Energie Agentschap plaatst piketpaaltjes voor 2035

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De mondiale vraag naar energie zal in het jaar 2035 met 36% zijn gestegen, dat komt neer op een groei van 1,2% per jaar. Fossiele energiebronnen blijven dominant, maar duurzame energie groeit wel van 7% naar 14%. Het leeuwendeel van de groeiende vraag naar energie: 93% komt voor rekening van sterk groeiende niet-OECD landen, China, Brazilië, India u kent ze wel. In het jaar 2035 heeft de wereld 18% meer olie nodig dan ze nu al verbruikt. Maar de productie van conventionele fossiele olie zal al in 2020 minder dan 69 miljoen vaten per dag zijn (nu 84). De rest komt uit onconventionele bronnen: met name vloeibaar aardgas (LNG) en Canadese teerzanden. Ook die groeiende vraag naar olie komt alleen uit de niet-OECD landen, China neemt de helft voor de groeiende vraag voor haar rekening. In OECD-landen zal de vraag naar olie juist dalen, gaan we aan de elektrische auto of is het het nieuwe werken? Het behalen van de 2°C klimaatdoelstelling (het ecologische kantelpunt waarna klimaatverandering onbeheersbaar wordt) is na het mislukken van Kopenhagen nog duurder geworden: 1 biljoen dollar. Bij een snellere transitie naar alternatieve energiebronnen kan in 2035 duurzame energie in combinatie met kernenergie 38% van de totale energievraag dekken.

De jaarlijkse subsidie op duurzame energie als water-, zonne-, geothermische, (geavanceerde) biomassa energie is bij de huidige beloften van overheden gegroeid van 57 miljard naar 205 miljard dollar. Is dat veel? In 2009 werd er wereldwijd voor 312 miljard dollar aan subsidie op fossiele energie uitgegeven. Olie, kolen maar ook gas gaat pieken vóór het jaar 2020. De olieprijs zal navenant stijgen: 189 dollar in 2035.

De World Energy Outlook 2010 van het Internationaal Energie Agentschap is gisteren gepubliceerd: persbericht | publicatie en kijkt vooruit naar het jaar 2035. Hou oud bent u dan, zal het uw tijd wel duren en wat vinden uw kinderen daarvan?

Reacties (8)

#1 mart

Of het nu de energy, biodiversity of environmental outlook is, steeds maar weer dezelfde conclusie: er is al wel een en ander positief veranderd, maar we als we binnen tien jaar het roer niet écht omgooien is de mensheid verdoemd.

En om het WEO rapport te lezen, zodat ik kan ontdekken hoe de mensheid verdoemenis kan voorkomen, moet ik 150 euro betalen. Wanneer breekt de dag aan dat alles open acces is verdamme. Voor of na 2035?

  • Volgende discussie
#2 Brynnar Aristeranthropos

/PVV-mode aan/
Neponderzoekers.
/PVV-mode uit/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

dat van die neponderzoekers, dat hoorde ik laatst ook uit de mond van een anonieme energie expert, de modellen van het IEA hebben niet zoveel te maken met de fysische realiteit in het veld was de strekking van zijn verhaal, ik ga die figuur eens om een gastbijdrage vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

1 biljoen klinkt veel, maar het is niet meer dan anderhalf jaar aan defensie-uitgaven van de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Palestrina

@1 Je kunt nu wel de versie van 2008 gratis downloaden. Misschien wat oud, maar met de field-by-field onderzoeken ietsje minder nep dan de laastste 2 versies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arjen Boesveld

@Carlos er is al jaren kritiek op de EIA. Het is een collectief geleid door “wijze oude mannen” uit de energiewereld. De oude energie wereld dus: fossiel.
EIA publiceert rapporten waarin de voorraden voor fossiel worden overschat en de mogelijke bijdrage van duurzame bronnen wordt onderschat. Alles om de ontwikkeling van duurzame energie te remmen en fossiele belangen te behartigen. Voor meer info zie:

http://www.businessgreen.com/bg/news/1806340/iea-accused-deliberately-undermining-global-renewables-industry

en

http://www.energywatchgroup.org

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

@#5: Dat is inderdaad wat Amerika aan defensie kan besteden. Voor Europeanen is het een tikkeltje moeilijker, aangezien het geen grote uitgaven doet waarin relatief pijnloos kan worden gesneden. Driekwart van de Nederlandse begroting is Onderwijs, Zorg en Sociale Zekerheid (pensioenen): de heilige koeien zeg maar.

  • Vorige discussie