Easy Slurry geeft restaurants biogas

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

[Je bord leegeten heb ik altijd een akelige calvinistische gewoonte gevonden. Thuis hoefde dat niet en tijdens logeerpartijtjes schokte het mij dan ook als ik in gezinnen terechtkwam waar ze met hun messen de borden afschraapten en de pannendeksels aflikten alsof het 1944 was. Maar nu slaat de Easy Slurry alle grond onder dit culinair calvinisme weg]

Door het voedselafval uit restaurants, ziekenhuizen of bejaardenhuizen te vermalen kan in ondergrondse tanks biogas worden geproduceerd. Dit biogas kan weer worden gebruikt voor de verwarming van het pand en levert een grote besparing in de energiekosten op. Easy Slurry is een gesloten systeem dat ook het afvalprobleem qua hygiëne, transport en verwerking een stuk verminderd. Nederlanders produceren zo’n 10 miljard kilo organisch afval per jaar. Uit dat organisch afval is meer te halen dan we nu doen, zegt Jan Broeze, senior onderzoeker agro-ketenprocessen aan de Wageningen Universiteit. ‘1 m3 afval is goed voor 100 m3 gas. Met 19 m3 voedselresten kun je een jaar lang je huis verwarmen.’ (OneWorld)

Reacties (10)

#1 Kippfest

Nou, niet alle: “Broeze: ‘Dat is in ieder geval minder erg dan vroeger. Maar teveel geproduceerd voedsel kost altijd meer dan dat het aan biogas oplevert.'”

Toch maar je bordje leegeten, Carlos.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Nare calvinist

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ds. Schilder

Een voortreffelijk systeem, biogas. Maar helaas lopen de meeste nederlandse ondernemers, lees boeren, tegen een woud van regels aan.

Want alleen op stront draait zo’n ding niet, daar moet nog wat bij. Recentelijk zijn een paar gewassen vrijgegeven die in de ‘vergister’ mogen. Er wordt op een proefboerderij van de universiteit van Wageningen in Leeuwarden op het moment geëxperimenteerd met bepaalde maïssoorten die ook de vergister in zouden kunnen. Let wel, dit zijn maïssoorten die niet geschikt zijn voor consumptie.

Er wordt nog steeds geen eten weggegooid.

Maar voedselresten mogen er in ons land nog steeds niet in. Ook overtollig frituurvet of slachtafval is uit den boze. Terwijl het energierijke restproducten zijn. Het verbod berust met name op terughoudendheid en de drang om een en ander eerst uitermate zorvuldig te onderzoeken.

Nobel maar overbodig. Want onze oosterburen hebben dat onderzoek allemaal al eens gedaan. Daar gaat werkelijk alles in de vergister, daar draaien vergisters zonder mest en daar draaien collectieve vergisters. Zo kunnen enkele boeren en/of bedrijven de handen inéénslaan en soms zelfs overtollige energie verder verkopen.

Daarnaast krijt een Duitser 17 eurocent per m3 gas, dat is hetzelfde bedrag dat de consument aan het energiebedrijf moet betalen voor gewone stroom. Een hele aantrekkelijke business dus, biogas.

Toch worden de Duitse resultaten volledig genegeerd door Den Haag en wordt er vanuit het ministerie aangestuurd en gewacht op Europese subsidies. En het erge is, de milieuman in het kabinet is er nog niet eens over begonnen bij zijn collega van landbouw…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Een scherpe constatering Dominee, toch hoop/denk ik dat die hinderlijke wetgeving snel uit de weg wordt geruimd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ds. Schilder

let op:

Pas als er een gespreid Europees bedje is voor biogas en een dikke zak subsidie springt Nederland in de biogas, daarnaast is een gezamenlijke europese aanpak uiteindelijk het beste, maar zolang zijn we echt nog niet.

En dat zouo jammer zijn voor Nederland, want relatief gezien kan Nederland een aardig grote speler worden. Want ons land hoeft enkel Italië, Frankrijk, Spanje en de UK voor te laten gaan in productiekracht. Gezien onze afmeting een prestatie. Meer dadendrang en minder braafste jongentje van de klas zou hier sieren.

alle cijfers op een rijtje: http://www.ecop.ucl.ac.be/aebiom/articles/biogas/biogas2.htm

En inderdaad sinds mijn verhuizing uit de verdorven randstad ben ik opeens prima op de hoogte van wat je allemaal met stront kan doen! Daar heb ik vkmag.com niet voor nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Ik dank u voor de link, want beroepsmatig ben ik soms ook in stront geinteresseerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sascha

Als het ook met stront kan maakt het dus niks uit of je je bordje leeg eet. Ik heb echter wel mijn twijfels of het me lukt die 19 kuub op jaarbasis te “produceren.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ds. Schilder

het kan niet alleen met stront, dus doe liposuctie waar dat kan en je komt al een heel eind

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Kippfest

Of ga veel shoarma eten. Au.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Simon

Leuk, maar kan een stoommachine dat ook (vrij naar Woody Allen? – die uiteindelijk ook toegaf: humor is laf).

  • Vorige discussie