Eerste Kamer houdt verplichte invoering slimme energiemeters tegen

Kleine overwinning voor de privacy: Eerste Kamer zorgt ervoor dat invoering slimme energiemeter niet verplicht zal zijn [Sargief start en de rest]

 1. 1

  Een KLEINE overwinning inderdaad, want ondertussen gaat het installeren van de meters wel door in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten als de Telegraaf het bij het rechte eind heeft. Dit houdt dus in dat de invoering vertraagd is, maar dat desalniettemin in de toekomst vrijwel ieder huishouden over een dergelijke slimme energiemeter beschikt.

 2. 2

  @Herman Maar het is wel voor het eerst dat het privacy-argument een rol heeft gespeeld bij de afwijzing. En die kleine doorbraak mag na ruim 10 jaar andere keuzes zonder significant verzet best wel genoemd worden.

 3. 3

  Aangezien het een keuze is, mag je, ook bij je nieuwbouwhuis, weigeren. Immers als jij zo’n mooie Fenix blokkendoos koopt, mag je vaak vooraf allerlei keuzes maken m.b.t. de inrichting en afwerking, dus kun je ook aangeven geen slimme meter te willen.

  Maar eens met Steeph, eindelijk eens een tegen geluid. Ik vind het alleen wel erg jammer dat dit uiteindelijk van de eerste kamer moet komen. Het blijkt wel een beetje dat de tweede kamer weinig tot niets doet met adviezen en rapporten als die niet in hun voordeel werken.

  En dan vraagt men zich af waarom de burger en politiek niet lekker matchen?? Vreemd toch.

 4. 4

  Het is inderdaad vooruitgang, maar Herman heeft gelijk. Het nieuwe appartement van een kennis is uitgerust met zo’n digitaal ding. Hem is geen keuze geboden, ik vermoed dat als je oude meter kapot gaat je straks ook weinig te kiezen zal krijgen. En dan zal net blijken dat er een reden wordt gevonden waarom de oude meter toch dringend vervangen moet worden, of is mijn aluminium hoedje weer afgevallen?

 5. 5

  Er zou ook een fikse boete gestaan hebben op het weigeren van zo’n BigBrother meter…
  Overigens: op 1 juli worden de energieprijzen voor de consument in prijs verlaagd. Worden de meterstanden geschat en in wiens voordeel gebeurt dit?
  Wie weet hier meer over?

 6. 6

  @5 De eindafrekening van energiekosten geschiedt meestal aan het eind des jaars. Ik heb zelf nog het genoegen mogen smaken om als scholier een bijbaantje te hebben als meteropnemer bij – toen nog niet zolang – de Nuon, in een vrij uitzonderlijke winter. De een bood me een oliebol aan, de ander verweet me de hoge gasprijzen en eentje deed zelfs de deur open in haar badjas. Met haar heb ik later nog gescharreld. Los van dat laatste ging er een wereld voor me open.

 7. 7

  Is het bekend dat in N.America dit op losse schroeven is komen te staan door de fraude gevoelig heid (lees maar eens smart gids)

  waar men mee in kan loggen op uw meter en zelfs hele wijken kunt stil leggen

  Simon Vancouver

 8. 8

  Als je verhuisd wordt krijg je een nieuwe meter in je mik geschoven. Weigeren? Dat kan, krijgt de volgende op de lijst dat huis. Bij renovatie of een koophuis kun je wel weigeren.

  Maar naast de privacy heb ik nog twee andere bezwaren. In de eerste plaats is mijn verbruiksdata commerciele informatie. Een verplichte meter berooft mij van mijn “handel”. En als tweede kan mijn energieleverancier mijn informatie wel ontvangen en analyseren, maar ikzelf niet. Behalve tegen een redelijke vergoeding uiteraard, dan mag ik mijn gestolen informatie weer terugkopen.

 9. 10

  Ah, mooi. Dan weiger ik m met als reden dat ie te dom is en dat ik alleen een energiemeter met echte functionaliteit accepteer.

  Dit is natuurlijk heel interessant want nu moeten de energiebedrijven er opeens voor gaan zorgen dat dit ding ook interessant wordt voor de gebruiker… OEI, daar hadden ze niet op gerekend :-P.

 10. 11

  Ik heb ook begrepen dat de oude analoge meters handiger zouden zijn voor mensen met zonnepanelen op het dak. De oude meters zouden terug kunnen lopen als je meer elektriciteit produceert dan verbruikt. Die mogelijkheid zouden de ‘slimme meters’ niet bieden. Klopt mijn bewering?

 11. 12

  Intelligentere meters zouden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan duurzame energievoorziening. Het is tragisch dat een domme invoering van slimme technologie nu enkel een onnodig debat over privacy losmaakt.
  Het privacy-vraagstuk is een administratieve kwestie waar goede afspraken over te maken zijn.
  Een massaal ‘nee’ tegen nieuwe meters bemoeilijkt de doorbraak van duurzame technieken. Particulier gebruik van zonne-energie en warmtewisselaars met de mogelijkheid tot terugleveren van elektriciteit aan het net bijvoorbeeld.

 12. 13

  He Jammer… Ik wilde graag mijn ex-vriendin pesten die bij de Eneco werkt, door af en toe langer te douchen en eerder naar bed te gaan, dan denkt ze dat ik een nieuwe vriendin heb, harharhar. (?)

 13. 15

  Mooi! Is ergens ook te vinden wie dit binnengehaald heeft? Ik weet in ieder geval dat D66 eerste kamerlid Gerard Schouw een van de mensen is die hiervoor gezorgd heeft. Voor deze bescheiden overwinning.

