1. 1

  Ook zeer relevant voor de landen die afhangen van de gletsjers in de Himalaya. Zie dit artikel bij Noorderlicht.

  Waterschaarste kan ook serieuze gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. Waarschijnlijk zullen we daar in NL niet het meest last van hebben, in de delta van 2 grote Europese rivieren. Alhoewel het wel waarschijnlijk is dat we meer te maken gaan krijgen met extremen in de waterbeschikbaarheid, die opgevangen moeten worden.

 2. 2

  Als we nu eens de gasleidingen over de wereld vullen met water en onze brandstof uit zonne-energie halen? Er is nog een wereld te winnen voor onze wetenschappers en marktleiders.

 3. 5

  @3: Wij hebben ook een groot stuwmeer: het IJsselmeer! Maar je hebt een punt, watertoevoer kan minder worden als er meer water bovenstrooms wordt verbruikt. Gelukkig valt er nog wel gemiddeld iets van 700mm in NL, dus we kunnen ook optimaler gebruik gaan maken van regentonnetjes voor huis en tuin, en dan voor landbouw het IJsselmeer. Misschien wel te overwegen om het waterniveau hiervan in de toekomst wat te verhogen om meer opslagcapaciteit te hebben.

 4. 7

  Sja watercrisis is mooi want dan hebben meer mensen dorst en kan de overheid de burgers verder bang maken en belasting verhogen? Of is dat net iets te paranoia? *omkijkt*

 5. 8

  Watercrisis is mooi want dan gaan water-in-flesjes-verkoop-bedrijven meer verdienen. Worden straks water-in-jerrycans-verkoop. Net als in Spanje. Ga je naar de supermarkt om drie liter water te kopen.

 6. 9

  Het gaat niet alleen over water als drinkwater/irrigatie, ook de rol van grote rivieren als logistieke levensader (transport) kan een deel van het jaar onder druk komen te staan. Vooral niet onbelangrijk voor doorvoerhavens als Rotterdam.