Duitsland houdt kerncentrales langer open

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Grafenrheinfeld (Wikicommons/Rainer Lippert)

Duitsland houdt de 17 kerncentrales die het land rijk is langer open. Daarmee wordt het nog geen tien jaar oude besluit van de Rood-Groene regering dat de centrales tot 2020 een voor een van het net zouden gaan, ongedaan gemaakt. De regering van Angela Merkel besloot vannacht dat de oudere centrales acht jaar langer open mogen blijven, de nieuwere 14 jaar. Dat betekent dat de laatste kerncentrale volgens deze plannen pas in 2036 de deuren zal moeten sluiten en niet al in 2022.

Volgens bondskanselier Angela Merkel zijn de langere looptijden nodig om een brug te bouwen naar het tijdperk van de duurzame energie. Tegelijkertijd met de langere looptijden zijn nieuwe belastingen en heffingen op atoomstroom besloten die miljarden euro?s moeten opleveren. De regering wil die investeren in de ontwikkeling van duurzame energie en in het opruimen van een lekkende zoutmijn waar in de jaren ’70 tonnen aan radioactief afval is gedumpt.

[b]Overwinning energiesector[/b] Het besluit is een grote overwinning voor de Duitse energiecentrales. Die hebben zich nooit van harte geschaard achter het convenant dat zij in 2001 sloten met de Rood-Groene regering van Gerhard Schröder om op termijn te stoppen met kernenergie. Volgens Duitse media maakt elke kerncentrale in Duitsland per dag één miljoen euro winst. Niet verbazingwekkend dat de aandelenkoersen van de energieconcerns vandaag dan ook omhoog schieten.

De oppositie is woest over het besluit van de regeringscoalitie. Sociaal-democraten en Groenen verwijten Merkel te handelen puur en alleen op basis van de belangen van de industrie. Merkel zou in de zak van de atoomlobby zitten en geen oog hebben voor de wensen van de bevolking. Inderdaad is volgens peilingen meer dan de helft van de Duitsers tegen het openhouden van de kerncentrales. Terwijl de regering gisteren het besluit nam, demonstreerden een kleine duizend tegenstanders voor het Kanzleramt.

De tegenstanders zeggen dat de kernenergie geen brug naar het duurzame tijdperk is, maar juist een blokkade. De 17 centrales produceren zoveel stroom dat er geen plek zou zijn in het stroomnet voor zonne- en windenergie. Kerncentrales zouden bovendien niet flexibel genoeg kunnen reageren op het wisselende aanbod van duurzame stroom.

[b]Demonstraties aangekondigd[/b] Voor de komende herfst zijn dan ook massale protesten te verwachten. De eerste op 18 september in Berlijn. Ook in de parlementen krijgt Merkel het nog moeilijk. Want in de Bondsdag is er weliswaar een meerderheid voor het voorstel, in de Duitse senaat, de Bundesrat, niet. Daarom wil de regering het plan daar helemaal niet ter stemming brengen. Het geldt als zeker dat de SPD en de Groenen daartegen bij het Grondwettelijk Hof zullen protesteren.

Reacties (5)

#1 Mark

Ze hadden toen wellicht dat sluitingsplan moeten koppelen aan een plan om duurzame energie op te wekken.

  • Volgende discussie
#2 pedro

en in het opruimen van een lekkende zoutmijn waar in de jaren ’70 tonnen aan radioactief afval is gedumpt

Onbegrijpelijk… We gaan miljarden investeren om het afval uit de jaren 70 [s]ergens anders weg te pleuren[s] op te ruimen en doen dat door nog veel meer afval te produceren…

Een typisch staaltje van problemen voor je uit schuiven, naar de volgende generaties, om in het hier en nu je eigen zakken te kunnen blijven vullen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

PS: misschien kunnen we het afval gelijk met de Roma op het vliegtuig naar Roemenië zetten. We hebben daar per slot van rekening al veel meer giftig en gevaarlijk afval naar toe gebracht, dat we zelf niet konden of wilden verwerken, net als naar vele andere arme landen. Het zou me niet verbazen, als de kosten voor het echte opruimen van ons geëxporteerde afval voor die landen groter zou zijn dan de ontwikkelingshulp, die we verlenen. Maar dat is eerder een onderwerp voor een afstudeerscriptie (er zijn mij geen studies over bekend, maar dat we veel gevaarlijk afval op deze manier wegwerken, is geen geheim).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Als ik me niet vergis hebben ze dat destijds ook gedaan. Alleen is de huidige regering daar van afgeweken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Krispijn

@1 duitsland heft een uitgebreid plan voor invoer duurzame energie. Kijk ens en paar afleveringen van Tegen licht over de groene transitie, of google op feedback-in

  • Vorige discussie