Eet boter. Nee, eet margarine.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de Globe and Mail, Canada’s grootste nationale dagblad dat ik hier in Vancouver nog tot aanstaande zaterdag dagelijks in de bus krijg, staat vandaag een lezenswaardig artikel onder de titel “Battle of the Spreads“, waarin boter (of, voor wie het pleonasme verkiest, “roomboter”) voor de zoveelste maal tegen margarine wordt afgezet.

Veel interessant materiaal, inclusief de ongetwijfeld voor velen nieuwe wetenschap dat omega-3 bestaat in verschillende ketenlengtes en dat de plantaardige vorm alfa-linoleenzuur zoals die in de meeste margarines verwerkt is, er één is met een korte moleculaire keten zodat ze door het lichaam moet worden omgezet in de varianten met lange keten zoals die in vette vis worden aangetroffen, te weten eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. In de praktijk, vertelt het artikel, gebeurt dat maar zeer gebrekkig. Alfa-linoleenzuur wordt dan ook een “inferieur vetzuur” genoemd in vergelijking met omega-3 uit visolie. Nee, dat vertellen de margarinefabrikanten er inderdaad niet bij.

Nog helemaal los daarvan blijkt het dezer dagen weer volle bak als het gaat om de vermeende voordelen van meervoudig onverzadigde versus verzadigde vetten. Met slechts enkele weken tussenpoos verschijnt een artikel in de American Journal of Clinical Nutrition dat uit een kwantitatieve studie van liefst 347.747 proefpersonen, gevolgd gedurende 5 tot 23 jaar, concludeert dat er “geen sifnificant bewijs is dat verzadigd vet in de voeding verband houdt met ischemische hartklachten of hart- en vaatziekten”, terwijl anderzijds de Harvard School of Public Health stelt “Meervoudig onverzadigde vetzuren zouden wel degelijk risico op hartklachten kunnen verminderen”. Hier worden 13.614 deelnemers gevolgd en wordt een verschil van liefst 19% gevonden, wat je toch bepaald zéér significant mag noemen. Je vraagt je natuurlijk wel meteen af waarom dan dat voorzichtige “zouden kunnen” (“may“) in de titel, en natuurlijk ook hoe het toch in vredesnaam mogelijk is dat die andere studie dit toch gigantische verschil niet heeft gevonden.

De werkelijkheid is natuurlijk dat deze materie zo onnoemelijk complex is dat we er nog maar een fractie van begrijpen. In die omstandigheden is het ook geen wonder dat je uitkomsten krijgt met spectaculaire verschillen, misschien wel louter door wat cijfertjes in een andere volgorde te zetten of anders te wegen. En ja, je mag het niet zeggen, maar het is wel degelijk een feit dat wetenschappelijke studies gesponsord worden en dat ook wetenschappers heus wel weten–de beeldspraak is hier wel heel passend–aan welke kant hun boterham gesmeerd wordt. Er zegt er in elk geval maar zelden één ruiterlijk: sorry, mensen, we weten echt nog te weinig om tot eenduidige conclusies te komen.

Dat laatste moet je indirect opmaken uit de bijna kolderieke communicatie vanuit de margarine-industrie, die ons om de haverklap juichend weet te melden dat haar nieuwste formule het nu écht helemaal gevonden heeft. Dat betekent natuurlijk niets anders dan dat de voorgaande formule het ook weer bij het verkeerde eind bleek te hebben, een lot dat–en hier wil ik, in het kader van de oudedagsvoorziening, met iedereen die dat wenst een fors bedrag onder verwedden–ongetwijfeld ook de huidige formule straks weer beschoren zal blijken. Nu vind ik het geweldig dat er wordt geëxperimenteerd om de perfecte formule voor mijn gezondheid te vinden, maar ik wacht met het uitproberen toch maar liever af tot men die experimenten heeft afgerond–als dat tenminste nog tijdens mijn leven is.

Reacties (14)

#1 JSK

Ah, Liegschrijver. Long time no lies seen.

