Eilanden in de aanbieding

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

Armoede in Griekenland fors gestegen. Dat was een bericht van vorig jaar december. Een verhaal over werklozen, daklozen, gaarkeukens en verstoten kinderen. Een half jaar later zijn de berichten niet veel beter met meer dan 1 miljoen werklozen die de huur en de boodschappen niet of nauwelijks meer kunnen betalen en 400.000 ondervoede kinderen. Aan de vooravond van nieuwe besluiten van de schuldeisers die de Grieken onder druk blijven zetten waarschuwde premier Samaras begin deze maand voor ontwrichting van zijn land. In het Duitse Handelsblatt vergeleek hij de situatie in Griekenland met die van de Weimarrepubliek, die zoals bekend voeding heeft gegeven aan het Hitlerregiem. De samenleving wordt bedreigd door zowel extreem links als extreem rechts, zei Samaras. En als onze regering stuk loopt, rest slechts de chaos.

Zijn dreigement had kennelijk enig effect, want deze week kreeg de Griekse regering nog twee jaar de tijd om verdere bezuinigingen door te voeren. Wat het voor de armen gaat betekenen is niet moeilijk te raden. Voor binnen- en buitenlandse rijken biedt de Griekse nood echter bijzondere nieuwe kansen: eindelijk je eigen eiland in de Middellandse Zee!

De uitverkoop van 40 onbewoonde eilanden is onderdeel van een veel groter project: het Hellenic Republic Asset Development Fund dat de verkoop organiseert van land, wegen en overheidsbedrijven, zoals het casino en de de nationale loterij. Ook de voetbalpool kun je kopen, de inschrijvingstermijn is verlengd tot 9 november.

De eilanden worden aangeboden met een leasecontract voor 50 jaar. Ruim voldoende voor gefortuneerde Europeanen die er wat eerder mee willen ophouden en van hun rust willen genieten op een onbewoond eiland. Even schrokken de Grieken van het idee van de Israëlische minister van Defensie Barak, die wel een eiland wilde leasen voor oefeningen van de Israëlische marine. Gelukkig schoot zijn eigen staf het plan af: te duur.

Overigens is Griekenland niet het enige land dat eilanden in de aanbieding heeft. Als je er het geld voor hebt kun je in de hele wereld eilanden kopen, ook in Europese landen zoals Kroatië, Italië, Portugal en de Scandinavische landen. Kroatië biedt zelfs een eiland aan in het Plitvice Nationale Park dat op de Wererlderfgoedlijst van de UNESCO staat.

En Griekenland is ook niet het enige land in Europa dat onder armoede lijdt. Voor één op de zes Europeanen dreigt armoede, zo blijkt uit een Oostenrijks onderzoek. Volgens het onderzoek, gebaseerd op cijfers uit 2010, lopen rond de 80 miljoen Europeanen het risico onder de armoedegrens te komen. In de 27 landen van de Europese Unie wonen ongeveer 500 miljoen mensen. In Nederland loopt 1 op de 10 risico’s. In Letland, Bulgarije, Griekenland, Litouwen, Roemenië en Spanje is dat aantal twee keer zo groot.

De EU heeft zojuist een nieuw fonds opgericht om de allerarmsten tegemoet te komen. Het oude fonds was opgericht om voedseloverschotten te verdelen. Die overschotten zijn inmiddels verdwenen. Het nieuwe fonds bevat 2,5 miljard voor de periode 2014-2020.  Het is niet veel meer dan liefdadigheid, volgens Europarlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks. “De sociale begeleiding naar een waardig bestaan is slechts bijzaak in het voorstel.” En armoedebestrijding is geen prioriteit bij de aanpak van de eurocrisis.

Reacties (3)

#1 rj

Aha, mouwen opgestroopt voor de rampkapitalisten waar Naomi Klein zo verhelderend over heeft geschreven. Intussen ontspringt een andere grote potentiële inkomstenbron voor de Griekse staat, namelijk de Griekse kerk, nog steeds de dans, dus zullen de locale gemeenschappen het moeten ontgelden, die zullen moeten wijken voor golfbanen en vakantiebestemmingen. Er verandert ook nooit niks of het blijft hetzelfde.

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

En ondertussen betaalt Griekenland nog steeds het volle pond aan de banken. Met Europees (ONS) geld. Waarom wordt niet een deel van die schulden kwijtgescholden? Waarom moeten de banken niet ook meebetalen aan de crisis?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 hendrikjan

De vergelijking met de Weimar republiek gaat in zoverre op dat Duitsland na 1918 zichzelf niet in die positie had gebracht, de Grieken wel, dank zij euro, en ontbrekend toezicht vanuit Brussel.
Trotzky vond in 1917 de geheime overeenkomsten van vóór 1914 tussen Britten, Fransen, en Russen, om drie rijken op te delen, het Duitse keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse rijk.

  • Vorige discussie