Eurocritici de mond gesnoerd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso is regelmatig plaats voor gastbijdragen, zeker vanuit de hoek van landelijke en Europese politici. Vandaag dan ook een bijdrage van de voorzitter van de VVD in het Europarlement, Jules Maaten.

Deze week viert Europa het tienjarige bestaan van de Euro. De afgelopen maanden hebben we kunnen zien hoe belangrijk onze munt is geworden.

Vanaf het moment dat de Euro werd ingevoerd, kreeg de nieuwe munt te maken met veel kritiek. Nederlanders verlangden al snel terug naar de vertrouwde Gulden, en critici wezen steeds maar weer op de nadelen die de invoering van de Euro zouden hebben. De afgelopen jaren werden de Eurocritici steeds milder in hun betoog. De Euro bleek een stabiele munt te zijn, die al snel de op één na meest gebruikte valuta van de wereld werd. Heimwee naar de Gulden en Peseta werd steeds minder.

Dit komt doordat de Euro in de laatste tien jaar een succesverhaal is gebleken. Critici die beweerden dat de Eurozone al snel uit elkaar zou vallen hebben ongelijk gekregen: deze wordt zelfs uitgebreid. De Europese Centrale Bank is er bovendien in geslaagd de inflatie laag te houden. Dit heeft bijgedragen aan de economische stabiliteit van de Eurozone. Het succesverhaal ten spijt, kreeg de Euro zijn echte test pas aan het einde van zijn eerste decennium.

Toen de financiële crisis in 2008 met geweld losbarstte, grepen Eurocritici de algemene onzekerheid opnieuw aan om de munt aan te vallen. De Euro zou niet bestand zijn tegen het geweld van omvallende banken en de onbetrouwbaarheid van de financiële markt. Weer kregen de zwartkijkers het deksel op de neus. De Euro heeft niet alleen de zware storm vooralsnog onbeschadigd doorstaan, hij heeft zelfs nieuwe steun gevonden uit onverwachte hoek.

Van Denemarken tot Hongarije, van Zweden tot Polen: overal verschuift de publieke opinie over de Euro. In moeilijke tijden is het nou eenmaal gevaarlijker om alleen te staan. Denemarken, dat tot twee keer toe de Euro per referendum afwees, denkt na de afgelopen turbulente periode serieus na over eventuele toetreding tot de Eurozone. Nadat de Deense Kroon in de problemen kwam door gespeculeer op de nationale munt, zien de Denen de voordelen van de Euro ineens duidelijker in. Vierenveertig procent van de Denen is nu voorstander van toetreding tot de Eurozone. Hetzelfde geldt voor de Polen. Na een plotselinge sterke daling van de Poolse Zloty tegenover de Euro, werd al snel besloten toetreding tot de Eurozone na te streven. Zelfs in het ronduit Eurovijandige Groot Brittannie is het niet langer ongehoord om zich positief over de Euro uit te laten.

In tijden van financiële en economische crisis wil iedereen schuilen onder de grote paraplu van de Euro. Wat er kan gebeuren met landen die niet het voordeel van een grote en sterke munt hebben, heeft de hele wereld kunnen zien in IJsland. IJslandse banken stonden op de rand van de afgrond, toen de nationale munt in korte tijd 80% van zijn waarde tegenover de Euro verloor. Het IJslandse voorbeeld is een spookverhaal geworden voor andere landen buiten de Eurozone. IJsland zelf zoekt ineens sterk toenadering tot de veilige Europese Unie.

Na de eerste tien jaar succesvol te hebben volbracht, mag dus best gezegd worden dat de Euro een zegening is gebleken. Keer op keer heeft de munt zijn critici de mond gesnoerd. Natuurlijk is het belangrijk ervoor te waken dat de munt ook in de toekomst een veilige haven blijft. Dit moet gebeuren door degelijk financieel beleid en streng toezicht op landen die al bij de Eurozone horen, of daartoe willen toetreden. Als dat gebeurt zullen we nog vele jaren kunnen rekenen op een sterke munt, net als we de afgelopen spannende maanden hebben kunnen doen. Na tien jaar Euro is het dan ook de hoogste tijd dat critici de munt op waarde leren schatten.

