Een Ronald Reagan van links

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Peter Sodann kondigt zijn vorige kandidatuur aan (Foto: Wikimedia/Ronald Friedmann)

In de afgelopen jaren is in Duitsland een partij opgekomen die eenvoudigweg wordt aangeduid als de ‘Linkspartei’, of ook wel ‘Die Linke‘. Het is een coalitie tussen de voormalige communisten uit de DDR, en de afvallige linkervleugel van de SPD geleid door Oskar Lafontaine, en kan worden vergeleken met onze SP. De partij slaagt erin grote beroering te veroorzaken. Ze haalt stemmen weg bij de SPD, en zorgt daarmee voor een algemene verlinksing van de Duitse politiek.

Nu de volgende stunt. Er komen verkiezingen aan voor het bondspresidentschap, een grotendeels ceremoniele functie. Er leek geen geschikte kandidaat te zijn onder de Linksen, en dus schuiven ze Peter Sodann naar voren. Sodann is 72, en was een belangrijk, maar loyaal, theateracteur in de voormalige DDR, waar hij een vast acteur was in Bertolt Brecht’s theatergroep het ‘Berliner Ensemble’. Nu is de gemiddelde Duitser natuurlijk nog nooit naar een stuk van deze groep groep geweest, maar Sodann is desondanks bekend. Na de val van de Muur speelde hij namelijk een aantal seizoenen de hoofdrol in de krimi ‘Tatort‘. En nu heeft hij zijn linkse roots herontdekt, en is hij presidentskandidaat. Het zou fascinerend zijn om een extreem-linkse versie van Ronald Reagan aan de macht te zien in Duitsland. Maar helaas, of gelukkig: Die Linke heeft geen kans deze verkiezing te winnen.

Reacties (10)

#1 Koos

Interessant. Evenals de PvdA verkeert de SPD in een crisis. Ideologisch (liberaal of socialistisch) en intriges (leiderschap). Wellicht dat ze allebei door de economische crisis wederom het herfsttij weten te keren.

  • Volgende discussie
#2 Robert

Dat lukt ze op termijn. Het zal echter een korte opleving zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

Cliffhanger: waarom heeft ‘Die Linke’ geen kans om de verkiezingen te winnen? Meer in het volgende artikel van deze auteur!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Koos

Waarom heeft Die Linke dan een kandidaat naar voren geschoven? De enigen die lachen zijn de CDU met Frau Merkel. Twee honden… en Oscar trapt na.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Troubled_Water

Waarom is “Die Linke” extreem-links? Omdat de hele politieke landschap zich naar rechts heeft beweegt of omdat “Die Linke” links is gebleven? Is dan Noam Chomsky ook extreemlinks?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 su

@5: Ligt eraan aan wie je het vraagt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Zo extreem links is Die Linke inderdaad niet (de SPD is in haar verleden veel linkser geweest), maar veel Duitsers hebben moeite met de wortels, die nu eenmaal deels uit de SED (“voormalige socialisten” zou correcter zijn dan “voormalige communisten”) komen. Dat is eigenlijk ook de belangrijkste reden dat Die Linke een relatief marginale rol speelt, waar het de zetelaantallen in West-Duitsland betreft.

Voor wat betreft die presidentsverkiezingen, het kan moeilijk anders of de CDU-kandidaat en zittend president Köhler wint die, want CDU en andere rechtse partijen hebben een meerderheid in de Bondsvergadering. FDP en CDU/CSU hebben het allicht op een akkoordje gegooit met het oog op de volgende verkiezingen (zal de FDP wel weer de Aussenminister mogen leveren).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Koos

7. Ach ja, het parlement kiest de bondspresident. In Bayern is het eerste verbond al gesloten (CSU-FDP).

Een marginale rol is niet helemaal waar. In Hessen geven ze gedoogsteun aan een linkse minderheidsregering (SPD, Grünen). In de diverse peilingen en verkiezingen worden ze steeds meer de derde partij na de CDU en de SPD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Spuit Elf

Sorry, ik moet even zeiken:

[Maar helaas, of gelukkig…]

Deze uitdrukking kom je steeds vaker tegen in de een of andere vorm (trotz oder vielleicht sogar deswegen heet het bij ons) en ik kan er niet tegen. Is het nu helaas of gelukkig?! Het is een lege floskel die de zin interessanter moet maker en de schrijver vrijwaart van het uiten van zijn eigen mening.

Ik bedoel maar.

On-Topic: Peter Sodann is een publiciteitsstunt, en een vrij goede.

Het feit dat het SED-verleden die Linke parten speelt is waar, en natuurlijk totaal hypocriet. De andere partijen slachten dir argument uit, daarvoor zijn het tenslotte politici. In andere landen (Rusland, Duitsland na de ooorlog) blijven de politici en ambtenaren van de foute regimes in groten getale aan de macht, het punt bij de SED is dat ze het OPENLIJK doen. Ze doen dat omdat ze veel sympathie bij de ex-DDR burgers krijgen, maar zoals blijkt is het een tweesnijdig zwaard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Even voor de duidelijkheid: Ik zeg niet dat ik het eens ben met die redenering, ik constateer ze slechts. Als ik in Duitsland mocht stemmen, zat het er dik in dat Die Linke mijn stem kreeg (bij de vorige verkiezingen kwamen ze bij mij bovenaan uit in de stemwijzer).

  • Vorige discussie