendringen. Terwijl ook die dieren hier in grote mate voorkomen.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 asd

Stonden er niet meer reacties?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 [email protected]

Ja, maar die zijn even afwezig.

  • Vorige discussie