Eerstejaars studenten krijgen college in weiland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Eerste test lokatie, met ruimte voor uitbreiding (Foto: Flickr/hiddedevries)

Als het aan Mark Rutte ligt volgen alle eerstejaars rechten, psychologie en economie vanaf september 2011 college in een weiland. Volgens de VVD-leider, die aangeeft het hoger onderwijs ‘absoluut prioriteit te willen geven’, kan hiermee het hoger onderwijs ‘goedkoper én beter’ worden. Rutte: “In zeer nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam zijn we bezig met een pilot, en de resultaten zijn erg verbluffend.”

“Bezuinigingen zijn noodzakelijk om het hoger onderwijs ook in de toekomst betaalbaar te houden,” aldus Rutte. “De dure gebouwen waarin de Nederlandse universiteiten nu gehuisvest zijn kosten de belastingbetaler tientallen miljoenen per jaar. De pilot bij de UvA toont aan dat we dat helemaal niet nodig hebben.” De beoogde coalitiepartners PvdA, GroenLinks en D66 hebben nog niet op het voorstel van Rutte gereageerd.

De groep studenten die de eerste proefdraaironde achter de rug hebben zijn niet ontevreden. “Het is even wennen,” aldus Jeroen Doorst, eerstejaars psychologie. “Ik moet nog drie vakken halen voor mijn propedeuse, waarvan er twee in het weiland worden gegeven. Het is soms wat frisjes, zeker ’s ochtends, en als er een vliegtuig overkomt moeten we even pauzeren, maar het is eigenlijk best te doen.” Les krijgen in een weiland heeft bovendien ook voordelen, aldus Floor Talsma, tweedejaars Rechten. “Nu de basisbeurs wordt afgeschaft is het heel handig dat Maison de Bonnetterie niet om de hoek zit. Het risico op impulsaankopen is hier minimaal.”

Het weiland zal de nodige veranderingen moeten doormaken om ‘collegewaardig’ te worden, aldus materiaalman Rinus de Beuker. “Je kunt daar niet zomaar gaan zitten. Het moet fatsoenlijk gemaaid worden, kuilen moeten gedicht, en er moeten voldoende speakers beschikbaar zijn zodat ook de studenten achterin het college kunnen volgen.” Rutte is enthousiast over de pilot: “Dit kan het begrip ‘werkstudent’ weer een hele nieuwe invulling geven. Ik denk dat het ook erg gezond kan zijn: we krijgen wel eens klachten over de ventilatie en het gebrek aan groen bij sommige studiecomplexen. Beide problemen zijn meteen opgelost!”

Bij regen worden poncho’s met UvA-opdruk uitgedeeld. “Geheel kosteloos! We hebben daarvoor een mooie sponsordeal kunnen sluiten met de Blokker,” aldus Dymph van den Boom, rector magnificus van de UvA en verre familie van Jeroen. “In de winter, als het eerder donker wordt, kunnen studenten met speciaal daarvoor aangeschafte knijpkatten toch nog hun aantekeningen lezen. Ook worden er dekentjes uitgedeeld. We creëren op deze manier een generatie van stoere, door weer en wind geharde studenten en wetenschappers. Niet van die studeerkamergeleerden, maar mensen die hun poten in de klei hebben gestaan!”

Reacties (2)

#1 Fiona

“Niet van die studeerkamergeleerden, maar mensen die hun poten in de klei hebben gestaan!”
niet alleen in de klei, maar ook in de koeiestront… poepidee vind ik dit!

Ik voorspel dat de opkomst van studenten daalt, omdat er teveel afleidende factoren aanwezig zijn om behoorlijk college te kunnen volgen.

Met een poncho om je aantekeningen maken??? Regen en modder in je schoenen terwijl je op nat papier probeert te schrijven? In de ene hand een pen en de ander een knijpkat zittend in de sneeuw???
Belachelijk idee.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Vind ik ook. Belachelijk! En waar moeten al die koeien heen? Thieme, kamervragen!

  • Vorige discussie