Eritrea en Ethiopië vechten in Somalië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Deel van de Bakaara markt in Mogadishu, waar alle soorten wapens te koop zijn (Foto: Flickr/j2dread)

Wanneer de Afrikaanse Unie, een notoir besluiteloos gezelschap onder leiding van Muammar al-Gaddafi, je spontaan voordraagt voor zware sancties bij de VN, dan heb je het als Afrikaans land echt heel erg bont gemaakt. Het doelwit is Eritrea, een land dat door Human Rights Watch wordt omgeschreven als ‘één hele grote gevangenis‘. Het is er een heel stuk erger dan in Zimbabwe.

De boot is aan, omdat Eritrea zich enthousiast bezig houdt met het destabiliseren van buurland Somalië. Eritrea vecht er een oorlog uit met Ethiopië, waarvan het na een bloedige oorlog in 1993 onafhankelijk werd. Beide landen haten elkaar nog steeds heel intens, maar de internationale gemeenschap is het voortdurend weer oplaaiende grensconflict zat, zodat er nu een ander strijdtoneel is gevonden. Dat valt minder op.

Begrijpelijkerwijs is Eritrea het niet eens met de sanctie-oproep, waarin het de hand van de CIA en Ethiopië ziet. Sterker nog, de hele beschuldiging dat Eritrea wapens levert aan het islamistische verzet in Somalië is een verzinsel van de CIA. De Somalische regering daarentegen is nogal stellig dat er hele vliegtuigen vol met wapens uit Eritrea komen aangevlogen. Maar goed, die Somaliërs zijn vervolgens weer lakeien van Ethiopië, dat eerder het land binnenviel om de de regering te ondersteunen tegen de islamisten.

Die islamisten zeiden steun te ontvangen van Eritrea en na hun nederlaag gingen de leiders van de islamisten daar in ballingschap, waar ze aankondigden snel een nieuwe poging te zullen wagen om Somalië te veroveren (en vervolgens onderling ruzie kregen). Kortom, helemaal geloofwaardig is het Eritrese handen wassen in onschuld niet.

Dit zal dan ook niet het laatste hoofdstuk in de strijd om de Hoorn van Afrika zijn. De voorraad wapens in Somalië is op het moment zo groot dat de prijzen ingezakt zijn. Toch noteerde Reuters gisteren een zeer opgewekte quote op uit de mond van een handelaar op de markt in Mogadishu: “I have only been in the weapon business five years, but I have erected three villas. I have also opened shops for my two wives. Peace means bankruptcy for us.”

Reacties (7)

#1 Bismarck

Toch frappant dat de Afrikaanse Unie zich juist in dit conflict uitspreekt, want Sudan en Tsjaad steunen ook elkaars rebellen en Uganda en Rwanda “hun” rebellen in Congo. Ga je je toch afvragen of er iets meer in die deal tussen Bush en Khadaffi zat?

  • Volgende discussie
#2 koos

En wat is de connectie met de piraterij? Wat Otto opmerkt over de invloed van Bush (VS) dat is vrijwel altijd economische belangen. De toestand in Somalië maakt niemand wat uit, geen olie of andere grondstoffen enz., maar de piraterij is een grote kostenpost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christian

@2 Eritrea helpt de piraten, zegt men. Eritrea zegt van niet en dat het juist de Ethiopiers zijn die de piraten steunen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 koos

Allebei zullen ze een handje erin hebben. Geen centraal gezag die de havens kan controleren, waardoor piraten een thuisbasis hebben.

Ook al worden ze gesteund, dan nog moet er een haven/havens zijn vanwaar ze uitvaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Even puur geografisch bekeken heeft Eritrea toch het minste belang bij Piraterij in (en nabij) de Rode Zee, aangezien de havens voor haar economie van belang zijn. Ethiopië heeft daarentegen geen havens en dus ook minder economisch belang bij een onbelemmerde zeevaart in de Rode Zee.

Verder was de door Eritrea gesteunde partij ook anti-piraterij (en wist die zelfs tijdelijk te onderdrukken, tot de Amerikanen hun uit de winnende positie wegbombardeerden).

Maar goed, zover ik begrepen heb, opereren de Piraten vooral vanuit Puntland, dat zich überhaupt niet met de strijdende partijen bezig houdt, want zijn eigen grensconflict heeft met Somaliland, dat al de onafhankelijkheid van Somalië heeft uitgeroepen (en de facto al een eigen staat is, hoewel door niemand erkend).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Christian

@5 De Ethiopiers hebben ook last van de piraten, omdat al hun zeetransport via Djibouti gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: hence “minder”. Mij lijkt dat zelf een haven met piraten ervoor hebben dubbel zoveel last is (namelijk en je in/uitvoer ligt in de knoop en de haven wordt minder gebruikt).

  • Vorige discussie