Elders: de voordelen van abortus

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

Vanaf vandaag gooien we de vensters weer verder open met onze nieuwe dagelijkse rubriek Elders in de Wereld. Iedere dag geven we een aantal tips voor goede verhalen over het Amerikaanse continent, Afrika, Azië (minus China), China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Europa en de wereld als geheel (vooral over geopolitiek). Deze rubriek wordt beter naarmate wij meer goede tips krijgen, dus als je een goed verhaal vindt, stuur de link naar linktip at sargasso punt nl.

Het eerste verhaal is meteen provocerend. Joshua Keating schrijft in Foreign Policy over meisjes-abortus. Deze gruwelijke praktijk, die in een aantal Aziatische landen meer dan ooit voor komt, heeft ook onverwachte voordelen: gezinnen blijven kleiner waardoor de kinderen die wel geboren worden betere voeding, scholing en kansen krijgen. De rest van het artikel maakt een vogelvlucht over Azië en de wereld. Wat lichtere kost is de passage over Singapore. De ‘social engineering state’ lukt het maar niet om het kindertal op te krikken.

Het tweede verhaal gaat over de roep om democratisering in Maleisië. Tijdens de verkiezingen vorig jaar werden onregelmatigheden vastgesteld. Een protestbeweging, Bersih (Schoon) was snel geboren en duizenden mensen gingen de straat op. Het regime sloeg stevig terug, maar de protestbeweging blijft groeien. Bersih wil een hervorming van het electorale proces. Maleisië werkt met kiesregistratie en tienduizenden mensen bleken van de lijsten verwijderd te zijn. Dit weekend wordt een nieuwe massale demonstratie gehouden Bersih 3.0. Hieronder de aankondiging, onder muziek van Inception.

Het derde verhaal van vandaag speelt zich af in Japan. De ramp met de Fukuyshima-reactoren laat een kant zien van Japanners waar ze zelf ook aan moeten wennen: burgers die luidkeels in protest komen tegen het gezag. De correspondent van The Economist ging naar een informatie-avond van het stadje Namie, waarvan de bewoners terug willen keren. Die bewoners zeggen niet zomaar ja en amen.

Tips voor verhalen, graag naar linktips at sargasso punt nl.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Een opmerkelijke onderverdeling van Azië. Gelukkig blijkt al uit het eerste verhaal dat die onderverdeling niet al te strikt gehanteerd wordt.