 14. 16

  Ik sprak nog geen half uur geleden met de man die hier twee jaar voor gelobbied heeft vanuit de consumentenbond. Hij was licht extatisch en stond continu mobiel te bellen. Helaas moest hij zijn eigen feestje bij de consumentenbond missen, omdat hij aanwezig moest zijn bij de EPA keuring van zijn huis dat ik net van hem aan het kopen ben ^^ Kleine wereld.

 15. 21

  @ Steeph

  Als ik het goed begrijp zijn uitsluitend de partij voor de dieren en Groenlinks van het begin af aan tegen.

  De PvdA doet een klassiek PvdA ertje: uitstellen, vage voorwaarden stellen en de hete aardappel vooruit rollen onder de aanvoering Diederik Samsom. Meer dan een twijfel lijn is het niet. Als ik de column van Chavannes goed lees dan zwakt wederom de PvdA een flinke tegen stem af tot vage voorwaarden en uitstellen van beslissingtermijn.

  Groenlinks, Partij voor de Dieren en D66 eerste kamerlid Gerard Schouw heb ik zo even geverifieerd die spreken duidelijker taal, uiteraard, dan de PvdA.

  http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/05/diederik-samsom-en-de-slimme-meter/

  D66
  http://www.d66.nl/9359000/1/j9vvi0vj881cqtt/vi40ng8ssmpc?ctx=vghpm7u9vdea&s0e=vhdubxdwqrzw

 16. 22

  @ Steeph

  Thanks voor de links! Dat maakt een boel duidelijker, dit zijn ook zo’n beetje de enige partijen waarvan ik het wil weten ook dus top!

 17. 23

  @12,

  Ja, ben het met je eens dat er heel veel mogelijkheden zijn. Maar het punt is dus dat de “Slimme” energiemeter in zijn huidige vorm een gemiste kans is. Een dichtgetimmert apparaat zonder modulariteit. Neem bijvoorbeeld smart grids, een ontwikkeling waar heel veel van verwacht wordt. Als we straks overal een slimme energiemer achter de deur hebben gestopt komen we erachter dat dat ding net niet kan wat we willen. Hebben we wel grote bedragen uitgegeven aan het vertimmeren van iedereens meterkast en kunnen we deze investering meteen maar weer af gaan schrijven.

 18. 24

  Van der Hoeven zei gisteren op het nieuws dat als je een (nieuwbouw) huis koopt waar een nieuwe meter in zit, je eraan vast zit. Ze zei dat overigens met een ontzettend evil lachje (ongeveer halverwege). Persoonlijk vind ik dat wat vreemd, want waarom gaat het privacy-argument dan ineens niet meer op?

 19. 25

  Zes maanden cel als straf voor het weigeren van zo’n ding. Zelfs de weigering van dienstplicht had zo’n straf niet. Al was het maar om die bepaling, dan had deze wet er nog niet door mogen komen.

  Verder zijn die meters geen meters, netzomin als stemmachines machines zijn. Het zijn volwaardige computers met communicatie-eenheid, die via een netwerk communiceren; heen-en-terugverkeer dus.

  Dat betekent dat die dingen gehackt kunnen worden, en dat heeft pas echt leuke gevolgen. Movie-plot scenario: Strenge winter, het is -18 graden, oudjaarsdag, om 23.00uur valt alle stroom in .nl uit doordat de meters het relais omgooien.
  Veel van de transformatorhuisjes blazen op, meer dan de helft van de energiecentrales kan niet tijdig afschakelen en blaast op…

 20. 26

  @23: helemaal juist. ‘k ben benieuwd hoe lang het duurt voordat er een echt intelligente energiemeter uitgerold gaat worden. Dit soort fiasco’s werpt je meestal weer een aantal jaar terug in de tijd. Geen minister die er weer de vingers aan wil branden.

 21. 28

  @5

  Hoe de tariefdaling in je jaarnota verwerkt wordt?

  Als het goed is bepaalt men op basis van meterstanden een verbruik over een jaar. Vervolgens bestaat er zoiets als profielfracties. Dat is een opsplitsing van een jaar in dagen. Op basis van o.a. temperatuur wordt er een profiel gemaakt. Dat profiel geeft aan hoe het verbruik verdeeld is over een jaar (omdat het gros van het verbruik in de wintermaanden valt). Daarmee wordt het verbruik opgeknipt in deeltjes en elk deeltje tegen het op die dag geldende tarief afgerekend.

  Dit systeem is natuurlijk niet accuraat, mede omdat zo’n profiel een gemiddelde is van een afnamecategorie.

  De slimme meter zou de splitsing per dag wel accuraat mogelijk maken.

 22. 29

  @11

  Dat klopt niet. De ‘Slimme’ meter is een unit waar verschillende meetinrichtingen aan gehangen kunnen worden.

  Als je subsidie op je zonnepanelen wilt, dan moet het teruggeleverde verbruik gemeten kunnen worden.

  Dus bij een analoge meter moet er een 2e teruglever meter geplaatst worden, en bij de slimme meter plaatst men een teruglevermeetunit naast de afname meetunits.

 23. 30

  Een nadeel van het afketsen van deze wet is, dat er nog meer in deze wet zat. In de energiesector gaat er veel wijzigen per 1 juli 2010. Voor de energiesector is het dus niet handig dat er nog steeds geen duidelijkheid gecreerd wordt door de overheid, en 1 juli 2010 komt met rasse schreden dichterbij