Conflictoplossing in de Amerika’s

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Deze week behandelen we de oplossing van conflicten in Latijns-Amerika. Zo maakte het Internationaal Gerechtshof een einde aan het Chileens-Peruaanse grensconflict, en werd in Cuba een vredeszone opgericht. Omdat uw correspondent op reportagereis is in Patagonië, is de post van deze week wat ‘lichter’ dan normaal.

Landen in de regio kiezen steeds vaker voor internationale bemiddeling bij regionale conflicten. Wat volgt zijn twee recente voorbeelden.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag kwam afgelopen week tot een uitspraak in het Chileens-Peruaanse grensconflict. Peru betwist de huidige zeegrens en had daarom in 2008 een zaak aangespannen bij het Hof. Peru had 38.000 vierkante kilometer zeegebied geclaimt, waarvan een deel bijzonder visrijk is. Dit maakt het gebied relevant voor de vissector van beide landen.

Het voorlezen van de uitspraak duurde ruim twee uur, en de inhoud kan worden gezien als een compromis. Het Hof geeft een deel van het gebied aan Peru, maar het meest visrijke gedeelte blijft in Chileense handen. In Peru wordt de uitspraak als een overwinning gezien, terwijl men in Chili het gevoel heeft ‘verliezer’ te zijn.

De presidenten van beide landen hadden voorafgaand aan het vonnis beloofd de bindende uitspraak te accepteren. Toch vond president Piñera van Chili de uitspraak maar moeilijk te verteren. Het zal echter aan zijn opvolger Michelle Bachelet zijn om de uitspraak te implementeren.

 

Vredeszone in Cuba

Een ander voorbeeld is de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC). Deze internationale organisatie streeft naar verdere regionale integratie. Alle landen in de Amerika’s zijn lid van de CELAC, behalve de Verenigde Staten en Canada. De organisatie werd in 2010 opgericht, en wordt als tegenhanger van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gezien.

In de OAS zouden laatstgenoemde landen een te grote machtspositie hebben. Zo blokkeert de VS al jaren een terugkeer van Cuba tot de OAS. Het land werd geschorst nadat Fidel Castro een coup pleegde tegen de oud-dictator Batista.

Het is juist in La Habana, de hoofdstad van Cuba, waar afgelopen week de tweede CELAC-top werd georganiseerd. De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst was de verklaring van de organisatie dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voortaan een ‘vredeszone’ zijn. De lidstaten beloven voortaan plechtig alle mogelijke conflicten vreedzaam op te lossen. Of dat ook echt lukt, zal de toekomst uitwijzen…

Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (onder andere Brabants Dagblad en De Gelderlander). Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

 

 

Reacties (3)

#1 Andy Cap

“Het is juist in La Habana, de hoofdstad van Cuba, waar afgelopen week de tweede CELAC-top werd georganiseerd.”

Daar had ik dus vorige week al op gewezen, maar dat schijnt aan de aandacht ontsnapt te zijn. Ik zal de link dus nog maar eens plaatsen, want de vermelding dat

“De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst was de verklaring van de organisatie dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voortaan een ‘vredeszone’ zijn.”

doet niet geheel recht aan het belang van deze conferentie.
http://www.youtube.com/watch?v=5facyLrkzJY

Het is overigens tekenend dat deze gebeurtenis in de mainstrean media absoluut genegeerd werd, terwijl de journalisten van Al Jazeera -gezien de aandacht die er aan werd besteed- wel schijnen te begrijpen wat zich in Zuid-amerika afspeelt.

  • Volgende discussie
#2 Derpjan

“De lidstaten beloven voortaan plechtig alle mogelijke conflicten vreedzaam op te lossen. Of dat ook echt lukt, zal de toekomst uitwijzen…”

Inderdaad, het blijven politici die mooi klinkende beloftes doen. Een Zuid-Amerikaanse politicus is nog steeds een politicus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andy Cap

@2: Sure, en het volk wil oorlog!

  • Vorige discussie