Een generaal pardon voor vluchtelingen: eindelijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Jaren heeft Nederland erop gewacht. Duizenden asielzoekers in afwachting van het finale oordeel wachtten tot de laatste avond in spanning. Maar nu is het eindelijk zover: een generaal pardon. Maar goed ook.

Staatssecretaris Albayrak van Vreemdelingenzaken heeft binnen het kabinet voldoende steun gekregen voor haar plannen, nadat ze al een akkoord had gesloten met de Nederlandse gemeenten. Dit maakte een einde aan een periode waarin gemeenten herhaaldelijk aangedrongen hadden op een ruimhartig pardon. Verdonk hield elke discussie over een pardon buiten de deur, met het argument dat dit een aanzuigende werking zou hebben. Maar de hardvochtigheid is nu exit.

Jarenlange onzekerheid is nu voorbij voor vele asielzoekers. Zij zaten al lange tijd in Nederland, met schoolgaande kinderen die alleen Nederlands spraken, met weinig perspectief op de toekomst. Dat is nu in één klap veranderd: er komt een einde aan de onzekerheid voor asielzoekers die vóór 1 april 2001 hun eerste asielaanvraag hebben ingediend en nu nog in Nederland verblijven. Albayrak schat dat tussen de 25 en 30 duizend asielzoekers aanspraak kunnen maken op de regeling. De samenleving laat nu eindelijk weer eens zijn humane gezicht zien.

Reacties (8)

#1 Joost

Ja, en nu? Over 10 jaar weer een generaal pardon? Is er ook maar iets gedaan om dezelfde situatie in de toekomst te voorkomen? Nee.

Zeer onverstandig, dit generaal pardon zonder dat er een systeem ingesteld is dat in de toekomst een snelle asielaanvraagafhandeling (drie keer woordwaarde) garandeerd.

  • Volgende discussie
#2 Roy

Jaren heeft Nederland erop gewacht.

En een vrij groot deel van Nederland zat er niet op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 PPG

@1: Er is wel degelijk wat aan gedaan om een zelfde situatie over tien jaar te voorkomen. Sinds 2001 functioneert de (nieuwere) Vreemdelingenwet. Allen die onder deze wet vallen, krijgen snel (lees: vaak tè snel en daardoor onzorgvuldig, maar goed) te horen waar ze aan toe zijn. Het is nu aan gemeenten ook de noodopvang eindelijk eens te stoppen.

Het huidige pardon is er louter voor het slechte bestuur van de periode vòòr 2001 enigzins op te lossen. Zoals het nu gaat is er geen enkele reden om over tien jaar weer een pardon te verwachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@PPG: Hoe lang duurt de totale procedure nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 PPG

Nou, voor een verblijfsvergunning regulier (VVR): tussen de 20 en 25 weken. Een bezwaar duurt ongeveer 40 weken. Over een asielaanvraag is de IND nogal vaag. Maar goed, het gaat in ieder geval sneller dan vroeger – dacht ik.

Maar dat ik het te snel en te onnauwkeurig noem, komt voort uit de discussie tussen asieladvocaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de landenrapporten. Advocaten konden deze rapporten namelijk niet op hun juistheid bekritiseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Adriaan Pek

Het bizarre vind ik altijd dat deze asielzoekers vaak beter Nederlands spreken en volop willen meedoen aan de nederlandse samenleving en maar niet toegelaten worden, terwijl tienduizenden hier verblijvende 2e paspoorthouders uit alles laten blijken een enorme hekel te hebben aan Nederland en het westen in het algemeen en dan toch hier willen blijven. We doen het toch niet goed denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 PPG

@6: Inderdaad. Het lijkt er soms op dat wanneer je het papiertje al hebt, het allemaal niet zo nodig meer hoeft.

Er zijn natuurlijk wel wat redenen te verzinnen. Je moet bijvoorbeeld niet vergeten dat het daar ter lande zeer verschillende demografische groepen betreft. Een echtgenoot die voor gezinsherening hierheen komt, heeft doorgaans een ander sociaal-economische achtergrond dan een oppositielid uit Iran.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Al Qeitel

Ze maken er meteen werk van.

  • Vorige discussie