Eerste bewoners verlaten Salomonseilanden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 zmc

Ik denk dat men hier de Solomonseilanden bedoelt; op de Salomonseilanden woont volgens wikipedia namelijk al heel lang niemand meer en de laatste tsunami aldaar was die grote van 2001, niet die van vorig jaar waar men in het artikel over rept.

Los daarvan zijn die eilanden een erg populair onderwerp in het kader van global warming, maar wordt daar zelden bij genoemd dat ze altijd al gigantisch erodeerden door een combinatie van midden in de oceaan liggen en ontzettend veel neerslag. Daar komt nog bij dat er zo nu en dan een tsunami overheen raast en men zeer onverantwoord omspringt met de regenwouden aldaar. Zonder die regenwouden waren de Solomon eilanden sowieso al lang weggespoeld volgens mij.

Hoewel een deel van de Solomon eilanden vulkanisch en tektonisch van oorsprong is, zijn er ook veel eilanden die vroeger in feite nogal uit de kluiten gewassen koraalriffen waren. En eerlijk gezegd vind ik het “niet zo heel vreemd” dat een koraalrif onder water verdwijnt; daar kwam het immers ook vandaan, om niet te zeggen: daar hoort het thuis:-)

Natuurlijk tikt die ongeveer 20 centimeter zeeniveau-stijging van de afgelopen eeuw wel aan, maar laten we niet net doen alsof de Solomon eilanden zonder global warming een eeuwig leven was beschoren; dat is gewoon niet zo. Al ruim voordat global warming uberhaupt een algemeen geaccepteerd issue was, was de erosie van de Solomon eilanden al een probleem. Dikke kans dat daar de afgelopen paar duizend jaar ook al tientallen eilanden verzopen zijn.

Niks nieuws onder de zon dus, alleen heeft men nu ineens een zondebok. Een beetje jammer echter dat die zondebok ervoor zorgt dat dat andere probleem, het omhakken van de regenwouden aldaar, door niemand meer besproken wordt. Daar valt immers nog wat aan te doen, global warming is voorlopig toch niet echt tegen te houden.

  • Volgende discussie
#2 Scrutinizer

@1: volgens de nl wiki is het ‘Salomonseilanden’ of ‘Solomoneilanden’.

De 30.000 km2 van de Salomonseilanden is dus in de orde van grootte van Nederland (zeker als je onze 12% wateroppervlakte ervanaf trekt)!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“De klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel dwingt de eerste bewoners van de Salomonseilanden tot emigratie. Een half miljoen anderen zullen de volgende jaren moeten volgen.”

“De Salomonseilanden beslaan nog geen 30.000 vierkante kilometer en bestaan uit zes grote eilanden en bijna duizend kleine eilandjes. Er woont ongeveer een half miljoen mensen.”

Dus alle bewoners zullen moeten vertrekken vanwege stijgend water? Dan heb ik zeer slecht nieuws voor een groot deel van Europa: Het hoogste punt van de Solomoneilanden ligt op meer dan 2km!

De Malediven (2,4m) en Tuvalu (5m), die hebben recht om te zeuren over een stijgend zeeniveau.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 zmc

@Scrutinizer: Ja ik zag het ook… die gekke Nederlanders moeten ook alles anders noemen :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Branko Collin

Maar zien jullie die foto dan niet, idioten???! Dat is het bewijs!!!!!! Een man staat tegen een scheefgezakte boom en het water omspoelt reeds zijne voeten!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: En die van de Malediven, die zeuren niet. Neen, die ondernemen actie!

  • Vorige discussie