Reacties (22)

#1 KJ

Jezus wat een foto. Ik kan gewoonweg niet serieus reageren alleen al vanwege die foto.

  • Volgende discussie
#2 GoedeMorgenDezeMorgen

Willen wij Denemarken, IJsland, Polen, Engeland e.d. nog wel bij de euro? Dat kan dan toch alleen maar verzwakkend werken?

Overigens was natuurlijk het grote probleem van de invoering van de euro, de prijsstijgingen van een hoop produkten en diensten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 prometeus

@1 Typex je beeldscherm dan af (niet scrollen); het is wel de moeite waard.

Alleen: dit wisten we toch al een paar maanden? [cynische modus]Typisch politici om een eind achter de muziek aan te lopen[/cynische modus] En hij moet proberen de woorden ‘paraplu’ en ’toenadering’ iets minder te gebruiken. Dat verhoogt de ja-weten-we-het-al-factor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rene

“Keer op keer” is nogal overtrokken. De euro bewijst /nu/ z’n waarde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Voor grensstreekbewoners zijn de voordelen van de invoering van de Euro als wegnemer van handelsbarrières al vanaf het begin evident. Het wachten is tot internationaal bancair verkeer volgt (met name de in rekening gebrachte administratiekosten zodra geld elektronisch een nationale grens over moet steken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

OK. Duidelijk.

Maar eens met #3 en #4: woorden mogen wat anders. Ook: Toen de financiële crisis in 2008 met geweld losbarstte.

Welk geweld?
Is Gaza gerelateerd aan de crisis ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 hemaworstje

Bullshit verhaal of ben je vergeten dat wij Nederlander tegen hebben gestemd ?
Met de keiharde gulden gekoppeld aan de DM waren we wellicht beter uit Europa gekomen en hadden we meer te zeggen dan nu als wormvormig aanhangsel.
Tuurlijk betalen we al jaren meer dan we ontvangen als bijdrage, dit omdat we de ambtelijke noodzaak hebben het apparatsjik zo groot mogelijk te maken door ook geestelijk en lichamelijk beperkte landen te accepteren zoals een polen turkije etc..

En dan heb ik het nog niet over de corropte politici hoerenkast in brussel etc etc in het Europarlement.

Geniet van je lekker leventje in Strassbourg en pas op met het uitklokken op vrijdagochtend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Rene

@ Bismarck:

Als je het over kleine bedragen hebt (ik geloof dat het tot 20.000 euro was) van particulieren — binnen de EER zijn overschrijvingen gespecificeerd in euros, met vermelding van IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identification Code, voorheen/ook wel SWIFT) en aangemerkt als “Shared Cost” al jaren gratis.

Beter gezegd — moeten volgens de EU even duur zijn als nationale overschrijvingen, maar in ieder geval in Nederland, Duitsland, België, en zelfs Frankrijk en nog zelver de UK, zijn ze gratis.

Iedereen met een eBay fetish en een hekel aan PayPal weet dat… ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Rene

Trouwens — /dat/ de euro nu z’n waarde bewijst is uiteraard ook een auto-fullfilling prophecy. Als de euro niet had bestaan was de vlucht uit de overblijvende nationale munten niet (of minimaal veel minder) opgetreden waardoor dit “bewijs” nogal aan kracht inboet natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jules Maaten

Allen bedankt voor de bijdragen.

@GoedeMorgenDezeMorgen – Voordat een land bij de eurozone kan en mag, moet er voldaan worden aan strenge eisen. Het is erg belangrijk dat die nageleefd worden. Het is volgens mij wel een positief signaal dat landen die eerst erg sceptisch of ronduit negatief waren over de euro, er nu toch iets anders tegenaan kijken.

@prometeus – Het is deze week dat de euro (giraal) tien jaar geleden werd ingevoerd. Dan mag de munt best in het zonnetje gezet worden. Volgens mij is de Euro een van de succesverhalen van de EU, en die mogen ook wel eens belicht worden. Maar je hebt gelijk, dat de Euro sterk is hebben we de afgelopen maanden al kunnen zien.