  • Volgende discussie
#2 Eetschrijver

Meneer werkt voor de margarine-industrie, begrijp ik? Verder nog iets inhoudelijks te melden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DJ

Die studies sluiten elkaar niet noodzakelijkerwijs uit. In de eerste studie associeert men dieet aan risico, in de andere verandert men dieet en associeert dat met risico. (quick scan)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Smeltende boter op het hoofd van JSK wellicht, brekingsindex van vetten belemmeren het zicht;)

Mooi stuk Eetschrijver..je hebt :

http://www.theglobeandmail.com/life/health/butter-v-margarine—which-is-better/article1511588/

terecht genuanceerd.

Meer graag!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 La_Neutje

Veel bier drinken, niet roken en veel bewegen.
En uiteraard roomboter gebruiken. Dun gesmeerd.
Dat is mijn recept om de negentig te halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ik vind het wel knap dat je zonder verdere informatie weet dat een verschil van (maar) 19% bepaald zéér significant genoemd mag worden. Gelukkig is het onderzoeksartikel zelf ook te lezen. Daar blijkt inderdaad net een significant resultaat uit (95% BI voor RR: 0.70-0.95).

Verder is dat niet zo heel erg in tegenspraak met het eerdere artikel. Om te beginnen zit er wat verschil tussen de opzet (het eerdere bekeek inname van verzadigde vetzuren, het latere vervanging van verzadigde door meervoudig onverzadigde vetzuren). Daarnaast overlappen de BI’s van beide onderzoeken, die van het eerdere onderzoek: (0.96-1.19, voor het eten van veel verzadigde vetzuren versus weinig, dus 0.84-1.04 als je het in dezelfde richting zet).

Het woord “may” lijkt me hier trouwens wel terecht, want het is het eerste onderzoek met deze opzet. Er is (zeker gezien de “mixed results” uit eerder onderzoek) dus nog wel wat reproductie nodig om “zeker” te zijn. Zo gaat dat in onderzoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 canasta

Wat larie zegt.

Boter – lekker
Margarine – vies

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jan

Dit zijn van die dingen waaruit bij elk nieuw onderzoek iets anders blijkt. Net als met de vermeende voor- of nadelen van wijn. Hoe je het ook doet, het is toch altijd verkeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 seven

“Hoe meer margarine kinderen binnenkrijgen, des te geringer is hun intelligentie. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse epidemiologen van de University of Auckland in Intelligence. Aan het onderzoek deden 871 kinderen mee. (……) De onderzoekers vermoeden dat transvetzuren in de margarines de intelligentie van de kinderen verminderen. Transvetzuren zitten nu eenmaal in margarines, vooral in de goedkopere.”
http://www.ergogenics.org/voeding120.html#1 (interessant artikel, vis(olie) is weer juist goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 mescaline

Wat doen epidemiologen daar WTF ?

Het verband tussen margarine en intelligentie is veel eenvoudiger te verklaren uit de gecombineerde kwaliteit van zaad en eicel van de ouders, of anders de mate waarin de ouders vasthouden aan correcte bidgewoonten. Maar ja, epidemiologen en de waarheid, dat is wel een mijl op zeven /seth he @seven ? Of is dat voor jou meteen vloeken in je “wetenschappelijke” kerk ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Ouders die vasthouden aan correcte bidgewoonten zetten hun kinderen vaker margarine voor?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 mescaline

@11 Wat dacht jij ! Absoluut. Kleine luiden gebruiken geen roomboter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Karin

Op die manier kun je ook stellen dat er een relatie is tussen intelligentie, opleidingsniveau, salaris, budget en goedkoop vreten op tafel. Ongeveer net zo (on)bewijsbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 spees

Naast de verschrikkelijk saaie wetenschappelijke ruis door dit stuk, kan ik in mijn zoektocht naar goed broodsmeersel drie conclusies prijs geven:
1) De meeste margarine is ronduit smerig en bederft het eetgenot van een boterham. Botersmaak ver te zoeken. Persoonlijke uitzondering: Bona, heeft een redelijke botersmaak.
2) De opkomst van mayonaise als vervanger van boter. Ben benieuwd wanneer deze (ongezonde) smaakbeleving wordt vernacheld door ‘gezonde’ toevoegingen.
3) Voor echt goede roomboter, een delicatesse, moet ik afrijden naar Normandië of een obscuur biologisch winkeltje zien te vinden.

  • Vorige discussie