Hierbij een vermakelijk verhaal over de pond uit de krant van vandaag: http://www.nd.nl/artikelen/2009/januari/15/euro-is-voor-britten-nog-een-brug-te-ver

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mb

Ik vind juist dat het in het VK oorverdovend stil is op het moment. Ik ervaar niet dat het goed is je minder kritisch over de euro uit te laten, wel dat de kritiek op de euro verstomd is. Men spreekt er eenvoudig weg niet over; alsof het een beetje pijn doet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bianconero

Bescheiden vraagje aan Jules: voel je de hete adem van Van Baalen al in je nek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Spuyt12

@9: “Als de euro niet had bestaan was de vlucht uit de overblijvende nationale munten niet (of minimaal veel minder) opgetreden”

Is er geen dollar dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Rene

@13: Ja, daarom ook die “(of minimaal veel minder)”. Want dat is de valuta van het land waar deze hele heisa /begon/ zelfs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hayek

Hoe kun je nu verklaren dat de euro een veilige haven blijft als het enige pluspuntje aan de EU – het stabiliteitspact – bij het minste en geringste dipje in de economie opzij wordt gezet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 S’z

Beste VVD, de correcte spelling is “euro”, analoog aan “gulden” destijds.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 superjan

Heer Maaten, het gaat niet om pro of contra Europa, het gaat erom dat de referdumuitslag aangaande het grondwettelijk verdrag, niet serieus is genomen. Dat volop geprobeerd is het grondwettelijk verdrag bijna ongewijzigd bij de Nederlander door de strot te duwen. Daar gaat het om.
Dat is een travestie en u weet het.

Gelukkig hebben we de Ieren nog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Wil Zelf

Als we nu geen euro hadden gehad, was het hier net zo’n drama geworden als in Noorwegen, Zweden en Zwitserland?

By the way: was u niet de man die Auschwitz inzette in een filmpje om ons de Europese Grondwet aan te smeren?

Geloof niet dat ik u erg sympathiek vindt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Micha

Jammer alleen dat ik veels te weinig euro voor mijn gulden kreeg. Is dit pruts verhaaltje trouwens geschreven in veels te duurbetaalde Europarlement tijd en in Frankrijk of in Belgie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Ruud

Wat een pruts verhaal er klopt geen zak van, de sterke gulden is met 30% verlies ingeruild voor een waardeloze pleuro. We steunen nu de zwakke broeders in Italie en Spanje, landen die voor de pleuro al niets bijdroegen en ook nu niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Skyclad

Micha en Ruud verwoorden het correct. Zalm en de rest van de VVD hebben de Nederlandse economie in de uitverkoop gedaan om hun eigen kans op leuke baantjes binnen Europa te verhogen (Waar het CDA en de PvdA ook voor lijken te gaan).

De Gulden is ver onder de echte waarde ingeruild voor de Euro, wat de Nederlandse burger flink wat geld heeft gekost. Zowel direct, als indirect met alle verkapte prijsstijgingen.

De zwakke landen hebben geen extra eisen gekregen, de sterke landen (waaronder NL) moesten die zwakke landen maar dragen.

Als we nou eerst eens ophouden met geld te pompen in die bodemloze put tot de zwakke landen (zoals Italie) zelf alles op orde hebben gebracht, en de voltallige VVD, CDA en PvdA tegen de muur zetten voor landverraad (al was het maar vanwege de Europese ‘nee-het-is-echt-geen-grondwet-dit-keer!’)… Misschien dat het dan ooit nog iets wordt met Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 richard

Dit moet gebeuren door degelijk financieel beleid en streng toezicht op landen die al bij de Eurozone horen

Wat ook wel wil helpen is om niet als ordinaire dief je zuiderburen van hun bank te beroven en dan als een soort Piet Hein met de zilvervloot in het Haagse gaan staan brallen.

Of is dit de veelgeroemde VOC mentaliteit?

Anyhow, Meneer de Liberaal: Wat gaan we doen met het gas van de Russische Beer? Allemaal leuk om te babbelen over de euro (waar u niets mee van doen had, zou u wel willen), maar het echte probleem zit in een gezamelijke energie politiek.

Schiet eens op met dat gedonder!

  • Vorige discussie